Ухвала
від 04.06.2018 по справі 805/4145/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

04 червня 2018 р. Справа №805/4145/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Буряк І.В., при секретарі судового засідання Соколовій С.О.

прокурора Савків С.Г.

представника позивача Сологуба А.А.

представника відповідача Куркчи І.О.

представника відповідача Пефтібай О.Г.

представника третьої особи Коломієць Г.Е.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання сторін у справі за позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: 11 державного пожежно-рятувального загону головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів, Волноваської районної ради Донецької області, третя особа на стороні відповідачів: відділ освіти Волноваської райдержадміністрації про визнання бездіяльності незаконною зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Донецького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа №805/4145/17-а за позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: 11 державного пожежно-рятувального загону головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області третя особа на стороні відповідачів: відділ освіти Волноваської райдержадміністрації про визнання бездіяльності незаконною зобов'язання вчинити певні дії.

За клопотанням представників сторін провадження у справі було зупинено до 02.05.2018 року у зв'язку з наданням часу для примирення сторін.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 14 травня 2018 року провадження у справі поновлено.

Разом із тим, ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 14 травня 2018 року визначено розгляд справи №805/4145/17-а проводити за правилами загального позовного провадження та справу призначено до підготовчого засідання.

Згідно ч. 1 ст. 183 КАС України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду по суті.

Волноваської районною радою Донецької області суду надано клопотання про заміну неналежного відповідача, відповідно до якого, заявник просить суд замінити Волноваську районну раду належними відповідачами, а саме: залучити до участі у справі в якості відповідача Волноваську районну державну адміністрацію та змінити процесуальний статус третьої особи - відділу освіти Волноваської районної державної адміністрації та залучити в якості відповідача.

Розглянувши вищезазначене клопотання Волноваської районної ради Донецької області, дослідивши матеріали справи суд при вирішенні останньго виходить з наступного.

Частиною 1 статті 42 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасниками справи є сторони, треті особи.

Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб'єкти владних повноважень. Відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом (частини 1-3 статті 46 КАС України).

З матеріалів позову вбачається, що згідно зі статутом Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, затвердженого наказом рішенням Волноваської районної ради від 07.05.2015 року №6/31-525, Новоселівська загальноосвітня школа I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, знаходится у комунальній власності Волноваської районної ради, школа є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунок в установі банку, засновником школи є Волноваська районна рада.

Таким чином, відповідач - Новоселівська загальноосвітня школа I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області є самостійним суб'єктом господарювання та здатен мати процесуальні права та обов'язки, покладені на нього, як на відповідача у справі, самостійно.

Вказуючи на необхідність залучення до участі у справі Волноваської районної державної адміністрації у якості відповідача -2, та заміну процесуального статусу третьої особи - відділу освіти Волноваської районної державної адміністрації та залучення останньої в якості відповідача - 3, Волноваська районна рада Донецької області посилається тільки на рішення Волноваської районної ради від 25.10.2017 року №7/18-428 відповідно до якого Новоселівська загальноосвітня школа I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області внесена до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міста, що знаходяться управлінні Волноваської районної ради, окремі повноваження з управління якими делеговані Волноваській райдержадміністрації.

На підставі вищевикладеного відповідач- 2 вважає, що належними відповідачами у справі є Волноваська районна адміністрація, як місцевий орган державної виконавчої влади, якій делеговані повноваження зокрема: розгляд здійснення управління об'єктами спільної власності територіальних громад, підготовка і внесення на розгляд проектів програм соціально-економічного і культурного розвитку району, цільових програм з інших питань, забезпечення відповідно до законодавства розвитку усіх видів освіти, та відділ освіти Волноваської районної адміністрації, як балансоутримувач Новоселівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Волноваської районної ради Донецької області, який має забезпечувати управління майном школи, несе відповідальність за його експлуатацію, та є розпорядником коштів районного бюджету, отже вказані юридичні особи повинні бути залучені до участі у справі саме у якості відповідачів.

З наведеного вбачається, що до компетенції Волноваської районної адміністрації та відділу освіти Волноваської районної адміністрації дійсно належить організація матеріального та фінансового забезпечення підпорядкованих закладів освіти, однак, здійснення безпосередньо діяльності щодо виконання завдань, покладених на навчальний заклад, відноситься до компетенції самого навчального закладу, в тому числі і розпорядження коштами, які виділяються з місцевого бюджету для його утримання.

Крім того, суд зазначає, що частиною 3 ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Разом із тим, частиною 4 цієї ж статті встановлено, що якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Під час підготовчого судового засідання позивачем у справі не надавалось згоди, або клопотання про заміну належного позивача, або залучення до участі у справі співвідповідачів

За таких обставин, суд вважає, що підстави для залучення Волноваської районної адміністрації та відділу освіти Волноваської районної адміністрації у якості співвідповідачів у справі - відсутні.

Разом із тим, прокурором, який бере участь у справі суду надано клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи на стороні відповідача - Волноваську районну адміністрацію.

Розглянувши останнє, дослідивши матеріали справи суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Оскільки, предметом спору у даній справі є вимога про зупинення експлуатації (роботи) об'єкта, а саме, будівлі в якому розташований комунальний заклад освіти, суд приходить до висновку, що рішення у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси Волноваської районної адміністрації, оскільки до компетенції останнього належить організація матеріального та фінансового забезпечення підпорядкованих закладів освіти, а тому, вважає за необхідне залучити її у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача-1.

Пунктом 5 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено: про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Керуючись ст. ст. 44, 48, 49, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про залучення до участі у справі у якості третьої особи на стороні відповідача - Волноваську районну адміністрацію - задовольнити.

Залучити в якості третьої особи на стороні відповідача-1 у справі №805/4145/18-а - Волноваську райдержадміністрацію (85700, Донецька область, м. Волноваха, вул. 1 Травня, 2 ЄДРПОУ 05419927)

У задоволенні клопотання Волноваської районної ради Донецької області про заміну неналежного відповідача - відмовити.

Підготовче засідання у справі відкласти до 27 червня 2018 року об 14:30 год., яке провести в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Добровольського, 1.

Явку сторін визнати обов'язковою.

Звернути увагу сторін, що у разі невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; або зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству суд, відповідно до ст. 149 КАС України, може застосувати заходи процесуального примусу шляхом постановлення ухвали про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Вступну та резолютивну частини ухвали проголошено у судовому засіданні. Повний текст ухвали виготовлено 06 червня 2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили негайно після її проголошення. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи

Суддя Буряк І. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено11.06.2018
Номер документу74479907
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4145/17-а

Рішення від 29.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 07.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 17.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 07.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні