Рішення
від 23.01.2018 по справі 448/135/16-ц
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 448/135/16-ц

Провадження № 2/448/9/18

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

23.01.2018 року Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Білоус Ю.Б.,

при секретарі Крив'як О.В.,

за участю:

позивача-1 ОСОБА_1,

представника позивача-2 ОСОБА_2,

представника третьої особи ОСОБА_3,

представника третьої особи ОСОБА_4,

представника третьої особи ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Мостиська цивільну справу за первісним позовом Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о.ОСОБА_1 до ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12, треті особи - Мостиська міська рада Львівської області (правонаступник Годинівської сільської ради Мостиського району Львівської області), Громада УГКЦ с.Годині, Львівська Єпархія УАПЦ, Львівська обласна державна адміністрація, Єпархіальне управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Українсько ОСОБА_6 Церкви Київського Патріархату, про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою,

та за зустрічним позовом членів Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви в селі Годині Мостиського району ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 до Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о.ОСОБА_1, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області, про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою,

в с т а н о в и в:

о.ОСОБА_1, та громада церкви УАПЦ 11.02.2016 року звернулися до суду із зазначеною позовною заявою, в якій просять суд зобов'язати громадян: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_13 та ОСОБА_12 не чинити перешкод в користуванні церквою парафіянам Воздвиження Чесного і Животворчого хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області, не чинити о.ОСОБА_1, як настоятелю церкви перешкоди в проведенні Богослужінь та інших потреб в церкві Воздвиження Чесного і Животворчого хреста Господнього в с.Годині, а також зобов'язати відповідачів повернути їм ключі від даного храму.

В обґрунтування своїх вимог покликається на те, що 17.09.1991р. було зареєстровано Релігійну громаду Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви в селі Годині Мостиського району Львівської області. Рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради №495 від 17.09.1991р. було зареєстровано Статут церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. Релігійна громада Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього включена до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Зазначає, що у відповідності п.5.1.Статуту парафії с. Годині церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього на чолі кожної парафії стоїть Настоятель в священному сані, який на прохання віруючих призначається Єпархіальним Архієреєм на дану парафію.

Вказує, що 07.11.1990 року його назначено настоятелем церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с. Годині Мостиського району Львівської області, згідно указу Митрополита Київського і Галицького Намісника Святого Київського Патріяршого Престолу № 251 від 7.11.1990року. Розпорядженням представника президента України від 17.05.1994р. визначено, що релігійні громади УГКЦ і УАПЦ користуються церквою почергово, парафія УГКЦ збудували нову церкву в с.Годині, а парафіяни УАПЦ залишилися користуватися вищенаведеною церквою. Починаючи з 1990року він постійно проводив Богослужіння в церкві Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с. Годині, займався наглядом за станом храму та інші треби, згідно обов'язків зазначених п.5.1. Статуту парафії.

Стверджує, що 05.12.2015р. відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12, самовільно замінили замки на дверях церкви та перешкоджають йому в проведенні Богослужіння та в користуванні церквою. Отже, частина парафіян самовільно без жодних правових підстав захопили храм та церковне майно, блокують вхід до церкви, не дають змоги користуватися іншим парафіянам церквою, що суперечить Статуту парафії. Від 20.12.2015р. в церкві проводить Богослужіння отець ОСОБА_14 відповідно який був запрошений відповідачами. У зв'язку з неможливістю проводити Богослужіння та інші треби в церкві в грудні 2016р., він (ОСОБА_1С.) звернувся до Настоятеля церков Митрополита Київської і всієї України ОСОБА_15. Так, 21.12.2015р., ним отримано відповідь від ОСОБА_16, де зазначено: не чинити протистояння між парафіянами, щодо Богослужінь у новозбудованій церкві, а з тими парафіянами, які залишилися вірними УАПЦ, проводити богослужіння в старій церкві .

Також зазначає, що згідно до Розпорядженням представника президента України від 17.05.1994р. визначено, що релігійні громади УГКЦ і УАПЦ користуються церквою почергово, парафія УГКЦ збудували нову церкву в с.Годині, а парафіяни УАПЦ залишилися користуватися вищенаведеною церквою. Однак, йому та парафіянам Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього відповідачі надалі блокують вхід на подвір'я церкви і не дають йому змогу проводити Богослужіння в старій церкві.

Відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 (члени Релігійної громади УАПЦ в с.Годині Мостиського району) звернулись до суду із зустрічним позовом до Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о. ОСОБА_1, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області, про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою (т.1 а.с.54-57,73-74).

В обґрунтування зустрічного позову покликаються на те, що позовні вимоги ОСОБА_1 суперечать їхнім інтересам як членам Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.

Зазначають, що через несумлінне виконання відповідачем - о. ОСОБА_1 своїх парафіяльних обов'язків священнослужителя, а саме: розпалюванні ворожнечі між парафіянами, наявності фактів відсутності в церковній касі грошових пожертв на потреби церкви, самоправне розпорядження майном церкви без згоди релігійної громади в особі ОСОБА_17 ( голова - ОСОБА_18, заступник - ОСОБА_19, скарбник - ОСОБА_11І.), перешкоджання роботі ревізійної комісії, створеної 26.01.2014 року для проведення інвентаризації; керуючись вищевказаними положеннями статуту для збереження внутрішньої єдності парафії 22.11.2015 року було скликано Загальні збори парафіяльної громади (ОСОБА_17 Збори) на яких були присутні 146 членів громади та настоятель храму відповідач - о. ОСОБА_20 (ОСОБА_1 С.) Рішенням вищевказаних ОСОБА_17 Зборів йому була висловлена недовіра ( за - усі присутні, о. ОСОБА_20 не брав участі у голосуванні). Цим же рішенням було вирішено звернутися до Предстоятеля УАПЦ ОСОБА_16 надати громаді іншого священика. 26.11.2015 року Релігійна Громада УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл. звернулась в особі секретаря зборів - ОСОБА_10 до Предстоятеля УАПЦ ОСОБА_16 із відповідним зверненням щодо назначення нового настоятеля парафії. 06.12.2015 року відбулись Загальні збори релігійної (парафіяльної) громади (ОСОБА_17 Збори) на яких були присутні 135 членів громади та настоятель храму відповідач - о. ОСОБА_20 , На зборах також були присутні інші отці УАПЦ. За результатами Зборів було прийнято повторне рішення про недовіру відповідачу - отцю ОСОБА_20 ( за - 135 осіб, настоятель о. ОСОБА_20 участі в голосування не брав). Листом від 08.02.2016 року Предстоятеля УАПЦ ОСОБА_16 нашу громаду було повідомлено, що відповідач - отець ОСОБА_20 є діючим настоятелем нашої церкви, а ми нібито змінили конфесійну приналежність. Зазначають, що зміна конфесійної приналежності була серед питань ОСОБА_17 Зборів, однак на даний час згідно установчих документів вони є вірними УАПЦ.

Вважають, що Релігійна громада Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього виконала встановлений Статутом свій обов'язок щодо збереження внутрішньої єдності парафії і сприяння її духовно - моральному зростанню, висловивши недовіру відповідачу - отцю ОСОБА_1 і вправі була прохати призначення у Предстоятеля УАПЦ ОСОБА_16 нового настоятеля.

Стверджують, що з моменту прийняття вищевказаного рішення ОСОБА_17 Зборів від 22.11.2015 року відповідач - отець ОСОБА_1, почав чинити їм перешкоди у користуванні документацією церкви та майном, зокрема зберігає в себе: примірник (оригінал) статуту, примірник (оригінал) Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року №495/192, примірник (оригінал) Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №658098 від 04.03.2010 року; печатку та штамп Релігійної громади УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл.; два ключі від входів в храм Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього . Вказані дії відповідача створюють релігійній громаді перешкоди у її господарській діяльності, зокрема у вчинені будь-яких правочинів чи інших юридично значимих дій, а тому його слід зобов'язати повернути усі документи та речі виконавчому органу ОСОБА_17 в особі її голови.

З огляду на наведене, з урахуванням уточнених позовних вимог (а.с.73-74) просять суд зобов'язати ОСОБА_1 припинити чинити перешкоди у здійснені господарської діяльності та повернути Релігійній громаді Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви в с. Годині Мостиського району Львівської області в особі голови ОСОБА_17: примірник (оригінал) Статуту парафії села Годині церкви Воздвижения Чесного і Животворчого Хреста Господнього Благочиния Мостиського; примірник (оригінал) Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року №495/192; примірник (оригінал) Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №658098 від 04.03.2010 року; печатку та штамп Релігійної громади УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл.; два ключі від входів в храм Воздвижения Чесного і Животворчого Хреста Господнього; правовстановлюючі документи на храм Покладення ризи Пресвятої Богородиці , а саме: свідоцтво (оригінал) про право власності на нерухоме майно: нежитлова будівля, церква, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, видане 16.06.2010 року Годинівською сільською радою Мостиського району Львівської області; витяг (оригінал) про реєстрацію права власності на нерухоме майно №26436724 від 16.02.2010 року на нерухоме майно: нежитлова будівля, церква, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, виданий Мотиським РБТІ, технічний паспорт (оригінал) на нежитлову будівлю, церкву, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, виготовлений Мостиським РБТІ. Також просять стягнути з ОСОБА_1 в їх користь судові витрати.

В судовому засіданні позивач та його представник вимоги за первісним позовом підтримали повному обсязі. ОСОБА_10 зустрічного позову заперечили з підстав наведених у письмових запереченнях на зустрічну позовну заяву (т.1 а.с.88-90). Зокрема, зазначають, що Статутом Релігійної громади чітко і однозначно визначено процедуру призначення Настоятеля. О.ОСОБА_1 призначений Настоятелем вищевказаної релігійної громади, що підтверджується Указом Митрополита Львівського і Галицького Української Намісника Святого Київського Патріаршого Престолу автокефальної православної церкви № 251 від 07.11.1990 року - який і є Єпахальним Архієреєм. ОСОБА_10, Відповідачі у своєму зустрічному позові голослівно та безпідставно стверджують, що о. ОСОБА_1 несумлінно виконує свої парафіяльні обов'язки священнослужителя, а саме: розпалює ворожнечу між парафіянами, самоправно розпоряджається майном церкви без згоди релігійної громади та, нібито, наявні факти відсутності грошових пожертв на потреби церкви, створює релігійній громаді перешкоди у проведені господарської діяльності.

Вказують, що відповідачі за первісним позовом та їх прихильники на загальних зборах 22.11.2015 року даної релігійної громади (ОСОБА_17 Збори), порушуючи Статут, висловили недовіру о. ОСОБА_1 (Настоятелю). В той же час, Статутом чітко і виключно встановлено повноваження ОСОБА_17 зборів (обирати персонал ОСОБА_17 ради) і до них не входить висловлення недовіри Настоятелю чи зміна конфесійної приналежності. З огляду на наведене, вважають зустрічну позовну заяву безпідставною та необґрунтованою, тому просять відмовити в задоволенні вимог зустрічного позову в повному обсязі.

Представник третьої особи - Мостиської міської ради Львівської області (правонаступника Годинівської сільської ради Мостиського району Львівської області) в судове засідання не з'явився, проте подав до суду заяву (т.2 а.с.56), в якій просить суд справу розглянути у його відсутності.

Представник третьої особи - Львівської обласної державної адміністрації ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримала вимоги за первісним позовом та заперечила щодо задоволення зустрічного позову з підстав наведених у письмових зпререченнях на зустрічну позовну заяву (т.1 а.с.148,149).

Представник третьої особи - Львівської Єпархії УАПЦ ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав вимоги за первісним позовом та заперечив щодо задоволення зустрічного позову.

Представник Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Українсько ОСОБА_6 Церкви Київського Патріархату ОСОБА_21 подав до суду письмові заперечення на позовну заяву (т.2 а.с.66-71), в яких просить відмовити в задоволенні первісного позову в повному обсязі.

Заслухавши пояснення сторін та третіх осіб, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що первісний позов слід задовольнити частково, а в задоволенні зустрічного позову необхідно відмовити, з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України Про свободу совісті і релігійні організації релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Відповідно до ст. 8 Закону України Про свободу совісті і релігійні організації релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Згідно ст. 13 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації релігійна організація визнається юридичною особою з моменту реєстрації її статуту (положення). Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

В пункті 1 роз'яснення Вищого арбітражного Суду №02-5/109 від 29.02.96 року зазначається, що відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації(далі - Закон) релігійні громади одержують правоздатність юридичної особи з моменту реєстрації їх статуту (положення) у обласній, Київській і Севастопольській міських державних адміністраціях, а в Автономній Республіці Крим - в Уряді цієї республіки. Релігійні центри, управління, монастирі, релігійні братства, місії та духовні навчальні заклади визнаються юридичними особами з моменту реєстрації їх статутів (положень) у державному органі України у справах релігій.

Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства та свого статуту.

Пунктом 2 зазначеного роз'яснення визначено: як визначає стаття 7 Закону, релігійні організації діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно зі своїми статутами (положеннями), а в пункті 6 прописано: Відповідно до статей 17 і 18 Закону кожна релігійна громада (парафія, церква тощо) або інша релігійна організація (монастир, релігійне братство або місія, духовний навчальний заклад), а не релігійне угруповання в цілому (УПЦ-КП, УАПЦ, УГКЦ тощо) або його керівний центр, є власником придбаного чи створеного нею нерухомого майна та коштів і їх єдиним розпорядником .

Судом встановлено, що на підставі рішення виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів №495/192 від 17.09.1991 року було зареєстровано Релігійну громаду Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви в с. Годині Мостиського району Львівської області як юридичну особу, що підтверджується копією Свідоцтва про реєстрацію Релігійної Громади від 17.09.1991року №495/192 (т.1 а.с.15) та копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №658098 (т.1 а.с.14).

Вказаним рішенням також було затверджено Статут парафії села Годині церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього Благочиння Мостиського ( далі - Статут, т.1 а.с.4-10).

Відповідно до п.1.1. Статуту парафія УАПЦ церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього є релігійною організацією добровільно об'єднаних громадян ОСОБА_6 віровизнання, мета якої - задоволення своїх духовних потреб.

Відповідно до п.1.2. Статуту парафія знаходиться під канонічним управлінням правлячого Архієрея, який на прохання віруючих призначає їм настоятеля.

Відповідно до п. 4.4. Статуту власністю парафій є майно, що придбане або створене нею за рахунок власних коштів, пожертвувань громадян, організацій чи коштів, переданих державою.

На даний час, Релігійна громада володіє двома культовими спорудами - церква Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та церква Покладення ризи Пресвятої Богородиці , які розташовані поруч.

Розпорядженням Представника Президента України №452 від 17.05.1994року (т.1 а.с.13) визначено, що релігійні громади УГКЦ і УАПЦ користуються церквою почергово. Парафія УГКЦ збудували нову церкву в с.Годині, а парафіяни УАПЦ залишилися користуватися церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №53242582 від 15.02.2016року нежитлова будівля - церква в с.Годині, вул.Сагайдачного, 13-а, Мостиського району Львівської області, належить на праві колективної власності Релігійній громаді УАПЦ в с.Годині Мостиського району Львівської області - позивачу у справі.

Відповідно до п. 5.1. Статуту на чолі кожної парафії стоїть Настоятель в священному caні, який на прохання віруючих призначається Єпархіальним Архієреєм на дану парафію.

Відповідно до п. 5.6 Статуту у обов'язки Настоятеля входить, зокрема, належна відправа Богослужінь згідно з ОСОБА_22.

Відповідно до п. 5.7. Статуту настоятель повинен сумлінно виконувати всі пастирські та адміністративні обов'язки, згідно з церковними канонами і даним Статутом.

Відповідно до п. 5.9. Статуту ОСОБА_17 Збори складаються з членів, які утворюють дану парафію: кліриків, мирян, які досягли 18 - річного віку, перебувають у церковному спілкуванні та відзначаються християнською мораллю.

Відповідно до п. 5.11. Статуту ОСОБА_17 Збори уповноважені затвердити членів ОСОБА_17 або замінити їх.

Відповідно до п. 5.14. Статуту до обов'язків ОСОБА_17 Зборів належить:

- збереження внутрішньої єдності парафії і сприяння її духовно - моральному зростанню;

- визначення розмірів відрахувань на загально церковні, єпархіальні, патріотичні, внутрішньо парафіяльні та благодійні цілі.

Таким чином, Статутом чітко і однозначно визначено процедуру призначення Настоятеля, його права та обов'язки, повноваження ОСОБА_17 Зборів тощо.

Так, отець ОСОБА_1 призначений Настоятелем вищевказаної релігійної громади, що підтверджується Указом Митрополита Львівського і Галицького Української Намісника Святого Київського Патріаршого Престолу автокефальної православної церкви № 251 від 07.11.1990 року (т.1 а.с.17), який і є Єпахальним Архієреєм.

Також, згідно Статуту ОСОБА_1 є керівником Релігійної громади УАПЦ в с.Годині Мостиського району Львівської області як юридичної особи, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (т.1 а.с.150).

Як вбачається з матеріалів справи, частина парафіян Воздвиження ЧЖХГ с.Годині з порушенням парафіяльного Статуту УАПЦ, без належним чином проведених парафіяльних зборів, які є вищим керівним органом парафії та настоятеля, який є головою зборів, вирішили вийти з УАПЦ і перейти в іншу конфесію. Зокрема, 22.11.2015 року було скликано Загальні збори парафіяльної громади (ОСОБА_17 Збори), рішенням яких була висловлена недовіра Настоятелю о.ОСОБА_1.

Однак, суд не бере до уваги вищевказаних рішень парафіяльних зборів, оскільки Статутом чітко і виключно встановлено повноваження ОСОБА_17 зборів (обирати членів ОСОБА_17) і до них не входить висловлення недовіри Настоятелю чи зміна конфесійної приналежності. Згідно Статуту релігійної громади Настоятель отець ОСОБА_20 до часу звільнення його від обов'язків указом правлячого архієрея, є головою парафіяльних зборів.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Статтею 1 Протоколу 11 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено: кожна фізична або юридична особа має право мирно своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свої власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

У відповідності до положень ст.ст.91, 92 ЦК України юридична особа здатна мати такі ж цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині. Цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Положеннями статті 319 ЦК України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Аналіз наведених вище норм законодавства України дає підстави для висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема, із позовом про усунення перешкод у користуванні власністю.

Враховуючи вищевказані положення закону та встановлені судом обставини справи, зокрема про те, що Церква Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області належить Релігійній громаді Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви в селі Годині Мостиського району Львівської області (позивачу у справі), діючим керівником якої як юридичної особи згідно Статуту є її настоятель - позивач о.ОСОБА_1, та те, що відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 чинять позивачу ОСОБА_1 перешкоди у доступі до даної Церкви та проведенню у ній Богослужінь (вказані обставини сторонами не заперечуються та визнаються), з огляду на те, що відповідачі відмовляються добровільно усунути зазначені перешкоди, суд приходить до висновку, що таких слід зобов'язати надати позивачу ОСОБА_1 доступ до користування даною Церквою. А відтак, вимоги за первісним позовом суд вважає підставними та обґрунтованими.

Разом із цим, виходячи із змісту та меж заявлених позовних вимог за первісним позовом, в яких позивач ОСОБА_1 поряд із вимогами до відповідачів ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12, ставить також вимоги до гр.ОСОБА_13, суд вважає, що дані позовні вимоги не підлягають до задоволення, оскільки дана особа не брала участі у справі та не заявлена в якості відповідача за первісним позовом.

З цих же підстав, суд приходить до переконання, що вимоги відповідачів ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 за первісним позовом не відповідають Статуту Релігійної громади та чинному законодавству України, а тому в задоволенні даних вимог необхідно відмовити.

Таким чином, всебічно, повно, об'єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, з'ясувавши обставини, на які посилалася сторони, як на підставу своїх вимог та заперечень, оцінивши належним чином зібрані по справі докази кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв'язок у сукупності, суд приходить до висновку, що первісний позов слід задовольнити частково, а в задоволенні зустрічного позову необхідно відмовити.

У відповідності до вимог ст.141 ЦПК України з відповідачів підлягають стягненню в рівних частинах з кожного на користь позивачів понесені ними та документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 141, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Первісний позов - задовольнити частково.

ОСОБА_23 ОСОБА_24, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 не чинити перешкод Настоятелю Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о.ОСОБА_1 у користуванні Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області та проведенню у ній Богослужінь.

Усунути Настоятелю Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о. ОСОБА_1 перешкоди у користуванні Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області, шляхом зобов'язання ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 надати о.ОСОБА_1 доступ до користування Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області.

В задоволенні зустрічного позову членів Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви в селі Годині Мостиського району ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 до Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о.ОСОБА_1, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області, про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою, - відмовити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в користь Релігійної громади Української Автокефальної ОСОБА_6 Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 1378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) гривень в рівних частинах.

Стягнути з ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в користь ОСОБА_1 понесені ним витрати зі сплати судового збору у розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна)гривня 20 копійок в рівних частинах.

В решті позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ю.Б. Білоус

Рішення набрало законної сили: ___


20 р.

Суддя Ю.Б. Білоус

Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено28.01.2018

Судовий реєстр по справі —448/135/16-ц

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 13.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Рішення від 23.01.2018

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Білоус Ю. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні