Ухвала
від 14.12.2017 по справі 390/1906/17
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/1906/17

Провадження №2-п/390/16/17

УХВАЛА

"14" грудня 2017 р. Суддя Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Бойко І.А., розглянувши заяву Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про перегляд заочного рішення від 17 листопада 2017 року по цивільній справі № 390/1906/17 за позовом ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ? Соколівська сільська рада Кіровоградського району Кіровоградської області, до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ? ОСОБА_2, про визнання рішення протиправним, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

11.12.2017 до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області надійшла заява Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про перегляд заочного рішення від 17 листопада 2017 року по цивільній справі № 390/1906/17, в якій відповідач просить скасувати вказане заочне рішення суду, справу призначити до розгляду в загальному порядку та звільнити Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від сплати судового збору за подання даної заяви.

Як вбачається із матеріалів поданої заяви, заявник просить звільнити Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від сплати судового збору за подання заяви про перегляд заочного рішення.

Порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати встановлюється ст.82 ЦПК України та ст.8 Закону України Про судовий збір .

Частини 1, 3 ст.82 ЦПК України передбачають, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Відповідно до ст.8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Пункт 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах передбачає, що відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі. У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади. У зв'язку із цим обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися достатньою підставою для звільнення від такої сплати.

Таким чином, суд звільняє від сплати судового збору при наявності беззаперечних доказів, які підтверджують, що майновий стан заявника перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Враховуючи зазначене та те, що Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області не надано жодних доказів на підтвердження того, що майновий стан заявника перешкоджає сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі, суд вважає, що клопотання про звільнення від сплати судового збору необґрунтоване і не підлягає задоволенню.

А тому, дана заява вважається такою, що подана до суду з порушенням вимог ст. 229 ЦПК України, а саме: до заяви не додано документ про сплату судового збору.

Відповідно до ст.1, ч.ч. 1, 2 ст.4 Закону України Про судовий збір , судовий збір - це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставка судового збору за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яка подана юридичною особою, становить 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 800,00 грн.

Згідно із ч. ч. 2, 5, 6 ст. 229 ЦПК України у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено: 1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення; 2) ім'я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв'язку; 3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і неповідомлення їх суду, і докази про це; 4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача; 5) клопотання про перегляд заочного рішення; 6) перелік доданих до заяви матеріалів. До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження. До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

Згідно ч.7 ст.229 ЦПК України до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються правила статті 121 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ст.121 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

За таких обставин, враховуючи відмову у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору, суддя залишає дану заяву без руху і надає строк для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст.121, 229 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення - відмовити.

Заяву Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про перегляд заочного рішення від 17 листопада 2017 року по цивільній справі № 390/1906/17 за позовом ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ? Соколівська сільська рада Кіровоградського району Кіровоградської області, до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ? ОСОБА_2, про визнання рішення протиправним, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії - залишити без руху.

Повідомити Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про необхідність у строк не більше 5 днів з дня отримання ухвали усунути недоліки заяви, а саме: надати до суду заяву оформлену відповідно до вимог ст.ст. 228 , 229 ЦПК України та документ, що підтверджує сплату судового збору за наступними реквізитами: Отримувач коштів: УДКСУ у Кіровоградській області; Код отримувача - код за ЄДРПОУ: 38036997; Банк отримувача: ГУДКСУ у Кіровоградській області; МФО: 823016; р/р: 31210206700194; призначення платежу: Судовий збір ; код ЄДРПОУ: 02896911.

Роз'яснити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, заява буде вважатись неподаною та повернута зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала може бути оскаржена лише щодо розміру судового збору у встановлений законом строк і порядок, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудКіровоградський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71153525
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —390/1906/17

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 19.01.2018

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 08.01.2018

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Рішення від 17.11.2017

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Рішення від 17.11.2017

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 01.11.2017

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні