Постанова
від 10.12.2009 по справі 5/146-б-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" грудня 2009 р. Справа № 5/146-Б-07

Господарський суд Херсон ської області у складі судді Ситюка В.Г., при секретарі Мальцевій О.В., розглянувши с праву

за заявою УПФУ в Скадов ському районі, ДПІ у Скадовсь кому районі Херсонської обла сті

до відкритого акціонер ного товариства "Скадовське АТП-16544" м.Скадовськ Херсонсько ї області

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредиторів: ДПІ у Скадо вському районі - Окіпнюк О .І.- зав. юр. сектором, дов. у сп раві,

- ВВД ФСС від НВ в Скадовсько му районі - Рогуляк Н.М. - г олов. спеціаліст - ю/к, дов. у с праві,

- ВАТ "Кредобанк" - Уланів ський С.Є. - представник, дов. у справі,

- Скадовський РЦЗ - Шарко В.В. - гол. спеціаліст-юрист, д ов. у справі,

від боржника - Якубчук Г .П. - голова спостережної рад и

керуючий санацією - арбітра жний керуючий Циркунова О.О .

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарськог о суду від 25.06.08р. відкрито проце дуру санації боржника, призн ачено керуючого санацією, як ого зобов' язано в трьохміся чний строк розробити і подат и комітету кредиторів план с анації боржника та забезпечи ти виконання повноважень, пе редбачених ст. 17 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом".

Постановою господарського суду від 05.02.09р. боржника визнан о банкрутом, відкрито ліквід аційну процедуру і призначен о ліквідатором банкрута арбі тражного керуючого Циркун ову О.О.

Постановою Вищого господа рського суду України від 12.08.09р . постанову господарського с уду скасовано, справу направ лено до розгляду на стадію са нації.

Ухвалою господарського су ду від 07.09.09р. для розгляду раніш е поданих клопотань призначе но судове засідання, зобов' язано керуючого санацією под ати до суду дані щодо фінансо вого і майнового становища б оржника, реєстр вимог кредит орів з зазначенням суми борг у на день розгляду справи в су ді.

Ухвалами суду від 06.10.09р., 12.11.09р. у зв' язку з клопотанням борж ника щодо можливості продовж ення строку процедури санаці ї боржника та участі в процед урі санації інвестора розгля д справи відкладався, коміте т кредиторів зобов' язано ро зглянути пропозиції щодо сан ації боржника та участі інве стора.

Керуючим санацією подано д о суду звіт про виконану робо ту, дані щодо майнового та фі нансового становища боржник а, реєстр вимог кредиторів, пр отоколи засідання комітету к редиторів, дані щодо увідомл ення кредиторів та заінтерес ованих осіб про дату, час та мі сце проведення засідання ком ітету кредиторів та повідомл ено про нескладення плану са нації боржника у зв' язку з н епередачею органами управлі ння боржника матеріальних та інших цінностей, бухгалтерс ької документації боржника т а прийняття у зв' язку з цим к омітетом кредиторів 29.08.08р. ріш ення про звернення до суду з к лопотанням про визнання борж ника банкрутом і відкриття л іквідаційної процедури. Тако ж, керуючим санацією повідом лено про неодноразове провед ення засідань комітету креди торів та розгляд комітетом к редиторів питання щодо подал ьшої процедури банкрутства б оржника з урахуванням пропоз ицій боржника щодо продовжен ня процедури санації та відх илення комітетом кредиторів пропозиції про продовження процедури санації і прийнят тя рішення про звернення до с уду з клопотанням про визнан ня боржника банкрутом, відкр иття ліквідаційної процедур и і призначення ліквідатором банкрута арбітражного керую чого Циркунову О.О. При ць ому, зазначено на проведення 08.12.09р. засідання комітету кред иторів та підтвердження комі тетом кредиторів раніше прий нятих рішень щодо звернення до господарського суду з кло потанням про визнання боржни ка банкрутом, відкриття лікв ідаційної процедури і призна чення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Ци ркунову О.О. Окрім того, пові домлено, що фінансове станов ище боржника є незадовільним , балансова вартість активів значно менша ніж загальний р озмір кредиторської заборго ваності, на цей час частково з а рахунок заставленого майна погашено вимоги 1 черги - зас тавного кредитора та заборго ваність по заробітній платі перед працівниками підприєм ства, залишкова балансова ва ртість активів становить бли зько 175 тис. грн.

Комітетом кредиторів пода но до суду клопотання про виз нання боржника банкрутом, ві дкриття ліквідаційної проц едури і призначення ліквідат ора арбітражного керуючого Циркунову О.О. та протокол и засідання комітету кредито рів від 10.11.09р., 08.12.09р.

Представниками кредиторів (членів комітету кредиторів ) повідомлено про прийняття к омітетом кредиторів у зв' яз ку з неподанням плану санаці ї рішення щодо звернення до г осподарського суду з клопота нням про визнання боржника б анкрутом, відкриття ліквідац ійної процедури і призначенн я ліквідатором банкрута арбі тражного керуючого Циркун ову О.О. та розгляд в подальш ому пропозицій боржника щодо продовження процедури санац ії і участі інвестора та відх илення цих пропозицій з підс тав їх необґрунтованості та підтвердження рішення коміт ету кредиторів щодо визнання боржника банкрутом і відкри ття ліквідаційної процедури . При цьому, зазначено на затве рдження звіту керуючого сана цією та відсутності у кредит орів зауважень по роботі кер уючого санацією. Окрім того, з азначено на проведення 08.12.09р. з асідання комітету кредиторі в з питання розгляду пропози цій боржника щодо санації та участі інвестора і відхилен ня цих пропозицій у зв' язку з ненадходженням будь-яких з аяв щодо санації підприємств а та інвестора та підтвердже ння раніше прийнятих комітет ом кредиторів рішень щодо ви знання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної про цедури.

Боржником - головою спост ережної ради Якубчук Г.П. повідомлено про неналежне ви конання керуючим санацією св оїх обов' язків та можливіст ь продовження процедури сана ції боржника.

Згідно ст.16 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" на час дії про цедур банкрутства збори кред иторів обирають комітет кред иторів у складі не більше сем и осіб.

Відповідно до ч. 8 ст.16 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до к омпетенції комітету кредито рів зокрема належить прийнят тя рішення про: внесення проп озицій господарському суду щ одо продовження або скорочен ня строку процедур розпорядж ення майном боржника чи сана ції боржника; звернення до го сподарського суду з клопотан ням про відкриття процедури санації, визнання боржника б анкрутом і відкриття ліквіда ційної процедури, припинення повноважень арбітражного ке руючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквіда тора) та про призначення ново го арбітражного керуючого (р озпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Відповідно до ч.1 ст. 18 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" про тягом трьох місяців з дня вин есення ухвали про санацію бо ржника керуючий санацією зоб ов' язаний подати комітету к редиторів для схвалення план санації боржника, крім випад ків, передбачених цим Законо м.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 18 цьог о Закону, комітет кредиторів може прийняти одне з таких рі шень: схвалити план санації т а подати його на затвердженн я господарського суду; відхи лити план санації і звернути ся до господарського суду з к лопотанням про визнання борж ника банкрутом і відкриття л іквідаційної процедури; відх илити план санації, звернути ся до господарського суду з к лопотанням про звільнення ке руючого санацією від виконан ня ним обов' язків та про при значення нового керуючого са нацією. Схвалений комітетом кредиторів план санації та п ротокол засідання комітету к редиторів подаються керуючи м санацією до господарського суду на затвердження не пізн іше п' яти днів з дня проведе ння засідання комітету креди торів. Якщо протягом шести мі сяців з дня винесення ухвали про санацію в господарський суд не буде подано плану сана ції боржника, господарський суд має право прийняти рішен ня про визнання боржника бан крутом і відкриття ліквідаці йної процедури відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", банкр утство - визнана господарсь ким судом неспроможність бор жника відновити свою платосп роможність та задовольнити в изнані судом вимоги кредитор ів не інакше як через застосу вання ліквідаційної процеду ри.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарськ ого суду від 25.06.08р. відкрито пр оцедуру санації боржника, пр изначено керуючого санацією , якого зобов' язано в трьохм ісячний строк розробити і по дати комітету кредиторів пла н санації боржника.

Встановлений судом строк п одання плану санації до комі тету кредиторів та господарс ького суду збіг, план санації боржника керуючим санацією до господарського суду не по дано з посиланням на неможли вість розроблення і складанн я плану санації підприємства боржника у зв' язку з відсут ністю даних щодо фінансового і майнового становища боржн ика, оскільки органами управ ління боржника не було перед ано матеріальних та інших ці нностей, бухгалтерської доку ментації, печаток і штампів б оржника.

Факт непередачі матеріаль них та інших цінностей, бухга лтерської документації, печа ток і штампів органами управ ління боржника керуючому сан ацією підтверджується звіто м, зверненнями керуючого сан ацією до боржника та правоох оронних органів, актами.

На засіданні комітету кред иторів 29.08.08р. розглянуто звіт к еруючого санацією, заслухано інвестора та прийнято рішен ня про звернення до суду з кло потанням про припинення проц едури санації, визнання борж ника банкрутом і відкриття л іквідаційної процедури та пр изначення ліквідатором банк рута арбітражного керуючого Циркунову О.О. При цьому, з ауваження по роботі керуючог о санацією у кредиторів відс утні.

За пропозицією боржника, ко мітетом кредиторів на засіда нні комітету 08.01.09р. (протокол за сідання № 6 від 08.01.09р.) повторно р озглянуто звіт керуючого сан ацією та питання подальшої п роцедури банкрутства боржни ка, у тому числі і питання можл ивості продовження процедур и санації та залучення в якос ті інвестора ТОВ "Будкомплек с "Катеринославський" і затве рджено звіт керуючого санаці єю, відхилено пропозицію про продовження процедури санац ії боржника та прийнято ріше ння про звернення до суду з к лопотанням про визнання борж ника банкрутом, відкриття лі квідаційної процедури і приз начення ліквідатором банкру та арбітражного керуючого Циркунову О.О.

Відповідні клопотання ком ітетом кредиторів подано до суду.

В подальшому, на засіданнях комітету кредиторів 15.09.09р., 10.11.09р . та 08.12.09р. комітетом кредиторів розглядалося питання щодо м ожливості продовження санац ії боржника та участі інвест ора і у зв' язку з відсутніст ю пропозицій прийнято рішенн я про звернення до суду з кло потанням про визнання боржни ка банкрутом, відкриття лікв ідаційної процедури і призна чення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Ци ркунову О.О. та підтримку ра ніше поданих клопотань.

Присутні в судовому засіда нні представники кредиторів підтримали клопотання коміт ету кредиторів про визнання боржника банкрутом і відкрит тя ліквідаційної процедури, посилаючись на можливість по гашення боргу не інакше як че рез застосування по відношен ню до боржника ліквідаційної процедури. При цьому, кредит ори зазначають про належне в иконання керуючим санацією Циркуновою О.О. своїх обо в' язків.

Відповідно до поданого кер уючим санацією звіту про фін ансовий стан боржника, балан су підприємства станом на 01.10.08 р., звіту про фінансові резуль тати за 9 місяців 2008 р., поточна п латоспроможність свідчить п ро неплатоспроможність підп риємства, його неспроможніст ь виконати після настання вс тановленого строку їх сплати грошові зобов' язання перед кредиторами, фінансовий ста н підприємства не стійкий і в ідповідає законодавчому виз наченню боржника, який неспр оможний виконати свої грошов і зобов' язання перед кредит орами; підприємство не взмоз і задовольнити вимоги кредит орів в повному обсязі, як за ра хунок діяльності, так і за рах унок якості його активів. Ста ном на 01.10.08р. на балансі підприє мства обліковувалося основн их засобів на 449,7 тис. грн., дебіт орська заборгованість 178,6 тис . грн., збитки підприємства скл али 131,5 тис. грн.

Згідно звіту керуючого сан ацією станом на 02.10.09 р. балансов а вартість основних засобів боржника - 173,6 тис. грн., кредит орська заборгованість, з ура хуванням поточних вимог, - бли зько 1,67 млн. грн.

Таким чином, зазначені обст авини свідчать про неподання керуючим санацією до суду пл ану санації боржника і з дня в инесення ухвали про введення процедури санації минуло бі льше року, що відповідно до ч. 6 ст.18 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" дає право суду прийня ти рішення про визнання борж ника банкрутом і відкриття л іквідаційної процедури. При цьому, неподання плану санац ії боржника до господарськог о суду та комітету кредиторі в, не пов'язано з роботою керую чого санацією, яка комітетом кредиторів визнана задовіл ьною, що вбачається з протоко лів засідання комітету креди торів, яким затверджено звіт керуючого санацією.

За таких обставин, суд, врах овуючи фінансове становище б оржника, яке характеризуєтьс я незадовільно, та клопотанн я комітету кредиторів, суд ви знає боржника банкрутом і ві дкриває щодо нього ліквідаці йну процедуру, оскільки пога шення вимог кредиторів, вклю чених до реєстру вимог креди торів, можливо не інакше як че рез застосування по відношен ню до боржника ліквідаційної процедури.

Ліквідатором банкрута, суд , за клопотанням комітету кре диторів, призначає арбітражн ого керуючого Циркунову О.О ., яка до цього виконувала по вноваження керуючого санаці єю боржника, що відповідає по ложенням абз. 2 ч.1 ст.3(1) Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", відпо відно до якого одна і та ж особ а може виконувати функції ар бітражного керуючого (розпор ядника майна, керуючого сана цією, ліквідатора) на всіх ста діях провадження у справі пр о банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Клопотання боржника щодо п родовження процедури санаці ї і залучення інвестора, судо м не приймається до уваги і ві дхиляється, оскільки відпові дно до ч. 8 ст. 16, ч. 2 ст. 17, ч. 5 ст. 21 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом", п рийняття рішення про продовж ення або скорочення строку п роцедури санації боржника, в ибір інвестора, погодження к андидатури керуючого санаці єю, схвалення плану санації в іднесено до компетенції комі тету кредиторів і відповідне питання, комітетом кредитор ів розглянуто на засіданнях комітету кредиторів 08.01.09р., 15.09.09р ., 10.11.09р. та 08.12.09р. і відхилено та при йнято рішення про звернення до господарського суду з кло потанням про визнання боржни ка банкрутом, відкриття лікв ідаційної процедури і призна чення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Ци ркунову О.О.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 16, 18, 22, 24 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", суд, -

п о с т а н о в и в:

1.Визнати відкрите акці онерне товариство "Скадовськ е АТП-16544", м.Скадовськ Херсонсь кої області, код ЄДРПОУ № 03119109 ба нкрутом.

2.Відкрити ліквідаційну про цедуру строком на шість міся ців і призначити ліквідаторо м банкрута арбітражного керу ючого Циркунову Олену Олек сандрівну, ліц. АБ № 176247 від 12.10.0 5р.

3.Ліквідатору здійснити лік відацію банкрута і забезпечи ти виконання вимог, передбач ених ст. ст. 25-32 Закону України " Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом". Звіт і ліквід аційний баланс з документаль ним підтвердженням виконани х дій подати до суду.

4. Постанову надіслати кредиторам, боржнику, Херсон ському сектору з питань банк рутства, державному реєстрат ору, арбітражному керуючому Циркуновій О.О.

Суддя В.Г. Ситюк

Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу7086509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/146-б-07

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Постанова від 24.02.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т. М.

Постанова від 10.12.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 06.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 12.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 08.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 05.02.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Постанова від 23.10.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 27.03.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Юхименко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні