Ухвала
від 15.03.2018 по справі 496/2401/15-ц
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/2401/15-ц

Провадження № 2/496/425/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2018 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Пендюри Л.О.

за участю секретаря - Богдан Ю.В.

представників - ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Біляївка клопотання представника відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 про зупинення провадження у справі,

В С Т А Н О В И В :

ПАТ акціонерний банк Порто - Франко в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АБ Порто-Франко звернулося до суду з позовом, в якому просить суд звернути стягнення на предмет іпотеки: земельну ділянку для ведення фермерського господарства, яка розташована за адресою: Одеська область Біляївський район Усатівська сільська рада, масив №16, ділянка №32 за межами населеного пункту, площею 1,6133 га, що належить майновому поручителю ОСОБА_4, шляхом надання АБ Порто-Франко права продажу предмета іпотеки в рахунок погашення заборгованості у розмірі 684668,02 долари США, що еквівалентно 16089698 грн. 47 коп.

В судовому засіданні представник відповідача заявив клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду господарським судом цивільної справи №916/1010/15-г за позовом акціонерного товариства Порто-Франко до товариства з обмеженою відповідальністю Рибацька ферма Акватоп про стягнення грошових коштів. При цьому посилається на те, що в господарському суді оспорюється заборгованість перед позивачем за процентами нарахованими за Кредитним договором №135/3-13 від 22.02.2013 року, а при зверненні стягнення на предмет іпотеки суд повинен встановити факт невиконання основного зобов'язання, а невиконання зазначеної передумови відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону України Про іпотеку є перешкодою для звернення стягнення на предмет іпотеки.

Представник третьої особи ТОВ Рибацька ферма Акватоп в судовому засіданні підтримав клопотання представника відповідача, при цьому пояснив, що заборгованість товариства змінювалась і позивачем зменшено розмір позовних вимог у господарській справі за позовом ПАТ АК Порто-Франко до ТОВ Рибацька ферма Акватоп про, що подав копію відповідної заяви.

Представник позивача заперечував проти зупинення провадження у справі. При цьому пояснив, що розмір та складові заборгованості зазначені в позовній заяві і в разі зменшення заборгованості боржник може надати відповідні докази про погашення частини боргу, суд визначити розмір заборгованості.

Представник третьої особи Національного Банку України в особі Управління Національного банку України в Одеській області в судове засідання не з'явився.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи суд вважає, що вказане клопотання не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

В провадженні суду знаходиться справа за позовом ПАТ акціонерний банк Порто - Франко в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АБ Порто-Франко про звернення стягнення на предмет іпотеки: земельну ділянку для ведення фермерського господарства, яка розташована за адресою: Одеська область Біляївський район Усатівська сільська рада, масив №16, ділянка №32 за межами населеного пункту, площею 1,6133 га, що належить майновому поручителю ОСОБА_4, шляхом надання АБ Порто-Франко права продажу предмета іпотеки в рахунок погашення заборгованості у розмірі 684668,02 доларів США, що еквівалентно 16089698 грн. 47 коп.

Представником відповідача надана копія ухвали господарського суду від 02 червня 2017 року по справі №916/1010/15-г з якої вбачається, що в провадженні господарського суду перебуває справа за позовом Порто-Франко до товариства з обмеженою відповідальністю Рибацька ферма Акватоп про стягнення грошових коштів у розмірі 15846471,53 грн.

Представником третьої особи ТОВ Рибацька ферма Акватоп надана копія заяви ПАТ АК Порто-Франко про зменшення розміру позовних вимог за кредитним договором до ТОВ Рибацька ферма Акватоп .

Представник відповідача та третьої особи зазначають, що в рішенні суду повинні бути зазначені всі складові боргу, а в господарському суді вирішується спір щодо розміру заборгованості.

Відповідно до ст. 39 Закону України Про іпотеку у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки у рішенні суду зазначаються:

загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки;

опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя;

заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні;

спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу, встановленої статтею 38 цього Закону;

пріоритет та розмір вимог інших кредиторів, які підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки;

початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

В п. 9 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ №5 від 30.03.2012 року зазначено, що право вибору способу судового захисту, передбаченого законом або договором (дострокове стягнення кредиту, стягнення заборгованості, у тому числі шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки/застави, одночасне заявлення відповідних вимог у разі, якщо позичальник є відмінною від особи іпотекодавця (майновий поручитель), одночасне заявлення вимог про стягнення заборгованості з позичальника з вимогами про стягнення заборгованості шляхом звернення стягнення на предмет застави/іпотеки, належні іпотекодавцю, який не є позичальником, розірвання кредитного договору, набуття права власності на предмет іпотеки тощо) належить виключно позивачеві, що передбачено частиною першою статті 20 ЦК України.

Оскільки в провадженні господарського суду знаходиться справа про стягнення заборгованості, а не як зазначає представник відповідача та третьої особи оскаржується розмір заборгованості, а тому суд не вбачає підстав для зупинення провадження у справі, оскільки позивач вправі звертатись до суду за захистом свого права як шляхом стягнення заборгованості так і з зверненням стягнення на предмет іпотеки і в разі зміни розміру заборгованості подати до суду заяву про зменшення розміру позовних вимог.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 251, ст. ст. 259, 260 ЦПК України, ст. 39 Закону України Про іпотеку , суд

У Х В А Л И В :

Представнику відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_2 у клопотанні про зупинення провадження у справі - відмовити.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: Пендюра Л.О.

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.03.2018
Оприлюднено18.03.2018
Номер документу72776276
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/2401/15-ц

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 15.03.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 06.11.2017

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 25.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 19.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 27.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 18.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 13.05.2017

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні