Ухвала
від 26.12.2017 по справі 225/3371/13-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа № 225/3371/13-к

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний № 225/3371/13-к Головуючий в 1 інст. ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/778/1943/17 Доповідач в 2 інст. ОСОБА_2

Категорія: ч.2 ст.134 КК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2017 року м. Запоріжжя

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Запорізької області ОСОБА_2 , відповідно до вимог ст. 398 КПК України при вирішенні питання про відкриття провадження за апеляційними скаргами прокурора ОСОБА_3 , яка брала участь у розгляді справи судом першої інстанції, представників цивільних відповідачів: КЗ «Центра первинної медико-санітарної допомоги» м.Дзержинська та Центральної міської лікарні м. Дзержинська на вирок Дзержинського міського суду Донецької області від 21 жовтня 2013 року стосовно ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 134 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Вироком Дзержинського міського суду Донецької області від 21жовтня 2013 року ОСОБА_4 засуджено за ч. 2 ст. 134 КК України до покарання у вигляді обмеження волі на строк 2 роки без позбавлення права обіймати певні посад чи займатися певною діяльністю. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік з покладенням на неї певних обов`язків, передбачених ст.76 КК України. Постановлено стягнути в солідарному порядку з комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Дзержинську та Центральної міської лікарні м. Дзержинська 16000 грн. на користь ОСОБА_5 у рахунок відшкодування моральної шкоди.

За результатами розгляду апеляційних скарг прокурора, представників цивільних відповідачів: КЗ «Центра первинної медико-санітарної допомоги» м. Дзержинська та Центральної міської лікарні м. Дзержинська, апеляційним судом Донецької області 17 грудня 2013 року було постановлено вирок, яким вирок місцевого суду в частині призначення додаткового покарання скасовано та призначено ОСОБА_4 покарання за ч. 2 ст. 134 КК України у вигляді 2 років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з лікарською діяльністю строком на 1 рік 6 місяці. На підставі 75 КК України звільнено ОСОБА_4 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік з покладенням на неї певних обов`язків, передбачених ст. 76 КК України. В решті вирок залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 вересня 2014 року вирок апеляційного суду Донецької області від 17 грудня 2013 року щодо ОСОБА_4 скасовано та призначено новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Листом начальника управління забезпечення діяльності судової палати у кримінальних справах від 7 жовтня 2014 року на підставі Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції» та розпорядження голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 2 вересня 2014 року кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 було надіслано касаційним судом на новий розгляд до апеляційного суду Запорізької області (т. 1 а.с. 201).

Ухвалою судді Апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року апеляційну скаргу цивільного відповідача - комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Дзержинську на вирок Дзержинського міського суд Донецької області від 21 жовтня 2013 року повернуто апелянту, у зв`язку з чим останніми подано касаційну скаргу на неї.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 листопада 2017 року касаційну скаргу цивільного відповідача КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку було задоволено, в порядку ст.433КПК скасовано ухвали апеляційного суду Запорізької області від 2 грудня 2014 року, якими були повернуті апеляційній скарги прокурора та цивільних позивачів, та направлено для розгляду до Апеляційного суду Запорізької області апеляційні скарги прокурора та цивільних відповідачів: Центральної міської лікарні м.Торецька та комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у м. Торецьку на вирок Дзержинського міського суду Донецької області від 21 жовтня 2013 року.

20 грудня 2017 року зазначене кримінальне провадження надійшло до апеляційного суду Запорізької області.

Згідно з положеннями ст.436 КПКУкраїни суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право, у тому числі, скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції.

Відповідно до п.20 ч.1 ст.3 КПКУкраїни суд апеляційної інстанції - це Апеляційний суд Автономної Республіки Крим, апеляційний суд області, міст Києва та Севастополя, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться суд першої інстанції, що ухвалив оскаржуване судове рішення.

Оскаржуваний вирок був ухвалений Дзержинським міським судом Донецької області, який знаходиться в межах територіальної юрисдикції апеляційного суду Донецької області.

На даний час відсутні обставини, що зумовили у 2014 році визначення підсудності даного кримінального провадження за апеляційним судом Запорізької області.

Як зазначено вище, після скасування Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ 30 вересня 2014 року вироку апеляційного суду Донецької області від 17 грудня 2013 року щодо ОСОБА_4 , на підставі Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції» та розпорядження голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 2 вересня 2014 року кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 було надіслано касаційним судом на новий розгляд до Апеляційного суду Запорізької області.

Частина 2 ст.3 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції» встановлює, що визначення територіальної підсудності справ, розгляд яких розпочинається після видання Головою Верховного Суду розпорядження про відновлення роботи місцевого, апеляційного суду у зв`язку із зміною меж району або завершенням антитерористичної операції, здійснюється без урахування положень цього Закону.

Розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 травня 2015 року відновлено роботу Апеляційного суду Донецької області з 26 травня 2015 року за адресою: Донецька область, м. Артемівськ, вул. Леніна, 10 (м. Бахмут, вул.Свободи, 10).

Таким чином, на цей час відсутні передбачені законом підстави для розгляду апеляційним судом Запорізької області кримінального провадження відносно ОСОБА_4 .

Згідно з ч.1 ст.34 КПКУкраїни кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності. Крім того, кримінальне провадження у виняткових випадках, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, може бути передати на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих, свідків тощо.

Відповідно до ч. 3 ст.34 КПКУкраїни питання про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Враховуючи викладене, а також те, що обвинувачена, захисник обвинуваченої, потерпіла та її представник, проживають на території Донецької області, юридичні особи - цивільні відповідачі розташовані також на території Донецької області, у зв`язку з відсутністю законних підстав для розгляду даного кримінального провадження апеляційним судом Запорізької області, а також з метою оперативності та ефективності кримінального провадження, суддя-доповідач приходить до переконання про необхідність внесення апеляційним судом Запорізької області подання до Верховного Суду про направлення кримінального провадження відносно ОСОБА_4 за ч.2 ст. 134 КК України до апеляційного суду Донецької області.

Керуючись ст.ст. 34, 398, 399 КПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Звернутися до Верховного Суду з поданням про направлення кримінального провадження відносно ОСОБА_4 за ч.2 ст. 134 КК України до апеляційного суду Донецької області.

Ухвала набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя апеляційного суду

Запорізької області ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення26.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71268456
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —225/3371/13-к

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 26.02.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Гончарова А. О.

Ухвала від 22.10.2018

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Залізняк Р. М.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Залізняк Р. М.

Ухвала від 16.01.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Григор'єва Ірина Вікторівна

Ухвала від 26.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Рассуждай В. Я.

Ухвала від 21.11.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Шибко Людмила Володимирівна

Ухвала від 19.09.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Шибко Людмила Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні