Ухвала
від 06.11.2017 по справі 496/2401/15-ц
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/2401/15-ц

Провадження № 2/496/25/17

У Х В А Л А

06 листопада 2017 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Пендюри Л.О.

за участю секретаря - Богдан Ю.В.

представників - ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Біляївка клопотання представника відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 про залучення до участі в справі в якості третіх осіб, яка не заявляє самостійні вимоги на стороні відповідача та Генеральну прокуратуру України для представництва інтересів держави

В С Т А Н О В И В :

ПАТ акціонерний банк Порто - Франко в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АБ Порто-Франко звернулося до суду з позовом, в якому просить суд звернути стягнення на предмет іпотеки: земельну ділянку для ведення фермерського господарства, яка розташована за адресою: Одеська область Біляївський район Усатівська сільська рада, масив №16, ділянка №32 за межами населеного пункту, площею 1,6133 га, що належить майновому поручителю ОСОБА_4, шляхом надання АБ Порто-Франко права продажу предмета іпотеки в рахунок погашення заборгованості у розмірі 684668,02 долари США, що еквівалентно 16089698 грн. 47 коп.

В судовому засіданні представник відповідача заявив клопотання про залучення до участі в справі Національного Банку України в особі Управління Національного банку України в Одеській області в якості третьої особи на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору та залучення до участі в справі Генеральну прокуратуру України. При цьому посилається на те, що 10 квітня 2014 року між АБ Порто-Франко та Національним банком України був укладений кредитний договір про надання кредиту для збереження ліквідності №47. В забезпечення цього кредиту ПАТ АБ Порто-Франко передав Національному банку України в особі Управління Національного банку України в Одеській області за договором застави майнових прав №48 від 10.04.2014 року майнові права: п. 1.2.12 за кредитним договором №135/3-13 укладеним між Заставодавцем та ТОВ Рибацька ферма Акватоп з усіма додатковими угодами до нього, суму кредиту у розмірі 700000 доларів США з кінцевим поверненням 20.02.2015 року та сплачувати проценти за користування ним за ставкою 13% річних в доларах США. При цьому представник відповідача зазначає, що в провадженні Господарського суду Одеської області розглядається справа №916/4147/14 за позовом Національного банку України до ПАТ АБ Порто-Франко про звернення стягнення на заставлені майнові права, визнання кредитором та зобов'язати вчинити певні дії, що може вплинути на права Національного банку України.

Оскільки НБУ є державна установа та рішення по справі може вплинути на їх права просить суд на підставі ст. 45 ЦПК України залучити Генеральну прокуратуру України для представництва держави.

Представник позивача заперечував проти задоволення вказаного клопотання, а також просив суд не розглядати аналогічне клопотання подане 28.08.2015 року, про що подав відповідну заяву.

Представник третьої особи ТОВ Рибацької ферми Акватоп в судовому засіданні підтримав клопотання представника відповідача.

Заслухавши доводи сторін суд вважає, що клопотання представника відповідача підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 ЦПК України треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення судового розгляду, пред'явивши позов до однієї чи обох сторін. Ці особи мають усі процесуальні права і обов'язки позивача.

Згідно до ч. 1 ст. 35 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до ухвалення судом рішення, якщо рішення в справі може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї із сторін.

З матеріалів справи вбачається, що в провадженні Господарського суду Одеської області знаходиться цивільна справа №916/4147/14 за позовом Національного Банку України в особі Управління національного банку України в Одеській області до ПАТ АБ Порто-Франко про звернення стягнення на заставлені майнові права, визнання кредитором та зобов'язання вчинити певні дії.

Відповідно до ч. 3 ст. 36 ЦПК України суд повідомляє третю особу про справу, направляє їй копію заяви про залучення третьої особи і роз'яснює її право заявити про свою участь у справі. Копія заяви надсилається особам, які беруть участь у справі. Якщо від третьої особи не надійшло повідомлення про згоду на участь у справі, справа розглядається без неї.

Враховуючи викладене суд вважає можливим залучити до участі в справі в якості третьої особи Національний банк України в особі Управління Національного банку України в Одеській області.

Клопотання представника відповідача про залучення до участі в справі для представництва інтересів Національного банку України в особі Управління Національного банку України в Одеській області Генеральну прокуратуру України не підлягає задоволенню оскільки відповідно до ч. 2 ст. 45 ЦПК України та ст. 23 Закону України Про прокуратуру відповідачем не надано доказів того, що Національний банк України не зможе захисти ти свої права у вказаній справі.

Керуючись ст. ст. 33-36, 45 ЦПК України, ст. 23 Закону України Про прокуратуру , суд У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 про залучення до участі в справі в якості третіх осіб, яка не заявляє самостійні вимоги на стороні відповідача та Генеральну прокуратуру України для представництва інтересів держави задовольнити частково.

Залучити до участі в справі в якості третьої особи Національний банк України в особі Управління Національного банку України в Одеській області.

В клопотанні про залучення до участі в справі для представництва інтересів Національного банку України в особі Управління Національного банку України в Одеській області Генеральну прокуратуру України - відмовити.

Суддя: Пендюра Л.О.

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.11.2017
Оприлюднено09.11.2017
Номер документу70038734
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/2401/15-ц

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 06.11.2017

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 25.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 19.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 27.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 18.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 13.05.2017

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні