Ухвала
від 21.11.2017 по справі 225/3371/13-к
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Ухвала

іменем україни

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,розглянула в судовому засіданні в м. Києві 21 листопада 2017 року касаційну скаргу цивільного відповідача - комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку на ухвалу судді Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року.

Кримінальне провадження розглянуто за участю:

прокурора ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и л а:

Вироком Дзержинського міського суду Донецької області від 21 жовтня 2013 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 2 ст. 134 КК України до покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки без позбавлення права обіймати чи займатися певною діяльністю. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_6 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік з покладенням на неї обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України. Постановлено стягнути в солідарному порядку з комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Дзержинську та Центральної міської лікарні м. Дзержинська 16000 грн. на користь ОСОБА_7 у рахунок відшкодування моральної шкоди.

За результатами розгляду апеляційних скарг прокурора, представників цивільних відповідачів: КЗ «Центра первинної медико-санітарної допомоги» м.Дзержинська та Центральної міської лікарні м. Дзержинська, Апеляційним судом Донецької області 17 грудня 2013 року було постановлено вирок, яким вирок місцевого суду в частині призначення додаткового покарання скасовано та призначено ОСОБА_6 покарання за ч. 2 ст. 134 КК України у виді обмеження волі строком на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з лікарською діяльністю строком на 1 рік 6 місяці. На підставі 75 КК України звільнено ОСОБА_6 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік з покладенням на неї обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 вересня 2014 року вирок Апеляційного суду Донецької області від 17 грудня 2013 року щодо ОСОБА_6 скасовано та призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

На підставі Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції» та розпорядження голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 2 вересня 2014 року кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 було надіслано касаційним судом до Апеляційного суду Запорізької області на новий розгляд згідно ухвали від 30 вересня 2013 року.

Ухвалою судді Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року апеляційну скаргу цивільного відповідача комунального закладу «Центр первинної медико - санітарної допомоги» у м. Дзержинську на вирок Дзержинського міського суд Донецької області від 21 жовтня 2013 року повернуто апелянту.

Ухвалами Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 серпня 2016 року цивільному відповідачу комунальному закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м.Торецьку поновлено строк на касаційне оскарження ухвали Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року та відкрито касаційне провадження за його скаргою.

У касаційній скарзі цивільний відповідач - комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку просить скасувати ухвалу апеляційного суду та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції Вважає, що рішення апеляційного суду не відповідає вимогам кримінального процесуального закону, оскільки його апеляційна скарга вже була предметом розгляду апеляційного суду та по ній вже було прийнято рішення по суті. Тому вважає, що суддею Апеляційного суду Запорізької області необґрунтовано було повернуто його апеляційну скаргу.

Заслухавши доповідь судді, вислухавши думку прокурора, який підтримав касаційну скаргу, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 439 КПК України після скасування вироку або ухвали судом касаційної інстанції суд першої або апеляційної інстанції здійснює судове провадження згідно із загальними вимогами, передбаченими цим Кодексом, в іншому складі суду.Вказівки суду, який розглянув справу в касаційному порядку, є обов`язковими для суду першої чи апеляційної інстанції при новому розгляді.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 вересня 2014 року вирок Апеляційного суду Донецької області від 17 грудня 2013 року щодо ОСОБА_6 скасовано та призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Проте, суддя Апеляційного суду Запорізької області, всупереч вимог ст.439 КПК України, ухвалами від 17 жовтня 2014 року залишив апеляційні скарги прокурора та цивільних відповідачів: Центральної міської лікарні м.Джержинська та комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м. Джержинська без руху та надав строк для усунення недоліків, а в подальшому - ухвалами від 2 грудня 2014 року повернув останнім їх апеляційні скарги.

Таким чином, судом апеляційної інстанції було допущено таке порушення вимог кримінального процесуального закону, яке відповідно доч.1 ст. 412 КПК слід визнати істотним, оскільки воно перешкодило суду належним чином забезпечити права та законні інтереси учасників кримінального провадження й ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

З огляду на викладене, оскаржувану ухвалу апеляційного суду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК необхідно скасувати, а також в порядку ч. 2ст. 433 КПК ухвали від 2 грудня 2014 року, якими було повернуто апеляційні скарги прокурора та цивільного відповідача Центральної міської лікарні м. Торецька.

Керуючись ст.ст. 433, 434, 436, 438 КПК України, п. 6 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2червня 2016 року, колегія суддів

п о с т а н о в и л а :

Касаційну скаргу цивільного відповідача - комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку задовольнити.

Ухвали судді Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року в порядку ст. 433 КК України скасувати, а апеляційні скарги прокурора та цивільних відповідачів: Центральної міської лікарні м.Торецька та комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку на вирок Дзержинського міського суду Донецької області від 21 жовтня 2013 року щодо ОСОБА_6 направити для розгляду до Апеляційного суду Запорізької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення21.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70845926
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —225/3371/13-к

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 26.02.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Гончарова А. О.

Ухвала від 22.10.2018

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Залізняк Р. М.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Залізняк Р. М.

Ухвала від 16.01.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Григор'єва Ірина Вікторівна

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Рассуждай В. Я.

Ухвала від 21.11.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Шибко Людмила Володимирівна

Ухвала від 19.09.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Шибко Людмила Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні