Вирок
від 19.02.2018 по справі 645/2857/17
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження 1-кп/641/154/2018 Справа № 645/2857/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2018 року Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

за участі прокурора ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 42016221090000240 щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця міста Харкова, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, пенсіонера, має неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки міста Харкова, громадянки України, не працюючої, з вищою освітою, заміжньої, має неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженки с.Княжне, Нововодолазького району, Харківської області, громадянки України, з вищою освітою , вдови, пенсіонерки, мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення- злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч.5 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

У червні 2009 року, ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснив ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених ним за наступних обставин.

Так, навесні 2009 року, ОСОБА_7 , маючи на меті одержання у власність земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території міста Харкова, по вул. Шевченка, 260, звернувся до фізичної особи - директора ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) з відповідною пропозицією щодо придбання земельної ділянки площею 0,1947 га, за вказаною адресою, яка на праві оренди, згідно рішення Харківської міської ради 5 скликання від 20.06.2008 № 154/08 «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівництва об`єктів» використовувалася ТОВ «Анта», для будівництва малоповерхової житлової забудови по АДРЕСА_3 .

У липні 2009 року, директор ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) повідомив ОСОБА_7 про відсутність законних підстав для одержання у приватну власність земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована за адресою АДРЕСА_3 , та запропонував залучитися до запровадженої посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) схеми протиправного заволодіння земельними ділянками, для реалізації якої необхідно створити обслуговуючий кооператив, без мети здійснення ним своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР, якому в подальшому Харківською міською радою буде протиправно виділено безоплатно земельну ділянку, на що ОСОБА_7 погодився.

З метою реалізації умислу, направленого на безоплатне заволодіння земельною ділянкою територіальної громади, шляхом зловживання службовим становищем, директор ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та ОСОБА_7 вступили у попередню змову, діючи у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), а в подальшому залучили до вказаної протиправної діяльності, у якості співвиконавців ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , повідомивши їм обставини злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи Харківської міської ради та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи громадськість та депутатів про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою АДРЕСА_3 .

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_7 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 . ОСОБА_9 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_7 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_7 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку підписала голова кооперативу ОСОБА_9 та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: АДРЕСА_4 , при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_9 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_7 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

У червні 2009 року, ОСОБА_8 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснила ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених ним за наступних обставин.

Так, ОСОБА_8 у червні 2009 року, дізнавшись від свого чоловіка ОСОБА_7 про відсутність законних підстав для одержання ним у власність бажаної земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території АДРЕСА_3 , погодилася на участь у запропонованій ним та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) протиправній злочинній схемі заволодіння земельною ділянкою територіальної громади, шляхом зловживання службовим становищем у групі осіб, тим самим вступивши у попередню змову, з метою вчинення злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою АДРЕСА_3 .

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 . ОСОБА_9 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_9 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку підписала голова кооперативу ОСОБА_9 та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: АДРЕСА_4 , при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_9 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_8 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

У червні 2009 року, ОСОБА_9 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснив ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених нею за наступних обставин.

Так, ОСОБА_9 у червні 2009 року, дізнавшись від свого зятя ОСОБА_7 про відсутність законних підстав для одержання ним у власність бажаної земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території АДРЕСА_3 , погодилася на участь у запропонованій ним та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) протиправній злочинній схемі заволодіння земельною ділянкою територіальної громадин, шляхом зловживання службовим становищем у групі осіб, тим самим вступивши у попередню змову, з метою вчинення злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою АДРЕСА_3 .

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 . ОСОБА_9 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку вона особисто підписала та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: АДРЕСА_4 , при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_9 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_9 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

Допитані в судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 свою вину у вчиненні інкримінованого їм кримінального правопорушення-злочину, визнали в повному обсязі, обставини, викладені в обвинувальному акті, не оспорювали, пояснивши по те, що ними, а саме ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , було створено ЖБК «Перемога-2000», з метою отримання в подальшому земельної ділянки, що і було забезпечено за допомогою директора ТОВ «Анта» ОСОБА_11 , який особисто займався оформленням необхідних документів та посадових осіб Харківської міської ради. На квартирному обліку, як особи, які потребують поліпшення житлових умов вони не перебували, навпаки, мали намір використати виділену земельну ділянку для особистих потреб.

В скоєному щиросердно розкаялись.

Вина обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України також повністю підтверджується зібраними та дослідженими під час судового засідання доказами.

Показаннями свідка ОСОБА_12 , який пояснив, що в 2007 році він працював заступником директора КП «Жилкомсервіс» Харківської міської ради, а в 2010-2014 роках радником Харківського міського голови з житлово-комунального господарства та одночасно був депутатом Харківської міської ради в 2010-2015 роках, у зв`язку з чим знайомий з процедурою прийняття рішень про виділ земельних ділянок. Дана процедура складалась з розробки документації профільним департаментом, розгляду питання постійною депутатською комісією, а потім ще раз питання виділу земельної ділянки розглядалось на спільному засіданні комісії, після чого виносилось на розгляд сесії Харківської міської ради, рішення приймалось простою більшістю голосів депутатів та підписувалось міським головою. Проект рішення мав докладатись на депутатській комісії тим, хто його готував, в даному випадку департаментом земельних ресурсів. Перед голосуванням у депутатів мав бути проект рішення, підписаний директором департаменту, який готував даний проект, та обов`язково завізований юридичним департаментом. Підпис директора департаменту означав тільки те, що проект рішення підготовлений професійно. Недотримання зазначеної процедури було порушенням Регламенту та Закону.

Показаннями свідка ОСОБА_13 , який пояснив, що є головою правління громадської організації «Харківський антикорупційний центр», у зв`язку з чим його організацією проводяться аналітичні дослідження. З 2008 року Харківською міською радою виділялись земельні ділянки обслуговуючим кооперативам, статути яких не відповідали типовим статутам обслуговуючих кооперативів, а тому дані кооперативи не мали права на отримання земельних ділянок. Для створення обслуговуючих житлових кооперативів необхідні були певні вимоги для засновників такі, як перебування на квартирному обліку для поліпшення житлових вимог, досягнення певного віку, кількість засновників тощо. Обслуговуючим кооперативам та громадянам земельні ділянки надавались безоплатно, в бюджет міста не надходило жодної оплати. В результаті проведення аналітичних досліджень його громадською організацією було встановлено, що земельні ділянки виділялись керівництву Харківської міської ради та наближеним до них особам. Йому відомо, що обвинувачені є засновниками ОК «ЖБК «Перемога 2000», та те, що кооперативу було надано земельну ділянку по вул.. Шевченка в м. Харкові, точної адреси він не знає.

Показаннями свідка ОСОБА_14 , який пояснив, що був депутатом Харківської міської ради, в 2009-2010 роках, в період виділу земельної ділянки ОК «ЖБК «Перемога 2000» він не був депутатом Харківської міської ради. На даний час є відповідні департаменти, які відповідають за виділ земельних ділянок: департамент містобудування та архітектури, земельний департамент. За проект рішення, правові підстави для надання земельних ділянок відповідають посадові особи, які готують дані проекти рішень. Вважає, що виділ земельних ділянок за «кооперативною схемою» незаконним, оскільки в основному не дотримано суб`єктний склад засновників кооперативів, у зв`язку з тим, що засновники кооперативів мали перебувати на обліку для поліпшення житлових умов. Проекти рішення відведення земельних ділянок готувались профільними комітетами, обов`язково візувався юридичним департаментом. Якщо б один з департаментів не погодив проект рішення, то він би не виносився на розгляд депутатів. При голосування за виділ земельних ділянок, він особисто читає проект рішення, якщо в нього виникають питання, він просить надати додаткові документи.

Показаннями свідка ОСОБА_15 , який пояснив, що з 2011 року працює на посаді начальника відділу з контролю за діяльністю об`єднань співвласників об`єднань багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Департаменту житлового господарства Харківської міської ради, з 2007 року по 2011 рік працював в цьому ж відділі на посаді головного спеціаліста. З 2007 року облік житлово-будівельних кооперативів не ведеться. ОК «ЖБК «Перемога 2000» він не знає. До компетенції їх відділу відноситься консультації, надання допомоги керівникам житлово-будівельних кооперативів в обслуговуванні їх житлового фонду. Членами житлово-будівельних кооперативів є об`єднання кооперативів для проведення спільних дій, тобто співвласники житла є автоматично членами житлово-будівельних кооперативів. Участі у відведенні земельних ділянок житлово-будівельним кооперативам їх відділ не приймає.

Показаннями свідка ОСОБА_16 , який пояснив, що в 2006-2010 роках був депутатом Харківської міської ради. На той час заборонялось відведення земельних ділянок без проведення аукціонів, проте давалась можливість надання земельних ділянок обслуговуючим кооперативам без проведення аукціонів. В результаті надання кооперативам земельних ділянок місто будувалось, 10 відсотків квартир надавалось місту, які отримували люди, що перебували на квартирному обліку.

Суд вважає, що не вірити показанням свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 у суду підстав немає, оскільки вони співпадають між собою, доповнюють одні одного, є послідовними, не суперечать поясненням обвинувачених, відповідають об`єктивним даним та як докази суд визнає їх достовірними.

Крім показань свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 вина ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні ними кримінального правопорушення - злочину також підтверджується дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами, а саме:

- Рішенням 23 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 20.06.2008 року № 154/08р., згідно з п. 39 якого ТОВ «Анта» надано в оренду земельну ділянку загальною площею 1,8134 га (у тому числі: ділянка № НОМЕР_1 площею 0,1947 га, ділянка № НОМЕР_2 площею 1,6187 га) для будівництва малоповерхової житлової забудови по АДРЕСА_3 до 31.12.2010 р. (але не пізніше прийняття об`єкту до експлуатації) (а.с. 182-183 т. 2);

-актом встановлення меж земельної ділянки на місцевості за адресою: АДРЕСА_3 землекористувача ТОВ «Анта» № 1302/08 від 09.10.2008 року, відповідно до якого встановлено межі земельної ділянки по АДРЕСА_3 площею 1,8134 га (в тому числі ділянка № 1-0,1947 га), наданої на підставі рішення 23 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 20.06.2008 року № 154/08р. п. 39 (а.с. 178-181 т. 2);

-листом голови кооперативу ОК «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_9 на ім`я Харківського міського голови від 11.08.2009 року з проханням надати у власність земельну ділянку площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 для будівництва та експлуатації малоповерхової житлової забудови в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 року (а.с. 51 т. 2);

-листом директора ТОВ «Анта» ОСОБА_11 на ім`я Харківського міського голови від 11.08.2009 року з проханням передати права функцій замовника на будівництво малоповерхової житлової забудови по АДРЕСА_3 на земельну ділянку площею 0,1947 га, на ОК «ЖБК» Перемога 2000» в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 року (а.с. 176 т. 2);

-листом начальника управління Держкомзему у м. Харкові ОСОБА_17 на ім`я директора ТОВ «Анта» ОСОБА_11 від 01.09.2009 року, з якого вбачається, що на підставі рішення 23 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 20.06.2008 року № 154/08 ТОВ «Анта» було надано в оренду земельну ділянку по АДРЕСА_3 загальною площею 1,8134 га (у тому числі: ділянка № НОМЕР_1 площею 0,1947 га та ділянка № НОМЕР_2 площею 1,6187 га) строком до 31.10.2010 року для будівництва малоповерхової житлової забудови, управління Держкомзему у м. Харків принципово не заперечує проти винесення на розгляд чергової сесії Харківської міської ради питання передачі функцій замовника на будівництво малоповерхової житлової забудови з ТОВ «Анта» на ОК «ЖБК «Перемога 2000» по вул.. Шевченка, 260 в межах ділянки № 1 згідно з актом встановлення меж земельної ділянки на місцевості р./№ 1302/08 від 09.10.2008 р., за умови вирішення питання в установленому порядку та відповідності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» №509-VІ від 16.09.2008 року (а.с. 177 т. 2);

-описом документів з додатками, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», відповідно до якого 28.07.2009 року юридична особа ОК «ЖБК «Перемога 2000» надала для проведення реєстраційної дії наступні документи: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, примірник оригіналу або нотаріально засвідчена копія рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи, статут (два примірники), копію квитанції, виданої банком, довідку про резервування найменування юридичної особи, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи. Документи здала ОСОБА_18 за довіреністю, наданою ОСОБА_9 (а.с. 57-81 т.2);

-статутом ОК «ЖБК «Перемога 2000», відповідно до якого засновниками кооперативу є ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , метою створення було забезпечення житлом (будівництвом житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), або одноквартирних чи багатоквартирних жилих будинків садибного типу, або багатоквартирного жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями (господарськими будівлями та спорудами) за власні кошти кооперативу, а/або із залученням банківських кредитів, чи/або позик, а також наступної експлуатації та управлінням цим будинком (будинками) (а.с. 158-171 т. 2);

-Рішенням 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 року № 206/09 про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для розміщення об`єктів містобудування, відповідно до якого ОК «ЖБК «Перемога 2000» надано земельну ділянку для будівництва;

-стенограмою засідання 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 року № 206/09, згідно з якою доповідачем з проекту рішення «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для розміщення об`єктів містобудування» була ОСОБА_19 , рішення було прийнято одноголосно; (а.с. 49)

-державним актом на право власності на земельну ділянку ЯИ № 837407, згідно з яким ОК «ЖБК «Перемога 2000» є власником земельної ділянки 0,1947 га на підставі Рішення 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 року № 206/09 (а.с. 213-214 т.1);

-висновком Управління містобудування та архітектури від 03.11.2009 року № 7208/0/27-09, яким погоджено технічну документацію із землеустрою щодо оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку ОК «ЖБК «Перемога 2000» по вул.. Шевченка, 260 для будівництва та подальшої експлуатації малоповерхової житлової забудови загальною площею 0,1947 га та вважало за можливе надати земельну ділянку на умовах, визначених чинним законодавством (а.с. 184 т. 2);

-висновком Управління Держкомзему у м. Харків № 2141/09 від 13.11.2009 року, відповідно до якого управління погоджує та вважає за можливе надати ОК «ЖБК «Перемога 2000» у власність земельну ділянку № 1 площею 0,1947 га за рахунок земель житлової та громадської забудови для будівництва та експлуатації малоповерхової житлової забудови на умовах, визначених чинним законодавством (а.с. 185 т. 2);

-поземельною книгою, відкритою 24.12.2009 року ,кадастровий номер 6310136600:08:001:0075, з якої вбачається, що власником земельної ділянки площею 0,1947 га по вул. Шевченко, 260 в м. Харкові є ОК «ЖБК «Перемога 2000» на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку ЯИ № 837407, виданого 17.12.2009 року, вид цільового призначення житлова забудова і громадське призначення, склад земельних угідь площею 0,1947 га під житловою забудовою одно та двохповерховою (а.с. 127-134 т. 2);

-описом документів з додатками, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах», відповідно до якого 03.12.2012 року юридична особа ОК «ЖБК «Перемога 2000» надала для проведення реєстраційної дії наступні документи: реєстраційну картку на внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи. Документи здала ОСОБА_20 за дорученням, наданим ОСОБА_9 (а.с. 82-91 т.2);

-описом документів з додатками, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Підтвердження відомостей про юридичну особу», відповідно до якого 07.04.2014 року юридична особа ОК «ЖБК «Перемога 2000» надала для проведення реєстраційної дії наступні документи: реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи. Документи здала ОСОБА_20 за дорученням, наданим ОСОБА_9 (а.с. 92-95 т.2);

-описом документів з додатками, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Підтвердження відомостей про юридичну особу», відповідно до якого 23.12.2014 року юридична особа ОК «ЖБК «Перемога 2000» надала для проведення реєстраційної дії наступні документи: реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи. Документи здала ОСОБА_20 за дорученням, наданим ОСОБА_9 (а.с. 96-99 т.2);

-описом документів з додатками, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Підтвердження відомостей про юридичну особу», відповідно до якого 27.08.2015 року юридична особа ОК «ЖБК «Перемога 2000» надала для проведення реєстраційної дії наступні документи: реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи. Документи здала ОСОБА_20 за дорученням, наданим ОСОБА_9 (а.с. 106-109 т.2);

-листом в.о. директора Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області ОСОБА_21 від 24.05.2017 року, відповідно до якого в Єдиному реєстрі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, інформація щодо об`єктів будівництва, де замовником є ОК «ЖБК «Перемога 2000» відсутня (а.с. 110 т. 2);

-висновком судової оціночно-земельної експертизи № 6290 від 26.04.2017 року з фототаблицями, відповідно до якого ринкова (експертна) вартість земельної ділянки площею 0,1947 га (кадастровий номер 6310136600:08:001:0075) за адресою: м. Харків, вул.. Шевченка, 260, Харківська область, яка на підставі рішення Харківської міської ради № 206/09 від 30.09.2009 передана у власність ОК «ЖБК Перемога 2000» для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови, станом на час прийняття такого рішення складає 1431664,00 гривень (без урахування ПДВ) (а.с.12-28 т. 2);

-висновком судової оціночно-земельної експертизи № 8359 від 24.05.2017 року з фототаблицями, відповідно до якого ринкова (експертна) вартість земельної ділянки площею 0,1947 га (кадастровий номер 6310136600:08:001:0075) за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 260, Харківська область, яка на підставі рішення Харківської міської ради № 206/09 від 30.09.2009 передана у власність ОК «ЖБК Перемога 2000» для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови, станом на час прийняття такого рішення складає 486345,00 гривень (без урахування ПДВ) (а.с.35-50 т. 2).

Аналізуючи наведені докази суд вважає, що:

ОСОБА_7 , будучи співвиконавцем злочину, вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, а саме: за попередньою змовою групою осіб, заволодів чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах;

ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, вчинила кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, тобто за попередньою змовою групою осіб, заволоділа чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах;

ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, вчинила кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, тобто за попередньою змовою групою осіб, заволоділа чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах.

Вивченням відомостей щодо особи обвинуваченого ОСОБА_7 встановлено, що він раніше не судимий, хворіє на рак шлунку, 4 стадія, у лікаря нарколога на обліку не перебуває, має на утриманні неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який має діагноз: розлад розвитку аутистичного типу Autistic Spectrum Disorder-ASD, вроджений порок серця ІІ ASD, коарктація аорти. (а.с. 113, 126 т. 1)

Відповідно до ст. 66 КК України обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_7 , суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, усунення заподіяної шкоди, шляхом повернення територіальній громаді земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована в АДРЕСА_3 , має тяжке захворювання та двох неповнолітніх дітей на утриманні, один з яких має тяжке захворювання.

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_7 , судом не встановлено.

Вивченням відомостей щодо особи обвинуваченої ОСОБА_8 встановлено, що вона раніше не судима, у лікаря нарколога та психіатра на обліку не перебуває, хворіє на остеохондроз, спондилоартроз шийного відділу хребта, порушення функції хребта, гіпертонічну хворобу, потребує нагляду у невропатолога, стаціонарного лікування та обстеження, санаторно-курортного лікування в санаторіях для хворих з захворюванням опорно-рухомого апарату, має на утриманні неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який має діагноз: розлад розвитку аутистичного типу Autistic Spectrum Disorder-ASD, вроджений порок серця ІІ ASD, коарктація аорти. (а.с. 108-112, 124 т. 1)

Відповідно до ст. 66 КК України обставини, які пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_8 , суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, усунення заподіяної шкоди, шляхом повернення територіальній громаді земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована в АДРЕСА_3 ,має на утриманні двох неповнолітніх дітей, один з яких має тяжке захворювання.

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_8 судом не встановлено.

Вивченням відомостей щодо особи обвинуваченої ОСОБА_9 встановлено, що вона раніше не судима, у лікаря нарколога та психіатра на обліку не перебуває, має захворювання опорно-рухомого апарату (артроз правого колінного суглобу, пошкодження великоберцової колатеральної зв`язки, горизонтальний розрив медіального меніска, дистрофія латерального меніска, осте артроз 1 ст., коксатроз тазостегнового суглоба) потребує постійного лікування, реабілітації в санаторії з профілем захворювання органів опорно-рухомого апарату. (а.с. 107, 125 т. 1)

Відповідно до ст. 66 КК України обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_9 , суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, усунення заподіяної шкоди, шляхом повернення територіальній громаді земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована в АДРЕСА_3 .

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_9 , судом не встановлено.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченому ОСОБА_7 , суд бере до уваги ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення - злочину, відомості про особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують покарання, і тому, враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_7 щиро розкаявся у вчиненні кримінального правопорушення злочині, активно сприяв його розкриттю, добровільно усунув заподіяну шкоду, має тяжке захворювання та неповнолітніх дітей на утриманні,один, з яких страждає на тяжке захворювання, суд дійшов до висновку про можливість застосування ч.1 ст. 69 КК України та призначення обвинуваченому ОСОБА_7 покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті ч. 5 ст. 191 КК України.

Суд також вважає можливим, враховуючи особу обвинуваченого ОСОБА_7 , обставини, пом`якшуючі покарання, тяжкості та наслідків вчиненого кримінального правопорушення-злочину, його ролі в його вчиненні, призначити йому покарання із застосуванням ст. 75 КК України, оскільки його виправлення можливо без відбування покарання, а саме, звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченій ОСОБА_8 , суд бере до уваги ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення - злочину, відомості про особу обвинуваченої, обставини, що пом`якшують покарання, і тому, враховуючи, що обвинувачена ОСОБА_8 щиро розкаялась у вчиненні кримінального правопорушення злочині, активно сприяла його розкриттю, добровільно усунула заподіяну шкоду, має захворювання опорно-рухомого апарату та потребує лікування, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, один з яких страждає на тяжку хворобу, суд дійшов до висновку про можливість застосування ч.1 ст. 69 КК України та призначення обвинуваченій ОСОБА_8 покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 5 ст. 191 КК України.

Суд також вважає можливим, з урахуванням особи обвинуваченої ОСОБА_8 , обставин, що пом`якшують покарання, тяжкості та наслідків вчиненого кримінального правопорушення-злочину, її ролі в його вчиненні, призначити їй покарання із застосуванням ст. 75 КК України, оскільки її виправлення можливо без відбування покарання, а саме, звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Вирішуючи питання про призначення покарання обвинуваченій ОСОБА_9 , суд бере до уваги ступінь тяжкості вчиненого нею кримінального правопорушення - злочину, відомості про особу обвинуваченої, її похилий вік, обставини, що пом`якшують покарання, і тому, враховуючи, що обвинувачена ОСОБА_9 щиро розкаялась у вчиненні кримінального правопорушення злочині, активно сприяла його розкриттю, добровільно усунула заподіяну шкоду, має захворювання опорно-рухомого апарату та потребує лікування, суд дійшов до висновку про можливість застосування ч.1 ст. 69 КК України та призначення обвинуваченій ОСОБА_9 покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті ч. 5 ст. 191 КК України.

Суд також вважає можливим, з урахуванням особи обвинуваченої ОСОБА_9 , обставин, що пом`якшують покарання, тяжкості та наслідків вчиненого кримінального правопорушення-злочину, її ролі в його вчиненні, призначити їй покарання із застосуванням ст. 75 КК України, оскільки її виправлення можливо без відбування покарання, а саме, звільнивши від відбування покарання з випробуванням.

Крім того, з вищевикладених підстав, відповідно до ч.2 ст.69 КК України, суд не застосовує до обвинувачених додаткове покарання у вигляді

позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

У відповідності до вимог ст..77 КК України, в зв,язку з тим, що суд дійшов висновку про застосування до призначеного покарання ст..75 КК України, то додаткове покарання у вигляді конфіскації майна, не застосовується.

Згідно з вимогами ст..96-1, 96-2 КК України судом не застосовується спеціальна конфіскація в зв,язку з добровільним поверненням територіальній громаді земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована в АДРЕСА_3 .

Процесуальні витрати, пов`язані з проведенням судової оціночно-земельної експертизи № 6290 від 26.04.2017 року в сумі 3717,00 гривень та судової оціночно-земельної експертизи № 8359 від 24.05.2017 року в сумі 3714,00 гривень підлягають стягненню в рівних частках з обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на користь держави відповідно до ст. 124 КПК України.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 368-374 КПК України, колегія суддів -

У Х В А Л И Л А :

ОСОБА_7 визнати винним в скоєнні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, та призначити йому покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у вигляді п`яти років позбавлення волі, на підставі ч.2 ст.69, ст..77 КК України без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_7 від відбування призначеного покарання з випробуванням на 3 ( три) роки, якщо засуджений протягом встановленого судом строку з випробуванням не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ч.1 ст. 76 КК України, а саме :

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання;

Нагляд за поведінкою засудженого ОСОБА_7 покласти на уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання останнього.

ОСОБА_8 визнати винною в скоєнні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, та призначити їй покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у вигляді п`яти років позбавлення волі на підставі ч.2 ст.69, ст..77 КК України без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_8 від відбування призначеного покарання з випробуванням на 3 ( три) роки, якщо засуджена протягом встановленого судом строку з випробуванням не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов`язки, передбачені ч.1 ст. 76 КК України, а саме:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання;

Нагляд за поведінкою засудженої ОСОБА_8 покласти на уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання останньої.

ОСОБА_9 визнати винною в скоєнні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, та призначити їй покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у вигляді п`яти років позбавлення волі на підставі ч.2 ст.69, ст..77 КК України без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_9 від відбування призначеного покарання з випробуванням на 3 ( три) роки, якщо засуджена протягом встановленого судом строку з випробуванням не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов`язки, передбачені ч.1 ст. 76 КК України, а саме:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання;

Нагляд за поведінкою засудженої ОСОБА_9 покласти на уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання останньої.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на користь держави витрати, пов`язані з проведенням судової оціночно-земельної експертизи № 6290 від 26.04.2017 року в сумі 3717,00 (три тисячі сімсот сімнадцять) гривень.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 на користь держави витрати, пов`язані з проведенням судової оціночно-земельної експертизи № 8359 від 24.05.2017 року в сумі 3714,00 (три тисячі сімсот чотирнадцять) гривень.

Речові докази по кримінальному провадженню:

- стенограму засідання 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 на 82 аркушах;

-протокол засідання 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 рішення 206/09 на 36 аркушах

Зберігати в матеріалах кримінального провадження № 42016221090000240.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Комінтернівський районний суд м. Харкова .

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копію вироку суду негайно після його проголошення вручити обвинуваченим та прокурору.

Головуючий суддя - ОСОБА_1

Судді- ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72307948
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —645/2857/17

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 26.09.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 06.05.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Постанова від 17.04.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Протасов В. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Протасов В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні