Ухвала
від 27.11.2017 по справі 910/11894/17
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

27 листопада 2017 року Справа № 910/11894/17

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Василишин А.Р.

судді Бучинська Г.Б. ,

судді Філіпова Т.Л.

розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)" в особі арбітражного керуючого ОСОБА_1 на рішення господарського суду Рівненської області від 06.11.17 р. у справі № 910/11894/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропартнери Рівне"

про стягнення заборгованості в сумі 77 748 грн 47 коп.

В С Т А Н О В И В :

Господарський суд Рівненської області своїм рішенням від 06 листопада 2017 року в позові Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський насіннєвий завод (Євронасіння)" (надалі - Позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропартнери Рівне" (надалі - Відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 77 748 грн 47 коп. - відмовив.

Не погоджуючись з прийнятим судом першої інстанції рішенням, Позивач звернувся до Рівненського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, з підстав, висвітлених в ній, просить поновити строк на апеляційне оскарження, рішення місцевого господарського суду скасувати та прийняти нове, яким задоволити позовні вимоги в повному обсязі. Водночас, скаржником подано клопотання про відстрочення сплати судового збору, у зв'язку із відсутністю коштів на рахунку Позивача, що підтверджується випискою по рахунку Позивача, станом на 13 листопада 2017 року. Відтак, як зазначає Позивач, станом на 13 листопада 2017 року підприємство-банкрут не має змоги гасити не тільки конкурсні вимоги, а й поточні зобов'язання.

У відповідності до частини 3 статті 94 Господарського процесуального кодексу України, до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Вивчивши зміст апеляційної скарги та подані клопотання, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за необхідне зазначити наступне.

Рівненський апеляційний господарський суд зауважує, що згідно статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Колегія суддів зазначає, що відповідно до пункту 5 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 5 липня 2012 року № 01-06/869/2012 "Про деякі питання застосування Закону України "Про судовий збір": статтею 8 Закону України "Про судовий збір" передбачена можливість відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від сплати цього збору з урахуванням майнового стану сторони.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання (що може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або в окремому документі), повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Відповідно статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Господарський суд вправі вчинити дії, про які йдеться у статті 8 Закону України "Про судовий збір", і зі своєї ініціативи з наведенням в ухвалі відповідних мотивів.

У разі відстрочення або розстрочення сплати судового збору господарський суд повинен зазначити в ухвалі (про прийняття заяви чи скарги до провадження або в іншій) конкретний строк (строки) сплати судового збору, який не може бути пізнішим за дату, на яку судом призначено розгляд заяви та скарги (пункти 3.1-3.2 Постанови Пленуму ВГСУ від 21 лютого 2013 року № 7).

При цьому, суд вважає за необхідне зобов'язати скаржника надати суду належним чином завірені копії виписок по усіх наявних рахунках Позивача, а також докази обігу на даних рахунках (для з'ясування підставності клопотання), адже поданий доказ щодо наявності коштів на одному рахунку, як доказ важкого майнового стану і неможливості оплати судового збору є сумнівним, адже: такий стан на одному рахунку не вказує на те, що у сторони відсутні інші рахунки (де можуть бути наявні кошти); відсутність коштів на згаданому рахунку не вказує на те, що цих коштів не існувало до того (а сторона направила їх на інші потреби).

Що ж до клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, то Рівненський апеляційний господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 1 статті 93 ГПК України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду протягом п'яти днів з дня її оголошення місцевим господарським судом.

Статтею 129 Конституції України гарантується право на апеляційне і касаційне оскарження судового рішення.

Статтею 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що правосуддя в Україні здійснюється на засадах верховенства права, за принципом забезпечення кожному права на справедливий суд.

Згідно частини 1 статті 53 ГПК України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого строку поважною і відновити пропущений строк.

Суд вважає причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду, наведені в клопотанні, поважними. Відтак, клопотання скаржника підлягає задоволенню, пропущений строк для апеляційного оскарження - відновленню.

Відтак, перевіривши матеріали апеляційної скарги, їх відповідність вимогам ГПК України, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду встановила, що подані матеріали є достатніми для прийняття апеляційної скарги до провадження.

Керуючись статтями 53, 93, 94, 98, статтею 8 Закону України "Про судовий збір" Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Поновити пропущений строк на подання апеляційної скарги. Прийняти апеляційну скаргу до провадження.

2. Розгляд скарги призначити на "17" січня 2018 р. о 15:10 год. у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань № 2.

3 . Відстрочити скаржнику сплату судового збору в розмірі 1 760 грн до 17 січня 2018 року та зобов'язати Позивача надати відповідні докази в судове засідання.

4. Сторони зобов'язані надати судовій колегії через канцелярію суду до 10 січня 2018 року:

а) Позивачу: належним чином завірені копії виписок по усіх наявних рахунках Позивача, а також докази обігу на даних рахунках; будь-які додаткові докази на підтвердження обставин висвітлених у апеляційній скарзі, окрім тих, що вже є наявні в матеріалах справи.

б) Відповідачу: обґрунтований відзив та документи на підтвердження своїх доводів та заперечень.

5. Участь сторін у судовому засіданні не є обов'язковою.

6. Копії ухвал направити сторонам у справі.

Головуючий суддя Василишин А.Р.

Суддя Бучинська Г.Б.

Суддя Філіпова Т.Л.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.11.2017
Оприлюднено28.11.2017
Номер документу70517643
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11894/17

Судовий наказ від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Судовий наказ від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Постанова від 17.01.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 06.11.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Постанова від 31.08.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні