Ухвала
від 16.10.2017 по справі 308/9825/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/9825/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2017 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Шепетко І.О., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області, Товариства з обмеженою відповідальністю Демтрейд , ОСОБА_2, Ужгородської міської ради про визнання електронних торгів недійсними, скасування реєстрації права власності, визнання недійсним договору іпотеки, визнання незаконними дій Ужгородської міської ради,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області, Товариства з обмеженою відповідальністю Демтрейд , ОСОБА_2, Ужгородської міської ради про визнання електронних торгів недійсними, скасування реєстрації права власності, визнання недійсним договору іпотеки, визнання незаконними дій Ужгородської міської ради.

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про вжиття заходів забезпечення позову, в якій просить постановити ухвалу, якою накласти арешт на нерухоме майно - об'єкт незавершеного будівництва за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Генерала Свободи, 11 (колишня адреса б/н), реєстраційний номер 807740421101, власником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю Демтрейд (код ЄДРПОУ - 40306794), а також заборонити Ужгородській міській раді затверджувати технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Товариству з обмеженою відповідальністю Демтрейд (код ЄДРПОУ - 40306794) земельної ділянки за кадастровим номером 2110100000:20:001:0081, площею 0,1444 га для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по вул. Г.Свободи, б/н, в м. Ужгород та передавати її в оренду.

На обґрунтування заявленого зазначено, що, наразі, позивачем подано позов про визнання електронних торгів недійсними, скасування реєстрації права власності, визнання недійсним договору іпотеки, визнання незаконними дій Ужгородської міської ради. Позивач є інвестором об'єкта будівництва за адресою: м. Ужгород, вул. Генерала Свободи, б/н. Тривалий час будівництво не здійснювалося, однак навесні 2017 року почалися будівельні роботи. Пізніше стало відомо, що об'єкт будівництва був проданий на електронних торгах і новим власником є ТОВ Демтрейд (код ЄДРПОУ - 40306794). Дії відповідачів вважає незаконними, оскільки ними проігноровано наявні обтяження за договором іпотеки, змінено поштову адресу об'єкта та проведено реалізацію, чим набули у власність об'єкт незавершеного будівництва в м. Ужгород, вул. Г.Свободи, б/н. Окрім того, 15.05.2017 року ТОВ Демтрейд як майновий поручитель передало об'єкт незавершеного будівництва в м. Ужгород, вул. Г.Свободи, б/н, в іпотеку гр. ОСОБА_2 по зобов'язанням гр. ОСОБА_3 по договору позики на суму 3 500 000,00 грн. Позаяк, ТОВ Демтрейд набуло право власності на спірний об'єкт з порушенням чинного законодавства, воно не в праві було, в подальшому передавати його в іпотеку. На сьогодні, існує ризик подальшого відчуження предмету спору, зокрема, через звернення на нього стягнення новим іпотеко держателем.

Окрім того, зазначає, що такі ж дії проводяться щодо права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 2110100000:20:001:0081, площею 0,1444 га, яка перебуває в іпотеці ФФБ (Фонду фінансування будівництва), інвестором якого є позивач. Ужгородська міська рада своїм рішенням від 22.12.2016 року за № 527, пункт 2.1 надала ТОВ Демтрейд дозвіл на складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з подальшою передачею її в оренду. Незважаючи на звернення позивача, Ужгородська міська рада включила в проект чергової сесії рішення про надання спірної ділянки в оренду ТОВ Демтрейд .

Вищенаведене, на думку позивача, дає підстави вважати, що невжиття заходів забезпечення позову у вигляді накладення арешту спричинить ризики подальших незаконних дій з предметом спору, зокрема, звернення стягнення на нього новим іпотеко держателем, передачі ділянки в оренду.

На підставі наведеного, позивач просить винести ухвалу та забезпечити позов, позаяк невжиття заходів забезпечення позову може ускладнити або призвести до неможливості виконання судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 151 ЦПК України, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову.

Згідно з частиною третьою вказаної статті, забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до положень ст. 152 ЦПК України, позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам. У разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову. Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Розглядаючи та вирішуючи заявлене клопотання, суд зазначає, що вжиття заходів забезпечення позову допускається, якщо невжиття таких заходів може ускладнити або призвести до неможливості виконання судового рішення.

Згідно з п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову № 9 від 22.12.2006 року, розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахування доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Забезпечення позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до прийняття у справі судового рішення по суті заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

У вирішенні питання про вжиття заходів забезпечення позову суд повинен здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності їх вжиття з урахуванням: розумності, обґрунтованості та адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом забезпечення позову та його предметом; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду у разі невжиття заходів забезпечення позову; запобігання порушенню охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками судового процесу, у разі вжиття заходів забезпечення позову.

Згідно з ч. 9 та ч. 10 ЦПК України, ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. У разі забезпечення вимог заявника заставою ухвала про забезпечення позову звертається до виконання негайно після внесення предмета застави в повному розмірі. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Таким чином, приймаючи до уваги наведені норми процесуального законодавства, з врахуванням роз'яснення Верховного Суду України, виходячи з оцінки обґрунтованості доводів позивача, щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника, щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін; наявності зв'язку між заходом, щодо забезпечення позову і предметом позовної вимоги, в тому числі, спроможності заходів, які заявник просить вжити у порядку забезпечення позову, забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірності утруднення виконання, або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; суд вважає, що заява про забезпечення позову підлягає до задоволення.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 151-153, 208-210, 293, 296 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на нерухоме майно - об'єкт незавершеного будівництва за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Генерала Свободи, 11 (колишня адреса б/н), реєстраційний номер 807740421101, власником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю Демтрейд (код ЄДРПОУ - 40306794) - до вирішення справи по суті.

Заборонити Ужгородській міській раді (код ЄДРПОУ - 33868924) затверджувати технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Товариству з обмеженою відповідальністю Демтрейд (код ЄДРПОУ - 40306794) земельної ділянки за кадастровим номером 2110100000:20:001:0081, площею 0,1444 га для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови по вул. Г.Свободи, б/н, в м. Ужгород та передавати її в оренду - до вирішення справи по суті.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п'яти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду Закарпатської області через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_4

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.10.2017
Оприлюднено25.10.2017
Номер документу69677232
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/9825/17

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Постанова від 20.02.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Готра Т. Ю.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні