Ухвала
від 26.12.2017 по справі 152/1642/17
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/1642/17

2/152/567/17

У Х В А Л А

26 грудня 2017 року Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді - Славінської Н.Л.,

з участю:

секретаря судового засідання - Бабиної І.Д.,

представника позивача - ОСОБА_1,

відповідача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши матеріали позовної заяви Фермерського господарства Слобідське до ОСОБА_2 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки,

встановив:

ФГ Слобідське звернулося з вказаним позовом до Шаргородського районного суду про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Провадження у справі відкрито 16.11.2017 року і призначено попереднє судове засідання на 28.11.2017 року, яке відкладено за клопотанням сторін на 13.12.2017 року, яке проведено 13.12.2017 року.

З 15.12.2017 року набрав чинності ЗУ Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03.10.2017 року, яким внесено зміни до ЦПК України, який викладено в новій редакції.

Відповідно до п.9 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції, справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У цій справі провадження відкрито ухвалою судді від 16.11.2017 року, тобто до набрання чинності ЦПК України в новій редакції, отже справа підлягає розгляду за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Розгляд справи призначався на 20.12.2017 року та відкладений за клопотанням представника позивача для надання йому строку для вирішення питання і подання заяви до суду про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження.

26.12.2017 року представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні подав заяву про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_3 повідомили суду, що не потребують додаткового строку для вирішення питання про порядок розгляду справи за ЦПК України в новій редакції, вважають, що заява ОСОБА_1 про розгляд справи у спрощеному позовному провадженні підлягає задоволенню, так як справа належить до категорії малозначних справ.

Частинами третьою та четвертою статті 3 ЦПК України в новій редакції встановлено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Закон який встановлює нові обов'язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до пункту 2 частини другої та частин четвертої, шостої статті 19 ЦПК України в новій редакції, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного) .

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частинами другою та четвертою статті 274 ЦПК України в новій редакції, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

У порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті лише справи у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів та поділ майна подружжя; 2) щодо спадкування; 3) щодо приватизації державного житлового фонду; 4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; 5) в яких ціна позову перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 6) інші вимоги, об'єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Зважаючи на вказане, враховуючи заяву представника позивача, думку відповідачки та її представника, суд приходить до висновку, що ця справа може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки є малозначною, а також враховуючи, що сторони не заявили про інше.

Отже, з урахуванням наведеного, вважаю, що подальший розгляд цієї справи слід здійснюватися за правилами, передбаченими ЦПК України в новій редакції в частині, у якій вони не встановлюють нових обов'язків, скасовують чи звужують права, що належні учасникам судового процесу, чи обмежують їх використання, у порядку спрощеного позовного провадження, зі стадії призначення до судового засідання для розгляду справи по суті у спрощеному позовному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись п.9 Розділу ХІІІ Перехідні положення , ст.ст.258, 260 ЦПК України,

ухвалив:

Розгляд справи за позовом Фермерського господарства Слобідське до ОСОБА_2 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки здійснювати за правилами ЦПК України в новій редакції у порядку спрощеного позовного провадження зі стадії призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

Судове засідання для розгляду справи по суті призначити на 10 годину 29 січня 2018 року у залі судових засідань №3 Шаргородського районного суду Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 231, м. Шаргород, Вінницька обл.).

Запропонувати відповідачу ОСОБА_2 в п'ятнадцятиденний строк з дня вручення їй копії цієї ухвали подати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам, встановленим статтею 178 ЦПК України.

До відзиву на позовну заяву слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу .

Роз'яснити відповідачу ОСОБА_2, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Повідомити відповідача ОСОБА_2 про те, що відповідно до частини першої статті 193 ЦПК України, у строк для подання відзиву вона має право пред'явити зустрічний позов .

Запропонувати позивачу ФГ Слобідське в п'ятиденний строк з дня вручення (надіслання, надання) йому відповідачем відзиву на позов подати до суду відповідь на відзив, яка має відповідати вимогам, встановленим статтею 179 ЦПК України.

До відповіді на відзив слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, аргументи і міркування щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення, якщо такі докази не надані позивачем чи відповідачем та документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів відповідачу .

Запропонувати відповідачу ОСОБА_2 в п'ятиденний строк з дня вручення (надіслання, надання) їй відповіді на відзив на позов подати до суду заперечення , які мають відповідати вимогам, встановленим статтею 180 ЦПК України.

До заперечень слід додати докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, аргументи і міркування щодо наведених позивачем у відповіді на відзив заперечень і мотиви їх визнання або відхилення, якщо такі докази не надані позивачем чи відповідачем та документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів позивачу .

Роз'яснити учасникам справи , що:

- відповідно до частини п'ятої статті 279 ЦПК України в новій редакції, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше . За клопотанням однієї зі сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

- відповідно до частини сьомої статті 279 ЦПК України, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач ОСОБА_2 має подати в строк для подання відзиву , а позивач ФГ Слобідське - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву .

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації щодо справи зі сторінки на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Копію цієї ухвали надати (надіслати) учасникам справи.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає, заперечення щодо неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Ухвала підписана суддею 26.12.2017 року.

Суддя:

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.12.2017
Оприлюднено26.12.2017
Номер документу71216428
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/1642/17

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Рішення від 18.04.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 16.11.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 26.10.2017

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні