Ухвала
від 17.10.2017 по справі 522/354/17
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/354/17

Номер провадження:1-кс/521/4724/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2017 року слідчий суддя Малиновського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі клопотання начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 32016160000000128 від 15 вересня 2016 року, про накладення арешту на майно, яке було виявлено та вилучено 29 вересня 2017 року під час проведення обшуку в приміщенні ТОВ «Електросервіс-Південь», розташованому за адресою: місто Одеса, вулиця 2-а Пересипська, 21, а саме жорсткий диск s\n 9VY7P6SX, -

В С Т А Н О В И В:

З клопотання та доданих до нього матеріалів, вбачається, що групою слідчих слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області та слідчого відділу ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 32016160000000128 від 15.09.2016 року стосовно службових осіб ТОВ «Одесаспеценерго» (код ЄДРПОУ 34490487) за фактом ухилення від сплати податків за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Органом досудового слідства встановлено, що на протязі 2014-2016 років службові особи ТОВ «Одесаспеценерго» виконували підрядні електромонтажні роботи, а також проектні роботи різним підприємствам, у ПАТ «ЕК Одесаобленерго», КП «Будова», ТОВ «Електрим 2000», ТОВ «Бласт ЛТД», ТОВ «ЕК «Асвіт», ТОВ «ІБПК «Квадр», ТОВ «Електросервіс-Південь», ТОВ «Ліберті Л», як уповноваженою особою по договору про спільну діяльність № 23981 від 28 грудня 2006 року та іншими. Вказані роботи виконувалися силами власних працівників ТОВ «Одесаспеценерго», або силами неофіційно нанятих працівників. У той же час, з метою ухилення від сплати податків, службові особи ТОВ «Одесаспеценерго» відобразили у бухгалтерському обліку, та у подальшому у податковій звітності, неправдиві відомості, нібито про виконання вказаних робіт субпідрядними організаціями, у тому числі ТОВ «Абсолют-Буд-Сервіс» (код ЄДРПОУ 39283879), ТОВ «ІБК «Енергія» (код ЄДРПОУ 40290486), ТОВ «БК «Лайт Білдінг» (код ЄДРПОУ 40679559), ТОВ «ІБК «Споруда» (код ЄДРПОУ 40679611), ТОВ «Крінель» (код ЄДРПОУ 39864181), ТОВ «Трейдбудінвестсервис» (код ЄДРПОУ 37728202), ТОВ «БК «Спецбуденерго» (код ЄДРПОУ 37773056), ТОВ «Київ-Спец-Буд» (код ЄДРПОУ 39877321) достовірно знаючи що вказані роботи цими підприємствами не виконувалися.

Таким чином, у органу досудового слідства існує обґрунтована підозра щодо вчинення службовими особами ТОВ «Одесаспеценерго» кримінального правопорушення передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України.

Також досудовим розслідуванням було встановлено, що ТОВ «Одесаспеценерго» є підприємством, яке спеціалізується на виконання проектних та електромонтажних робіт, про що свідчать безліч посилань у мережі Інтернет - об`яви на дошках оголошень, на спеціалізованих сайтах, при цьому вказується штат робітників 30 осіб, тобто більш ніж достатній для виконання вказаних робіт.

При цьому досудовим слідством, встановлено, що ТОВ «Абсолют-Буд-Сервіс», ТОВ «ІБК «Енергія», ТОВ «БК «Лайт Білдінг», ТОВ «ІБК «Споруда», ТОВ «Крінель», ТОВ «Трейдбудинвестсервис», ТОВ «БК «Спецбуденерго», ТОВ «Київ-Спец-Буд» є неспеціалізованими підприємствами, та згідно баз даних ДФС, вказані підприємства звітують щодо купівлі-продажу різноманітних товарів, виконання різноманітних послуг, проте послуги з розробки проектів та виконання електромонтажних робіт, згідно звітності, надаються лише ТОВ «Одесаспеценерго», та ці послуги не купуються у інших підприємств. Крім того, посилання на вказані підприємства у мережі Інтернет, є лише на сторінки відкритих баз підприємств з загальною інформацію, а також, деякі з них - на реєстр судових рішень, з посиланнями на рішення суду про проведення досудового слідства різними правоохоронними органами по кримінальним провадженням, де деякі з вказаних підприємств проходять як «підприємства з ознаками фіктивності». Жодного посилання на дошках оголошень, спеціалізованих сайтах, щодо виконання вказаними підприємствами проектних, або електромонтажних робіт, як й про діяльність з купівлі- продажу різноманітних товарів, про що звітують підприємства, немає.

Крім того, прокуратурою Запорізької області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 320160800000000058 за фактом фіктивного підприємництва з використанням ряду підприємств, у тому числі ТОВ «Абсолют-Буд- Сервіс» (код ЄДРПОУ 39283879), ТОВ «ІБК «Енергія» (код ЄДРПОУ 40290486), ТОВ «БК «Лайт Білдінг» (код ЄДРПОУ 40679559), ТОВ «ІБК «Споруда» (код ЄДРПОУ 40679611), ТОВ «Крінель» (код ЄДРПОУ 39864181).

Вказане свідчить про відсутність реальних господарських та робочих взаємовідносин між вказаними підприємствами.

Крім того, допитаний у якості свідка головний інженер ТОВ «Одесаспеценерго» ОСОБА_5 , у присутності адвоката показав, що усі проектні роботи, які були замовлені ТОВ «Одесаспеценерго» виконувались їм особисто, а також спільно з інженером ТОВ «Одесаспеценерго» ОСОБА_6 .

Допитаний у якості свідка ОСОБА_7 , у присутності адвоката показав, що у період з 2013-2015 роки працював неофіційно у ТОВ «Одесаспеценерго», де виконував функції прораба. Заробітну плату отримував на банківську картку. Усі вказівки щодо виконання робіт йому давав ОСОБА_5 . Крім того, ТОВ «Абсолют-Буд-Сервіс» (код ЄДРПОУ 39283879), ТОВ «ІБК «Енергія» (код ЄДРПОУ 40290486), ТОВ «БК «Лайт Білдінг» (код ЄДРПОУ 40679559), ТОВ «ІБК «Споруда» (код ЄДРПОУ 40679611), ТОВ «Крінель» (код ЄДРПОУ 39864181), ТОВ «Трейдбудінвестсервис» (код ЄДРПОУ 37728202), ТОВ ТОВ «БК «Спецбуденерго» (код ЄДРПОУ 37773056), ТОВ «Київ-Спец- Буд» (код ЄДРПОУ 39877321) він не знає.

Крім того, раніше була вилучена кореспонденція ТОВ «Одесаспеценерго» з різними підприємствами та установами щодо виконання проектних та електромонтажних робіт, у тому числі претензійного характеру. Однак жодного листа на адресу ТОВ «Абсолют-Буд- Сервіс», ТОВ «ІБК «Енергія», ТОВ «БК «Лайт Білдінг», ТОВ «ІБК «Споруда», ТОВ «Крінель», ТОВ «Трейдбудинвестсервис», ТОВ «БК «Спецбуденерго», або від вказаних підприємств не було, що свідчить про відсутність реальних господарських та робочих взаємовідносин між вказаними підприємствами.

Також були вилучені документи між ТОВ «Абсолют-Буд-Сервіс», ТОВ «ІБК «Енергія», ТОВ «БК «Лайт Білдінг» та іншими підприємствами, де стороною договору не є ТОВ «Одесаспеценерго». Вказані документи стосуються купівлі паливно-мастильних матеріалів, піску, та обладнання, які необхідні у поточній роботі. У свою чергу у ході досудового розслідування було встановлено, що представниками ТОВ «Абсолют-Буд- Сервіс», ТОВ «ІБК «Енергія», ТОВ «БК «Лайт Білдінг» були ОСОБА_8 та інші співробітники ТОВ «Одесаспеценерго».

Вказане свідчить, про те, що ТОВ «Абсолют-Буд-Сервіс», ТОВ «ІБК «Енергія», ТОВ «БК «Лайт Білдінг», ТОВ «ІБК «Споруда», ТОВ «Крінель», ТОВ «Трейдбудинвестсервис», ТОВ «БК «Спецбуденерго» не могли надавати ТОВ «Одесаспеценерго» послуги з проектування та виконання електромонтажних робіт, а були використані службовими особами ТОВ «Одесаспеценерго» лише з метою ухилення від сплати податків.

Крім того, встановлено, що ТОВ «Одесаспеценерго» укладено угоду з ТОВ «Електросервіс-Південь» (код ЄДРПОУ 32020756) щодо виконання робіт на території ІФ «ДП «АМПУ».

29 вересня 2017 року в рамках вказаного кримінального провадження було проведено обшук у офісному приміщенні ТОВ «Електросервіс-Південь», розташованому за адресою: м. Одеса, вул. 2-а Пересипська, 21, у ході якого було вилучено жорсткий диск s\n9VY7P6SX.

Для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність долучити до матеріалів кримінального провадження жорсткий диск s\n9VY7P6SX, у зв`язку з тим, що він може містити документи, які відображають відносини ТОВ «Одесаспеценерго» з ТОВ «Електросервіс-Південь».

Начальник першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 клопотання підтримав, та вважав, що є всі законі підстави для арешту вище зазначеного майна, та просив слідчого суддю його задовольнити, з підстав які викладені в ньому.

Вивчивши клопотання та матеріали долучені до нього, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого необхідно задовольнити, з наступних підстав.

Стаття 170 КПК України передбачає підстави для арешту майна, та зазначає яке саме майно може бути арештовано.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України серед інших, є збереження речових доказів. У випадку передбаченому пунктом 1 частини другої ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України /ч. 3 ст. 170 КПК України/.

При вирішені питання про арешт майна слідчий суддя враховує: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчий суддя вважає, що правовою підставою для арешту майна є сукупність об`єктивних даних та розумних підозр які свідчать про те, що вилучене майно є доказом у вказаному злочині. На думку слідчого судді на вказаному етапі досудового розслідування є всі законні підстави вважати, що вилучене майно може зберігати на собі сліди вчинення злочину.

Вказане майно на теперішній час підлягає дослідженню, тобто органу досудового розслідування з ним необхідно провести слідчі дії, а саме диск, необхідний слідству з метою дослідження діяльності ТОВ «Одесаспеценерго» у комплексі, проведення ряду експертних досліджень, у тому числі судово-бухгалтерської експертизи, комп`ютерної експертизи, проведення перевірки дотримання ТОВ «Одесаспеценерго» податкового та іншого законодавства.

Таким чином, під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено та слідчим доведено необхідність арешту вказаного майна, оскільки воно може зберігати на собі сліди злочину та є доказовою базою у кримінальному провадженні. З метою недопущення його втрати або пошкодження, слідчий суддя вважає за необхідне накласти арешт на майно у вигляді заборони на відчуження, розпорядження та користування ним.

Керуючись ст.132,167,168,170,172,173,175 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 32016160000000128 від 15 вересня 2016 року задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке було виявлено та вилучено 29 вересня 2017 року під час проведення обшуку в приміщенні ТОВ «Електросервіс-Південь», розташованому за адресою: місто Одеса, вулиця 2-а Пересипська, 21, а саме жорсткий диск s\n 9VY7P6SX, із забороною на відчуження, розпорядження та користування ним.

Копію ухвали надіслати прокурору та слідчому.

Виконання ухвали про арешт майна негайно доручити прокурору та слідчому.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70118330
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно, яке було виявлено та вилучено 29 вересня 2017 року під час проведення обшуку в приміщенні ТОВ «Електросервіс-Південь», розташованому за адресою: місто Одеса, вулиця 2-а Пересипська, 21, а саме жорсткий диск s\n 9VУ7Р6SХ

Судовий реєстр по справі —522/354/17

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Іщенко О. В.

Ухвала від 23.10.2017

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гарський О. В.

Ухвала від 03.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 03.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 15.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 15.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 06.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 05.01.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.01.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 05.01.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні