Ухвала
від 21.02.2018 по справі 924/1171/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"21" лютого 2018 р. 924/1171/17

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю.В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО", м. Волочиськ Хмельницької області

до 1. сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Урожай", с. Скаківка, Бердичівського району Житомирської області

2. виробничого сільськогосподарського кооперативу "Шпичинці", Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с. Шпичинці

про стягнення заборгованості солідарно

з підстав невиконання договору

(справа розглядається за правилами загального позовного провадження)

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю від 01.04.2017 р.;

відповідача 1: ОСОБА_2 за довіреністю

відповідача 2: не з'явився

встановив:

12.12.2017 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія ВІТАГРО звернулось до господарського суду Хмельницької області з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Урожай", виробничого сільськогосподарського кооперативу "Шпичинці" про стягнення солідарно з відповідачів 176 422, 50 грн. боргу.

Ухвалою суду від 13.12.2017р. порушено провадження у даній справі та призначено до розгляду в засіданні господарського суду на 11.01.2018 р.

15.12.2017р. набрав чинності Закон України від 03.10.2017р. №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", яким, зокрема, Господарський процесуальний кодекс України викладено в новій редакції.

Пунктом 9 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України в редакції Закону України від 03.10.2017р. №2147VІІІ, чинної з 15.12.2017р., передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 11.01.2018 р. постановлено справу № 924/1171/17 розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого засідання. Підготовче засідання відкладено на 05.02.2018р.

В подальшому від СТОВ "Урожай" на адресу суду надійшла заява в якій зокрема зазначено, що позивачем з метою зміни підсудності в якості співвідповідача зазначено СВК "Шпичинці" (Хмельницька область) як поручителя. Натомість СТОВ "Урожай " не має будь-яких ділових відносин з ВСК "Шпичинці" та про договір поруки за яким СВК "Шпичинці" поручається за виконання СТОВ "Урожай" зобов'язань по договору стало відомо лише з позову. Акцентує увагу, що юридична адреса СТОВ "Урожай" зареєстрована у Житомирській області, тому за правилами ГПК України позов слід пред'являти до господарського суду Житомирської області. Відповідач просить визнати подану позовну заяву зловживанням позивачем процесуальними правами, залишити позовну заяву без розгляду та застосувати до позивача штраф у передбаченому ГПК України розмірі в якості заходу процесуального примусу.

20.02.18 СГТОВ "Урожай" надіслало до суду клопотання про передачу справи за підсудністю до господарського суду Житомирської області.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку про непідсудність цієї справи господарському суду Хмельницької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред'являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Як передбачено ч. 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України справа прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа відноситься до виключної підсудності іншого суду.

Нормами ч. 11 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у випадку об'єднання позовних вимог щодо укладання, зміни, розірвання і виконання правочину з вимогами щодо іншого правочину, укладеного для забезпечення основного зобов'язання, спір розглядається господарським судом за місцезнаходженням відповідача, який є стороною основного зобов'язання.

Як убачається з матеріалів позовної заяви 7 березня 2017 р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО" (постачальник) та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю „Урожай» укладено договір поставки №В60-03/17ЖТ - С, відповідно до якого в строки, визначені договором, постачальник зобов'язується передати у власність покупця засоби захисту рослин, регулятори росту рослин та/або мікродобрива, насіння (товар), а покупець зобов'язується прийняти товар та оплатити його вартість.

Крім того, 01.09.2017р. між виробничим сільськогосподарським кооперативом "Шпичинці" (поручитель) та товариством з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО" (кредитор) укладено договір поруки №В60-03/17 ЖТ - С, відповідно до якого поручитель зобов'язується відповідати перед кредитором за виконання всіх зобов'язань сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Урожай» (боржник), що виникли з договору поставки №В 60-03/17ЖТ - С (основний договір), який був укладений між кредитором та боржником.

У п. 2.1 договору сторони передбачили, що у відповідності до вказаного основного договору, порукою забезпечуються в тому числі наступні зобов'язання боржника: 1) здійснити оплату за поставлені засоби захисту рослин та/або мікродобрива, насіння тощо в обсязі та на умовах договору поставки №В60-03/17ЖТ - С від 07.03.2017р. з подальшими змінами та доповненнями; 2) відшкодувати збитки та сплатити штрафні санкції у випадках, передбачених договором поставки;

Згідно п. 3.1 договору поручитель та боржник несуть солідарну відповідальність перед кредитором за неналежне виконання боржником забезпеченого зобов'язання.

У п. 6.1 договору передбачено, що договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами і діє до моменту припинення зобов'язань за основним договором.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО" звернулось до господарського суду Хмельницької області із позовом про стягнення солідарно з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Урожай", виробничого сільськогосподарського кооперативу "Шпичинці" заборгованості на підставі договору поставки №В60-03/17ЖТ - С від 07.03.2017р. та договору поруки №В60-03/17ЖТ - С від 01.09.2017 р.

Тобто договір укладений між позивачем та відповідачем - ВСК "Шпичинці" є правочином, що забезпечує виконання основного зобов'язання, а стороною основного зобов'язання, який визначений позивачем як відповідач 1 є сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Урожай» , місцезнаходженням якого є: Житомирська область, Бердичівський район, с. Скаківка, вул. Остальського, буд. 20.

Згідно з ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі (ст. 553 ЦК України).

Таким чином, договір поруки, укладений між виробничим сільськогосподарським кооперативом "Шпичинці" (поручитель) та товариством з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО" (кредитор), є іншим правочином, в розумінні п. 11 ст. 30 ГПК України, що забезпечує основне зобов'язання за договором поставки.

За таких обставин справа підлягає розгляду за місцезнаходженням відповідача 1 - сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Урожай» , місцезнаходженням якого є: Житомирська область, Бердичівський район, с. Скаківка.

Частиною 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України та положеннями Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У позовній заяві місцезнаходженням відповідача 1 зазначено адресу: 13326 Житомирська область, Бердичівський район, с. Скаківка, вул. Остальського, 20. Така ж адреса вказана і самим відповідачем.

Отже, даний спір підлягає розгляду в господарському суді Житомирської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, зважаючи на встановлене вище, враховуючи виключну підсудність даної справи суд приходить до висновку про те, що справу належить передати за підсудністю до господарського суду Житомирської області.

Керуючись ч. 11 ст. 30, ч. 1 ч. 2 ст. 31, ст. 234, п. 9 ч. 1 „Перехідних положень» Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати справу № 924/1171/17 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агрохімічна компанія "ВІТАГРО", м. Волочиськ Хмельницької області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Урожай", с. Скаківка, Бердичівського району Житомирської області, виробничого сільськогосподарського кооперативу "Шпичинці", Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с. Шпичинці про стягнення боргу солідарно на розгляд до господарського суду Житомирської області (10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65).

Справу №924/1172/17 надіслати за підсудністю до господарського суду Житомирської області.

Ухвала набирає законної сили 21.02.18р. і може бути оскаржена у строки та порядку, встановлені ст. ст. 256, 257 ГПК України

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу (31200, Хмельницька обл., м. Волочиськ, вул. Котовського, 7),

3 - відповідачу1 (13326, Житомирська обл., Бердичівський р-н, с. Скаківка, вул. Остальського 20),

4 - відповідачу 2 (31322, Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с. Шпичинці).

5 - господарському суду Житомирської області (10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65 .

(всім рек. з пов. про вруч.).

Дата ухвалення рішення21.02.2018
Оприлюднено22.02.2018
Номер документу72334091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1171/17

Ухвала від 03.08.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 13.07.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 23.05.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 22.03.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 21.02.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні