Окрема ухвала
від 11.12.2017 по справі 922/1871/17
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

          

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОКРЕМА УХВАЛА

11 грудня 2017 р. Справа № 922/1871/17

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Білецька А.М., суддя Гребенюк Н. В., суддя Медуниця О.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Харківської міської ради та Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області (вх. №3406 Х/3) на рішенняі господарського суду Харківської області від 31.07.17 у справі № 922/1871/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алара", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПЕК Інвест", м. Київ

про визнання права власності

ВСТАНОВИЛА:

11 грудня 2017 року Харківським апеляційним господарським судом розглянута апеляційна скарга Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Харківської міської ради та Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області на рішення господарського суду Харківської області від 31.07.17 у справі № 922/1871/17 та за результатами розгляду винесено постанову, якою апеляційну скаргу задоволено, скасовано рішення господарського суду Харківської області від 31.07.2017 та прийнято нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Під час розгляду справи в суді апеляційної інстанції колегією суддів виявлено недоліки в юридичному супроводженні участі Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алара", м. Київ у господарському процесі, в зв'язку з чим колегія суддів дійшла висновку про те, що позивач неналежним чином використовує права, які передбачені ст. 22 ГПК України.

Матеріали справи свідчать про те, що під час апеляційного перегляду оскаржуваного рішення Харківським апеляційним господарським судом були створені необхідні умови для всебічного та повного розгляду справи в суді, а саме: сторони були належним чином повідомлені про час та місце судового розгляду.

Так, після надходження апеляційної скарги заступника прокурора до Харківського апеляційного господарського суду була винесена ухвала від 08.11.2017 року про її прийняття до провадження, визначено дату судового засідання (22.11.2017), викликано представників сторін із належним чином оформленими повноваженнями та передбачено обов'язок письмово повідомити суд у разі неможливості їх прибуття.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 22.11.2017 розгляд справи відкладено на 11.12.2017 в зв'язку з неявкою представників сторін.

Дані ухвали були надіслані сторонам у справі, в тому числі і позивачу у відповідності до ст. 64 ГПК України, що підтверджується штампом канцелярії на зворотній стороні ухвали.

Позивач в призначені судові засідання не з'явився, причини його неявки суду невідомі. Копія ухвали про прийняття апеляційної скарги до провадження від 08.11.2017 була направлена на юридичну адресу ТОВ "Будівельна компанія "Алара", а саме: 04128, м. Київ, вул. Стеценка, будинок 19/91 згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Однак, позивач не скористався своїми процесуальними правами та в призначені судові засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, тобто не здійснив передбачені ухвалами суду обов'язкові до виконання дії щодо письмового повідомлення суду.

Колегія суддів зазначає, що на підставі статті 124 Конституції України, частини першої статті 4-5 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, в тому числі ухвали суду, є обов'язковими до виконання на всій території України. Невиконання вимог, зокрема ухвал господарських судів, тягне відповідальність, встановлену Господарським процесуальним кодексом України та іншими законами України.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що така позиція позивача щодо невиконання та ігнорування вимог ухвал суду, участі в судових засіданнях, свідчить про недобросовісне використання процесуальних прав позивачем і до того ж неналежне юридичне супроводження справи у суді (не направлення свого представника в судові засідання та ігнорування вимог ухвали суду щодо письмового повідомлення суду про причини неявки).

На думку колегії суддів, вказані порушення позивача дають підстави для висновку про наявність у його діях зловживання своїми процесуальними правами, та є підставою для винесення окремої ухвали, якою Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алара", м. Київ має бути повідомлено про вказані недоліки з метою вжиття відповідних заходів та в подальшому забезпечення беззаперечного додержання вимог, покладених на нього, як нормами процесуального законодавства, так і винесеними судом процесуальними документами.

Керуючись статтями 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду, -

УХВАЛИЛА:

Окрему ухвалу надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алара", м. Київ.

Повідомити керівника товариства про вказані недоліки в роботі відповідальних за правову роботу посадових осіб підприємства для вжиття організаційно-правових заходів щодо усунення вищезазначених недоліків.

Про вжиття вказаних заходів повідомити Харківський апеляційний господарський суд у місячний строк.

Головуючий суддя Білецька А.М.

Суддя          Гребенюк Н. В.

Суддя           Медуниця О.Є.

Дата ухвалення рішення11.12.2017
Оприлюднено19.12.2017
Номер документу71004513
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1871/17

Окрема ухвала від 11.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білецька А.М.

Постанова від 11.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білецька А.М.

Окрема ухвала від 11.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білецька А.М.

Ухвала від 22.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білецька А.М.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білецька А.М.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Рішення від 31.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 18.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 12.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні