Ухвала
від 03.11.2017 по справі 554/8382/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 03.11.2017 Справа № 554/8382/17

Провадження № 1-кс/554/7575/2017

У Х В А Л А

про проведення обшуку

03 листопада 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017171090000081 від 06.07.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 198 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

У період часу з 2016 року по теперішній час, на ПрАТ «Полтавський Гірничо-збагачувальний комбінат» (далі по тексту «комбінат» або «Полтавський ГЗК») систематично виявляються факти злочинного заволодіння майном шляхом таємного викрадення (крадіжки) даного, які вчиняються як сторонніми особами, так і самими працівниками комбінату. Також встановлено, що за вказаний період часу, з торгівельних об`єктів (магазинів, торгівельних точок ринків та приміщень) у місті Горішні Плавні Полтавської області та міста Кременчука Полтавської області, не приховуючи походження майна (наявність індивідуальних логотипів комбінату і маркування), здійснюється вільний і незаконний продаж та зберігання останнього. Також на вказаних торгівельних об`єктах продавці, або особи які знаходяться на місці, достовірно знаючи злочинне походження майна та маючи корисливий мотив, вільно скуповують останнє з метою подальшого перепродажу.

До майна здобутого злочинним шляхом, незаконне придбання, зберігання і збут якого здійснюється відноситься спеціальний захисний одяг (костюми робочі, штани робочі, куртки робочі, сигнальні жилети, плащі, рукавиці, перчатки), спеціальне захисне спорядження (окуляри, каски, респіратори, маски, протигази), спеціальне захисне взуття, електроди для зварювання та інша продукція постачальників (виробників) підприємств-контрагентів ПрАТ «Полтавський ГЗК».

Таким чином, в період часу з 2016 року по теперішній час, з торгівельних об`єктів м. Горішні Плавні та м. Кременчука рядом не встановлених в ході досудового розслідування осіб вчиняються дії, щодо заздалегідь не обіцяного придбання, зберігання та збуту майна, завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто їхні дії мають ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 198 КК України.

Вказані відомості за повідомлення ПрАТ «Полтавський ГЗК» внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстроване кримінальне провадження №42017171090000081 від 06.07.2016, з попередньою кваліфікацією за 198 КК України.

Згідно відомостей отриманих з ПрАТ «Полтавський ГЗК» встановлено, що з 01.01.2016 по теперішній час, останнє мало ряд фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами-контрагентами як постачальниками, так і напряму з виробниками вказаної продукції. Згідно отриманих документів, до постачальників продукції виносилися ТОВ «Промислові засоби індивідуального захисту» (код ЄДРПОУ 25585987), ТОВ «СКАЙТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 38869283), ТОВ НВП «ЗАХИСТ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 35738706), ВАТ «ГАЛУЗЕВИЙ ФОНД ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРОФСПІЛКИ ТРУДЯЩИХ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ТА ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» (код ЄДРПОУ 23357911), ТОВ «СПЕЦІНДУСТРІЯ НВП ЛТД» (код ЄДРПОУ 37656568), ТОВ «Швейна фабрика ЛІДЕР» (код ЄДРПОУ 39052674), ТОВ «ВіВа-трейд» (код ЄДРПОУ 33585132), ТОВ «Крем-Універсал-Постач» (код ЄДРПОУ 37158215), ТОВ «БІКО» (код ЄДРПОУ 34899754), ТОВ «МАРТЕКСТ» (код ЄДРПОУ 38379528), ТОВ «МІК» (код ЄДРПОУ 30105738), ТОВ «Укртекстиль» (код ЄДРПОУ 31516486), ТОВ НВП «СТАНДАРТ» (код ЄДРПОУ 25513947), ТОВ «МІКРОФІЛЬТР» (код ЄДРПОУ 38052694), ТОВ «ТАЛАНЛЕГПРОМ» (код ЄДРПОУ 31862978), ТОВ «НВП ГАНЗА» (код ЄДРПОУ 38255479), ПрАТ АМЗ «ВІСТЕК» (код ЄДРПОУ 31226457), ТОВ «НВП Велдінтек» (код ЄДРПОУ 33856065), ТОВ «МЕТАЛПРОМ-Е» (код ЄДРПОУ 33377681), ТОВ «ТЕХНОЛІНІЇ» (код ЄДРПОУ 38962562), ТОВ «Укрметалсервіс» (код ЄДРПОУ 32193119), ТОВ «ВОСТОК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 37674503), ТОВ «ЗАХИСТ-ЛТД» (код ЄДРПОУ 37221412). Згідно наданих сертифікатів якості, декларацій якості та паспортів якості постачальників ПрАТ «Полтавський ГЗК» встановлено, що вказані підприємства частково є виробниками продукції, а частина є постачальниками продукції виробників, а саме: «The Welly d.o.o. SVETOG SAVE BB» Боснія, «NANO-METRE INDUSTRIAL Limited» Китай, «ATES INSAATSANAYI TAAHHUT TICARET A.s.» Турція, ТМ «TRIAMA», ТОВ «РЕСПФАРМ» Україна , ВАТ «СОРБЕНТ» Російська Федерація, ТМ «3М», ТМ UVEX Safety, «GAOMI GANGSHENG LABOR PROTECT PRODUCTS CO LTD», ТОВ «ЛІТМА» м. Хмельницький, ТМ «Floare», ТМ «OZON», Boёhler Welding Швеція, ABICOR BINZEL Австрія, ТОВ «СТАНДАРТ ПЛЮС» м. Запоріжжя, «ESAB» Швеція та ТМ NITRAS.

Допитані під час досудового розслідування свідки засвідчили, що у 2017 році за грошові кошти придбавали на вказаних торгових об`єктах нові робочі костюми і сигнальні жилети ПрАТ «Полтавський ГЗК», на яких нанесені логотипи даного підприємства, а саме «FERREXPO Poltava Mining», а також на останні нанесені табельні номери працівників комбінату і зазначено підприємство виробник, згідно вище наведеного переліку підприємств-контрагентів комбінату. Також свідками на вказаних торгових об`єктах були придбані електроди та спеціальне взуття, з номерами партії, сертифікатів продукції яких, отримувачем і замовником даних є також ПрАТ «Полтавський ГЗК». Відомостями отриманих з ПрАТ «Полтавський ГЗК» встановлено, що табельні номери нанесені на робочі костюми належать працівникам комбінату, а також те, що напис «FERREXPO Poltava Mining» є логотипом підприємства який згідно договірних відносин підприємств постачальників робочого і захисного одягу, в обов`язковому порядку наноситься на останні.

Щодо торгівельної діяльності вказаних торгових об`єктів то з останніх здійснюється вільний продаж спеціального захисного (робочого) одягу (костюми робочі, штани робочі, куртки робочі, сигнальні жилети, плащі, рукавиці, перчатки), спеціального захисного спорядження (окуляри, каски, респіратори, маски, протигази) з логотипами «FERREXPO Poltava Mining», електродів та спеціального захисного взуття, від імені ОСОБА_4 та під керівництвом інших осіб мешканців міста Горішні Плавні.

До інших осіб які задіяні в схемі зберігання і збуту майна, завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом має відношення громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є рідним братом ОСОБА_6 та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього у ході досудового розслідування встановлено, що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_2 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де на даний час ведеться будівництво приватного житлового будинку.

ОСОБА_5 , використовуючи автомобіль марки Hyundai TUCSON д.н.з. НОМЕР_1 та причіп до останнього д.н.з. НОМЕР_2 (лист регіонального сервісного центру в Полтавській області № 31/16-8-2735 від 04.08.2017 року), здійснює координацію діяльністю вказаних вище торгових об`єктів як в м. Кременчук так і м. Горішні Плавні, щодо збуту, транспортування і зберігання майна завідомо одержаного злочинним шляхом без ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом майна.

Також в ході слідства встановлено, що продавець на ім`я ОСОБА_7 (прізвище і по батькові не встановлено), який в 2017 році здійснив продаж зимового робочого одягу ПрАТ «Полтавський ГЗК» з нежитлового приміщення кімнати гуртожитку АДРЕСА_3 , використовує автомобіль марки ВАЗ 2108 д.н.з. НОМЕР_3 , який також на правах власності належить ОСОБА_5 (лист регіонального сервісного центру в Полтавській області № 31/16-8-2735 від 04.08.2017 року).

Враховуючи обізнаність громадянина ОСОБА_5 щодо злочинного походження товару, збут, транспортування і зберігання якого здійснюється ним безпосередньо, а також родинні зв`язки з ОСОБА_6 , є всі достатні дані і підстави вважати, що останнім з використанням транспортного засобу автомобіля марки Hyundai TUCSON д.н.з. НОМЕР_1 та причіпу до останнього д.н.з. НОМЕР_2 , здійснюється транспортування і зберігання завідомо одержаного злочинним шляхом без ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом майна ПрАТ «Полтавський ГЗК», а також в останньому знаходяться дані і відомості (чорнова або подвійна бухгалтерія) які свідчать про його облік (придбання, збут та зберігання).

З метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, припинення злочину, відшукання документів і речей які мають значення для встановлення обставин кримінального провадження, виникла необхідність у вилучені речей (спецодягу, спецвзуття, електродів, спеціального спорядження та іншого), завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, підприємств постачальників та виробників ПрАТ «Полтавський ГЗК», у тому числі вилучення блокнотів, зошитів, електронних носіїв інформації, ноутбуків, персональних комп`ютерів, текстів рукописних записів на паперу, чорнових записів - які б свідчили про незаконний (чорновий) облік придбання, зберігання та збут майна завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також інших документів і речей, що мають значення по кримінальному провадженню і можуть знаходитись у будинку, що розташований на земельній ділянці по АДРЕСА_2 , що на праві власності належить ОСОБА_5 .

На підставі наведеного, слідчий просить задовольнити заявлене клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного обшуку. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Однак, звертаю увагу на вимоги п.6 ч.2 ст.235 КПК України, згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Таким чином, посилання слідчого в клопотанні на відшукання «інших документів і речей що мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду» є неконкретизованими, а сама ухвала суду з приводу проведення обшуку на виявлення таких речей може бути незрозумілою для виконання, що суперечить вимогам п.6 ч.2 ст.235 КПК України, і тому клопотання слідчого в цій частині задоволенню не підлягає.

В частині проведенні особистого обшуку відмовити за безпідставністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого про проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , а також у всіх житлових та не житлових будівлях, які розташовані на земельній ділянці за вищевказаною адресою, що на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою виявлення і вилучення майна ПрАТ «Полтавський ГЗК» завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а саме: спеціального захисного одягу, костюмів робочих, штанів робочих, курток робочих, сигнальних жилетів, плащів, рукавиць, перчаток, спеціального захисного спорядження - окулярів, касок, респіраторів, масок, протигазів, спеціального захисного взуття, електродів для зварювання та іншої продукції постачальників та виробників ТОВ «Промислові засоби індивідуального захисту» (код ЄДРПОУ 25585987), ТОВ «СКАЙТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 38869283), ТОВ НВП «ЗАХИСТ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 35738706), ВАТ «ГАЛУЗЕВИЙ ФОНД ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРОФСПІЛКИ ТРУДЯЩИХ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ТА ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» (код ЄДРПОУ 23357911), ТОВ «СПЕЦІНДУСТРІЯ НВП ЛТД» (код ЄДРПОУ 37656568), ТОВ «Швейна фабрика ЛІДЕР» (код ЄДРПОУ 39052674), ТОВ «ВіВа-трейд» (код ЄДРПОУ 33585132), ТОВ «Крем-Універсал-Постач» (код ЄДРПОУ 37158215), ТОВ «БІКО» (код ЄДРПОУ 34899754), ТОВ «МАРТЕКСТ» (код ЄДРПОУ 38379528), ТОВ «МІК» (код ЄДРПОУ 30105738), ТОВ «Укртекстиль» (код ЄДРПОУ 31516486), ТОВ НВП «СТАНДАРТ» (код ЄДРПОУ 25513947), ТОВ «МІКРОФІЛЬТР» (код ЄДРПОУ 38052694), ТОВ «ТАЛАНЛЕГПРОМ» (код ЄДРПОУ 31862978), ТОВ «НВП ГАНЗА» (код ЄДРПОУ 38255479), ПрАТ АМЗ «ВІСТЕК» (код ЄДРПОУ 31226457), ТОВ «НВП Велдінтек» (код ЄДРПОУ 33856065), ТОВ «МЕТАЛПРОМ-Е» (код ЄДРПОУ 33377681), ТОВ «ТЕХНОЛІНІЇ» (код ЄДРПОУ 38962562), ТОВ «Укрметалсервіс» (код ЄДРПОУ 32193119), ТОВ «ВОСТОК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 37674503), ТОВ «ЗАХИСТ-ЛТД» (код ЄДРПОУ 37221412), «The Welly d.o.o. SVETOG SAVE BB» Боснія, «NANO-METRE INDUSTRIAL Limited» Китай, «ATES INSAATSANAYI TAAHHUT TICARET A.s.» Турція, ТМ «TRIAMA», ТОВ «РЕСПФАРМ» Україна , ВАТ «СОРБЕНТ» Російська Федерація, ТМ «3М», ТМ UVEX Safety, «GAOMI GANGSHENG LABOR PROTECT PRODUCTS CO LTD», ТОВ «ЛІТМА» м. Хмельницький, ТМ «Floare», ТМ «OZON», Boёhler Welding Швеція, ABICOR BINZEL Австрія, ТОВ «СТАНДАРТ ПЛЮС» м. Запоріжжя, «ESAB» Швеція та ТМ NITRAS Німеччина, а також блокнотів, зошитів, електронних носіїв інформації, ноутбуків, персональних комп`ютерів, текстів рукописних записів на папері, чорнових записів - які б свідчили про незаконний (чорновий) облік придбання, зберігання та збуту майна завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

В решті клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.11.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу70269316
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017171090000081 від 06.07.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 198 КК України

Судовий реєстр по справі —554/8382/17

Ухвала від 03.11.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 03.11.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 27.12.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні