Ухвала
від 27.12.2017 по справі 9/412
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

27.12.2017 Справа № 9/412

Суддя господарського суду Запорізької області Дроздова С.С. при секретарі Шолоховій С.В., розглянувши заяву Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтобаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412

за позовом: Дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (04116, м. Київ, вул. Шолуденка,1)

до відповідача: ОСОБА_1 філії інституту механізації та електрифікації сільського господарства (72500, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. 40 років Перемоги, 4)

про стягнення заборгованості у розмірі 44 920,89 грн.

За участю:

Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України (72502 Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівна, вул. 40 років Перемоги, 4)

Якимівського районного відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Запорізькій області (71600 Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівна, вул. Центральна, 99)

Представники сторін:

від заявника (позивача у справі): не з'явився

від відповідача у справі: не з'явився

від Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України: не з'явився

від Якимівського районного відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Запорізькій області: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

18.12.2017 р. до господарського суду Запорізької області надійшла заява Дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412, шляхом заміни - ОСОБА_1 філію інституту механізації та електрифікації сільського господарства на правонаступника - Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України.

Розпорядженням керівника апарату № П-881/17 від 18.12.23017 р., враховуючи звільнення з посади судді Нечипуренко О.М., відповідно до п. 2.3.3, 2.3.47, 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду справу № 9/412 призначено на повторний автоматизований розподіл.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.12.2017 р., справу № 9/412 передано судді Дроздовій С.С. для розгляду заяви про заміну сторони у виконавчому проваджені.

Ухвалою суду від 19.12.2017 р. заяву Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтобаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412 прийнято до розгляду. Розгляд заяви призначено на 27.12.2017 р.

У зв'язку з не прибуттям представників сторін у засідання суду, судове засідання здійснювалося без застосування засобів програмно-апаратного комплексу «Оберіг» .

У призначений для розгляду заяви час головуючий відкриває судове засідання та оголошує, яка справа розглядається.

Секретар судового засідання доповідає судові, хто з викликаних та повідомлених осіб прибув у судове засідання. Представники сторін у судове засідання 27.12.2017 р. не з'явились. Про час та місце розгляду заяви були попереджені належним чином.

26.12.2017 р. представник заявника (позивача у справі) надіслав на адресу суду клопотання щодо відкладення розгляду заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412 до результату розгляду скарги на дії органу державної виконавчої служби.

Відповідно до п. 3 ст. 334 ГПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Заява судом відхилена, як процесуально необґрунтована, оскільки не передбачено нормами Господарського процесуального кодексу щодо відкладення даної заяви в порядку статті 334 ГПК України.

27.12.2017 р. на електрону та поштову адреси господарського суду надійшов відзив (заперечення) Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України за заяву Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтобаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412. Просить суд відмовити в задоволені заяви Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтобаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412, в обґрунтування посилається на те, що: згідно статуту ДП ДГ «Якимівське ННЦ ІМЕСГ» , який прошов затвердження 23.12.2013 р. уповноваженим органом та відповідну державну реєстрацію 25.12.2013 р. Дослідне господарство «Якимівське» національного наукового центру Інституту механізації та електрифікації сільського господарства з моменту держаної реєстрації не правонаступником прав та обов'язків будь-яких юридичних осіб.

Відповідно до наказу Національної академії аграрних наук України від 08.04.2015 р. № 32 було здійснено реорганізацію та змінено підпорядкування Державного підприємства Дослідне господарство Якимівське з національного наукового центру Інститут механізації та електрифікації сільського господарства на Дослідну станцію ефірних та малопоширених сількогосподарських культур НААНУ внаслідок чого змінено назву на Державне підприємство дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України.

За наслідками реорганізації на підставі наказу НААНУ від 08.04.2015 р. № 32 комісією з реорганізації було складено передавальний акт та передавальний баланс до Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України. За даними передавального балансу станом на 28.04.2015 р. та даними бухгалтерського обліку Державного підприємства дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур відсутні будь-які відомості про наявність розрахунків з ДП Газ України НАК Нафтобаз України з 18.06.2013 р. по теперішній час та від ості про наявність заборгованості по сплаті боргів за вказаний період а також за інші минулі періоди. Посилання заявника на відповідь Головного управління статистики у Запорізькій області від 16.05.2017 № 06-09/341 не може братися до уваги, оскільки запис щодо правонаступництва спростовується іншими належними та допустимими доказами, які додано, зокрема Статутом підприємства. Умови та обсяг правонаступництва визначається виключно установчими документами.

Розглянувши матеріали справи та докази, надані в обґрунтування заяви, суд задовольняє заяву Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі господарського суду Запорізької області № 9/412 на підставі наступного:

30.01.2006 р. господарським судом Запорізької області прийнято рішення у справі № 9/412. Позовні вимоги Дочірньої компанії «Газ України» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» задоволено частково.

З ОСОБА_1 філії інституту механізації та електрифікації сільського господарства, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка на користь Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» , м. Київ стягнуто 27 777 (двадцять дев'ять тисяч сімсот сімдесят сім) грн. 83 коп. -основного боргу, 2 084 (дві тисячі вісімдесят чотири) грн. 44 коп. - 7% штрафу, 6 022 (шість тисяч двадцять дві) грн. 54 коп. -втрат від інфляції, 1 609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 58 коп. - 3% річних, 395 (триста дев'яносто п'ять) грн. 64 коп. -витрат на сплату державного мита, 103 (сто три) грн. 75 коп. -витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

10.02.2006 р. на виконання рішення господарського суду Запорізької області від 30.01.2017 р. у справі № 9/412 видано відповідний наказ.

31.03.2011 р. державним виконавцем відкрито виконавче провадження за вказаним наказом.

На даний момент виконавче провадження з виконання наказу господарського суду Запорізької області від 10.02.2006 р. у справі № 9/412 перебуває на виконання у Якимівському районному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у запорізькій області, що підтверджується листом від 25.09.2017 р. № 11195.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань правонаступником Південного науково-дослідного національного наукового центру Інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук України є Державне підприємство дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України.

В матеріалах справи міститься лист відповідь Головного управління статистики у Запорізькій області від 16.05.2017 №06-09/341 на звернення ДК «Газ України» № 31/13-1946 від 04.05.2017 р. про надання відомостей з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) по Запорізькій області.

У вказаній відповіді зазначено, що Державне підприємство дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України є правонаступником ОСОБА_1 філії Держаного інституту Інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук України, а саме

ОСОБА_1 філія Державного інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук була зареєстрована як юридична особа Якимівською районною державною адміністрацією Запорізької області 17.09.1993 згідно з рішенням № 141 з ідентифікаційним кодом 00496739. У Головному управлінні статистики Запорізької області знаходиться реєстраційна картка державного реєстру звітних (статистичних) одиниць України, заповнена представником підприємства, на підставі якої 10.07.1996 суб'єкт було внесено до ЄДРПОУ.

24.07.1998 на підставі облікової картки, яка заповнена представником суб'єкта та установчих документів в ЄДРПОУ, були проведені дії щодо зміни назви суб'єкта на ОСОБА_1 філію Державного інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук з тим же ідентифікаційним кодом.

З 01.07.2004 набув чинності Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» . Згідно з нормами цього Закону взяття на облік (зняття з обліку, внесення змін) суб'єктів в ЄДРПОУ здійснюється на підставі реєстраційних відомостей, які надходять (в електронному вигляді) до органів державної статистики з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (ЄДР). Тобто, дії органів статистики щодо внесення даних до ЄДРПОУ є похідними.

07.12.2004 № запису - 10981200000000065 державним реєстратором Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області були проведені реєстраційні дії щодо включення ОСОБА_1 філії інституту механізації та електрифікації сільського господарства до ЄДР з тим же ідентифікаційним кодом 00496739.

30.07.2007 № запису - 10981050003000065 державним реєстратором Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області були проведені реєстраційні дії щодо перереєстрації вищевказаного суб'єкта в ОСОБА_1 науково-дослідний центр національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Української академії аграрних наук з тим же ідентифікаційним кодом.

13.03.2012 № запису - 10981270012000065 державним реєстратором Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області були проведені реєстраційні дії з типом відомостей 127 - Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації.

18.06.2013 № запису - 10981450000000878 державним реєстратором Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області були проведені реєстраційні дії з типом відомостей 145 - Державна реєстрація юридичної особи шляхом перетворення. Згідно з цими діями ОСОБА_1 науково-дослідний центр національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Української академії аграрних наук було перетворено в Державне підприємство «Дослідне господарство «Якимівське» Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» з тим же ідентифікаційним кодом 004496739.

24.04.2015 № запису - 10981050007000878 державним реєстратором реєстраційної служби Якимівського районного управління юстиції Запорізької області були проведені реєстраційні дії щодо перереєстрації Державного підприємства «Дослідне господарство «Якимівське» Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» в Державне підприємство Дослідне господарство «Якимівське» дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України з тим же ідентифікаційним кодом.

Станом на 16.05.2017 в ЄДРПОУ по Запорізькій області значиться: Державне підприємство Дослідне господарство «Якимівське» дослідної станції ефіроолійних та мало поширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України: ідентифікаційний код - 00496739; правовий статус - юридична особа; місцезнаходження 72502, Запорізька область, Якиміський район, смт. Якимівка, вул. 40 років Перемоги буд. 4.

Разом з тим, представником Державного підприємства Дослідне господарство «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України до матеріалів справи надано статут Державного підприємства, який зареєстровано 25.12.2013 Якимівською районною державною адміністрацією та який затверджено наказом Національної академії аграрних наук України № 200 від 23.12.2013.

Державну реєстрацію ДП ДГ «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України шляхом перетворення зареєстровано 18.06.2013, що підтверджується інформацією Головного управління статистики у Запорізькій області.

Відповідно до п. 8.9 статуту Дослідного господарства «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України, з моменту державної реєстрації юридичної особи Підприємство не є правонаступником прав та обов'язків будь-яких юридичних осіб.

Враховуючи те, що у статуті зазначено, що підприємство не є правонаступником прав та обов'язків будь-яких юридичних осіб з моменту державної реєстрації, відсутність у бухгалтерському обліку будь-якої заборгованості перед позивачем, інформація зазначена Головним управлінням статистки у Запорізькій області не є, на думку заінтересованої особи-2, належним та допустимим доказом, Дослідне господарство «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України заперечує будь-яке правонаступництво за ОСОБА_1 філією Інституту механізації та електрифікації сільського господарства.

Суд не погоджується з такою позицією з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як свідчать матеріали справи та надані учасниками судового процесу документи ОСОБА_1 філія Державного інституту механізації та електрифікації сільського господарства Української академії аграрних наук має код ЄДРПОУ 00496739. Відносно вказаної юридичної особи господарським судом Запорізької області було прийнято рішення від 11.01.2006 про часткове задоволення позову Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» , м. Київ та присуджені до стягнення кошти за вказаним рішенням.

В подальшому внаслідок перереєстраційних дій була змінена назва ОСОБА_1 філії на ОСОБА_1 науково-дослідний центр національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Української академії аграрних наук, відносно якого 13.03.2012 державним реєстратором Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області проведені реєстраційні дії з внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації.

Увесь час ідентифікаційний код усіх юридичних осіб відносно яких проводились реєстраційні дії залишався - 00496739.

Державну реєстрацію Державного підприємства Дослідне господарство «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України ідентифікаційний код 00496739 та установчих документів було проведено - 18.06.2013 шляхом перетворення, про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 26.06.2017 № НОМЕР_1, наявний в матеріалах справи.

Відповідно до ст. 106 Цивільного кодексу України, злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Відповідно до вимог ст. 108 Цивільного кодексу України, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Вимогами чинного законодавства України чітко визначено, що у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Створення Державного підприємства дослідне господарство «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України ідентифікаційний код 00496739 відбулось саме в результаті перетворення.

Реорганізація ОСОБА_1 філії інституту механізації та електрифікації сільського господарства смт. Якимівка Якимівського району Запорізької області ідентифікаційний код 00496739 в хронологічному порядку відображена в відповіді Головного управління статистики у Запорізькій області.

ОСОБА_2 та статут в редакції до 18.06.2013 представником Державного підприємства дослідне господарство «Якимівське» Дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії аграрних наук України не надано суду в оригіналі для огляду.

Посилання на відсутність правонаступництва, оскільки про це зазначено в статуті з урахуванням встановлених обставин та вимог ст. 108 Цивільного кодексу України є безпідставним та таким, що суперечить вимогам чинного законодавства України.

Відповідно до п. 1 ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. (п. 3 ст. 334 ГПК України)

На час вирішення питання про заміну вибулої сторони виконавчого провадження, виконавче провадження (зведене) за наказом господарського суду Запорізької області від 10.02.2006 у справі № 9/412 не завершено та перебуває на виконанні в Відділі державної виконавчої служби Якимівського районного управління юстиції про що лист від 25.09.2017 р. № 11195. Якимівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Аналогічна позиція викладена в ухвалі господарського суду Запорізької області від 04.07.2017 р. у справі № 15/1/06, яку залишено без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 14.08.2017 р.

Враховуючи вище викладені обставини та вимоги чинного законодавства України, суд вважає заяву про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 334 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» , м. Київ про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити .

Замінити сторону виконавчого провадження з виконання наказу господарського суду Запорізької області від 10.02.2006 у справі № 9/412 боржника ОСОБА_1 філію інституту механізації та електрифікації сільського господарства, 72502, Запорізька область, смт. Якимівка, вул. 40 років Перемоги, буд. 4, ідентифікаційний код 00496739 на правонаступника - Державне підприємство дослідне господарство «Якимівське» дослідної станції ефіроолійних та малопоширених сільськогосподарських культур Національної академії наук України (7250, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка вул. 40 років Перемоги, ідентифікаційний код 00496739).

Ухвалу надіслати учасникам справи та державному виконавцю Якимівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено03.01.2018
Номер документу71344664
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 44 920,89 грн.

Судовий реєстр по справі —9/412

null від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 27.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні