Рішення
від 21.11.2017 по справі 709/1658/17
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1658/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2017 року смт. Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Чубая В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Кіян С.О.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до СТОВ "Кліщинське", треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області, державний реєстратор Чорнобаївської РДА Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 (далі - позивач) звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з цивільним позовом до СТОВ "Кліщинське" (далі - відповідач) про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що 8 травня 2012 року між її матір'ю - ОСОБА_4 та відповідачем укладено договір оренди землі. 16 січня

2014 року ОСОБА_4 померла, а вказану земельну ділянку успадкувала позивач. Термін дії договору оренди землі було визначено строком на 5 років. Позивач повідомила відповідача про своє небажання продовжувати та переукладати договір після закінчення строку його дії, а саме

7 травня 2017 року, але у відповідь отримала лист, в якому відповідачем зазначалося, що строк дії договору оренди землі закінчиться 4 березня 2020 року, оскільки його зареєстровано 4 березня 2015 року. У зв'язку з цим позивач просила зобов'язати відповідача не чинити перешкоди у використанні належної їй земельної ділянки шляхом передачі її в натурі. В ході судового розгляду позивач декілька разів уточнювала позовні вимоги та у кінцевій редакції просила суд визнати недійсним договір оренди землі від 8 травня 2012 року, укладений між ОСОБА_4 і відповідачем, та скасувати державну реєстрацію права оренди згідно з договором оренди земельної ділянки від 8 травня 2012 року, проведену 4 березня 2015 року.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав та пояснив, що згідно з п. 20 спірного договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 3-денний строк після державної реєстрації цього договору. Оскільки на момент державної реєстрації ОСОБА_4 вже померла, то вона не могла передати земельну ділянку орендарю. При цьому акт прийому-передачі, складений сторонами до державної реєстрації, свідчить про передачу землі в користування, а не в оренду.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав і пояснив, що згідно з вимогами законодавства реєструвався не договір оренди землі, а право оренди, а тому п. 20 договору оренди землі, де встановлено вимогу про передачу земельної ділянки орендарю у 3-денний строк саме після державної реєстрації договору оренди землі, втратив актуальність. При цьому зазначав, що умови договору виконувалися сторонами, сплачувалася орендна плата і жодних претензій від орендодавця за весь строк його дії не було.

Ухвалами Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 18 вересня і 17 жовтня 2017 року до участі у справі залучено треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області (далі - третя особа-1) та державного реєстратора Чорнобаївської РДА Черкаської області (далі - третя особа-2) відповідно.

Треті особи подали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності (а.с. 50, 66).

Судом встановлено наступні обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини.

Позивачу на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 18 грудня 2014 року серії НАК № 627441 належить земельна ділянка площею 2,7133 га, кадастровий номер 7125183200:02:000:0295, розташована на території Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (а.с. 8).

Згідно з копією договору оренди землі № 156 від 8 травня 2012 року, останній був укладений між ОСОБА_4 та відповідачем (а.с. 16-17).

У витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 5 березня 2015 року № 34521871 зазначено, що право оренди земельної ділянки за спірним договором зареєстровано реєстраційною службою Чорнобаївського районного управління юстиції Черкаської області 4 березня 2015 року (а.с. 15).

Як видно з копії свідоцтва про смерть від 17 січня 2014 року серії І-СР № 227870,

ОСОБА_4 померла 16 січня 2014 року, тобто до державної реєстрації права оренди (а.с. 10).

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України Про оренду землі (в редакції, яка діяла на момент укладення договору оренди землі) орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК України, ЦК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

В силу вимог ч. 5 ст. 6 цього Закону право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно з п. 44 спірного договору він набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації (а.с. 17).

Відповідно до п. 20 зазначеного договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 3-денний строк після державної реєстрації цього договору актом її приймання передачі (а.с. 16).

Згідно з ч. 1 ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно до ч. 3 ст. 215 ЦК України якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Оскільки право оренди земельної ділянки за спірним договором зареєстровано реєстраційною службою Чорнобаївського районного управління юстиції Черкаської області

4 березня 2015 року, а орендодавець помер 16 січня 2014 року, то на момент державної реєстрації права оренди земельної ділянки за спірним договором цивільна правоздатність орендодавця, тобто здатність мати цивільні права та обов'язки відповідно до ст. 25 ЦК України була припинена, що унеможливило виконання зобов'язання щодо передачі земельної ділянки орендарю відповідно до п. 20 спірного договору у строк 3 (три) дні після державної реєстрації права оренди за актом приймання-передачі.

Доводи представника відповдача про те, що у зв'язку із змінами законодавства договір оренди землі не реєструвався, а реєструвалося право оренди, у зв'язку з чим вимоги п. 20 спірного договору втратили актуальність, сприймаються судом критично з огляду на таке.

Так, сторони спірного договору під час підписання узгодили між собою його істотні умови. Одна з умов даного договору передбачена п. 20, а саме: передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 3-денний строк після державної реєстрації цього договору актом її приймання передачі. Державна реєстрація права оренди земельної ділянки за спірним договором була проведена 4 березня 2015 року, тобто після смерті орендодавця, який помер 16 січня

2014 року. У момент смерті орендодавця була припинена його цивільна правоздатність, тобто здатність мати цивільні права та обов'язки. У зв'язку з цим втрачений раніше узгоджений у спірному договорі (п. 20) обов'язок щодо передачі земельної ділянки, що унеможливило отримання земельної ділянки орендарем згідно з зазначеним пунктом спірного договору. Неотримання земельної ділянки згідно з умовами договору свідчить про те, що орендар не набув права оренди земельної ділянки, оскільки з припиненням обов'язку орендодавця щодо передачі земельної ділянки було припинено і право орендаря на її отримання.

У зв'язку з тим, що передача вказаної земельної ділянки згідно з умовами спірного договору не відбулась і не могла відбутись у зв'язку зі смертю орендодавця, суд вважає, що орендар не набув право оренди за спірним договором. За таких обставин спірний договір оренди землі підлягає визнанню недійсним.

При цьому акт приймання-передачі земельної ділянки в оренду від 8 травня 2012 року, підписаний орендодавцем та орендарем до державної реєстрації права оренди всупереч п. 20 вказаного договору, на думку суду, свідчить про те, що орендодавець фактично передав земельну ділянку орендарю в користування, а не в оренду за договором оренди землі. Таким чином отримання ОСОБА_4, а також позивачем, як спадкоємцем ОСОБА_4, плати від відповідача у 2012-2014, 2015, 2016 роках суд розцінює не, як орендну плату, а як плату за користування земельною ділянкою.

З огляду на наявність підстав для визнання договору оренди землі недійсним, суд дійшов висновку про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки за цим договором, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача належить стягнути на користь позивача судовий збір у розмірі 1280,00 гривень.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним договір оренди землі від 8 травня 2012 року № 156, укладений між ОСОБА_4 і СТОВ "Кліщинське".

Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки згідно з договором оренди землі від 8 травня 2012 року № 156, що проведена 4 березня 2015 року реєстраційною службою Чорнобаївського районного управління юстиції Черкаської області.

Стягнути зі СТОВ "Кліщинське" на користь ОСОБА_3 судовий збір у розмірі 1280,00 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду Черкаської області через Чорнобаївський районний суд Черкаської області.

Суддя В.В. Чубай

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.11.2017
Оприлюднено21.11.2017
Номер документу70367112
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1658/17

Постанова від 14.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Рішення від 21.11.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 17.10.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні