Ухвала
від 29.11.2017 по справі 805/4145/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

29 листопада 2017 року Справа № 805/4145/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

приміщення суду за адресою:84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Буряк І.В., ознайомившись з адміністративним позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: 11 державного пожежно-рятувального загону головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, Волноваської районної ради, третя особа на стороні відповідачів: відділ освіти Волноваської райдержадміністрації про визнання бездіяльності незаконною зобов'язання вчинити певні дії , -

ВСТАНОВИВ:

27 листопада 2017 року керівник Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: 11 державного пожежно-рятувального загону головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області звернувся до Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, Волноваської районної ради, третя особа на стороні відповідачів: відділ освіти Волноваської райдержадміністрації про визнання бездіяльності незаконною зобов'язання вчинити певні дії, а саме:

Визнати незаконною бездіяльність Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, з питань додержання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки та зобов'язати Новоселівську загальноосвітню школу I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області вчинити певні дії, пов'язані з усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки які зазначені у акті перевірки зазначеного об'єкту щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту №30 від 06.10.2017 року;

Застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи)об'єкту, а саме: Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, яка розташована за адресою: 87140, Донецька область, Волноваський район, с. Новоселівка, вул. Шкільна, 1 до повного усунення порушень, шляхом заборони експлуатації та зобов'язання зупинити експлуатацію вищезазначеного об'єкту до моменту усунення порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки які зазначені у акті перевірки зазначеного об'єкту щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту №121 від 10.11.2017року.

З'ясовуючи питання про наявність підстав для відкриття провадження в адміністративній справі та дотримання позивачем вимог до позовної заяви, суд зазначає наступне.

Частиною 3 статті 106 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається, серед іншого, також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 106 КАС України, у позовній заяві зазначається, у разі необхідності - клопотання про звільнення від сплати судового збору;

Як вбачається із тексту позовної заяви, а саме пункту 13 додатків до позовної заяви, позивачем визначено платіжне доручення про сплату судового збору (для суду) на 1 арк., проте при розкритті конверта надісланого позивачем виявлено відсутність платіжного доручення про сплату судового збору, про що складено акт на підставі Інструкції з діловодства в адміністративних судах України.

Враховуючи викладене, судом встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам визначеним статтею 106 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки позивачем не надано відповідного документу, яким підтверджено сплату судового збору.

За змістом вимог ч.1,2 ст. 87 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до абз. 1 ч.1 статті 3 вказаного Закону судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону України "Про судовий збір" платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Із змісту адміністративного позову судом встановлено, що позивач просить відповідачів вчинити дії (перелік позовних вимог наведено вище).

Тобто, вимоги позивача мають немайновий характер.

Згідно ч.1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 4 зазначеного Закону встановлюються ставки судового збору, зокрема, за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Відповідно абз.2 ч.3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», встановлено, що у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", який вступив в дію з 01.01.2017 року, передбачено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб в розрахунку на місяць з 1 січня 2017 року складає 1600 грн., відтак, розмір судового збору за подання суб'єктом владних повноважень до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру становить 1600 грн., за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно положень частини 1 статті 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до частини 1 статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначає недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлює строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали про залишення позовної заяви без руху невідкладно надсилається особі, що звернулася із позовною заявою.

З огляду на вказане, суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає залишенню без руху.

На підставі наведеного, керуючись статтями 106, 108, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: 11 державного пожежно-рятувального загону головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, Волноваської районної ради, третя особа на стороні відповідачів: відділ освіти Волноваської райдержадміністрації про визнання бездіяльності незаконною зобов'язання вчинити певні дії -залишити без руху.

Надати позивачу строк протягом 10 (десяти) днів з дня отримання цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

Роз'яснити особі, яка звернулася з позовною заявою, що у випадку не усунення недоліків, позовна заява буде повернута, у разі усунення недоліків позовна заява вважатиметься поданою у день її первинного подання.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя                     Буряк І. В.                                                  

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70578009
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4145/17-а

Рішення від 29.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 07.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 17.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 07.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні