Постанова
від 05.02.2019 по справі 448/135/16-ц
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 448/135/16-ц Головуючий у 1 інстанції: Білоус Ю.Б.

Провадження № 22-ц/811/327/18 Доповідач в 2-й інстанції: Мікуш Ю. Р.

Категорія:59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2019 року Львівський апеляційний суд в складі суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді - Мікуш Ю.Р..

суддів: Приколоти Т.І., Савуляка Р.В.

секретар: Яремко Е.Р.

з участю: представника позивача о.ОСОБА_2-адвоката Худоби Г.М., представника третьої особи Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ-КП - о. ОСОБА_4, представника третьої особи Львівської ОДА - Бригарди О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату на рішення Мостиського районного суду Львівської області від 23 січня 2018 року у справі за первісним позовом Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о.ОСОБА_2 до ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12, треті особи - Мостиська міська рада Львівської області (правонаступник Годинівської сільської ради Мостиського району Львівської області), Громада УГКЦ с.Годині, Львівська Єпархія УАПЦ, Львівська обласна державна адміністрація, Єпархіальне управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою та за зустрічним позовом членів Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви в селі Годині Мостиського району ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 до Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о.ОСОБА_2, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою,

ВСТАНОВИВ:

11.02.2016 року о.ОСОБА_2 та громада УАПЦ звернулися до суду із позовною заявою в якій просять суд зобов'язати громадян: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_13 та ОСОБА_12 не чинити перешкод в користуванні церквою парафіянам Воздвиження Чесного і Животворчого хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області, не чинити о.ОСОБА_2, як настоятелю церкви, перешкоди в проведенні Богослужінь та інших потреб в церкві Воздвиження Чесного і Животворчого хреста Господнього в с.Годині, а також зобов'язати відповідачів повернути їм ключі від даного храму.

В обґрунтування своїх вимог покликається на те, що 17.09.1991р. було зареєстровано Релігійну громаду Української Автокефальної Православної Церкви в селі Годині Мостиського району Львівської області. Рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради №495 від 17.09.1991р. було зареєстровано Статут церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. Релігійна громада Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього включена до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

У відповідності п.5.1.Статуту парафії с. Годині церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього на чолі кожної парафії стоїть Настоятель в священному сані, який на прохання віруючих призначається Єпархіальним Архієреєм на дану парафію.

Зазначає, що 07.11.1990 року його назначено настоятелем церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с. Годині Мостиського району Львівської області згідно Указу Митрополита Київського і Галицького Намісника Святого Київського Патріяршого Престолу № 251 від 7.11.1990 року. Розпорядженням представника президента України від 17.05.1994р. визначено, що релігійні громади УГКЦ і УАПЦ користуються церквою почергово, парафія УГКЦ збудували нову церкву в с.Годині, а парафіяни УАПЦ залишилися користуватися церквою Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Починаючи з 1990року він постійно проводив Богослужіння у визначеній йому церкві в с. Годині, займався наглядом за станом храму та інші треби, дотримувався обов'язків зазначених п.5.1. Статуту парафії.

05.12.2015р. відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 самовільно замінили замки на дверях церкви та перешкоджають йому в проведенні Богослужіння та в користуванні церквою. Отже, частина парафіян самовільно без жодних правових підстав захопили храм та церковне майно, блокують вхід до церкви, не дають змоги користуватися іншим парафіянам церквою, що суперечить Статуту парафії. Від 20.12.2015р. в церкві проводить Богослужіння отець ОСОБА_14, який був запрошений відповідачами. У зв'язку з неможливістю проводити Богослужіння та інші треби в церкві, він ( отець ОСОБА_2) звернувся до Настоятеля церков Митрополита Київської і всієї України Блаженнійого ОСОБА_16 та 21.12.2015р. ним отримано відповідь від Блаженнійшого ОСОБА_16, де зазначено: не чинити протистояння між парафіянами щодо Богослужінь у новозбудованій церкві, а з тими парафіянами, які залишилися вірними УАПЦ, проводити богослужіння в старій церкві .

Відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 (члени Релігійної громади УАПЦ в с.Годині Мостиського району) звернулись до суду із зустрічним позовом до Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та Настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о. ОСОБА_2, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою (т.1 а.с.54-57,73-74).

В обґрунтування зустрічного позову покликаються на те, що позовні вимоги ОСОБА_2 суперечать їхнім інтересам як членам Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.

Зазначають, що через несумлінне виконання відповідачем - о. ОСОБА_2 своїх парафіяльних обов'язків священнослужителя, а саме: розпалюванні ворожнечі між парафіянами, наявності фактів відсутності в церковній касі грошових пожертв на потреби церкви, самоправне розпорядження майном церкви без згоди релігійної громади в особі Парафіяльної Ради ( голова - ОСОБА_18, заступник - ОСОБА_19, скарбник - ОСОБА_11), перешкоджання роботі ревізійної комісії, створеної 26.01.2014 року для проведення інвентаризації; керуючись вищевказаними положеннями статуту для збереження внутрішньої єдності парафії 22.11.2015 року було скликано Загальні збори парафіяльної громади (Парафіяльні Збори) на яких були присутні 146 членів громади та настоятель храму відповідач - ОСОБА_2 Рішенням вищевказаних Парафіяльних Зборів йому була висловлена недовіра ( за - усі присутні, о. ОСОБА_2 не брав участі у голосуванні). Цим же рішенням було вирішено звернутися до Предстоятеля УАПЦ Блаженнійшого ОСОБА_16 надати громаді іншого священика. 26.11.2015 року Релігійна Громада УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл. звернулась в особі секретаря зборів - ОСОБА_10 до Предстоятеля УАПЦ Блаженнійшого ОСОБА_16 із відповідним зверненням щодо назначення нового настоятеля парафії. 06.12.2015 року відбулись Загальні збори релігійної (парафіяльної) громади (Парафіяльні Збори) на яких були присутні 135 членів громади та настоятель храму відповідач - о. ОСОБА_2 . На зборах також були присутні інші отці УАПЦ. За результатами голосування на зборах було прийнято повторне рішення про недовіру відповідачу - отцю ОСОБА_2 ( за - 135 осіб, настоятель о. ОСОБА_2 участі в голосування не брав). Листом від 08.02.2016 року Предстоятеля УАПЦ Блаженнійшого ОСОБА_16 нашу громаду було повідомлено, що відповідач - отець ОСОБА_2 є діючим настоятелем нашої церкви, а ми нібито змінили конфесійну приналежність. Зазначають, що зміна конфесійної приналежності була серед питань Парафіяльних зборів, однак на даний час згідно установчих документів вони є вірними УАПЦ.

Вважають, що Релігійна громада Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього виконала встановлений Статутом свій обов'язок щодо збереження внутрішньої єдності парафії і сприяння її духовно - моральному зростанню, висловивши недовіру відповідачу - отцю ОСОБА_2 і вправі була прохати призначення у Предстоятеля УАПЦ Блаженнійшого ОСОБА_16 нового настоятеля.

Стверджують, що з моменту прийняття вищевказаного рішення Парафіяльних Зборів від 22.11.2015 року відповідач - отець ОСОБА_2, почав чинити їм перешкоди у користуванні документацією церкви та майном, зокрема зберігає в себе: примірник (оригінал) Статуту, примірник (оригінал) Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року №495/192, примірник (оригінал) Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №658098 від 04.03.2010 року; печатку та штамп Релігійної громади УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл.; два ключі від входів в храм Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього . Вказані дії відповідача створюють релігійній громаді перешкоди у її господарській діяльності, зокрема у вчинені будь-яких правочинів чи інших юридично значимих дій, а тому його слід зобов'язати повернути усі документи та речі виконавчому органу Парафіяльній Раді в особі її голови.

З огляду на наведене, з урахуванням уточнених позовних вимог (а.с.73-74) просять суд зобов'язати ОСОБА_2 припинити чинити перешкоди у здійснені господарської діяльності та повернути Релігійній громаді Української Автокефальної Православної церкви в с. Годині Мостиського району Львівської області в особі голови Парафіяльної Ради: примірник (оригінал) Статуту парафії села Годині церкви Воздвижения Чесного і Животворчого Хреста Господнього, примірник (оригінал) Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року №495/192; примірник (оригінал) Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №658098 від 04.03.2010 року; печатку та штамп Релігійної громади УАПЦ в с. Годині Мостиського р-ну Львівської обл.; два ключі від входів в храм Воздвижения Чесного і Животворчого Хреста Господнього; правовстановлюючі документи на храм Покладення ризи Пресвятої Богородиці , а саме: Свідоцтво (оригінал) про право власності на нерухоме майно: нежитлова будівля, церква, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, видане 16.06.2010 року Годинівською сільською радою Мостиського району Львівської області; витяг (оригінал) про реєстрацію права власності на нерухоме майно №26436724 від 16.02.2010 року , а саме:: нежитлова будівля, церква, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, виданий Мотиським РБТІ технічний паспорт (оригінал) на нежитлову будівлю, церкву, яка розташована за адресою: Львівська обл., Мостиський р-н., с. Годині, вул. Сагайдачного, 13-а, виготовлений Мостиським РБТІ. Також просять стягнути з ОСОБА_2 в їх користь судові витрати.

Рішенням Мостиського районного суду Львівської області від 23 січня 2018 року первісний позов - задоволено частково.

Зобов'язано ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 не чинити перешкод настоятелю Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о.ОСОБА_2 у користуванні Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області та проведенню у ній Богослужінь.

Усунути настоятелю Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області о. ОСОБА_2 перешкоди у користуванні Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області шляхом зобов'язання ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 надати о.ОСОБА_2 доступ до користування Церквою Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області.

В задоволенні зустрічного позову членів Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви в селі Годині Мостиського району ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 до Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього та настоятеля Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього о.ОСОБА_2, третя особа - Годинівська сільська рада Мостиського району Львівської області, про усунення перешкод в користуванні культовою спорудою, - відмовлено в повному обсязі.

Стягнуто з ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в користь Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 1378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) гривень в рівних частинах.

Стягнуто з ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в користь ОСОБА_2 понесені ним витрати зі сплати судового збору у розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна) гривня 20 копійок в рівних частинах.

В решті позовних вимог - відмовлено.

Рішення суду оскаржило Єпархіальне управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

В апеляційній скарзі посилається на незаконність та необґрунтованість рішення суду, порушення судом норм матеріального та процесуального права. Зокрема, зазначає, що судом першої інстанції не досліджено, коли була зареєстрована діюча УАПЦ та чи являється вона правонаступником УАПЦ, яка зареєстрована у 1990 році; не враховано, що позивач о. ОСОБА_2 з грудня 2015 року не є працівником парафії і не є керівником даної громади та не з'ясовано чи порушено відповідачами його права. Не встановлено чи є відповідачі ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 ОСОБА_11 та ОСОБА_12 розпорядниками майна Релігійної громади УАПЦ в с. Годині Мостиського району та чи мають вони право розпоряджатися культової спорудою. Не взято до уваги, що релігійна громада вийшла зі складу УАПЦ, що підтверджується листом №308 від 02 грудня 2016 року керуючого Львівською єпархією УАПЦ ОСОБА_16. Процесуальні порушення полягали у тому, що апелянта не було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи. Просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні первісного позову та задоволення зустрічного позову.

14.09.2018 року третя особа по справі Дрогобицько-Самбірська єпархія надала суду копію Свідоцтва про смерть ОСОБА_7 (серія НОМЕР_2 від 25 квітня 2018 року) із якого вбачається, що відповідач по первісному позову та позивач по зустрічному позову ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.98 т.3).

Відповідно до статті 377 ч.1 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК) судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню в апеляційному порядку повністю або частково з закриттям провадження у справі або залишення позову без розгляду у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 255 та 257 цього кодексу.

Згідно статті 255 ч.1 п.7 ЦПК суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи вище наведене, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне закрити у зв язку із смертю ОСОБА_7 провадження у справі в частині первісного позову до ОСОБА_7 та зустрічного позову ОСОБА_7 до інших учасників справи.

Заслухавши пояснення представника Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП о.ОСОБА_4 на підтримання доводів апеляційної скарги, заперечення з приводу апеляційної скарги представника позивача о.ОСОБА_2 - адвоката Худоби Г.М., пояснення третьої особи Львівської ОДА - Бригарди О.С., вивчивши матеріали цивільної справи, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

У статті 35 Конституції України прописано, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Релігійні організації у своїй діяльності керуються Законом України Про свободу совісті і релігійні організації (далі Закон), Статутом парафії, Єпархіальними указами.

Відповідно до статті 5 Закону усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед Законом.

Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійних організацій щодо інших не допускається.

За змістом статті 8 Закону релігійні громади є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напрямку, течії, які добровільно об єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах Статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових і виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її Статутом (положенням).

Матеріалами справи та судом встановлено, що на підставі рішення виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів № 495/192 від 17.09.1991 року було зареєстровано релігійну громаду Української Автокефальної православної церкви с.Годині Мостиського району Львівської області як юридичну особу, що підтверджується копією Свідоцтва про реєстрацію релігійної громади від 17.09.1991 року № 495/192 ( т.1 а.с.15). та копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серія А01№ 658098 ( т.1 а.с.14).

Вказаним рішенням затверджено Статут парафії села Годині церкви Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього Благочиння Мостиського ( далі Статут, церкви, т.1 а.с.4-10).

Розпорядженням представника Президента України № 452 від 17.05.1994 року (а.с.13 т.1) визначено, що релігійні громади УГКЦ і УАПЦ користуються церквою почергово.

Так як парафіяни УГКЦ с.Годині збудували новий церковний храм, де проводять самостійно богослужіння та інші потреби, то парафіяни УАПЦ с.Годині залишилися одноосібно у церкві Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього с.Годині.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 53242582 від 15.02.2016 року нежитлова будівля- церква в с.Годині вул. Сагайдачного, 13-а Мостиського району належить на праві колективної власності релігійній громаді УАПЦ в с.Годині Мостиського району Львівської області.

Відповідно до п.5.1 Статуту на чолі кожної парафії стоїть настоятель в священному сані, який на прохання віруючих призначається Єпархіальним Архієреєм на дану парафію.

Згідно Указу від 07.07.1990 року Митрополита Львівського і Галицького Української Автокефальної православної церкви, намісника святого Київського патріаршого престолу ІОАНА священник ОСОБА_2 призначений настоятелем церкви Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області (а.с.17 т.1).

Із матеріалів справи та пояснень сторін по справі встановлено, що в с.Годині Мостиського району серед громади УАПЦ виникли непорозуміння, конфліктні ситуації між священником о.ОСОБА_2 та його прихильниками та окремими парафіянами, які є відповідачами по первісному позову та позивачами по зустрічному позову.

Рішенням загальних зборів парафіяльної громади від 22.11.2015 року висловлена недовіра о.ОСОБА_2, яка проявляється в тому, що відповідачі по справі (окремі парафіяни) чинять перешкоди позивачу о.ОСОБА_2 у доступі до Церкви та проведенню у ній богослужінь.

Задовольняючи позовні вимоги о.ОСОБА_2 та релігійної громади УАПЦ с.Годині, суд першої інстанції виходив з основних положень Статуту УАПЦ с.Годині, а саме, що о.ОСОБА_2 є керівником релігійної громади УАПЦ в с.Годині як юридичної особи, а відтак відповідно до змісту ст.ст.319, 321, 391 Цивільного кодексу України (далі ЦК) володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Судом не прийнято до уваги рішення парафіяльних зборів щодо недовіри о.ОСОБА_2 з огляду на те, що Статутом не передбачено висловлення недовіри настоятелю чи зміна конфесійної приналежності. Згідно Статуту релігійної громади настоятель о. ОСОБА_2 до часу звільнення його від обов язків Указом правлячого архієрея, є головою парафіяльних зборів.

З цих підстав, судом першої інстанції відмовлено у задоволенні зустрічного позову.

Суд апеляційної інстанції не погоджується із висновками суду першої інстанції, оскільки судом не повністю встановлено фактичні обставини справи, не досліджено обставини, які мають вирішальне значення для розгляду справи та яким суд не надав належної правової оцінки.

З листа Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату ( далі УПЦ КП) від 24.09.2018 року № ЄП-3126 (а.с.103 т.3) встановлено, що 27.06.2018 року відділом охорони історичних пам яток Департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА видано релігійній організації Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у с.Годині Мостиського району Львівської області код ЄДРПОУ 26180732 Паспорт об єкта культурної спадщини, охоронний № 1375/1.

Так як поряд із церквою Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у с.Годині на одному подвір ї побудована нова церква Положення Ризи Пресвятої Богородиці, що є у власності релігійної громади, то відповідно богослужіння відбуваються у цій новій церкві, чого учасники процесу не заперечили. Реєстраційний номер об єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав 1577945046224.

22 листопада 2015 року були проведені парафіяльні збори, де було прийнято рішення про зміну юрисдикції парафії з УАПЦ на УПЦ КП, чого не визнав о.ОСОБА_2 та його прихильники та внаслідок чого має місце конфлікт між самими парафіянами на чолі з о.ОСОБА_2

06 грудня 2015 року УПЦ-КП с.Годині Мостиського району, яка вийшла із юрисдикції УАПЦ с.Годині, як юридичну особу код ЄДРПОУ 26180732 прийнято до складу Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП. ( а.с.6-7 т.3).

Указом 10-23 від 07.12.2015 року керуючого Дрогобицько-Самбірської єпархії високо преосвященного архієпископа Яківа УПЦ КП настоятелем релігійної громади (парафії) Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього і парафії Покладення Чесної Ризи Пресвятої Богородиці у Влахернії, с.Годині Мостиського району призначено отця ОСОБА_14. (а.с.74 т.2).

Розпорядженням голови Львівської ОДА № 405/0/5- 18 від 07.05.2018 року зареєстровано зміни до Статуту.( а.с.9 т.3).

14 травня 2018 року Державним реєстратором внесені дані до Єдиного державного реєстру юридичних осіб. (а.с.10 т.3).

Враховуючи вище зазначене, судом апеляційної інстанції встановлено, що у селі Годині Мостиського району з 06 грудня 2015 року немає офіційно значимої релігійної громади УАПЦ.

З часу визнання церкви Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у с.Годині Мостиського району Пам яткою культурної спадщини такій присвоєно охоронний номер № 1375/1 та видано Паспорт об єкта культурної спадщини. (а.с. 57- 63 т.3).

25 вересня 2018 року між департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації в особі т.в.о. директора Ткачук О.В. (далі орган охорони) та релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у с.Годині Мостиського району Львівської області в особі керівника о.ОСОБА_14 , який діє на підставі Статуту, зареєстрованого рішенням виконкому ЛОР від 17.09.1991 року № 495; зміни та доповнення в новій редакції Статуту розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 07.05.2018 року № 405/0/5 (далі Власник) уклали Охоронний договір № 15-АА-18. (а.с.107-114 т.3).

За змістом п.1 вищезазначеного Договору Власник бере на себе зобов язання щодо охорони пам ятки архітектури національного значення 1729р., охоронний № 1375/1- Церкви Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього- постанова Ради Міністрів УРСР № 442 від 06.09.1979р., розташованої за адресою вул..Сагайдачного, 13 с.Годині Мостиського району Львівської області (а.с. 107-110 т.3).

Зазначеним Договором визначені обов язки Власника, його відповідальність, умови збереження пам ятки архітектури тощо.

Враховуючи вище зазначене, суд приходить до висновку, що внаслідок зміни юрисдикції парафії Воздвиження Чесного і Животворного Хреста с.Годині з УАПЦ на УПЦ-КП та надання церкві статусу Пам ятки архітектури група парафіян на чолі з отцем ОСОБА_2, які не приймають юрисдикції УПЦ-КП не можуть претендувати на те, що їм не належить на даний час та на церкву, яка вибула з їхньої власності та користування, отже о.ОСОБА_2 не є працівником та настоятелем зазначеної парафії.

За приписами ст.319 Цивільного кодексу України (далі ЦК) власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

За змістом ст.321 ч.1 ЦК право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

На час розгляду справи в суді апеляційної інстанції в Україні утворена єдина Православна церква України, а саме: 30.01.2019 року Міністерством юстиції України зареєстровано Релігійну організацію Київська митрополія Української православної церкви (ПЦУ) (Київська Митрополія УПЦ (ПЦУ), ідентифікаційний код юридичної особи 42783113. Адресою зареєстрованої ПЦУ зазначено :01601 м.Київ вул.Трьохсвятительська,6. Засновники релігійної організації є помісний Об єднавчий Собор ПЦУ, а органом управління Митрополит Київський і всієї України, яким нині є митрополит ОСОБА_27.

Правоставна церква України утворена 15.12.2018 року на визнаному Вселенським патріархом помісному соборі шляхом об єднання українських православних юрисдикцій на грунті повної канонічної незалежності. Підписання та отримання Томосу про автокефалію ПЦУ на чолі з предстоятелем ОСОБА_27 відбулося 5-6 січня 2019 року у соборі святого Юрія, кафедральному соборі Вселенського Патріархату. Згідно з Томосом, межі канонічної території ПЦУ визначаються кордонами Української держави.

Щодо доводів апеляційної скарги в частині задоволення зустрічного позову, суд не вбачає перешкод для парафії УПЦ КП, які необхідно усувати УАПЦ для користування церквою Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього з тих причин, що спірна церква визнана Пам яткою архітектури та Охоронний договір складений із зазначеною парафією на чолі її настоятеля о.ОСОБА_14.

Відповідно до ст. 376 ч.1 п.п.3, 4 Цивільного процесуального кодексу України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Керуючись ст.ст. 374 ч.1 п2, ст.. 376 ч.1 п.3,4, ст.. 383, 384, 389-391 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату задовольнити.

Рішення Мостиського районного суду Львівської області від 23 січня 2018 року скасувати.

Ухвалити нове судове рішення.

Відмовити Релігійній громаді Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього в с.Годині Мостиського району Львівської області та настоятелю о.ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог про усунення перешкод у користуванні культовою спорудою.

Відмовити членам Релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви в с.Годині Мостиського району ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 у задоволенні зустрічного позову про усенення перешкод у користуванні культовою спорудою.

Провадження у справі в частині первісного позову до ОСОБА_7 та зустрічного позову ОСОБА_7 закрити у зв язку з смертю.

Стягнути з релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в селі Годині Мостиського району Львівської області (ідентифікаційний код юридичної особи 26180732) та отця ОСОБА_2 (місце проживання АДРЕСА_1 паспорт НОМЕР_3) судові витрати по справі в сумі 1 653 грн. 60 коп. (по 826 грн. 80 коп. з кожного) в користь Єпархіального управління Дрогобицько-Самбірської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату (м.Дрогобич вул.. Б.Лепкого 17/1, поштовий індекс 82100).

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови в порядку, визначеному ст.ст. 389-391 ЦПК України.

Повний текст постанови складено 14 лютого 2019 року.

Головуючий Ю.Р.Мікуш

Судді Т.І.Приколота

Р.В.Савуляк

Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено27.02.2019

Судовий реєстр по справі —448/135/16-ц

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 13.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Рішення від 23.01.2018

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Білоус Ю. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні