Ухвала
від 30.01.2018 по справі 761/15852/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА


Справа №761/15852/17

Апеляційне провадження

№ 22-ц/796/1025/2018

У Х В А Л А

30 січня 2018 року суддя судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва Кулікова С.В., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Асканія на ухвалу судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року про відкриття провадження у цивільній справі за позовом Бориспільської міської організації ветеранів України до ОСОБА_2 про стягнення коштів за договором банківського вкладу,

встановив:

Ухвалою судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року відкрито провадження у даній справі.

13 листопада 2017 року ТОВ Асканія , яке не є стороною у справі, на вказану ухвалу судді подало до суду апеляційну скаргу, яку ухвалою судді Апеляційного суду міста Києва від 22 листопада 2017 року було залишено без руху та визначено тридцять днів з моменту отримання копії ухвали для подачі заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження та п'ять днів з дня отримання копії ухвали для надання документів про оплату судового збору та усунення недоліків апеляційної скарги.

Відповідно до п. 8 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України у редакції Закону № 2147-VІІ від 03 жовтня 2017 року, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах їхні повноваження здійснюють апеляційні суди, у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Відповідно до ч.6 ст.147 Закону України від 2 червня 2016 року №1402- VІІІ "Про судоустрій і статус суддів" у разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць) , та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті Голос України повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень цього Закону, апеляційні суди, утворені до набрання чинності цим Законом, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах.

Відповідно ч. 3 ст. 3 ЦПК України в редакції Закону № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

З матеріалів скарги вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю Асканія не є стороною у даній справі.

В апеляційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю Асканія посилається на те, що ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року вирішено питання про його права та обов'язки, оскільки воно є власником істотної участі Публічного акціонерного товариства Банк "Фінанси та кредит".

Копію ухвали судді від 22 листопада 2017 року про залишення без руху апеляційної скарги товариства, ТОВ Асканія отримало 29 листопада 2017 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 59), проте станом на 30 січня 2018 року товариство до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку та доказами на підтвердження вирішення питання про його права або про обов'язки не звернулось.

Дослідивши матеріали справи та апеляційну скаргу, вивчивши наведені скаржником обґрунтування на підтвердження факту порушення його прав оскаржуваною ухвалою, вважаю, що при постановленні ухвали Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року питання про права та обов'язки Товариства з обмеженою відповідальністю Асканія вирішені не були.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 44 ЦПК України, залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема: 1) подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, що спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішенняю

ТОВ Асканія двічі було подано апеляційну скаргу на ухвалу судді, якою питання про права та обов'язки товариства не вирішувались, що було встановлено ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 20 липня 2017 року, копія якої направлялись на адресу скаржника.

Вимоги ухвали судді від 22 листопада 2017 року щодо надання доказів про вирішення оскаржуваною ухвалою прав або обов'язків товариства, скаржником не виконано.

Згідно ч. 3, 4 ст. 44 ЦПК України, якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання. Суд зобов'язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Згідно ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов'язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства .

З урахуванням викладеного, дії ТОВ Асканія щодо неодноразового звернення до суду з вказаною апеляційною скаргою на ухвалу судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року визнаються зловживанням процесуальними правами, що є підставою для повернення даної апеляційної скарги, а також застосування до ТОВ Асканія заходу процесуального примусу, передбаченого ст. 144 ЦПК України, у виді попередження.

Керуючись ст. 44, 143, 144, 185, 352, 357 ЦПК України, суддя,

ухвалив:

Дії Товариства з обмеженою відповідальністю Асканія по направленню апеляційної скарги на ухвалу судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року визнати зловживанням процесуальними правами.

Застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю Асканія заходи процесуального примусу у виді попередження.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Асканія на ухвалу судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 травня 2017 року про відкриття провадження у цивільній справі за позовом Бориспільської міської організації ветеранів України до ОСОБА_2 про стягнення коштів за договором банківського вкладу, повернути скаржнику.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного суду протягом тридцяти днів.

Суддя

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено01.02.2018
Номер документу71896360
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів за договором банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —761/15852/17

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 30.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 10.05.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні