Ухвала
від 15.02.2018 по справі 522/19500/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/19500/16-к Провадження№1-кс/522/3279/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу,-

УСТАНОВИВ:

Слідчий з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Одеси (МФО НОМЕР_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, у кримінальному провадженні №32016160000000134 від 28.09.2016 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи підприємств, які здійснюють перевалку вантажів на території Одеської області, діючи умисно, протягом 2015-2016 рр., ухилилися від сплати податків понад 3,5 млн. грн..

Крім цього, під час досудового розслідування отримано узагальнені матеріали ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) № 0010/2017/ДСК від 25.01.2017, за фактом налагодження схеми «конвертації» безготівкових коштів у готівку, спрямовану на приховування джерел походження коштів за фінансовими операціями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ОСОБА_5 на загальну суму 126,84 млн. грн.

Окрім ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ОСОБА_5 , згідно матеріалів Держфінмоніторингу, у вказаній злочинній схемі задіяна значна кількість інших підприємств, в тому числі з ознаками «фіктивності» та фізичних осіб.

У подальшому, шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та відповідного аналізу, в тому числі за рахунок порівняння пов`язаних контрагентів, вигодонабувачів, підприємств з ознаками «фіктивності», банківських відділень, касирів, підконтрольних осіб, дат та часу зняття готівкових коштів, осіб які їх знімають, тощо, встановлено, що невстановленими у теперішній час організаторами вказаного злочину створено (придбано) нові (інші) підприємства з ознаками «фіктивності» та залучено інших (додаткових) осіб для продовження вчинення злочинів, маскування своїх дій і в подальшому уникнення від кримінальної відповідальності.

Так, встановлено осіб і підприємства на рахунки яких перераховуються грошові кошти підприємствами реального сектору економіки за нібито виконані послуги, поставлені товари, тощо, з подальшою метою отримати ці кошти у готівковому вигляді та ухилення від сплати податків.

Зокрема, встановлено підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) та інші на рахунки яких перераховуються грошові кошти підприємствами реального сектору економіки за нібито виконані послуги, поставлені товари, тощо, з подальшою метою отримати ці кошти у готівковому вигляді та ухилення від сплати податків.

Реквізити вказаних підприємств використовуються для вчинення фіктивних правочинів (укладення безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг) та перерахування на рахунки останніх підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки грошових коштів з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах на території м. Одеси та повернення «замовникам» за вираховуванням раніше обумовленого відсотка.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що в банківській установі Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Одеси (МФО НОМЕР_1 ) відкрито банківські рахунки наступних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) відкрито рахунки № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » відкрито рахунок № НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » відкрито рахунки № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) відкрито рахунок № НОМЕР_17 , ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) відкрито рахунки № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) відкрито рахунок № НОМЕР_21 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), відкрито рахунки № НОМЕР_23 , № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , № НОМЕР_27 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відкрито рахунок № НОМЕР_28 ).

Крім того, інформація яка міститься в банківських документах має значення для доказування причетності службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ПП « ОСОБА_7 », ПП « ОСОБА_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » до незаконної діяльності, та іншим шляхом не має можливості довести обставини перерахування (отримання) грошових коштів на поточні рахунки.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

На думку сторони обвинувачення, виклик у судове засідання службових осіб Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Одеси (МФО НОМЕР_1 ), призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Тому слідчий просить надати тимчасовий доступ до зазначених документів.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, відповідно до письмової заяви слідчого від 12.02.2018р., клопотання підтримує в повному обсязі та просить здійснити розгляд клопотання за її відсутності.

Розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів здійснено без виклику осіб, у володінні яких вони перебувають, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З наданих матеріалів вбачається, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, у кримінальному провадженні №32016160000000134 від 28.09.2016 року.

Встановлено, що зазначені документи, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Одеси (МФО НОМЕР_1 ), мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, відомості, які в них містяться можуть бути використана як докази, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу задовольнити.

Надати слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_10 , слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_11 , слідчим слідчої групиабо особам, що будуть діяти за їх дорученням/постановою та прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Одеської області молодшому раднику юстиції ОСОБА_4 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », м. Одеси (МФО НОМЕР_1 ), а саме документів, що містять інформацію про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » № НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_17 , ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) № НОМЕР_21 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ) № НОМЕР_23 , № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , № НОМЕР_27 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_28 за період з 01.01.2017 по теперішній час;

- обліково - реєстраційні справи підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) (свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію); паспортів уповноважених осіб; довіреності на ім`я особи, яка має право відкриття та розпорядження рахунком, здійснення дій від імені підприємства, фотографії осіб які отримували банківські картки за вказаними рахунками);

- картки із зразками підписів і відбитку печатки;

- заяви на відкриття рахунку;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по рахунках, з можливістю вилучення інформації на паперовому та електронному носіях.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя :

15.02.2018

Дата ухвалення рішення15.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72213563
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу

Судовий реєстр по справі —522/19500/16-к

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 12.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 25.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 11.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні