Ухвала
від 12.02.2018 по справі 554/732/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.02.2018 Справа № 554/732/18

Провадження № 1-КС/554/1452/2018

УХВАЛА

Іменем України

12.02.2018 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 ,

Представника ТОВ «Сула Агро» - ОСОБА_4 ,

Представника ОСОБА_5 - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про накладення арешту, -

встановила:

02.02.2018 р. прокуратурою Полтавської області визначено підслідність кримінального провадження за СУ ГУ Національної поліції в Полтавській області.

Із матеріалів провадження вбачається, що 01.02.2018 року до Лохвицького ВП ГУНП в Полтавській області надійшло повідомлення, що 01.02.2018 року близько 10.30 год. посадові особи ТОВ «Сула Агро», що розташоване в Лохвицькому районі у м. Заводське, здійснили привласнення чужого майна у вигляді сільськогосподарської продукції (зерна кукурудзи) загальною масою 280 тон, чим завдана матеріальна шкода ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_5 .

За даним фактом було внесено відомості до ЄДРД з попередньою правовою кваліфікацією ч. 3 ст. 191 КК України.

01.02.2018 р. у даній справі допитаний потерпілий ОСОБА_8 , який показав, що 06.11.2017 між ним та ТОВ «Сула-Арго» в особі ОСОБА_9 укладено договір зберігання 100 тон зерна кукурудзи, які були передані та знаходилися у складах на території ТОВ «Сула-Арго» за адресою Полтавська обл., Лохвицький район, м. Заводське, вул. Польова, 2.

01.02.2018 р. ОСОБА_8 зі слів сина стало відомо, що невідомі особи намагаються вивезти належне йому зерно з території підприємства. При приїзді ОСОБА_8 на місце зберігання врожаю, йому стало відомо, що на території ТОВ «Сула-Арго» зерном кукурудзи навантажено чотири автомобілі, які поїхали у невідомому напрямку.

01.02.2018 р. в рамках даного провадження надійшла також заява ОСОБА_7 , про визнання його потерпілим у зв`язку з вивезенням зерна кукурудзи з території ТОВ «Сула-Арго», яке йому належить.

01.02.2018 р. допитаний потерпілий ОСОБА_7 , пояснив, що ним укладено договір зберігання 100 тон зерна кукурудзи, які були передані та знаходилися у боксах на території ТОВ «Сула-Арго». На вимогу повернути майно представники ТОВ «Сула-Арго» не реагували і до цього часу зерно кукурудзи не повернули.

01.02.2018 р. за добровільної згоди ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведено огляд автомобіля марки VOLVO, д.н.з. НОМЕР_1 , із напівпричіпом ACKERMANN FRUEHAUF DA106F3, д.н.з. НОМЕР_2 , які знаходилися на 215-му кілометрі автомобільної дороги Р-60 Кролевець Конотоп Ромни Либедин на відстані 1,5 км. від с. Позняки Чорнухинського району Полтавської області у напрямку до м. Пирятина.

В ході огляду автомобіля встановлено, що автомобіль належить ОСОБА_11 , АДРЕСА_1 . На момент огляду в автомобілі знаходилося зерно кукурудзи, згідно товарно-транспортної накладної, виявленої в автомобілі, вага зерна 39,960 тон.

В ході огляду автомобіль марки VOLVO, д.н.з. НОМЕР_1 , із напівпричіпом ACKERMANN FRUEHAUF DA106F3, д.н.з. НОМЕР_2 , який завантажений зерном кукурудзи вагою 39,960 тон, передано на відповідальне зберігання ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно товарно-транспортної накладної № 235487 від 01.02.2018 автомобіль Вольво НОМЕР_1 з напівпричепом НОМЕР_3 , перевізник ТОВ «Бетонов», водій ОСОБА_10 , вантажоодержувач фінансово-промислова компанія «Комстройсервіс», адреса розвантаження м. Одеса, с. Молодіжне.

07.02.2018 року було розпочато проведення обшуку території та у приміщеннях, спорудах майнового комплексу (зернового складу) за адресою: Полтавська область, Лохвицький район, м. Заводське, вул. Польова, 2, яке на праві власності належить Територіальній громаді в особі Заводської Міської ради (код 21048531) та до 31.12.2027 року на правах оренди належить ТОВ «Українська Агропромислова Група «Ексол» (код 34587303), і яким у своїй діяльності користується ТОВ «Сула-Агро».

В ході проведення обшуку у складському приміщенні було виявлено насип сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи).

Проведення обшуку було закінчено 08.02.2018 року. В ході обшуку було тимчасово вилучено врожай сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи). В подальшому відповідно до акту приймання-передачі від 08.02.2018 року зазначене майно у вигляді сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи) було ввірено на зберігання працівнику-охоронцю ТОВ «Агро-Сула» до вирішення питання про накладення на нього арешту.

Оскільки в органу досудового розслідування не було можливості встановити вагу виявленого врожаю сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи), його обмір здійснено за допомогою метрової рулетки, що було відображено у протоколі обшуку.

Також, з даного врожаю сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи) здійснено забір зерна з метою визначення його дослідження. 08.02.2018 року від ТОВ «Елеватор-Агро» отримано лист за результатами проведеного дослідження було встановлено, що вологість складає 14%, смітна домішка 2,0 % (в тому числі зіпсованих 1,0%), зернова домішка 7,0 % (биті 3,0%, пошкоджені 4,0%), та встановлено, що згідно ДСТУ якісні показники кукурудзи відповідає вимогам 3 класу кормових потреб.

Окрім цього, в адміністративному приміщенні в ході обшуку було знайдено розрахунки закупівельних цін та товарно-транспортні накладні на врожай кукурудзи, а також папка з документами в якій знаходяться відомості пов`язані із завезенням врожаю на територію складських приміщень ТОВ «Сула-Агро».

З огляду на зазначені вище документи, встановлено, що в них маються відомості про надходження врожаю з боку ОСОБА_7 , так у розрахунку закупівельної ціни від 25.10.17 потерпілий ОСОБА_12 поставив 29,54 т. кукурудзи, того ж 25.10.17 ще 6,99 т. кукурудзи та у третій раз 25.10.2017 ще 7,11 т. кукурудзи. Таким чином загальна кількість поставленого врожаю ОСОБА_7 складає 43,64 тони.

Згідно зі ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

09.02.2018 р. вилучене майно та документи в ході обшуку визнані речовими доказами.

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав, прохав задовольнити.

Представник ОСОБА_5 - ОСОБА_6 прохав клопотання задовольнити.

Представник ТОВ «Сула Агро» - ОСОБА_4 прохав в задоволенні клопотання відмовити.

Відповідно до п. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідноз п. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, та відповідно до п. 3 даної статті у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України, а саме: речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій.

Згідно зі ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому КПК порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, i перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Таким чином, з огляду на викладене, виникла необхідність у накладенні арешту на тимчасове вилучено майно в ході обшуку, а саме: виявлений врожай сільськогосподарської продукції (зерно кукурудзи), що знаходиться в складських приміщеннях ТОВ «Агро-Сула» за адресою: м. Заводське, вул. Польова, 2 та ввірений на зберігання останнім в розмірах відповідно до протоколу обшуку, а саме: насип врожаю кукурудзи розміром у висоту близько 2,2 м. в ширину близько 11 м., та довжиною близько 14 м. Також напис врожаю кукурудзи розмірами: висотою близько 1,4 м., у ширину близько 8,3 м. та довжиною близько 9,70 м.

Також, напис врожаю кукурудзи розмірами: висотою близько 1,6 м., у ширину близько 8,7 м. та довжиною близько 10 м.

Таким чином, існують підстави вважати, що у випадку не накладення арешту на майно яке тимчасово вилучене у ТОВ «Сул-Агро» (код41629645), можуть будуть використані, привласненні або відчуженні.

Як правило, арешт майна полягає у забороні на використання майна, а також заборону розпоряджатися таким майном, так як незастосування заборони може призвести до зникнення майна. В даному випадку у разі не накладення заборони (арешту) на тимчасово вилучене майно це перешкодить повному та неупередженому проведенню досудового розслідування по кримінальному провадженню та в подальшому стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У зв`язку із вищевикладеним, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя -

ухвалила:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про накладення арешту - задовольнити.

Накласти заборону (арешт) на використання майна (його відчуження), що знаходиться на території ТОВ «Сула-Агро» (код 41629645) і ввірене останнім до вирішення питання про його арешт, що знаходиться за адресою: Полтавська обл., Лохвицький район, м. Заводське, вул. Польова, 2, а саме:

- насип врожаю кукурудзи розміром у висоту близько 2,2 м. в ширину близько 11 м., та довжиною близько 14 м.;

- напис врожаю кукурудзи розмірами: висотою близько 1,4 м., у ширину близько 8,3 м. та довжиною близько 9,70 м.;

- напис врожаю кукурудзи розмірами: висотою близько 1,6 м., у ширину близько

8,7 м. та довжиною близько 10 м.

Копію ухвали негайно направити слідчому, прокурору та потерпілому.

Виконання ухвали доручити старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Полтавської області протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72170999
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —554/732/18

Ухвала від 27.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Герасименко В. М.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 03.02.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні