Рішення
від 06.10.2017 по справі 729/593/17
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/593/17

2/729/346/17 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

06 жовтня 2017 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

судді Бойко В.І.,

за участі секретаря Шлапак Н.А.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Бобровицького районного суду цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Чернігівобленерго в особі Бобровицького РЕМ до ОСОБА_4 про стягнення збитків, завданих в результаті порушеня Правил користування електричною енергією для населення,-

в с т а н о в и в:

ПАТ Чернігівобленерго в особі Бобровицького РЕМ звернулося до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача збитки в сумі 9401,37 грн., завдані в результаті порушення ним правил користування електричною енергією, та судові витрати. Свої вимоги позивач обгрунтовує тим, що 06 липня 2016 року при проведенні звірки розрахунків за спожиту електроенергію, стану приладів обліку електроенергії, обстеженні електроустановок споживача щодо повноти обліку споживання електричної енергії у господарстві ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено порушення п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою КМУ №1357 від 26.07.1999, а саме здійснено самовільне підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалуження з відкритим типом прокладання проводки. Електроенергія споживалася, але прилад обліку спожитої електричної енергії не рахував. Місце самовільного підключення знаходилося зовні будинку між ввідними ізоляторами на будинку та лічильником, про що складено акт про порушення правил користування електричною енергією за № 150299 від 06.07.2016 у присутності племінника споживача ОСОБА_5

За даними вказаного акту згідно методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення споживачу ОСОБА_4 за безоблікове споживання електроенергії нараховано 9401,37 грн.

25.07.2017 на засіданні комісії Бобровицького РЕМ по розгляду актів стосовно допущених споживачами порушень Правил користування електричною енергією представляла інтереси споживача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 Розрахунок вартості безобліково спожитої електроенергії по акту № 150299 від 06.07.2016 та рахунок на суму 9401,37 грн. було відправлено поштою, який до теперішнього часу залишається не оплаченим.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 підтримав позовні вимоги, просить їх задовольнити з підстав зазначених у позовній заяві до суду.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнала, з підстав вказаних у запереченнях відповідача до суду, в яких просила відмовити в задоволенні позовних вимог, у зв'язку з тим, що збитки позивач, нарахував на підставі Акта про порушення ПКЕЕн №150299, який було складено 6 липня 2016 року. Саме Акт не може бути належним доказом порушення, оскільки складався за її відсутності. Від її імені діяла не уповноважена особа, яка не зареєстрована (прописана) за місцем її проживання та складання Акта, позивач свідомо приховує факт порушення норм матеріального права в частині положень з процедури складання Акта про порушення ПКЕЕн. На її скаргу проведено перевірку комісією у складі представника позивача, представника НКРЕКП, та встановлено (складено протокол №62 від 17 серпня 2016 року): визнати Акт про порушення від 06.07.2016 №150299 таким, що складено з певними зауваженнями та неточностями, тобто визнано, що норма матеріального права, п. 4.71 Методики - порушено, оскільки передбачено, що в акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення. На її скаргу в порядку п. 54 ПКЕЕн, Інспекція Держенергонагляду у центральному регіоні встановила, надавши висновки від 19.08.2016 №31-27/28-346, рекомендувала: Встановити від якого проводу відгалуження. Переріз проводів. Потужність струмоприймачів. Технічні характеристики . З вимогами пунктів 4.2 та 4.6 Методики, Акт про порушення оформляється згідно з формою, наведеною в додатку 3 Методики. При цьому, в акті про порушення зазначаються всі необхідні для розрахунку згідно з вимогами Методики параметри, що характеризують електроустановку споживача. Якщо Інспекція Держенергонагляду рекомендує: Встановити від якого проводу відгалуження. Переріз проводів. , то дані з електротехнічних параметрів - не повні, не достатні для обґрунтованого розрахунку (за умов дотримання процедури складання акта за наявності споживача під час складання акта). Крім того, якщо Інспекція Держенергонагляду рекомендує; Встановити від якого проводу відгалуження. Переріз проводів. , то згідно з положеннями Методики, І - сила струму, має бути визначена, виходячи з найменшої поперечної площі перерізу проводів (кабелів), що використані в схемі самовільного підключення до мережі, виміряної з дотриманням вимог законодавства у сфері метрології, та допустимого тривалого струму, який може ними протікати, а у зв'язку з неточностями - Переріз проводів не вказано, розрахунок позивача не обгрунтований.

Окрім того, просила суд у разі задоволення даного позову, зменшити розмір відшкодування у зв'язку з тяжким матеріальним становищем відповідача, її постійним хворобливим станом і похилим віком - 92 роки, надала до суду документи про те, що відповідач отримує невелику пенсію.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, кожний окремо показали, що 06 липня 2016 року при проведенні звірки розрахунків за спожиту електроенергію, стану приладів обліку електроенергії, обстеженні електроустановок споживача щодо повноти обліку споживання електричної енергії у господарстві ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено порушення п. 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою КМУ №1357 від 26.07.1999, а саме здійснено самовільне підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалуження з відкритим типом прокладання проводки. Електроенергія споживалася, але прилад обліку спожитої електричної енергії не рахував. Місце самовільного підключення знаходилося зовні будинку між ввідними ізоляторами на будинку та лічильником, про що складено акт про порушення правил користування електричною енергією за № 150299 від 06.07.2016 у присутності племінника споживача ОСОБА_5

Вислухавши сторони, допитавши свідків, дослідивши інші матеріали справи, оцінюючи наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об'єктивному дослідженні, та керуючись законом суд приходить до наступного висновку.

За положеннями ст. 26 Закону України Про електроенергетику споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил згідно із законодавством України.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_2 та є споживачем електричної енергії, яку постачає їй позивач, згідно договору про користування електричною енергією ( а.с. 5).

Відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.1999 року № 1357 Про затвердження правил користування електричною енергією для населення , правила користування електричною енергією для населення (надалі ПКЕЕН), регулюють відносини між громадянами та енергопостачальниками. Правила обов'язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форми власності.

Пунктом 53 ПКЕЕН передбачено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем.

06 липня 2016 року за адресою проживання відповідача представниками Бобровицького району електричних мереж було виявлено самовільне підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалудження з відкритим типом прокладання проводки, був складений Акт порушень № 150299 від 06.07.2016 (а.с. 9) та схема підключення електроустановок споживача ( а.с. 10).

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

На підставі акту енергопостачальник має право відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (далі - Методика), затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 № 562, визначити величину не облікованої електричної енергії.

Згідно визначеної величини не облікованої електроенергії, сума збитків складає 9401,37 грн, що підтверджується розрахунком, наявним в матеріалах справи, який проведено в межах чинного законодавства України та відповідно до норм ПКЕЕН (а.с. 7).

У відповідності до зазначених вимог ПКЕЕН 25.07.2016 відбулося засідання комісії Бобровицького РЕМ по розгляду актів стосовно допущених споживачами порушень Правил користування електричною енергією, на яке з'явилася представник споживача ОСОБА_2 ( а.с. 8).

Згідно повідомлення позивача, відповідачу 27 березня 2017 року було направлено попередження про сплату суми збитків за актом порушень за спожиту електроенергію ( а.с. 4).

Пунктом 53 Правил визначено, що якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електричною енергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому законодавством порядку.

За змістом ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України (далі по тексту - ЦК України) за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином і відповідно до умов договору.

Згідно ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 16 ЦК України, одним з способів захисту прав особи є відшкодування збитків.

Згідно ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовуються в повному обсязі особою, яка її завдала.

За правилами ст. 10 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Статтею 60 цього Кодексу визначено, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі виникає спір.

Згідно з частинами 2, 3 ст. 212 ЦПК України жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Зважаючи на наведені обставини та вказані положення цивільно-процесуального законодавства, суд розглядає справу на підставі наявних по справі доказів.

Таким чином, позивачем підтверджено належними та допустимими доказами, які були ним надані та перевірені в судовому засіданні, вчинення відповідачем грубого порушення Правил користування електричною енергією для населення, що виразилося у використанні ним безоблікової електроенергії, шляхом самовільного підключення електроустановок до мереж енергопостачальника з порушенням схеми обліку, шляхом улаштування додаткового відгалуження з відкритим типом прокладання проводки, яке і призвело до завдання збитків позивачу на суму 9401,37 грн.

Суд критично ставиться до позиції відповідача щодо невідповідності Акту про порушення ПКЕЕн №150299, який було складено 6 липня 2016 року встановленим вимогам, оскільки вони були повністю спростовані дослідженими доказами в судовому засіданні, а саме протоколом № 62 засідання комісії інформаційно-консультаційного центру ПАТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО від 17.08.2016, згідно якого вказаний акт визнано таким, що складено у відповідності до вимог чинного законодавства України з певними зауваженнями та неточностями (а.с. 11-13), а також показами свідків в судовому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та законні.

Задовільняючи позовні вимоги ПАТ "Чернігівобленерго" в особі Бобровицького РЕМа, виходячи з загальних засад цивільного законодавства, а саме добросовісності та розумності, встановлених п. 6 ч. 1 ст. 3 ЦК України, та з принципу справедливості, як того вимагає ст. 41 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, суд вважає за можливе відповідно до ч. 4 ст. 1193 ЦК України, врахувати скрутне матеріальне становище відповідача ОСОБА_4, яка отримує пенсію, розмір якої є незначним, в середньому становить близько 2003,29 грн., що підтверджується відповідними довідками (а.с. 49, 50), її постійний хворобливий стан, викликаний похилим віком - 92 роки та вважає за доцільне зменшити розмір відшкодування шкоди і стягнути з неї на користь позивача 1000 гривень збитків завданих нею в результаті порушення правил користування електроенергією для населення.

В іншій частині позовних вимог слід відмовити.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Пунктом 36 постанови Пленуму Верховного Суду України від 17.10.2014 №10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах судам роз'яснено, що вимога пропорційності присудження судових витрат при частковому задоволенні позову ( частина перша статті 88 ЦПК) застосовується незалежно від того, за якою ставкою сплачено судовий збір ( наприклад його сплачено за мінімальною ставкою, визначеною Законом №3674-УІ).

Як вбачається з матеріалів справи позивачем надано квитанцію про сплату судового збору у сумі 1600,00 грн. (а.с. 1), у зв'язку з тим, що позовні вимоги позивача підлягають частковому задоволенню, то з ОСОБА_4 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" в особі Бобровицького РЕМ слід стягнути судові витрати, розділені пропорційно в сумі 170,18 грн.

Керуючись ст. ст. 16, 22, 526, 611, 629, 714, 1166, 1193 ч. 4 ЦК України, ст.ст. 10, 15, 60, 88, 208, 209, 212, 213, 214, 215, 294 ЦПК України суд -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ПАТ "Чернігівобленерго" в особі Бобровицького РЕМ до ОСОБА_4 про стягнення збитків, завданих в результаті порушення правил користування електроенергією для населення задовольнити. частково

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" в особі Бобровицького РЕМ ( розрахунковий рахунок 260383031292 Філія - Чернігівське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 353553 код ЄДРПОУ 21400347 ) 1000 (одну тисячу) гривень 00 копійок збитків, завданих в результаті порушення Правил користування електроенергією для населення.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ПАТ "Чернігівобленерго" в особі Бобровицького РЕМ ( розрахунковий рахунок 260003776244001 Чернігівська філія ЗАТ КБ "Приватбанк", МФО 353586 код ЄДРПОУ 21400347 ) судові витрати в сумі 170 гривень 18 копійок.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області через Бобровицький районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.І. Бойко

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення06.10.2017
Оприлюднено13.10.2017
Номер документу69493122
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —729/593/17

Постанова від 04.12.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Постанова від 04.12.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 05.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Бечко Є. М.

Ухвала від 28.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Бечко Є. М.

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Бечко Є. М.

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Бечко Є. М.

Рішення від 06.10.2017

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Рішення від 06.10.2017

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 21.06.2017

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні