Ухвала
від 23.03.2018 по справі 709/1658/17
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1658/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 березня 2018 року смт. Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Чубая В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Кіян С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до

СТОВ "Кліщинське", треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області, державний реєстратор Чорнобаївської РДА Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з цивільним позовом до СТОВ "Кліщинське", треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області, державний реєстратор Чорнобаївської РДА Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди.

Рішенням Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 21 листопада 2017 року позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, СТОВ "Кліщинське" подало апеляційну скаргу.

Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 16 січня 2018 року матеріали цивільної справи повернуто до Чорнобаївського районного суду Черкаської області для усунення недоліків. Зокрема, судом апеляційної інстанції зазначено, що під час розгляду справи суд першої інстанції не прийняв відповідного процесуального рішення щодо всіх позовних вимог.

У судове засідання позивач та треті особи не з'явилися, про причини неявки суду не повідомили, жодних заяв і клопотань не надіслали. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Рішенням Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 21 листопада 2017 року позов ОСОБА_1 до СТОВ "Кліщинське", треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області, державний реєстратор Чорнобаївської РДА Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди - задоволено повністю, а саме: визнано недійсним договір оренди землі від 8 травня

2012 року № 156, укладений між ОСОБА_2 і СТОВ "Кліщинське"; скасовано державну реєстрацію права оренди земельної ділянки згідно з договором оренди землі від 8 травня

2012 року № 156, що проведена 4 березня 2015 року реєстраційною службою Чорнобаївського районного управління юстиції Черкаської області; стягнуто зі СТОВ "Кліщинське" на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1280,00 гривень.

Разом з тим відповідно до змісту позову ОСОБА_1 просила суд зобов'язати

СТОВ "Кліщинське" не чинити перешкоди у використанні належної їй земельної ділянки, що розташована в адміністративних межах Кліщинської сільської ради, шляхом передачі її їй в натурі, а також стягнути з СТОВ "Кліщинське" понесені нею судові витрати.

В подальшому до суду надійшла заява представника позивача ОСОБА_3 від 10 жовтня 2017 року, в якій останній просив позовну вимогу "про зобов'язання СТОВ "Кліщинське" не чинити перешкоди у використанні належної ОСОБА_1 земельної ділянки, що розташована в адміністративних межах Кліщинської сільської ради, шляхом передачі її їй в натурі" - залишити без розгляду, а позовні вимоги виклав в наступній редакції: "Визнати недійсним договір оренди землі № 156 площею 2,71 га від 8 травня 2012 року, укладений між ОСОБА_2 та

СТОВ "Кліщинське".

17 жовтня 2017 року представник позивач ОСОБА_3 подав до суду заяву, в якій просив доповнити прохальну частину позову наступною позовною вимогою: "Державну реєстрацію права оренди згідно договору оренди земельної ділянки № 156 від 8 травня 2012 року, яка проведена

4 березня 2015 року відповідно до витягу від 5 березня 2015 року № 34521871, - скасувати".

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

В описовій частині рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської області від

21 грудня 2017 року судом зазначено, що вході судового розгляду ОСОБА_1 декілька разів уточнювала позовні вимоги та у кінцевій редакції просила суд визнати недійсним договір оренди землі від 8 травня 2012 року, укладений між ОСОБА_2 і СТОВ "Кліщинське", а також скасувати державну реєстрацію права оренди згідно з договором оренди земельної ділянки від

8 травня 2012 року, проведену 4 березня 2015 року.

Водночас судом процесуально не вирішено питання про залишення частини позовних вимог без розгляду, що потребує ухвалення відповідного судового рішення та, на думку суду, не суперечить вимогам процесуального закону.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 257, 259, 260 ЦПК України , суд -

у х в а л и в:

Залишити без розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до СТОВ "Кліщинське", треті особи - Центр надання адміністративних послуг Чорнобаївської РДА Черкаської області, державний реєстратор Чорнобаївської РДА Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди, в частині заявленої позовної вимоги:

- зобов'язати СТОВ "Кліщинське" не чинити перешкоди у використанні належної ОСОБА_1 земельної ділянки, що розташована в адміністративних межах Кліщинської сільської ради, шляхом передачі її їй в натурі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Апеляційного суду Черкаської області.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя В.В. Чубай

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.03.2018
Оприлюднено27.03.2018
Номер документу72957628
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1658/17

Постанова від 14.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Нерушак Л. В.

Рішення від 21.11.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 17.10.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні