Рішення
від 24.02.2010 по справі 2-336/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №336/10 р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2010 року смт Комінтернівське

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

судді Доброва П.В.

при секретарі Ємельяненко М.В.

за участю прокурора Вергіна Д.С.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в смт Комінтернівське цивільне справе за позовною заявою Прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області до ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Комінтернівського району Одеської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області до ОСОБА_1 та просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянкою від 10.03.2005 року, укладений між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та гр. ОСОБА_1

В судовому засіданні в обґрунтування заявлених вимог представник прокуратури Комінтернівського району Одеської області посилався на наступне.

Прокуратурою Комінтернівського району Одеської області проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства при укладенні Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області договорів про надання земельних ділянок в оренду громадянам.

10.03.2005 року між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та гр. ОСОБА_1 А,В. з порушенням вимог діючого законодавства укладено договір оренди земельної ділянки, загальною площею 0.010 га., що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, база відпочинку Хвиля .

Представник Ферганської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в судове засідання не з'явився, хоча про дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідач ОСОБА_1 А В. в судове засідання не з'явився, хоча про дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо особа за цією адресою більше не проживає або не знаходиться. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов'язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, то сторони та інші особи, які беруть участь у справі, не з'явилися в судове засідання без поважних причин.

На підставі викладеного суд визнає причини неявки відповідача неповажними. Зі згоди представника прокуратури та представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224-226 ЦПК України.

Заслухавши пояснення представника прокуратури, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню по наступним підставам.

В судовому засіданні встановлено, що Прокуратурою Комінтернівського району Одеської області проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства при прийнятті Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області рішень та укладення договорів про надання земельних ділянок в оренду громадянам. В ході перевірки встановлено, що 10.03.2005 року між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та гр.. ОСОБА_1 з порушенням вимог діючого законодавства укладено договір оренди земельної ділянки, загальною плотен 0,010 га., що знаходиться на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

Зазначений договір укладений з порушенням вимог діючого законодавства, а саме:

Згідно ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, то перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами оренди землі є:

об'єкт оренди і місце розташування та розмір земельної ділянки): строк дії договору оренди: орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;

умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду:

умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю: умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки: визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін;

умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Невід'ємною частиною договору оренди землі є:

план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;

кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди;

проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до вимог ст. 17 Закону України Про оренду землі особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

Розгляд заяви (клопотання) і надання земельної ділянки в оренду проводяться у порядку, встановленому Земельним кодексом України.

У разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду сторони укладають договір оренди землі відповідно до вимог цього Закону.

Відповідно до п. 2 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 року № 677, проект відведення земельної ділянки не розробляється у разі, коли: земельна ділянка, межі якої визначені в натурі (на місцевості), надається у користування або безоплатно передається у власність без зміни її цільового призначення; земельна ділянка набувається у власність шляхом купівлі-продажу, дарування, міни, на підставі інших цивільно-правових угод, успадкування, без зміни и меж та цільового призначення; земельна ділянка придбана на конкурентних засадах (за результатами земельних тортів).

Згідно п.11 зазначеного Порядку, після одержання позитивного висновку державної експертизи, проект відведення земельної ділянки розглядається сільською, селищною, міською радою, районною, Київською та Севастопольською міською держадміністрацією, затверджується ними або в установленому порядку подається до інших органів, до повноважень яких належить падання у користування або передача у власність земельних ділянок.

Невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду: кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Законом.

Проте, в порушення всіх зазначених вище вимог законодавства при укладанні договору оренди земельної ділянки від 10.03.2005 року, укладеному між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та ОСОБА_1 кадастровий план земельної ділянки та проект відведення земельної ділянки не розроблялися, акт визначення меж в натурі не складався, акт приймання-передачі об'єкта оренди не складався, що є обов'язковим.

Згідно зі ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу, Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин).

Приписами статті 203 Цивільного кодексу України визначені загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, а саме: 1 . Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства: 2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності: 3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; 4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом; 5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Отже, відповідність змісту правочину Цивільного кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства є однією з необхідних умов визнання останнього дійсним, натомість його суперечність зазначеним вимогам і с підставою для визнання такого договору недійсним.

При таких обставинах враховуючи вищевикладене, відсутність у договорі оренди землі зазначених істотних умов суд вважає, що є всі підстави для задоволення позовної заяви прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та визнання договору оренди земельної ділянки від 10.03.2005 р„ укладеного між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та ОСОБА_1, недійсним.

На підставі ст.ст. 93, 124 Земельного кодексу України, ст.ст. 15. 17 Закону України Про оренду землі . ст. 13 Закону України Про оцінку землі , ст. 215 ЦК України, ст. 121 Конституції України, керуючись ст. 209, 210, 213, 215, 224-226 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Прокурора Комінтернівського району Одеської області в інтересах держави в особі Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області - задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 10.03.2005 року, укладений між Фонтанською сільською радою Комінтернівського району Одеської області та ОСОБА_1.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги.

Суддя:

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.02.2010
Оприлюднено09.11.2017
Номер документу70118187
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-336/10

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Ухвала від 16.02.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Ухвала від 01.02.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Рішення від 03.03.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Ухвала від 20.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 27.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Ряднина В. М.

Рішення від 24.02.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Ухвала від 11.02.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні