Рішення
від 13.11.2009 по справі 29/401-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВ СЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" листопада 2009 р. Сп рава № 29/401-09

вх. № 8141/5-29

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

ОСОБА_2 - ОСОБА_3

Виконавчий комітет Харків ської міської ради в особі Уп равління державної реєстрац ії юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців - ОСОБА _4

ТОВ ПКФ "Арсам" - не з"явився

ОСОБА_5 - не з"явився

ОСОБА_6 - не з"явився

ОСОБА_7 - не з"явився

ОСОБА_8 - не з"явився

ОСОБА_9 - не з"явився

розглянувши справу за позо вом ОСОБА_2, с. Високий

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Ви конавчий комітет Харківсько ї міської ради в особі Управл іння державної реєстрації юр идичних осіб і фізичних осіб - підприємців

до ТОВ ВКФ "Арсам" м.Харкі в

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча, громадянин - ОСОБА_5

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча, громадянин - ОСОБА_6

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча, громадянин - ОСОБА_7

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча, громадянин - ОСОБА_8

- третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча, громадянин - ОСОБА_9

про зобов'язання вчинити п евні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд ви знати недійсним рішення зага льних зборів відповідача від 28.08.09, оформлені протоколом №11 в ід 28.08.09 позачергових загальних зборів учасників ТОВ ВКФ "Арс ам" та скасувати державну реє страціюзмін до установчих до кументів (статуту) ТОВ ВКФ "Арс ам" від 02.09.09 номер запису НОМЕ Р_1.

14.10.09 відповідач подав апеляц ійну скаргу на ухвалу суду ві д 07.10.09 про порушення проваджен ня по справі.

Провадження по справі було зупинено до вирішення цим су дом долі скарги та поверненн я справи до господарського с уду Харківської області.

Оскільки, справа повернула ся до господарського суду Ха рківської області, проваджен ня по справі поновлено та при значено її розгляд на 13.11.09.

Представники ТОВ ВКФ "Арсам ", ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБ А_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 в су дове засідання не з"явились.

Від відповідача надійшло к лопотання про відкладення ро згляду справи, у зв"язку з немо жливістю явки представника в судове засідання.

Представники позивача та т ретьої особи ВК ХМР в ос. УДРЮО ФОП проти відкладення розгля ду справи заперечують.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог та запере чень.

Розглянувши клопотання ві дповідача, суд, зважаючи на те , що відповідачем не було пода но доказів, що підтверджують викладені в клопотанні обст авини, відмовляє в його задов оленні.

За таких обставин, справа ро зглядається за наявними в ні й матеріалами у порядку пере дбаченому ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр исутніх представників сторі н, суд встановив наступне.

Позивач, на підставі догово ру купівлі - продажу частки у с татутному фонді від 24.09.2007р. укла деного у простій письмовій ф ормі між ОСОБА_10 та ОСОБ А_11 та договору купівлі - про дажу частки у статутному фон ді від 24.09.2007р. укладеного у прос тій письмовій формі між ОСО БА_10 та ОСОБА_5 придбав ча стку у статутному фонді ТОВ В КФ "Арсам" в розмірі 50 % .

Відповідно до п. 3 данних дог оворів право власності па Ча стку у статутному фонді пере ходить до покупця (позивач по справі) з моменту підписання данного договору.

28.08.2009р. в м. Харкові, майдан Кон ституції 11/13 відбулися позаче ргові збори учасників ТОВ ВК Ф «АРСАМ».

Відповідно до протоколу №11 від 28.08.09 позачергових загальни х зборів учасників ТОВ ВКФ «А РСАМ» були прийняті наступні рішення:

1. Звільнити з посади директ ора ТОВ ВКФ «АРСАМ» ОСОБА_12

2. Призначити на посаду директора ТОВ ВКФ «АРСАМ» ОСОБА_9 та доручити йому або уповноваженій ним особі про вести державну реєстрацію ус іх змін, пов'язаних із зміною д иректора.

3. Збільшити статутний фонд товариства і встановит и його в розмірі 64 500 грн. Збільш ення здійснити за рахунок вн есків грошовими коштами на з агальну суму 41211,50 грн.

Включити до складу засновн иків ТОВ ВКФ «АРСАМ» ОСОБА_ 9 та ОСОБА_8.

Розмір додаткових внесків встановити наступним чином:

ОСОБА_1 - 8351,25 грн.;

ОСОБА_13- 3834, 25 грн.;

ОСОБА_9 - 19350,50 грн.;

ОСОБА_8 - 9675,50 грн.;

Розподілити частки наступ ним чином:

ОСОБА_1 - 31% від розміру стат утного капіталу,

ОСОБА_9 - 30% від розміру стат утного капіталу,

ОСОБА_5 - 14,97 від розміру стат утного капіталу,

ОСОБА_8 - 15% від розміру стат уї ного капі галу,

ОСОБА_14 - 9,03% від розміру стат утного капіталу.

4. Затвердити статут ТО В ВКФ «АРСАМ» в новій редакці ї.

02.09.2009р. у виконавчому комітет і Харківської міської ради б уло зареєстровано зміни до у становчих документів (статут у) ТОВ ВКФ «АРСАМ», номер запис у НОМЕР_1.

Відповідно до ст. 58 ЗУ «Про го сподарські товариства» вищи м органом товариства з обмеж еною відповідальністю є зага льні збори учасників.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЗУ „Про господарські товариства" зб ори учасників вважаються пов новажними, якщо на них присут ні учасники (представники уч асників), що володіють у сукуп ності більш як 60 відсотками го лосів.

Таким чином, ОСОБА_5, прод авши свою частку у статутном у фонді ТОВ ВКФ "АРСАМ" ОСОБА _2 не мав права приймати учас ть у вищевказаних загальних зборах Товариства у якості з асновника ТОВ ВКФ "АРСАМ".

Відповідно до ч. 5 ст. 61 ЗУ «Про господарські товариства» пр о проведення загальних зборі в товариства учасники повідо мляються передбаченим стату том способом з зазначенням ч асу і місця проведення зборі в та порядку денного. Повідом лення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликан ня загальних зборів.

Також, суд приймає до уваги те, що відповідач не надав нія ких доказів повідомлення О СОБА_15 про проведення 28.08.2009р з агальних зборів ТОВ ВКФ «АРС АМ». Таким чином, фактично маю чи частку у статутному фонді ТОВ ВКФ «АРСАМ» у розмірі 50% ОСОБА_15 був позбавлений мож ливості приймати участь у за значених загальних зборах.

Частина 5 статті 8 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» встано влює, що установчі документи юридичної особи, а також змін и до них, викладаються письмо во, прошиваються, пронумеров уються та підписуються засно вниками (учасниками) або упов новаженими особами, якщо зак оном не встановлено інший по рядок їх затвердження.

Відповідно до ч. 1 ст. 87 ЦК Укра їни для створення юридичної особи її учасниками (засновн ики) розробляють установчі д окументи, які викладаються п исьмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), як що законом не встановлено ін шій порядок їх затвердження.

Статут ТОВ ВКФ «АРСАМ» в нов ій редакції, який було зареєс тровано 02.09.2009р. в Виконавчому ко мітеті Харківської міської р ади не підписано ОСОБА_14, я кий відповідно до статуту є з асновником товариства.

Відповідно до ч. 3 от. 8 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців» установчі документ и (установчий акт, статут або з асновницький договір, положе ння) юридичної особи повинні містити відомості, передбач ені законом. Відповідальніст ь за відповідність установчи х документів законодавству н есуть засновники (учасники) ю ридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців» підставами для відмов и у проведенні державної реє страції юридичної особи є: не відповідність установчих до кументів вимогам частини тре тьої статті 8 нього Закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців», державний реєстратор відмовляє у проведенні держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів юридично ї особи за наявності підстав , встановлених частиною перш ою статті 27 цього Закону.

Таким чином, Відповідачем б уло подано до Управління Дер жавної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприє мців виконавчого комітету Ха рківської міської ради Харкі вської області документи, як і не відповідають вимогам ді ючого законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що гр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що рішення загальн их зборів Товариства з обмеж еною відповідальністю вироб ничо-комерційної фірми «АРСА М» від 28 серпня 2009 року, оформле ні протоколом №11 від 28.08.2009р. поз ачергових загальних зборів учасників Товариства з обме женою відповідальністю Виро бничо-комерційної фірми «АРС АМ» слід визнати недійсним, а державна реєстрація змін до установчих документів (стат уту) Товариства з обмеженою в ідповідальністю виробничо-к омерційної фірми «АРСАМ» від 02.09.09 (номер запису НОМЕР_1) пі длягає скасуванню.

Зважаючи на викладене вище , суд визнав позовні вимоги об грунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Г ПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальніст ю виробничо-комерційної фірм и «АРСАМ» від 28 серпня 2009 року, о формлені протоколом №11 від 28.08. 2009р. позачергових загальних з борів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «АРСАМ» (код22610443).

Скасувати державну реєстр ацію змін до установчих доку ментів (статуту) Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми «АРСАМ» від 02.09.09 (номер запису НОМЕР_1) .

Після набрання судовим ріш енням законної сили, направи ти його державному реєстрато ру для внесення запису про су дове рішення щодо скасування державної реєстрації змін д о установчих документів юрид ичної особи.

Суддя

Рішення підписано 16.11.09

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.11.2009
Оприлюднено28.07.2010
Номер документу6943080
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/401-09

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 08.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 08.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 24.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Постанова від 24.12.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Постанова від 24.12.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Рішення від 13.11.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні