Рішення
від 11.01.2018 по справі 193/1253/17
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1253/17

Провадження №2/193/38/18

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

11 січня 2018 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

судді: Кащука Д.А.

при секретарі: Ратушній В. В.

за участі позивача: ОСОБА_1 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. Софіївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Побєда-Агро , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Софіївська районна державна адміністрація про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, визнання незаконною та скасування державної реєстрації, -

У С Т А Н О В И В :

18 жовтня 2017 року позивач ОСОБА_1 подав до суду позовну заяву до Товариства з обмеженою відповідальністю Побєда-Агро про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, визнання незаконною та скасування державної реєстрації, 31 жовтня 2017 року надав заяву про зміну позовних вимог (а.с. 30), обґрунтовуючи її тим, що він 8 листопада 2008 року отримав свідоцтво про право на спадщину, за законом, видане державним нотаріусом Третьої Криворізької державної нотаріальної контори виконуючим обов'язки державного нотаріуса Софіївської державної нотаріальної контори ОСОБА_2, зареєстроване в реєстрі за №5118, яка посвідчила, що спадкоємцем 1/2 частини майна ОСОБА_3, який помер 23 серпня 2007 року, є його син ОСОБА_1.

Спадкове майно, на яке видано свідоцтво про право на спадщину складається з права на ? частку земельної ділянки площею 8,980 га, розташованої на території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії Р2 № 222203, виданого Софіївською держадміністрацією 4.12.2002 року та зареєстрована в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею.

Свідоцтво про право на спадщину іншу 1/2 частину видано дружині померлого ОСОБА_4.

ОСОБА_1 та його мати - дружина померлого ОСОБА_4 отримали в спадок по ? частині кожний земельної ділянки загальною площею 8,980 га, яка розташована на території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, стали співвласниками та отримали ідеальні частки. В натурі зазначену земельну ділянку між собою співвласниками не ділили.

Для отримання кадастрового номеру на земельну ділянку вони звернулися до відділу держкомзему у Софіївському районі Дніпропетровської області, та отримали один кадастровий номер 1225255000:03:003:0040 на всю земельну ділянку.

Після отримання свідоцтва про право на спадщину за законом та кадастрового номера позивач зареєстрував в реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 17 лютого 2014 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 297811912252, витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності індексовий номер 18079760, оформлений ОСОБА_5 реєстраційною службою Софіівського районного управління юстиції Дніпропетровської області, кадастровий номер 1225255000:03:003:0040.

4 серпня 2013 року померла мати ОСОБА_4, після її смерті відкрилася спадщина на належну їй ? частину вищевказаної земельної ділянки, позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину 25 липня 2017 року отримав свідоцтво про право на спадщину, за законом, зареєстроване в реєстрі за №708, видане приватним нотаріусом Софіівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_6.

Спадкове майно, на яку видано позивачу свідоцтво про право на спадщину за законом складається з ? частки земельної ділянки загальною площею 8,980 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дніпропетровської області, Софіївського району Софіївської селищної ради, що належала померлій 4 серпня 2013 року ОСОБА_4 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом.

1.08.2015 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ТОВ Побєда -Агро було укладено договір оренди належної йому частини ділянки, договір зареєстрований у реєстраційній службі Софіївського районного управління юстиції Дніпропетровської області.

За умовами договору, позивач орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського виробництва загальною площею 4,49 га. До договору не долучено акт визначення меж в натурі його земельної ділянки, тому що в натурі земельна ділянка не виділялася. В договорі зазначено кадастровий номер земельної ділянки 1225255000:03:003:0040, тобто його частини та частини його матері.

Як стверджує позивач, договір оренди землі від 1.08.2015 року укладений між позивачем та відповідачем взагалі не можна було укладати, тому що ОСОБА_1 мав лише ідеальну 1/2 частку земельної ділянки, на загальній площі. В натурі земельна ділянка між співвласниками ОСОБА_1 та його матір'ю ОСОБА_4, яка померла 4 серпня 2013 року не виділялася. На час укладання договору оренди виділ земельних часток в натурі неможливо було виконати, тому що один з співвласників земельної ділянки помер, а спадщина ще не була прийнятою.

ОСОБА_1 уклав з відповідачем ТОВ Побєда - Агро договір оренди належної йому частини ділянки, а інший співвласник земельної ділянки ОСОБА_4, яка померла 4 серпня 2013 року за життя на свою частку землі ніяких договорів не укладала . Отже при укладені договору оренди землі не було визначено розташування земельної ділянки в натурі. Зазначає, що в договорі оренди відсутня така істотна умова, як акт визначення меж земельних ділянок в натурі.

На думку позивача, відсутність фактичного місця розташування земельної ділянки , тобто знаходження її на місцевості, а також дійсний розмір земельної ділянки відноситься до істотних умов договору оренди землі і є підставою для відмови в державній реєстрації оренди недійсним.

В зв'язку з цим позивач просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 1.08.2015 року між ним ОСОБА_1 та відповідачем ТОВ Побєда -Агро площею 4,49 га, яка розташована на території Дніпропетровської області, Софіївського району Софіївської селищної ради кадастровий номер земельної ділянки 1225255000:03:003:0040; визнати незаконною та скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ТОВ Побєда - Агро площею 4,49 га, яка розташована на території Дніпропетровської області, Софіївського району Софіївської селищної ради .

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити, як такі, що обґрунтовані та підтверджені матеріалами поданого позову.

Відповідач ТОВ "Побєда-Агро" в судове засідання не з'явився, про дату розгляду справи був належним чином повідомлений.

Представник третьої особи - Софіївської районної державної адміністрації належним чином повідомлений належним чином повідомлений про час, місце та дату розгляду справи у судове засідання не з'явився, заяву про розгляд справи без участі представника не заперечує.

Дослідивши надані докази та заслухавши пояснення позивача, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 08 листопада 2008 року, посвідченого державним нотаріусом Третьої Криворізької державної нотаріальної контори в.о. державного нотаріуса Софіївської державної нотаріальної контори ОСОБА_2 спадкоємцем ? частини майна ОСОБА_3, який помер 23 серпня 2007 року, є його син ОСОБА_1. Спадкове майно, на яке видано свідоцтво про право на спадщину складається з права на ? частку земельної ділянки площею 8,980 га., розташованої на території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії Р2 №222203, виданого Софіївською держадміністрацією 04.12.2012 року та зареєстровано в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею. Свідоцтво про право на спадщину на ? частину видано ОСОБА_4 (а.с. 8, 23).

1.08.2015 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ТОВ Побєда -Агро було укладено договір оренди належної частини ділянки позивачу, договір зареєстрований у реєстраційній службі Софіївського районного управління юстиції Дніпропетровської області, про що в державному реєстрі земель вчинено запис за №10644392 від 27 липня 2015 року. Як вбачається із вказаного витягу, у ньму зазначено підставу виникнення іншого речового права - договір оренди земельної ділянки серія та номер б/н, виданий 01.07.2015, видавник ТОВ "Побєда-Агро", тобто дата укладання вказаного договору та дата запису про підставу виникнення іншого речового права, зазначена у витягу між собою не співпадають. Також, як вбачається із витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державна реєстрація - 27 липня 2015 року проведена до фактичного укладання вказаного договору - 01.08.2015 (а.с. 18).

За умовами договору, позивач орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського виробництва загальною площею 4,49 га. До договору не долучено акт визначення меж в натурі моєї земельної ділянки, тому що в натурі земельна ділянка не виділялася. В договорі зазначено кадастровий номер земельної ділянки 1225255000:03:003:0040, тобто його частини та частини його матері. Отже при укладені договору оренди землі не було визначено розташування земельної ділянки в натурі. В договорі оренди відсутня така істотна умова, як акт визначення меж земельних ділянок в натурі.

Відповідно до ч.1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

За змістом ч. 2 ст.792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 14 Закону України „Про оренду землі" договір оренди землі укладається укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України Про оренду землі від 06.10.1998 р. № 161-ХІУ (в редакції на момент укладання договору оренди землі) істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Частиною 1 ст.215 ЦК України встановлено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч. ч. 1-3, 5 та 6 ст.203 цього Кодексу .

Як визначено частиною 1 статті 203 ЦК України , зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Згідно ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених ст.15 Закону України Про оренду землі , є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

В оспорюваному договорі відсутні істотні умови, передбачені ст.15 Закону України Про оренду землі , а саме відсутній акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також місце розташування та розмір земельної ділянки не відповідають дійсній площі земельної ділянки, що є безспірною підставою для визнання зазначеного договору недійсним.

Відповідно до ч.4 ст.18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і по даним/отриманим документам.

Статтею 27 цього ж Закону визначено, що одним із документів на підставі яких проводиться державна реєстрація прав є укладений в установленому законом порядку договір, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державна реєстрації, чи його дублікат.

Враховуючи те, що, договір оренди земельної ділянки містить значні порушення Закону України Про оренду землі , державний реєстратор повинен був прийняти рішення про відмову в проведенні державної реєстрації прав, відповідно до ст.24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

За наведених та встановлених судом обставин заявлені вимоги про визнання договору оренди земельної ділянки від 01 серпня 2015 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ТОВ Побєда-Агро недійсним та скасування його державної реєстрації підлягають задоволенню, щодо позовної вимоги визнання незаконною реєстрації договору оренди земельної ділянки необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 203, 213, 215, 638 ЦК України, ст.ст.12, 13, 81, 263-265, 268 ЦПК України, ст. ст. 1, 15 ЗУ "Про оренду землі", суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Побєда-Агро , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Софіївська районна державна адміністрація про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, визнання незаконною та скасування державної реєстрації задовольнити частково .

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 01.08.2015 року укладений між ОСОБА_1 та ТОВ "Побєда-Агро" площею 4,49 га., яка розташована на території Софіївської селищної ради Дніпропетровської області, кадастровий номер земельної ділянки 1225255000:03:003:0040.

Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_1 та ТОВ "Побєда - Агро" площею 4,49 га., яка розташована на території Софіївської селищної ради Дніпропетровської області, про що в державному реєстрі земель вчинено запис за № 10644392 від 01.07.2015 року.

В іншій частині позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення , зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Д.А. Кащук

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення11.01.2018
Оприлюднено18.01.2018
Номер документу71632239
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —193/1253/17

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Рішення від 11.01.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Рішення від 11.01.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 13.12.2017

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 03.11.2017

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні