Ухвала
від 10.11.2017 по справі 3/170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- У Х В А Л А

10 листопада 2017 року Справа № 3/170

провадження № 2-зв/811/9/17

Кіровоградський окружний адміністративний суд, у складі судді Кармазиної Т.М., розглянувши у порядку письмового провадження подання Онуфріївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про заміну боржника у виконавчому провадженні у адміністративній справі за позовом Онуфріївського районного центру зайнятості до Державного підприємства "Онуфріївський кінний завод № 175" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Кіровоградської області від 06.07.2006 у справі №3/170, яка розглядалась господарським судом в порядку адміністративного судочинства, позовні вимоги прокурора Онуфріївського районного центру зайнятості, задоволено в повному обсязі, присуджено до стягнення з Державного підприємства "Онуфріївський кінний завод № 175" 8493,01 грн. заборгованості по страховим внескам, в тому числі пені.

28.07.2017 на адресу господарського суду надійшло подання №02-25/2902 від 24.07.2017 Онуфріївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про заміну боржника - Державного підприємства "Онуфріївський кінний завод №175" (ідентифікаційний код 00485836) на його правонаступника - Державне підприємство "Конярство України" (ідентифікаційний код 37404165) у зведеному виконавчому провадженні №51774856 з примусового виконання виконавчого листа №3/170, виданого господарським судом Кіровоградської області.

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 31.07.2017 справу, у порядку ст.22 КАС України, передано на розгляд до Кіровоградського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 02.11.2017 прийнято до провадження та призначено до розгляду в судовому засіданні.

У судове засідання сторони, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не прибули, що згідно до ч.2 ст.264 КАС України не перешкоджає судовому розгляду (а.с.52-54)

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України розгляд справи проведено в порядку письмового провадження.

Дослідивши документи, надані на підтвердження обставин, викладених у поданні та матеріали адміністративної справи, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до ч.1 ст.264 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічна норма визначена ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII відповідно до якої у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Із системного аналізу зазначених норм встановлено, що заміна сторони виконавчого провадження пов'язується не з припиненням, а вибуттям такої сторони, тобто неможливості здійснювати права та виконувати обов'язки визначені Законом України «Про виконавче провадження» .

Так, зважаючи на приписи ч.2 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» одним із обов'язків боржника є виконання судового рішення.

Частиною 1 статті 91 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа здатна мати такі ж цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині.

За приписами ч.4 ст.91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

При цьому згідно з ч.1, 2 ст.96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном.

В силу ч.1, 2 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч.2, 3 ст.107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов'язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

При цьому зі змісту Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №755-IV встановлено, що передавальний акт є документом, який подається під час реєстрації приєднання юридичної особи.

Відповідно до ч.7 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №755-IV у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Тобто внаслідок реорганізації шляхом приєднання усе майно, права та обов'язки юридичної особи переходять до правонаступника про що складається передавальний акт.

Отже, факт складання передавального акту свідчить про перехід усього майна, прав та обов'язків до правонаступника юридичної особи та, як наслідок, про неможливість юридичної особи, яка припиняється у подальшому відповідати за своїми зобов'язаннями.

Таким чином, за умови складання передавального акту, а також у випадку завершення приєднання в розумінні ч.7 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» , юридична особа, яка припиняється шляхом приєднання може вважатися такою, що вибула як сторона виконавчого провадження для цілей застосування інституту заміни сторони виконавчого провадження не залежно від внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення відповідної юридичної особи.

Як встановлено судом, наказом Міністерства аграрної політики України «Про реорганізацію державних підприємств, діяльність яких пов'язана з розвитком конярства» від 01.02.2011р. №33 вирішено реорганізувати державні підприємства, зокрема, Державне підприємство «Онуфріївський кінний завод №175» (Кіровоградська область, Онуфріївський район, смт.Онуфріївка) шляхом приєднання до Державного підприємства «Конярство України» та створити на базі майна реорганізованих державних підприємств відокремлені підрозділи (філії) без прав юридичної особи (а.с.15-16). При цьому відповідно до п.2 вказаного наказу ДП «Конярство України» визначено правонаступником майнових прав і обов'язків реорганізованих державних підприємств (а.с.15-зв.).

Із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 10.11.2017 р. №1003233766 встановлено, що у ДП «Конярство України» створено відокремлений підрозділ - філію «Онуфріївський кінний завод №175» Державного підприємства «Конярство України» (Кіровоградська область, Онуфріївський район, смт.Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 57), запис про філію внесено 24.07.2012 р. (а.с.40-49). Зазначений відокремлений підрозділ створено 14.06.2011 р. (а.с.50-51). ДП Онуфріївський кінний завод №175 з 25.02.2011 р. перебуває в стані припинення за рішенням засновників (а.с.36-39).

Зважаючи на викладене суд дійшов висновку, що матеріалами справи підтверджено факт вибуття сторони виконавчого провадження - боржника ДП Онуфріївський кінний завод №175 у виконавчому провадженні щодо виконання виконавчого листа №3/170, виданого господарським судом Кіровоградської області у справі за позовом Онуфріївського районного центру зайнятості до Державного підприємства "Онуфріївський кінний завод № 175" про стягнення заборгованості, а тому подання Онуфріївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про заміну боржника у виконавчому провадженні підлягає задоволенню.

Керуючись ст.160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

Подання Онуфріївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про заміну сторони у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження у справі №3/170, а саме: боржника - Державне підприємство «Онуфріїський кінний завод №175» на Державне підприємство «Конярство України» (код ЄДРПОУ 37404165, 01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1).

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у 5-денний строк з дня її отримання, з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_1

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.11.2017
Оприлюднено11.11.2017
Номер документу70159802
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/170

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 12.03.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

Ухвала від 23.03.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 06.03.2018

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Тетяна Сергіївна

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Тетяна Сергіївна

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Тетяна Сергіївна

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Костів Тетяна Сергіївна

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 10.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні