Ухвала
від 07.11.2017 по справі 6/303
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

07.11.2017 Справа № 6/303

За скаргою: приватного підприємства "Візаві", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

на дії державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області

У справі:

за позовом прокурора м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Криворізької міської ради в особі Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг Дніпропетровської обла

до приватного підприємства "Візаві", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про розірвання договору

Суддя Бондарєв Е.М.

Представники:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача (заявника): ОСОБА_1, засновник підприємства

Від ВДВС: ОСОБА_2, довіреність №13.13.-47/19988 від 03.11.2017 року, державний виконавець

У засіданні бере участь ОСОБА_3, службове посвідчення №029553 від 13.10.2014 року, прокурор відділу

СУТЬ СПОРУ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 04.09.03р. в задоволенні позову було відмовлено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 19.11.03р. апеляційне подання прокурора м. Кривий Ріг - задоволено, рішення господарського суду Дніпропетровської області від 04.09.03р. - скасовано, позов задоволено. Розірвано договір купівлі-продажу від 22.09.09р. майна та приміщення державного підприємства комісійної торгівлі "Сузір`я Водолія", який укладений між Фондом комунальної власності м. Кривий Ріг та приватним підприємством "Візаві". Зобов`язано приватне підприємство "Візаві" передати Управлінню комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради предмет договору купівлі-продажу від 22.09.1999р.- майно, згідно акту прийому-передачі та приміщення загальною площею 162,3 кв.м., вбудоване в перший поверх дев`ятиповерхового будинку, розташованого за адресою: м. Кривий Ріг, мкр. Ювілейний, 4, шляхом оформлення акту прийому-передачі.

Постановою Вищого господарського суду України від 26.12.16р. ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 05.07.2016 р. залишено в силі та стягнуто з ПП "Візаві" на користь Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради 1653,60 грн. витрат по сплаті судового збору за подання касаційної скарги.

На виконання постанови Вищого господарського суду України від 26.12.16р 11.01.2017р. було видано наказ .

30.05.2017 від приватного підприємства "Візаві" до господарського суду Дніпропетровської області надійшла скарга на дії державного виконавця, згідно якої останній просить визнати неправомірними дії державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області щодо винесення постанови про відкриття виконавчого провадження від 23.03.2017 року по справі №6/303 за наказом Господарського суду Дніпропетровської області, а також просить визнати незаконною та скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження від 23.03.2017р. Окрім того, скаржником подано клопотання про відновлення строку подання скарги.

Протоколом передачі судової справи від 30.05.2017 скаргу по справі № 6/303 (Вх. № 30664/17) передано судді Бондарєву Е.М.

29.05.2017 на адресу суду надійшла апеляційна скарга приватного підприємства "Візаві" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області у справі № 6/303 від 28.04.2017.

30.05.2017 року ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області відкладено вирішення питання про поновлення строку подання скарги та прийняття до розгляду вищевказаної скарги до повернення матеріалів справи № 6/303 до господарського суду Дніпропетровської області оскільки відсутність в господарському суді Дніпропетровської області

23.06.2017 року до господарського суду Дніпропетровської області повернулися матеріали справи №6/303.

30.06.2017 року ухвалою господарського суду Дніпропетровської області призначено судове засідання для вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження дій державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області на 18.07.2017 року.

10.07.2017 року до господарського суду Дніпропетровської області надійшов запит Дніпропетровського апеляційного господарського суду на справу 6/303 для подальшого направлення її до Вищого господарського суду України, у зв'язку з надходженням касаційної скарги ПП "Візаві" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 28.04.2017 року.

Ухвалою суду від 11.07.2017 року було відкладено вирішення питання щодо наявності підстав для поновлення строку на оскарження дій державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області та прийняття скарги до розгляду у справі № 6/303 з розгляду скарги приватного підприємства "Візаві" на дії державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області до повернення матеріалів справи №6/303 до господарського суду Дніпропетровської області.

18.10.2017 матеріали справи № 6/303 повернуті до господарського суду Дніпропетровської області.

Ухвалою суду від 19.10.2017р. призначено на 07.11.2017р. судове засідання для вирішення питання щодо наявності підстав для поновлення строку на оскарження дій державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Від Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області 18.07.2017 року надійшли заперечення на скаргу, згідно яких останній посилається на ч.4 ст.4 Закону України "Про виконавче провадження", якою передбачено підстави для повернення виконавчого документу. Передбачені даною нормою підстави для повернення виконавчого документу були відсутні, тому винесення постанови про відкриття виконавчого провадження є законним. Окрім того, державний виконавець зазначає, про недоречність посилання скаржником на п.10 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якого скарги на рішення, дії або бездіяльність органів державної виконавчої служби, подані в установленому законом порядку до набрання чинності цим Законом, розглядаються у строки та порядку, що діяли до набрання чинності цим Законом, оскільки постанова Вищого Господарського суду України набрала законної сили 26.12.2016 року, тобто коли вже діяв Закон України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року №1404-ХІІІ.

Прокуратурою Дніпропетровської області подано клопотання про залишення скарги ПП "Візаві" без розгляду, оскільки дана скарга, підписана генеральним директором ОСОБА_1, який відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців та громадських формувань є засновником ПП "Візаві", та який не має повноважень на підписання даної скарги.

Розглянувши матеріали скарги, заслухавши пояснення представників заявника (відповідача), представника ВДВС та прокурора, господарський суд вбачає підстави для залишення скарги без розгляду з підстав викладених нижче.

Приватне підприємство "Візаві" звернулося зі скаргою на дії державного виконавця, яка підписана генеральним директором ОСОБА_1 Як вбачається з матеріалів скарги дана особа діє на підставі доручення №1 від 01.01.2017 року, підписаного директором ПП "Візаві" ОСОБА_4, згідно якого ОСОБА_1 уповноважується представляти інтереси підприємства в Господарському суді Дніпропетровської області.

Разом з тим, доручення №1 від 01.01.2017 року не наділяє генерального директора ОСОБА_1 правом підпису заяв, скарг та інших документів від імені ПП "Візаві".

Відповідно до п.9.9. постанови Пленуму Вищого господарського суду України №9 від 17.10.2012 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України", у вирішенні питань, які виникають у розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб Державної виконавчої служби, до заяв учасників виконавчого провадження (заявників) мають застосовуватися положення ГПК, якими врегульовано аналогічні питання.

Відповідно до ст. 21 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Відповідно до ст. 121-2 ГПК України, скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Відповідно до положень ст. 28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої особи.

Отже, як вбачається з тексту доручення №1 від 01.01.2017р., на момент підписання скарги на дії державного виконавця, у особи, яка підписала цю заяву не було достатніх повноважень на вчинення таких дій.

Відповідно до ст. 81 Господарського процесуального кодексу України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано;

Враховуючи, що подану скаргу на дії державного виконавця підписано особою, яка не має права підписувати її, скаргу ПП "Візаві" слід залишити без розгляду.

Керуючись ст. ст. 86, 121-2, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Скаргу ПП "Візаві" на дії державного виконавця Саксаганського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області залишити без розгляду.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення07.11.2017
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70128703
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору

Судовий реєстр по справі —6/303

Ухвала від 16.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 05.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні