Ухвала
від 26.10.2017 по справі 152/1642/17
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/1642/17

2/152/567/17

УХВАЛА

26 жовтня 2017 року Суддя Шаргородського районного суду Вінницької області

ОСОБА_1,

розглянувши позовну заяву Фермерського господарства Слобідське до ОСОБА_2 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки,

встановив:

ФГ Слобідське звернулося до Шаргородського районного суду з вказаним позовом.

Мотивуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що наявний Договір оренди землі від 19.11.2016 року між позивачем і відповідачкою, що зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Строк дії Договору - 10 років, з 19.11.2016 року по 19.11.2026 року.

В оренду надавалася земельна ділянка площею 1,3853 га ріллі з кадастровим номером 0525383000:02:001:0233, відповідно до державного акта.

У поточному році земельна ділянка виорана та засіяна відповідачкою, тоді як жодних договорів, угод про розірвання договору оренди, які б надавали право відповідачці користуватися цією ділянкою - не укладено.

Вважає, що відповідачка самовільно зайняла земельну ділянку, тому ділянка підлягає поверненню позивачеві із приведенням її до придатного для використання стану за рахунок відповідачки.

Просить зобов'язати ОСОБА_2 звільнити та привести до стану, придатного для використання за цільовим призначенням земельну ділянку площею 1,3853 га ріллі з кадастровим номером 0525383000:02:001:0233, що знаходиться на території Клекотинської сільської ради; стягнути з відповідачки на користь позивача судові витрати; стягнути з відповідачки на користь позивача збитки, понесені господарством внаслідок дій, вчинених ОСОБА_2

Вказана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки її подано з порушенням вимог цивільного процесуального законодавства України.

Відповідно до ст.119 ЦПК України, позовна заява повинна містити: найменування суду, до якого подається заява; ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі; зміст позовних вимог; ціну позову щодо вимог майнового характеру; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; перелік документів, що додаються до заяви. До позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

В позовній заяві ФГ Слобідське не всі зазначені вимоги ст.119 ЦПК України дотримані.

Так, позовна заява ФГ Слобідське в порушення вимог п.2 ч.2 ст.119 ЦПК України, не містить зазначення поштового індексу, номерів засобів зв'язку та адреси місця проживання відповідачки (вулиці та номеру будинку).

Також, в порушення вимог п.3 ч.2 ст.119 ЦПК України, позовна заява ФГ Слобідське не містить змісту позовних вимог до відповідачки з приводу стягнення збитків, заподіяних господарству внаслідок якихось дій останньої, зокрема, розміру збитків, в чому полягають зазначені збитки, внаслідок яких дій відповідачки виникли збитки.

Крім того, в порушення вимог п.4 ч.2 ст.119 ЦПК України, позовна заява ФГ Слобідське не містить зазначення ціни позову щодо вимог майнового характеру.

Відповідно до ч.1 ст.80 ЦПК України, ціна позову визначається: у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується; у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності - дійсною вартістю нерухомого майна; у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, загальною сумою всіх вимог (п.п.1, 2, 9, 10 ч.1 ст.80 ЦПК України).

Виходячи зі змісту позову, повинен сплачуватися судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового та немайнового характеру.

Згідно із статтею 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Закон України Про судовий збір визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору (преамбула Закону).

За статтями 1, 2 цього Закону, судовий збір справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом і включається до складу судових витрат. Платниками цього платежу є: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи-підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.4 ЗУ Про судовий збір , за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою… судовий збір сплачується в розмірі 1,5 відсотка ціни позову , але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1600 грн. на 2017 рік).

Так, до позовної заяви позивачем додано квитанцію про сплату ним судового збору в розмірі 640 грн.

Проте, виходячи з аналізу зазначеного вище законодавства, вбачається, що позивачем судовий збір сплачений не в розмірі, встановленому законом, так як сплачений у мінімальному розмірі, встановленому для фізичних осіб, а не юридичних осіб, до того ж, не відомо від якої ціни позову, оскільки, відповідно до п.п.1, 2, 9, 10 ч.1 ст.80 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується; у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності - дійсною вартістю нерухомого майна; у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, загальною сумою всіх вимог.

Відповідно до роз'яснень, що містяться в п.п.15, 16 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 року за №10, пунктами 1 і 2 частини першої статті 80 ЦПК передбачено визначення ціни позову у позовах про стягнення грошових коштів та про визнання права власності на майно або витребування майна. Відповідні позовні заяви мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається згідно з підпунктом 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір … При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом статті 80, пункту 4 частини другої статті 119 ЦПК такий обов'язок покладається на позивача … Таким чином, вимога ФГ про стягнення збитків є вимогою майнового характеру і повинна оплачуватися судовим збором відповідно до п.п.1 п.1 ч.2 ст.4 ЗУ Про судовий збір , тобто в розмірі 1,5 відсотка ціни позову , але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.6 ЗУ Про судовий збір , за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Підпунктом 2 пункту 1 ч.2 ст.4 ЗУ Про судовий збір встановлено, що за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою… судовий збір сплачується в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1600 грн. на 2017 рік).

Вимоги ФГ Слобідське про зобов'язання відповідачки звільнити та привести до стану, придатного для використання за цільовим призначенням земельну ділянку площею 1,3853 га ріллі з кадастровим номером 0525383000:02:001:0233, що знаходиться на території Клекотинської сільської ради є вимогами немайнового характеру, тому підлягають оплаті судовим збором окремо від вимог майнового характеру, у відповідності до вимог підпункту 2 п.1 ч.2 ст.4 ЗУ Про судовий збір , тобто в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В порушення вимог п.п.5, 6 ч.2 ст.119 ЦПК України, позовна заява не містить викладу обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину або наявність підстав для звільнення від доказування, зокрема не зазначено доказів у обґрунтування того, що земельна ділянка відповідно до державного акту, належить відповідачці, оскільки назва серії та номер державного акту не зазначені в позовній заяві, яка в цьому місці містить прочерк (


); не зазначено доказів заподіяння відповідачкою позивачеві збитків певними діями; не зазначено доказів розміру понесених позивачем збитків внаслідок певних дій ОСОБА_2; не зазначено доказів самовільного зайняття відповідачкою певної земельної ділянки, при цьому, не вказується про наявність у позивача труднощів із витребуванням будь-яких документів, що б підтверджували вказані вище обставини.

Таким чином, оскільки у позовній заяві допущені порушення вимог ст.119 ЦПК України, то, згідно із ст.121 ЦПК України, позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у ст.119 ЦПК України, або по якій не сплачено судовий збір, підлягає залишенню без руху.

Відтак, вказана позовна заява, згідно зі ст.121 ЦПК України, підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст.ст.121, 210 ЦПК України,

ухвалив:

Позовну заяву Фермерського господарства Слобідське до ОСОБА_2 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки - залишити без руху.

Повідомити Фермерського господарства Слобідське про необхідність виправлення недоліків позовної заяви у строк, який не може перевищувати трьох днів з дня отримання даної ухвали, шляхом подачі на виконання даної ухвали позовної заяви із виправленими недоліками в канцелярію Шаргородського районного суду і роз'яснити, що в разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатися неподаною і повернута йому.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду у цій справі.

Суддя :

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.10.2017
Оприлюднено28.10.2017
Номер документу69830566
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/1642/17

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 16.11.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.10.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні