Рішення
від 27.07.2010 по справі 2-336/10
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-336/10

РІШЕННЯ

Іменем України

"27" липня 2010 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі головуючої судді Ігнатової Г.В.

при секретарі Лежигубській О.В.

з участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Підгаєцької районної державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадщини за законом,-

ВСТАНОВИВ

Позивач звернулася в суд з позовом до Підгаєцької районної державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадщини за законом, посилаючись на те, що 12 жовтня 2009р. помер її батько, ОСОБА_3. Після його смерті залишилось спадкове майно у вигляді : земельної ділянки, яке ніхто із спадкоємців не прийняв в установленому законом порядку.

Позивачка пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, що залишилась після смерті батька, через те, що перебуває за межами держави, в Італії . З цих підстав вчасно не звернувсь до державної нотаріальної контори для вирішення питання прийняття спадщини по закону.. Вважає, що строк подачі заяви про прийняття спадщини по закону пропустила з поважних причин в зв'язку із чим просить визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, просить їх задоволити.

Відповідач державний нотаріус Підгаєцької районної державної нотаріальної контори в попереднє судове засідання не з'явився, в суд поступила заява в якій просить розглянути справу по наявних матеріалах без його участі.

За таких обставин суд відповідно до ст.169 ЦПК України вважає можливим розглянути справу в їх відсутності, оскільки у справі є достатньо доказів про права та взаємини сторін.

Суд заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає до задоволення.

В судовому засіданні встановлено, що 12 жовтня 2009р. помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Після її смерті відкрилась спадщина за законом у вигляді : земельної ділянки,що розташована на території Боківської сільської ради .

На все своє майно спадкодавець ОСОБА_3 при житті заповіт не склав.

Спадкоємцем першої черги за законом померлого ОСОБА_3 згідно ст.1261 ЦК України залишилися його діти :дочка, позивачка в справі, дочка ОСОБА_4 та син ОСОБА_5.

Зазначені спадкоємці в шестимісячний строк з часу відкриття спадщини з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звернулися.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у

заповіті. У разі відсутності заповіту........, а також у разі неохоплення заповітом усієї

спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В своїх поясненнях представник позивач вказала, на те, що в установлений законом строк позивачка не змогла оформити документи, щодо прийняття спадкового майна по закону, так як перебуває на роботі за межами держави, а в посольство України немала змоги звернутись,що ускладнило подання заяви до державної нотаріальної контори про прийняття спадщини та призвело до пропущення строку.

На думку суду, ці обставини є поважними, оскільки обмежили позивача в здійсненні дій щодо прийняття спадщини в належний шести місячний,отже цей строк пропущено з поважних причин.

Враховуючи те, що згідно закону, позивачка має право на спадкування за законом, яка відкрилась після смерті батька та відноситься до категорії спадкоємців першої черги за законом і від прийняття спадщини не відмовилася, суд вважає, що відповідно до змісту вищезазначеного закону позов є обґрунтований, а тому слід ОСОБА_2 визначити додатковий двохмісячний строк для подачі заяви в нотаріальну контору для прийняття спадкового майна по закону, що залишилось після смерті батька

На підставі наведеного , керуючись ст.1268,1263 ЦК України , ст.ст. 10,60. 231,215. 218 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк два місяці для подання заяви до нотаріальної контори для прийняття спадкового майна по закону що залишилось після смерті ОСОБА_3 з моменту набрання рішення законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Заява про апеляційне оскарження рішення Підгаєцького районного суду подається в апеляційний суд Тернопільської області через Підгаєцький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або без попереднього подання такої заяви в строк встановлений для її подання.

Головуючий: ОСОБА_6

СудПідгаєцький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено26.04.2018
Номер документу73619414
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-336/10

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Ухвала від 16.02.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Ухвала від 01.02.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Рішення від 03.03.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Ухвала від 20.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 27.07.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Ряднина В. М.

Рішення від 24.02.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Ухвала від 11.02.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні