Ухвала
від 15.01.2018 по справі 3/29
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

15 січня 2018 року Справа № 3/29

За скаргою заступника військового прокурора Чернівецького гарнізону на рішення головного державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області у справі за позовом військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України в особі квартирно-експлуатаційного відділу, м. Чернівці

до житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства № 12, м. Чернівці

про стягнення заборгованості - 204969,08 грн.

Суддя О.В. Гончарук

Без виклику представників сторін.

СУТЬ СПОРУ: Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 07.06.2010 у справі №3/29 за позовом військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України Квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці до комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства №12 про стягнення заборгованості в сумі 204969,08 грн., затверджено укладену між сторонами мирову угоду від 03.06.2010 та припинено провадження у справі.

Розпорядженням керівника апарату господарського суду Чернівецької області від 15.01.2018 судді Гончаруку О.В. передано скаргу заступника військового прокурора Чернівецького гарнізону від 12.01.2018 за вх.№104, в якій прокурор просить визнати незаконним та скасувати рішення головного державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Верстюка Богдана Анатолійовича від 08.06.2017, оформлене у вигляді повідомлення.

Частиною першою статті 14 Закону України Про виконавче провадження (надалі - Закон) встановлено, що учасниками виконавчого провадження є виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерт, спеціаліст, перекладач, суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання, особи, права інтелектуальної власності яких порушені, - за виконавчими документами про конфіскацію та знищення майна на підставі статей 176, 177 і 229 Кримінального кодексу України, статті 51-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до частин першої-третьої статті 15 Закону сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення.

За рішеннями про стягнення в дохід держави коштів або вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави, що приймаються судами у справах, які розглядаються в порядку цивільного, адміністративного та господарського судочинства, стягувачем виступає державний орган, за позовом якого судом прийнято відповідне рішення.

Частиною 1 статті 19 Закону визначено права та обов'язки сторін виконавчого провадження та прокурора як учасника виконавчого провадження , в тому числі - право на оскарження рішень дій або бездіяльності у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини першої статті 26 Закону виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у статті 3 цього Закону: 1) за заявою стягувача про примусове виконання рішення; 2) за заявою прокурора у разі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

Згідно з частиною першою статті 74 Закону, рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

У відповідності до вимог статей 339, 342 Господарського процесуального кодексу України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Господарським процесуальним кодексом України, до осіб - суб'єктів оскарження дій орану чи посадової особи державної виконавчої служби віднесено виключно сторін виконавчого провадження, тобто стягувача та боржника.

При цьому прокурор набуває статусу учасника виконавчого провадження з наділенням його правами сторони виконавчого провадження, у тому числі - правом на звернення до господарського суду з зазначеними скаргами, у випадку подання прокурором до виконавчої служби відповідної заяви про примусове виконання рішення, як це передбачено пунктом другим частини першої статті 26 Закону.

Аналогічну позицію висловлено в абзаці 3 частини 1 чинної постанови Пленуму Верховного Суду України за №14 від 26.12.2003 №14 Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження , де зазначено, що прокурор набуває статусу учасника виконавчого провадження за умови, що в передбачених Законом України Про прокуратуру випадках він здійснював представництво інтересів громадянина або держави в суді й зазначене провадження було відкрито на підставі виконавчого документа за його заявою.

Разом з тим, до матеріалів скарги не додано доказів подачі прокурором до державної виконавчої служби заяви про примусове виконання рішення у справі №3/29, а натомість вбачається, що стягувачем у справі є квартирно-експлуатаційний відділ міста Чернівці.

За таких обставин, у господарського суду відсутні підстави для прийняття даної скарги до розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 232, 234, 235 339, 342 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у прийнятті до розгляду скарги заступника військового прокурора Чернівецького гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України в особі Квартирно-експлуатаційного відділу на дії головного державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Верстюка Богдана Анатолійовича від 08.06.2017, оформлене у вигляді повідомлення.

Ухвалу підписано 18.01.2018.

Згідно з вимогами частини 2 статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її підписання.

Суддя О.В. Гончарук

Дата ухвалення рішення15.01.2018
Оприлюднено21.01.2018
Номер документу71674118
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості - 204969,08 грн.

Судовий реєстр по справі —3/29

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 28.09.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Постанова від 15.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Постанова від 27.03.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 06.03.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 03.01.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні