Ухвала
від 17.10.2017 по справі 522/13924/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/13924/17

Провадження по справі № 1-кс/522/19416/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю адвоката ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про накладення арешту на майно яке 06.10.2017 року вилучено в ході проведення обшуку комплексу будівель та споруд, за адресою: АДРЕСА_1 , де здійснює свою господарську діяльність ТОВ Білгород-Дністровський елеватор (код 40043961), перелік відповідно до клопотання.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017160000000581 від 04.05.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, за яким процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою Одеської області.

З матеріалів кримінального провадження вбачається що, посадовими особами ТОВ Білгород-Дністровський елеватор, організовано незаконну схему закупівлі, легалізації та експорту сільськогосподарської продукції, отриманої за готівку у протиправний спосіб від фермерських господарств, фізичних та юридичних осіб, що здійснюють свою господарську діяльність на території Білгород-Дністровського, Ізмаїльського, Ренійського, Болградського та інших районів Одеської області; яка необлікована у сільськогосподарських управліннях районних адміністрацій, не має належних документів про походження та інших дозвільних документів передбачених чинним законодавством.

Після чого вказані суб`єкти господарювання переоформляють ввезений вантаж на підконтрольні ТОВ Білгород-Дністровський елеватор підприємства з ознаками фіктивності, які в свою чергу перепродають вказану продукцію ТОВ Білгород-Дністровський елеватор та/або іншим підприємствам підконтрольним останньому.

Ураховуючи вищевикладене, є підстави вважати, що вищевказана діяльність посадових осіб ТОВ Білгород-Дністровський елеватор, фізичних та юридичних осіб які завозять, зберігають, продають або переоформляють право власності на сільськогосподарську продукцію, що зберігається у зерносховищах ТОВ Білгород-Дністровський елеватор є систематичною, у великому об`ємі та не відповідає вимогам чинного законодавства України.

Крім цього, є підстави вважати, що внаслідок службового підроблення первинної бухгалтерської та господарської документації вищевказаними суб`єктами господарювання спричинено збитків державним інтересам, шляхом несплати обов`язкових платежів під час здійснення закупівлі продажу та повернення державою ПДВ - під час експорту сільськогосподарської продукції, яка не має передбачених законом документів про походження та є предметом фіктивної господарської діяльності невстановлених фізичних та юридичних осіб.

У зв`язку з викладеним, з метою повного всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових осіб, розміру спричинених матеріальних збитків, підтвердження або спростовування фактів скоєння фіктивного підприємництва, оперативними працівниками УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України в порядку ст. 23 ЗУ «Про Національну поліцію» та ст.ст. 40, 93 КПК України на адресу ТОВ Білгород-Дністровський елеватор двічі направлено запити, з метою витребування копії первинної бухгалтерської та господарської документації, яка свідчить про закупівлю, транспортування, зберігання та продаж фізичними та юридичними особами, сільськогосподарської продукції яку завезено на територію ТОВ Білгород-Дністровський елеватор за період 2016-2017 роки, а саме:

- копії товаро-транспортних накладних на підставі яких було здійснено ввезення сільськогосподарської продукції до ТОВ Білгород-Дністровський елеватор із зазначенням фізичних та юридичних осіб та відповідних транспортних засобів, які здійснювали завезення сільськогосподарської продукції до ТОВ Білгород-Дністровський елеватор;

- копії складських квитанцій за вище вказаний період, що свідчать про прийняття на зберігання ТОВ Білгород-Дністровський елеватор завезеної сільськогосподарської продукції;

- копію господарської документації, яка свідчить про купівлю-продаж, передачу права володіння або будь-яке інше відчуження сільськогосподарської продукції, що перебуває у зерносховищах ТОВ Білгород-Дністровський елеватор.

Однак, посадові особи ТОВ Білгород-Дністровський елеватор взагалі проігнорували отриманні запити та не надали жодної відповіді на їх виконання.

На неодноразові телефонні дзвінки на їх адресу, службові особи вказаного підприємства відповідали, що нададуть інформацію та належним чином завірені копії документів лише при наявності ухвали слідчого судді.

Враховуючи викладені обставини, 03.08.2017 слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси винесено ухвалу, якою задоволено клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ТОВ Білгород-Дністровський елеватор (код 40043961).

Разом з цим, 31.08.2017 на виконання ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси, працівниками прокуратури Одеської області вказану ухвалу під розпис вручено менеджеру комерційного відділу ТОВ Білгород-Дністровський елеватор (код 40043961) ОСОБА_5 .

У відповідності до вищевказаної ухвали суду, слідчий суддя зобов`язав посадових осіб ТОВ «Білгород - Дністровський елеватор» надати можливість ознайомитись із вищевказаними документами та надати належним чином завірені копії запитуваної інформації.

Проте, у період часу дії ухвали слідчого судді, посадовими особами зухвало проігноровано виконання вимог покладених рішенням слідчого судді, що свідчить про умисне невиконання судового рішення та має ознаки протиправної бездіяльності посадових осіб ТОВ «Білгород - Дністровський елеватор».

Крім цього, на виконання ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 03.08.2017, про надання тимчасового доступу до речей та документів, представником ТОВ «Білгород Дністровський елеватор» адвокатом ОСОБА_6 надано акти прийому-передачі необхідних органу досудового розслідування документів від 19.05.2017, 18.05.2017 та 19.08.2017, у відповідності до яких ТОВ «Білгород - Дністровський елеватор» в особі директора ОСОБА_7 передало зазначену в ухвалі документацію адвокату ОСОБА_8 .

Вказані обставини свідчать про особисту зацікавленість посадових осіб ТОВ Білгород-Дністровський елеватор у перешкоджанні досудовому розслідуванню по вищевказаному кримінальному провадженню та про затягування часу досудового розслідування, з метою зміни або знищення документів, які у подальшому можуть бути визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Під час досудового розслідування встановлено достатньо підстав вважати, що посадові особи ТОВ Білгород-Дністровський елеватор здійснюють закупівлю готівкою сільськогосподарської продукції, у якої відсутні документи про походження та інші дозвільні документи при цьому, сприяють оформленню необхідних документів на вказану продукцію, використовуючи підконтрольні ТОВ Білгород-Дністровський елеватор підприємства, які в подальшому зберігають вказану продукцію у зерносховищах зазначеного підприємства та переоформляють право власності на товар за ТОВ Білгород-Дністровський елеватор з метою легалізації сільськогосподарської продукції, яка здобута протиправним шляхом.

На підставі викладеного, з метою повного всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових осіб, розміру спричинених матеріальних збитків, підтвердження або спростовування фактів скоєння фіктивного підприємництва особами, що мають господарські відносини з ТОВ Білгород-Дністровський елеватор виникла необхідність у пошуку документів та їх тимчасовому вилученні, а саме документів, які стали підставою для закупівлі, транспортування, зберігання та продажу сільськогосподарської продукції, що завезено у зерносховища ТОВ Білгород-Дністровський елеватор, розташованих за адресою: 67700, Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, вул. М. Бірюзова, буд. 16, за період 2016 2017 роки.

У зв`язку з вищевикладеним, 07.09.2017 слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси задоволено клопотання прокурора про надання дозволу на проведення обшуку комплексу будівель та споруд розташованих за адресою: 67700, Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, вул. М. Бірюзова, буд. 16.

У зв`язку з викладеним, 06.10.2017 працівниками прокуратури Одеської області із залученням оперативних працівників УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України проведено обшук комплексу будівель та споруд розташованих на земельній ділянці, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ Білгород-Дністровський елеватор, за адресою: 67700, Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, вул. М. Бірюзова, буд. 16.

В ході проведення вищевказаного обшуку окремої будівлі вагової за адресою м. Білгород-Дністровський, вул. М. Бірюзова 16, виявлено та вилучено наступне:

1. Журнал реалізації 2016-2017 рр;

2. Журнал ввезення і зваження;

3. Журнал ведення відправлень залізничним транспортом;

4. Папка із документами зеленого кольору із надписом Приход (нечетные числа) із журналами реєстрації зважування вантажів на автомобільних вагах;

5. Папка із документами синього кольору із надписом Приход (четные числа) із журналами реєстрації зважування вантажів на автомобільних вагах;

6. Папка із документами зеленого кольору із надписом Приход и расход Ж/Д із журналами реєстрації зважування вантажів на автомобільних вагах;

7. Товарно-транспортні накладні без заповнення із мокрою печаткою ПП Компанія АТ ІПН 33567794 у кількості 69 одиниць;

8. Товарно-транспортні накладні без заповнення із мокрою печаткою ТОВ Промагро №2 ЄДРПОУ 25430925 у кількості 7 одиниць;

9. Товарно-транспортні накладні без заповнення із мокрою печаткою

ТОВ Промагро №2 ЄДРПОУ 25430925 у кількості 7 одиниць;

10. Товарно-транспортні накладні без заповнення із мокрою печаткою

ТОВ ІМ. В.З. Тура ЄДРПОУ 33064917 у кількості 121 одиниця;

11. Товарно-транспортні накладні без заповнення із мокрою печаткою ТОВ Арлогік ЄДРПОУ 35769357 та ТОВ Білгород-Дністровський елеватор у кількості 14 одиниць;

12. Товарно-транспортні накладні № 005418 від 21.09.2017 на 4 арк., № 001641 від 22.09.2017 на 5 арк., № 778026 від 21.09.2017 на 1 арк.; № 778044 від 21.09.2017 на 1 арк.; № 778033 від 19.09.2017 на 4 арк.; № 005424 від 21.09.2017 на 3 арк.;

№ 001639 від 19.09.2017 на 1 арк. копія; № 778098 від 19.09.2017 на 4 арк.;

№ 005416 від 20.09.2017 на 3 арк.; № 778044 від 23.09.2017 на 3 арк.; № 42262 від 04.10.2017 на 1 арк.; № 442213 від 04.10.2017 на 1 арк.; № 810168 від 04.10.2017 на 1 арк.; № 810169 від 04.10.2017 на 1 арк.; № 810170 від 04.10.2017 на 1 арк.;

13. Наказ на відвантаження №БДЕ00000409 на 1 арк., ТТН № 005730 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005728 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005461 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005460 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005459 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005726 від 02.10.2017 на 1 арк., ТТН № 005731 від 02.10.2017 на 1 арк.;

14. Наказ на відвантаження №БДЕ00000396 на 1 арк., ТТН № 005447 від 27.09.2017 на 2 арк.;

15. Наказ на відвантаження №БДЕ00000394 на 1 арк., ТТН № 810186 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810176 від 25.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778050 від 25.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778048 від 25.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810181 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810182 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810180 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810177 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810178 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810183 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810185 від 26.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810184 від 26.09.2017 на 1 арк.;

16. Наказ на відвантаження №БДЕ00000399 на 1 арк., ТТН № 005449 від 27.09.2017 на 1 арк.;

17. Наказ на відвантаження №БДЕ00000377 на 1 арк., ТТН № 005451 від 27.09.2017 на 1 арк.;

18. Наказ на відвантаження №БДЕ00000418 на 1 арк., ТТН № 005734 від 05.10.2017 на 1 арк.;

19. Наказ на відвантаження №БДЕ00000384 на 1 арк., ТТН № 778040 від 20.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778039 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778031 від 20.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778036 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778038 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778046 від 23.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778045 від 23.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778042 від 23.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778043 від 23.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778041 від 23.09.2017 на 1 арк., ТТН № 778047 від 23.09.2017 на 1 арк.;

20. Наказ на відвантаження №БДЕ00000371 на 1 арк., ТТН № 001690 від 12.09.2017 на 2 арк.;

21. Наказ на відвантаження №БДЕ00000395 на 1 арк., ТТН № 005448 від 27.09.2017 на 2 арк.;

22. Наказ на відвантаження №БДЕ00000362 на 1 арк., ТТН № 001679 від 09.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001680 від 09.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001681 від 10.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001684 від 10.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001683 від 10.09.2017 на 1 арк.;

23. Наказ на відвантаження №БДЕ00000364 на 1 арк., ТТН № 001686 від 11.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001687 від 11.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001688 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001689 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005382 від 14.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005381 від 14.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005380 від 14.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005378 від 14.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005384 від 15.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005383 від 15.09.2017 на 1 арк.;

24. Наказ на відвантаження №БДЕ00000398 на 1 арк., ТТН № 810153 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810151 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810152 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810156 від 29.09.2017 на 1 арк.;

25. Наказ на відвантаження №БДЕ00000376 на 1 арк., ТТН № 005399 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005397 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005401 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005402 від 19.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005389 від 18.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005281 від 18.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005382 від 18.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005393 від 18.09.2017 на 1 арк.;

26. ТТН № 810190 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810191 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810192 від 29.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810193 від 29.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810195 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810196 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810197 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810194 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810198 від 28.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810189 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810188 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810187 від 27.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810200 від 29.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810199 від 29.09.2017 на 1 арк., ТТН № 810155 від 29.09.2017 на 1 арк.;

27. Наказ на відвантаження №БДЕ00000413 на 1 арк., ТТН № 005733 від 04.10.2017 на 1 арк.;

28. Наказ на відвантаження №БДЕ00000393 на 1 арк., ТТН № 005443 від 24.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005440 від 23.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005439 від 23.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005438 від 23.09.2017 на 2 арк.;

29. Наказ на відвантаження №БДЕ00000410 на 1 арк., ТТН № 005729 від 02.10.2017 на 1 арк.;

30. Наказ на відвантаження №БДЕ00000391 на 1 арк., ТТН № 005435 від 22.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005442 від 24.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005441 від 24.09.2017 на 2 арк.;

31. Наказ на відвантаження №БДЕ00000387 на 1 арк., ТТН № 005433 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005418 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005419 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005421 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005420 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005422 від 21.09.2017 на 1 арк.;

32. Наказ на відвантаження №БДЕ00000382 на 1 арк., ТТН № 005414 від 20.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005412 від 20.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005427 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005434 від 21.09.2017 на 1 арк.;

33. Наказ на відвантаження №БДЕ00000367 на 1 арк., ТТН № 001677 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005374 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005375 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005373 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005377 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005376 від 13.09.2017 на 1 арк.;

34. Наказ на відвантаження №БДЕ00000365 на 1 арк., ТТН № 001691 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001692 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 001676 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005363 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005364 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005365 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005366 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005367 від 12.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005369 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005370 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005371 від 13.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005372 від 13.09.2017 на 1 арк.;

35. Наказ на відвантаження №БДЕ00000389 на 1 арк., ТТН № 005437 від 21.09.2017 на 2 арк.;

36. Наказ на відвантаження №БДЕ00000372 на 1 арк., ТТН № 005396 від 17.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005386 від 15.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005387 від 15.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005394 від 17.09.2017 на 2 арк.;

37. Наказ на відвантаження №БДЕ00000375 на 1 арк., ТТН № 005480 від 18.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005400 від 19.09.2017 на 2 арк.;

38. Наказ на відвантаження №БДЕ00000388 на 1 арк., ТТН № 005426 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005432 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005425 від 21.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005431 від 21.09.2017 на 1 арк.;

39. Наказ на відвантаження №БДЕ00000342 на 1 арк., ТТН № 001669 від 31.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001667 від 30.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001665 від 30.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001670 від 31.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001671 від 31.08.2017 на 2 арк.;

40. Наказ на відвантаження №БДЕ00000332 на 1 арк., ТТН № 001656 від 25.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001657 від 25.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001658 від 25.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001659 від 27.08.2017 на 1 арк., ТТН № 001660 від 27.08.2017 на 2 арк.;

41. Наказ на відвантаження №БДЕ00000331 на 1 арк., ТТН № 001654 від 24.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001655 від 24.08.2017 на 2 арк.;

42. Наказ на відвантаження №БДЕ00000385 на 1 арк., ТТН № 005417 від 20.09.2017 на 1 арк., ТТН № 005413 від 20.09.2017 на 1 арк.;

43. Наказ на відвантаження №БДЕ00000351 на 1 арк., ТТН № 001672 від 03.09.2017 на 2 арк., ТТН № 001675 від 06.09.2017 на 2 арк.;

44. Наказ на відвантаження №БДЕ00000343 на 1 арк., ТТН № 001668 від 30.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001664 від 30.08.2017 на 2 арк.;

45. Наказ на відвантаження №БДЕ00000340 на 1 арк., ТТН № 001663 від 29.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001662 від 28.08.2017 на 2 арк., ТТН № 001661 від 29.08.2017 на 2 арк.;

46. Наказ на відвантаження №БДЕ00000400 на 1 арк., ТТН № 005454 від 28.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005455 від 28.09.2017 на 2 арк.;

47. Наказ на відвантаження №БДЕ00000330 на 1 арк., ТТН № 001653 від 23.08.2017 на 2 арк.;

48. Наказ на відвантаження №БДЕ00000407 на 1 арк., ТТН № 005456 від 29.09.2017 на 2 арк., ТТН № 005458 від 30.09.2017 на 2 арк.;

49. Наказ на відвантаження №БДЕ00000403 на 1 арк., ТТН № 005453 від 27.09.2017 на 2 арк.;

50. Наказ на відвантаження №БДЕ00000354 на 1 арк., ТТН № 001674 від 04.09.2017 на 1 арк.;

51. Наказ на відвантаження №БДЕ00000352 на 1 арк., ТТН № 001673 від 04.09.2017 на 1 арк.;

52. Наказ на відвантаження №БДЕ00000334 на 1 арк., ТТН № 002933 від 27.08.2017 на 1 арк., ТТН № 442345 від 17.08.2017 на 2 арк., ТТН № 442213;

53. Реєстр Ж/Д накладних на 25 арк.;

54. Книга перезважування вантажів на ваганних вагах ТОВ Білгород-Дністровський елеватор;

55. Ф.49 Приход на 11 арк.;

56. Роздруківка з журналу реєстрацій зважування вантажів за 14.07.2017 на 4 арк.;

57. Чорнові записи на 18 арк.;

58. Накладна №2231 від 23.09.2017 на 1 арк.;

59. Чорнові записи на маленьких аркушах у кількості 124 одиниць;

60. Складські квитанції у кількості 217 од.

У приміщенні головного бухгалтера ТОВ Білгород-Дністровський елеватор виявлено та вилучено наступні документи:

1. Звіт №37 на 12 арк.;

2. Кількісно-якісний облік на 22 арк.;

3. Додаткова угода №4 на 3 арк., Додаткова угода №5 на 3 арк.;

4. Копія реєстру на 1 арк.;

5. Звіт про фінансові результаті на 5 арк.;

6. Оборотно-сальдова відомість за серпень 2017 на 4 арк.;

7. Акти здачі-прийняття робіт від 31.08.2017 року на 8 арк.;

8. Оборотно-сальдова відомість за вересень 2017 на 2 арк.;

9. Чорнові записи на 1 арк.;

10. Наказ на відвантаження від 14.09.2017;

11. Оборотно- сальдова відомість по рахунку на 15 арк.

Системний блок персонального комп`ютеру LG чорного кольору 1 одиниця.У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність у накладанні арешту на вказане в клопотання слідчого майно.

Зазначені предмети та документи, на думку органу досудового розслідування, є речовими доказами, а саме: матеріальними об`єктами, які зберегли на собі сліди кримінального правопорушення та містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюються під час даного кримінального провадження.

Прокурор, будучи неодноразово належним чином повідомленим про день, час та місце слухання клопотання про арешт майна, до суду не з`явився та не надав пояснень підтвердження поданого клопотання.

Представник ТОВ «Білгород-Дністровський елеватор» - адвокат ОСОБА_3 категорично заперечував проти задоволення клопотання про арешт майна, вказуючи на відсутність достатніх підстав для вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження у зв`язку з його необґрунтованістю.

Вислухавши думку адвоката, дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, заслухавши прокурора, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову. стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження. Слідчий, чи прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладене арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1)збереження речових доказів; 2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4)відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Із фабули вказаного кримінального провадження вбачається те, що органом досудового розслідування досліджується питання щодо посадових осіб ПрАТ «АХП», якими організовано незаконну схему закупівлі, легалізації та експорту сільськогосподарської продукції, отриманої за готівку у протиправний спосіб від фермерських господарств, фізичних та юридичних осіб , що здійснюють свою господарську діяльність на території Білгород-Дністровського, Ізмаїльського, Ренійського, Болградського та інших районів Одеської області, яка необлікована у сільськогосподарських управліннях районних адміністрацій, не має належних документів про походження та інших дозвільних документів, передбачених чиним законодавством.

Пославшись на те, що вилучені речі та документи є речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні, прокурором не наведено відповідних мотивів та належного обґрунтування за яких орган досудового розслідування прийшов до висновку про те, що останні мають значення до кримінального провадження № 42017160000000581, в якому не досліджується питання щодо ТОВ «Аліягський Елеватор», в приміщеннях якого були проведені обшуки та вилучено речі та документи.

Вимоги ч.2 ст.171 КПК України передбачають вичерпний перелік відомостей, які повинні бути зазначені у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна, а саме: 1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна;2) перелік і види майна, що належить арештувати;3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном.

Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги, що прокурор, як ініціатор клопотання, в судові засідання не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив та не надав будь-яких письмових пояснень в обґрунтування необхідності накладення арешту на зазначене майно, приходжу до висновку про відмову в задоволенні клопотання прокурора.

Як встановлено в судовому засіданні, органом досудового розслідування розслідується злочин, передбачений ч.2 ст.366 КК України, за кваліфікуючими ознаками: складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, якщо вони спричинили тяжкі наслідки. Тобто, предметом дослідження під час досудового розслідування за ст.366 ч.2 КК України повинні бути лише документи. На даній стадії досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що органи досудового слідства для встановлення обставин вчинення кримінального провадження можуть обмежитись дослідженням копій вилучених документів, а в подальшому у разі необхідності вилучити необхідні їм оригінали вказаних документів.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 167, 168, 170-173 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 - відмовити з підстав, викладених в мотивувальній частині ухвали слідчого судді.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

17.10.2017

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69705507
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —522/13924/17

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 03.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 03.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 03.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні