Ухвала
від 01.02.2018 по справі 486/1533/17
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 486/1533/17

2/467/109/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2018 року смт. Арбузинка Миколаївської області

Суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кірімова О.М. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Южноукраїнського міського голови ОСОБА_2, Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: комунальний заклад Южноукраїнська міська лікарня про скасування розпорядження та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до Южноукраїнського міського голови ОСОБА_2, Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: КЗ Южноукраїнська міська лікарня про скасування розпорядження та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди .

Дослідивши матеріали позовної заяви, приходжу до висновку необхідність залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків оскільки даний позов не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України.

Так, в позовній заяві не зазначено: реєстраційний номер облікової картки платника податків або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, ціни позову (відповідно до вимог ч. 1 ст. 176 ЦПК України); обґрунтований розрахунок сум, що стягуються; відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

У відповідності до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, позивачем в позовній заяві заявлено вимоги про поновлення на роботі, тобто вимоги, що випливають з трудових правовідносин, однак до позовної заяви не додано копії трудової книжки позивача.

Згідно вимог ч. 5 ст. 95 ЦПК учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях) повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмово доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують оплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві позивачем з посиланням на п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір зазначається про звільнення її від сплати судового збору, оскільки від сплати судового збору звільняються відповідачі за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.

Позовна заява містить позовні вимоги про скасування розпорядження Южноукраїнського міського голови про звільнення ОСОБА_1 з посади головного лікаря КЗ Южноукраїнська міська лікарня , поновлення позивача на посаді головного лікаря КЗ Южноукраїнська міська лікарня , стягнення з Южонукраїнської міської ради на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення з Южноукраїнської міської ради на користь позивача моральної шкоди.

Однак, п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір в редакції закону, який діє на час подання позову до суду, передбачає лише, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За такого, у відповідності до вимог Закону України Про судовий збір звільненню від сплати судового збору підлягають лише позовні вимоги про поновлення позивача на посаді головного лікаря КЗ Южноукраїнська міська лікарня та стягнення з Южонукраїнської міської ради на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Отже, позовні вимоги про скасування розпорядження Южноукраїнського міського голови про звільнення ОСОБА_1 з посади головного лікаря КЗ Южноукраїнська міська лікарня та стягнення з Южноукраїнської міської ради на користь позивача моральної шкоди є об'єктом справляння судового збору.

У відповідності до постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 року (далі постанова Пленуму ВССУ) подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об'єктом справляння судового збору.

При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Згідно Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою встановлена у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на момент звернення до суду з позовною заявою становить 640 грн., а ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою встановлена у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на момент звернення до суду з позовною заявою становить 640 грн.

За такого, виходячи зі змісту позовної заяви, позивачем при зверненні до суду мало бути сплачено судовий збір у сумі 1280 грн. (640 грн. за позовними вимогами немайнового характеру + 640 грн. за позовними вимогами майнового характеру).

Відповідно до зазначеної постанови Пленуму ВССУ, якщо заявником не подано належних доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку або документів, що підтверджують звільнення від його сплати, заява (скарга) залишається без руху.

Згідно постанови Пленуму ВССУ № 10 від 17.10.2014 року платіжне доручення на безготівкову перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір.

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі. Копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Слід також зазначити, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.ХІ.1950), Рекомендація щодо заходів, які полегшують доступ до правосуддя № R(81)7, прийнята Комітетом міністрів Ради Європи 14 травня 1981 року, та практика Європейського суду з прав людини під час застосування цієї Конвенції не визнають необхідність сплати судових витрат обмеженням права доступу до суду.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 185 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Южноукраїнського міського голови ОСОБА_2, Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: комунальний заклад Южноукраїнська міська лікарня про скасування розпорядження та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди - залишити без руху.

Роз'яснити позивачу, що сума судового збору має бути сплачена за наступними реквізитами: Одержувач: Арбузинський район 22030001, КЕКД 22030001, рахунок 31215206700011, банк ГУДКУ у Миколаївській області м. Миколаїв, МФО банку 826013, код ЄДРПОУ 22430571. Призначення платежу: судовий збір, код ЄДРПОУ Арбузинського районного суду 02892480.

Надати позивачу 10 денний строк для усунення недоліків з дня вручення даної копії ухвали суду. Роз'яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та буде повернута.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Арбузинського

районного суду ОСОБА_3

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.02.2018
Оприлюднено01.02.2018
Номер документу71925757
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —486/1533/17

Постанова від 29.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 17.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

Ухвала від 03.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

Рішення від 27.03.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Рішення від 27.03.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 13.02.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 01.02.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні