Ухвала
від 28.11.2017 по справі 922/4088/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" листопада 2017 р.Справа № 922/4088/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі Бєсєдіній М.М.

розглянувши справу

за заявою ТОВ "А Клас Менеджмент", м. Харків до ТОВ "Проперті Менеджмент Україна", м. Валки про визнання банкрутом за участю сторін: ліквідатор - Паркулаб В.Г.,

пр-к ПАТ "Укрбізнес Банк" - Хоміч А.А. (дов. від 03.01.17 р.),

пр-к ПрАТ "Концерн Авек та Ко" - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 27.10.2017 р. приєднано справу №922/3030/17 до справи про банкрутство ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" №922/4088/16 для подальшого розгляду в межах справи про банкрутство. Зазначеною ухвалою призначено заяву ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" про визнання недійсним договорів купівлі-продажу від 30.05.2013 р. до розгляду в судовому засіданні, зобов'язавши ліквідатора надати суду інформаційну довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно з детальною інформацією щодо спірного майна станом на дату розгляду заяви в господарському суді та відзив на заяву ПАТ "Концерн АВЕК та Ко"; залучено до розгляду заяви ПАТ "Укрбізнесбанк" та зобов'язано залучену особу надати суду договори іпотеки щодо спірних об'єктів нерухомості і відзив на заяву ПАТ "Концерн АВЕК та Ко". Крім того, витребувано у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Гібадулової Л.А. належним чином засвідчені копіїї договорів купівлі-продажу від 30.05.13 р., укладених між ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" та ТОВ "Проперті Менеджмент Україна".

Ухвалою суду від 09.11.2017 р. відкладено розгляд заяви про визнання недійсними договорів, витребувано у приватного нотаріуса ХМНО Гібадулової Л.А. оригінали нотаріальних справ щодо укладених між ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко" та ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" договорів купівлі-продажу; повторно зобов'язано ліквідатора надати суду інформаційну довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно з детальною інформацією щодо спірного майна станом на дату розгляду заяви в господарському суді та відзив на заяву ПАТ "Концерн АВЕК та Ко"; повторно зобов'язано ПАТ "Укрбізнесбанк" надати суду договори іпотеки щодо спірних об'єктів нерухомості та відзив на заяву про визнання договорів недійсними.

На виконання вимог ухвали суду від приватного нотаріуса ХМНО Гібадулової Л.А. надійшли належним чином засвідчені копії договорів купівлі-продажу нерухомого майна та документи, на підставі яких вони були посвідчені.

Від представника ПАТ "Укрбізнесбанк" надійшов відзив на заяву ПрАТ "Концерн АВЕК та Ко", в якому представник банку просить суд залучити до участі у справі приватного нотаріуса ХМНО Гібадулову Л.А., витребувати у приватного нотаріуса нотаріальну справу, заведену нею з приводу укладання договору купівлі-продажу, що зареєстровані за номером 2730, 2732. Проти заяви про визнання недійсними договорів заперечує в повному обсязі.

Проте, враховуючи, що ухвалою від 09.11.17 р. судом вже витребувано зазначені документи та приватним нотаріусом надіслані на адресу суду необхідні документи, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання ПАТ "Укрбізнесбанк" в частині витребування документів.

Ліквідатор в судове засідання з'явився, проте вимог ухвали суду не виконав. про причину не виконання пояснити не зміг, розгляд заяви залишає на розсуд суду.

Представник ПрАТ "Коцерн АВЕК та Ко" в судове засідання не з'явився, однак на адресу суду надійшла заява, в якій ПрАТ "Концерн АВЕК та Ко" просить суд прийняти відмову від позову про визнання недійсними договорів купівлі-продажу у справі №922/4088/16 та припинити провадження в цій частині, посилаючись на ч. 3 ст. 22 ГПК України та п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Проте, на думку суду, прийняття відмови від позову про визнання недійсними договорів купівлі-продажу суперечить Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), з огляду на наступне.

Як вже зазначалось вище, ухвалою суду від 27.10.2017 р. справу №922/3030/17 за позовом ПрАТ "Концерн АВЕК та Ко" до ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" про визнання недійсними договорів приєднано до справи №922/4088/16 про банкрутство ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" для подальшого розгляду в межах справи про банкрутство за приписами норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції після 19.01.2013 р.

Згідно зі ст. 4-1 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Зазначене вище говорить про те, що форма здійснення (проведення) судового процесу у справі про банкрутство суттєво відрізняється від судового процесу, яке відбувається у позовному провадженні.

Учасниками судового процесу у справах про банкрутство є особи, які визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (п.1. Постанови Пленуму ВГСУ від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судоми першої інстанції"), до складу яких не входять сторони, що визначені у ст.ст. 21, 22-27 ГПК України. Крім того, судовий процес, наявний у відносинах банкрутства, є більш спрощений та не передбачає можливості залучення всього арсеналу правових заходів, що застосовують у позовному провадженні, оскільки його механізм повинен бути бездоганно формалізований і зрозумілим, адже він зачіпає стабільність майнового обороту.

Відповідно до ч. 8 ст. 44 Закону про банкрутство спори про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, розглядаються в межах провадження у справі про банкрутство.

Статтею 78 ГПК України передбачено, що про прийняття відмови позивача від позову господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі. Однак, в процедурі ліквідації суд не має права припинити провадження у справі про банкрутство з інших підстав ніж тих, що встановлені ст. 83 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що заява про відмову від позовної заяви про визнання недійсними договорів, заявлена ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко" в межах справи про банкрутство, але за нормами ст. 80 ГПК України (позовне провадження), не може бути застосована судом в межах справи про банкрутство, оскільки це суперечить закону. В зв'язку з чим, заява ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко" є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню, оскільки норми Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції після 19.01.13 р.), які є спеціальними по відношенню до загальних норм ГПК такої дії не передбачають, а тому суд розглядає дану заяву про визнання правочинів недійсним по суті.

Згідно з п.3.9.2. Постанови ВГСУ від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" визначено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них, справа може бути розглянута без їх участі, якщо ухвалу, в якій зазначено час та місце такого засідання, надіслана сторонам у відповідному порядку.

Судом встановлено, що всі учасники даного провадження повідомлені про час та місце судового засідання у встановленому порядку, в зв'язку з чим справа розглядається за наявними в ній матеріалами згідно ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали заяви, надані суду додаткові заяви та документи, заслухавши пояснення учасників процесу, суд встановив наступне.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - провадження у справі про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

В своїй заяві про визнання недійсними договорів купівлі-продажу представник ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" зазначає, що при укладанні спірних договорів купівлі-продажу майна від 30.05.13 р. головою правління ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" було перевищено межі своїх повноважень, тобто укладено правочин поза межами необхідного обсягу цивільної дієздатності, в зв'язку з чим волевиявлення ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" на укладення оскаржуваних договорів не було виражено належним чином.

Суд зазначає, що юридична особа є учасником цивільних відносин і наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю (ст. ст. 2, 80, 91, 92 ЦК). При цьому особливістю цивільної дієздатності юридичної особи є те, що така особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону (ч. 1 ст. 92 ЦК).

Правочини юридична особа також вчиняє через свої органи, що з огляду на приписи ст. 237 ЦК України утворює правовідношення представництва, в якому орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана або має право вчинити правочин від імені цієї юридичної особи, в тому числі вступаючи у правовідносини з третіми особами.

Аналіз наведених норм матеріального права з урахуванням приписів ст.ст. 203, 215 Цивільного кодексу України дає підстави для висновку, що договір, укладений від імені юридичної особи її виконавчим органом (директором, головою правління тощо) з третьою особою, може бути визнаний недійсним із підстав порушення цим органом установленого обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи, якщо відповідні обмеження існували на момент укладення оспорюваного договору.

Згідно п. 13.1. Статуту ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" (далі - Статут) органами товариства є: загальні збори; рада засновників; наглядова рада; виконавчий орган; ревізійна комісія.

Відповідно до п. 17.9.19. Статуту до виключної компетенції Наглядової ради належить прийняття рішення про вчинення правочину (крім правочину з розміщення Товариством власних Акцій), пов'язаного з відчуженням чи придбанням майна, набуттям зобов'язань (крім зобов'язань позики), відчуження або придбання корпоративних прав (акцій, часток, паїв) інших суб'єктів підприємницької діяльності чи серії пов'язаних правочинів, сума якого(-их) перевищує 10 000 000,00 (десять мільйонів) гривень або еквівалент такої суми в будь-якій валюті за офіційним обмінним курсом, встановленим НБУ на дату прийняття такого рішення. Для цілей цього критерію під серією пов'язаних правочинів розуміються правочини (договори, угоди, контракти), що плануються до укладення (можуть бути укладені) Товариством з однією юридичною та/або фізичною особою, та/або Афілійованою з нею особою щодо однорідних послуг, робіт, товарів протягом дванадцяти місяців поспіль.

Відповідно до п. 17.9.32 Статуту до виключної компетенції Наглядової ради належить попереднє узгодження правочинів, які пов'язані з придбанням або відчуженням нерухомого майна і автотранспорту.

Як свідчить, надані приватним нотаріусом документи, на підставі яких були укладені спірні договори купівлі-продажу нерухомості за номерами 2730, 2732, повноваження голови правління Колосу А.Л. для вчинення правочинів з придбання нежитлової будівлі Літ. "В-2" загальною площею 1528,4 кв.м., яка розташована за адресою: м. Харків, проспект П'ятидесятиріччя ВЛКСМ, будинок №24/88-А, за ціною не менш - 2943557,78 грн та з придбання нежитлової будівлі Літ. "Г-2" загальною площею 1256,2 кв.м., яка розташована за адресою: м. Харків, проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ, буд. 24/88-А, за ціною не менш - 2556636,01 грн надано Наглядовою радою ПАТ "Концерн АВЕК та Ко", про що свідчить протокол б/н засідання Наглядової ради Публічного акціонерного товариства "Концерн АВЕК та Ко" від 30 травня 2013 року, на якому були узгоджені правочини, пов'язані з продажем зазначених вище нежитлових будівель.

Договір купівлі-продажу блоків з павільйонами, укладений 30.05.13 р. між ПАТ "Концерн АВЕК та Ко" (продавець) та ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" (покупець) на загальну суму 9 000 000,00 грн не перевищує повноважень Голови правління, з урахуванням обмежень, встановлених п. 17.9.19. Статуту товариства, тобто укладений в межах наданих йому повноважень.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що для здійснення продажу нежитлових будівель Наглядовою радою ПАТ "Коцерн АВЕК та Ко" голові правління Колосу А.Л. були надані окремі повноваження, а продаж блоків з павільйонами не перевищує обмежень, встановлених Статутом товариства, господарський суд вважає заяву ПрАТ "Коцерн АВЕК та Ко" не обґрунтованою, не доведеною суду конкретним доказом, тобто позбавленою правового та фактичного обгрунтування, в зв'язку з чим є такою, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 92, 154, 237 ЦК України, ст.ст. 33, 43, 86 ГПК України

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у прийнятті відмови ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко" від позову.

2. В задоволенні заяви ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко" про визнання недійсними договорів купівлі-продажу відмовити.

3. Ухвалу направити ліквідатору, ПРАТ "Концерн АВЕК та Ко", ПАТ "Укрбізнесбанк", банкруту.

Ухвала підписана 04.12.2017 р.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70715075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4088/16

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 05.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 23.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні