Рішення
від 27.12.2017 по справі 385/1298/17
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


385/1298/17

2/385/643/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.12.2017 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Панасюка І.В.,

при секретарі - Шевченко Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гайвороні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Гайворонського районного суду з позовом до ОСОБА_2 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації.

Позов мотивовано тим, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2.53 га, розміщеної на території Чемерпільської сільської ради, Гайворонського району, Кіровоградської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії 1-КР №60-80 виданого 11.11.2000 року Чемерпільською сільською радою.

28 жовтня 2011 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому на праві приватної власності земельної ділянки площею 2.53 га із ОСОБА_2 про що відділом Держгеокадастру в Гайворонському районі в державному реєстрі земель вчинено запис про державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру №НВ-3504723862017 від 21.08.2017 року.

Згідно положень договору оренди, орендна плата вноситься орендарем у розмірі не менше 4% вартості земельної ділянки. Орендна плата виплачується один раз на рік - до 31 грудня поточного року. При цьому, земельна ділянка передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В порушення наведених положень договору оренди та вимог земельного законодавства, відповідач систематично, протягом трьох років поспіль не використовує земельну ділянку за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою. На даний час, земельну ділянку позивач обробляє самостійно, що свідчить про добровільну відмову орендаря від права користування даною земельною ділянкою, систематичну не сплату орендної плати в строки та розмірі визначені договором оренди та не сплату до бюджету земельного податку.

Наведені обставини є підставою для припинення права користування відповідачем земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, що належить позивачу.

Враховуючи те, що відповідач порушує умови договору про орендну плату та цільове використання земельної ділянки, які є істотними в силу ЗУ Про оренду землі та договору оренди, наявні всі правові підстави для його розірвання в судовому порядку з одночасним скасуванням державної реєстрації речового права оренди.

В судове засідання позивач та його представник не з'явилися. Представник позивача надіслав до суду заяву в якій вказав, що не заперечує щодо заочного порядку розгляду даної справи на підставі наявних в ній доказів.

Відповідач в судове засідання вчетверте підряд не з'явився. Надіслав до суду втретє клопотання про перенесення судового засідання. Клопотання мотивоване його хворобою, при цьому жодних довідок лікаря чи інших медичних документів, які б підтверджували його обґрунтованість до суду не надіслав. Враховуючи викладене суд вважає, що відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин та не надав відзив. Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України. В своєму запереченні, яке відповідач надіслав до суду, останній зазначає, що належним чином уклав договір, повністю виконує його умови, а тому заперечує щодо заявлених позовних вимог. На підтвердження своїх заперечень надав суду оригінал Державного акту на спірну земельну ділянку.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та визначив правові норми, що їх регулюють.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2.53 га, розміщеної на території Чемерпільської сільської ради, Гайворонського району, Кіровоградської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії КР №60-80 виданим 11.11.2000 року Чемерпільською сільською радою (а.с. 38).

28 жовтня 2011 року ОСОБА_1 уклав договір оренди належної йому на праві приватної власності земельної ділянки площею 2.53 га із ОСОБА_2 про що відділом Держгеокадастру в Гайворонському районі в державному реєстрі земель вчинено запис про державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру №НВ-3504723862017 від 21.08.2017 року (а.с. 9-10).

В порушення положень договору оренди та вимог земельного законодавства, відповідач систематично, протягом трьох років не використовує земельну ділянку за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою. Викладене підтверджується довідкою Чемерпільською сільської ради №304 від 07.09.2017 року (а.с. 12).

Враховуючи зазначене суд не приймає до уваги заперечення відповідача про належне виконання ним договору оренди. Виконання договірних відносин по оренді землі не передбачає наявності у орендаря оригінала Державного акту на земельну ділянку, а тому суд також не приймає як доказ відповідача наявний у нього оригінал Державного акту на спірну земельну ділянку.

Главою 5 Земельного кодексу України передбачені види земель сільськогосподарського призначення, в тому числі і землі, призначені для виробництва сільськогосподарської продукції.

Статтями 93 та 96 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних зі встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Законом України "Про оренду землі" № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року (зі змінами) в статті 25 передбачені обов'язки орендаря, в тому числі: виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналогічні положення містяться в ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі", де передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Отже, закон пов'язує можливість дострокового розірвання договору за рішенням суду у зв'язку з невиконанням сторонами обов'язків, передбачених укладеним між ними договором.

Виходячи з того, що відповідач, як орендар земельної ділянки громадянина ОСОБА_1, не використовує землю за призначенням і не обробляє її взагалі, не сплачує орендну плату, тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги про розірвання договору оренди землі підлягають задоволенню. Саме таку правову позицію сформулював Верховний Суд України в Постановах від 23 грудня 2015 року в справі №6-2271цс15, від 20 січня 2016 року № 6-1980цc15, від 20 січня 2016 року № 6-1998цс15.

На підставі викладеного, та керуючись: ст.ст. 526, 651 ЦК України, ст.ст. 93, 96, 158, 187-190 ЗК України, ст.ст. 24, 32 Закону України Про оренду землі , керуючись ст.ст. 141, 263, 265, 284 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання договору оренди землі та скасування його державної реєстрації - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 2,53 га., що розташована на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3521187600:02:000:0108 укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та скасувати державну реєстрацію речового права оренди від 28.10.2011 року.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати в сумі 640 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: І. В. Панасюк

Дата документу 27.12.2017

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено28.12.2017
Номер документу71286550
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1298/17

Постанова від 12.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Постанова від 12.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Постанова від 29.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 13.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 06.02.2018

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні