Рішення
від 29.11.2017 по справі 130/853/17
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/851/2017

130/853/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" листопада 2017 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шепеля К.А.,

за участю секретаря Бондар С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Лука-Мовчанської сільської ради Жмеринського району за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Жмеринської міської державної нотаріальної контори про визнання правонаступником в порядку спадкування, -

у с т а н о в и в :

Позивач звернулась до суду з цим позовом і вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її чоловік - ОСОБА_3, після смерті якого відкрилась спадщина, зокрема, у виді Фермерського господарства "Обрій" в с. Лука-Мовчанська Жмеринського району. Позивач як спадкоємець за законом звернулася до Жмеринської міської державної нотаріальної контори із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак їй було відмовлено у зв'язку з відсутністю документів, які посвідчують право власності на майно фермерського господарства "Обрій" як цілісного майнового комплексу. Відповідно до державного акту на право постійного користуваня землею серії НОМЕР_2 від 10 листопада 1996 року, який був виданий Жмеринською районною державною адміністрацією покійному ОСОБА_3, останній мав право постійного користування земельною ділянкою, площею 10 га для ведення фермерського господарства на території Луко-Мовчанської сільської ради Жмеринського району кадастровий номер НОМЕР_1. Згідно з витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 13 липня 2015 року покійний ОСОБА_3 зареєстрував своє речове право постійного користування вищевказаною земельною ділянкою. Відповідно до статуту фермерського господарства "Обрій"єдиним засновником господарства та його головою був ОСОБА_3. Позивач просила визнати її в порядку спадкування правонаступником померлого засновника селянського (фермерського) господарства "Обрій" ОСОБА_3.

Позивач та її представник ОСОБА_5 в судове засідання не з'явилися. Представник позивача надіслав заяву, в якій просив розглянути цю справу без його участі, позовні вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити на підставі доказів, які містяться в матеріалах справи.

Представник відповідача Луко-Мовчанської сільської ради в судове засідання не з'явився. 08 листопада 2017 року від нього надійшла заява, в якій він просив розглянути цю справу у його відсутність, позов не визнав. Раніше - 28 серпня 2017 року від нього надійшла заява, в якій вказано, що розпорядженням Жмеринської РДА №345 від 06 листопада 1996 року ОСОБА_3 було надано в постійне користування земельну ділянку для ведення селянського (фермерського) господарства, площею 10 га, яка розташована на території Луко-Мовчанської сільської ради. Дану земельну ділянку обслуговує СФГ "Обрій". За період використання з 1996 по 2017 рр.сплачено земельного податку з юридичнипх осіб 1693,97 грн.. Таким чином за 20 років використання 10 га земель запасу Луко-Мовчанської сільської ради до бюджету надійшло лише 1693,97 грн.. З метою наповнення сільського бюджету, виконавчий комітет Лука-Мовчанської сільської ради вважає за доцільне дану земельну ділянку надати в оренду з відкритих земельних торгів (аукціону).

Представник третьої особи Жмеринської міської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце судового засідання (а.с.67).

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Згідно з копією державного акту серії НОМЕР_2 від 10 листопада 1996 року, який був виданий Жмеринською районною державною адміністрацією, ОСОБА_3 було передано в постійне користування земельну ділянку площею 10 га для ведення фермерського господарства на території Луко-Мовчанської сільської ради Жмеринського району кадастровий номер НОМЕР_1 (а.с.50).

Відповідно до копії витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, 13 липня 2015 року ОСОБА_3 зареєстрував своє право постійного користування вищевказаною земельною ділянкою (а.с.51).

Згідно з копією статуту Фермерського господарства "Обрій", його засновником та головою є ОСОБА_6. Фермерське господарство створено відповідно до закону кількома громадянами України, які є родичами та самостійно прийняли рішення про участь в діяльності господарства (а.с.52-57).

Відповідно до копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії НОМЕР_3 Селянське (фермерське) господарство "Обрій" було зареєстроване 20 лютого 2001 року, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 1 151 120 0000 000132 (а.с.60).

Згідно з копією свідоцтва про смерть, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Жмеринка Вінницької області (а.с.61).

Відповідно до копії спадкової справи на померлого ОСОБА_3, позивач, яка є дружиною померлого, 19 січня 2016 року звернулася до Жмеринської міської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_3. 17 травня 2017 року позивачу було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частки квартири під номером АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_3 (а.с.68-102).

Згідно з копією постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 23 грудня 2016 року №1436/02-31 позивачу було відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину за законом на вермерське господарство "Обрій", засновником, якого був ОСОБА_3, оскільки відсутні документи, які посвідчують право власності на майно фермерського господарства "Обрій" як цілісного майнового комплексу (а.с.49).

В судовому засіданні також було досліджено копію реєстраціної справи №1_175_000798_61 Селянського (фермерського) господарства "Обрій", код ЄДРПОУ 31398413, з якої видно, що ОСОБА_3 дійсно був засновником і головою Фермерського господарства "Обрій" (а.с.107-143).

Ці докази суд у відповідності із ст.ст.58, 59 ЦПК України вважає належними та допустимими, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування та одержані у встановленому законом порядку.

Відповідно до вимог ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь в справі.

Кожна сторона, згідно зі ст.10 та ст.60 цього ж Кодексу, повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки , що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 1219 ЦК України не входять до складу спадщини права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону. Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону.

Згідно з ч.1 ст. 23 Закону України "Про фермерське господарство" успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Стаття 36 Закону "Про фермерське господарство" визначає Порядок припинення діяльності фермерського господарства, де п. 1-б передбачено "...діяльність фермерського господарства припиняється у разі, якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства у порядку, встановленому законом ".

Таким чином спеціальним законом передбачається порядок спадкування фермерського господарства для продовження його діяльності, а тому позивач, яка є його членом та спадкоємцем померлого засновника ОСОБА_3, обгрунтовано просить визнати її правонаступником ОСОБА_3.

Що стосується заперечень представника відповідача щодо задоволення позову з підстав того, що з метою наповнення сільського бюджету, виконавчий комітет Лука-Мовчанської сільської ради вважає за доцільне дану земельну ділянку надати в оренду з відкритих земельних торгів (аукціону), то суд вказує, що право постійного користування земельною ділянкою, яке виникло в померлого ОСОБА_3 на підставі державного акту не входиться до складу спадщини і припинилося з його смертю. Крім цього, сама позивач в своїх позовних вимогах не претендує на це право.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1216, 1218, 1219, ст. 1, 23, 36 Закону України "Про фермерське господарство", суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Лука Мовчанської сільської ради Жмеринського району за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Жмеринська міська державна нотаріальна контора про визнання правонаступником в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за законом правонаступником ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Жмеринка Вінницької області, засновника селянського (фермерського) господарства) "Обрій" (с. Лука-Мовчанська Жмеринського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 31398413).

На рішення може бути подана апеляція до Апеляційного суду Вінницької області через Жмеринський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Головуючий К.Шепель

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено05.12.2017
Номер документу70591398
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/853/17

Рішення від 29.11.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 09.11.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 19.07.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 29.06.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 20.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 12.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 05.05.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 20.04.2017

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні