Ухвала
від 22.02.2018 по справі 906/164/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Верховний

Суд

УХВАЛА

22 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 906/164/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г.М. - головуючого, Кушніра І.В., Краснова Є.В.

розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком"

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.08.2017

та на рішення Господарського суду Житомирської області від 11.05.2017

за позовом Першого заступника керівника Житомирської місцевої прокуратури в інтересах держави

до 1. Відділу освіти Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області

2. Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Житомирська районна рада

третья особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів Баришівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Житомирського району Житомирської області

про визнання недійсним договору оренди частини нежилого приміщення та зобов'язання звільнити нежитлове приміщення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Вищого господарського суду України від 06.10.2017 касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" було повернуто без розгляду на підставі пункту 1 частини першої статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України (у редакції чинній до 15.12.2017).

31.10.2017 Публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" повторно звернулось із касаційною скаргою на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 та рішення Господарського суду Житомирської області від 11.05.2017 через Рівненський апеляційний господарський суд до Вищого господарського суду України разом із клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження та клопотанням про зупинення виконання рішень господарських судів першої та апеляційної інстанцій.

На підставі пункту 6 частини першої Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України, у редакції чинній з 15.12.2017, справа №906/164/17 Господарського суду Житомирської області була передана до Касаційного господарського суду.

Пунктом 11 частини першої Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України, у редакції чинній з 15.12.2017, передбачено, що заяви і скарги, подані до набрання чинності цією редакцією Кодексу, провадження за якими не порушено на момент набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу. Такі заяви чи скарги не можуть бути залишені без руху, повернуті або передані за підсудністю, щодо них не може бути прийнято рішення про відмову у прийнятті чи відмову у відкритті провадження за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу, якщо вони подані з додержанням відповідних вимог процесуального закону, які діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Клопотання про поновлення строку, встановленого для подання касаційної скарги обґрунтовано тим, що заявник усунувши недоліки касаційної скарги звертається повторно до суду, оскільки при попередньому зверненні, вона була повернута без розгляду Вищим господарським судом України.

Враховуючи викладене, колегія суддів Касаційного господарського суду визнає наведені скаржником підстави для поновлення строку на касаційне оскарження поважними (та підтверджуються матеріалами справи), а клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Касаційна скарга Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" відповідає вимогам Розділу XII-1 Господарського процесуального кодексу України у редакції, чинній до 15.12.2017.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку про відкриття касаційного провадження у справі №906/164/17 Господарського суду Житомирської області.

Клопотання про зупинення виконання рішення до закінчення його перегляду у касаційному порядку заявником у касаційній скарзі не обґрунтовано.

Відповідно до частини першої статті 332 Господарського процесуального кодексу України, суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Клопотання про зупинення виконання судових рішень має бути мотивована, містити підстави для зупинення виконання судового рішення, такі підстави мають бути підтверджені, до зазначеного клопотання не додано доказів відкриття виконавчого провадження та вчинення виконавчих дій з виконання оскаржуваного рішення.

Разом з тим в ухвалі про зупинення виконання судового рішення суд не вправі обґрунтовувати своє рішення припущеннями, суд має навести підстави для такого зупинення.

З огляду на викладене, оскільки підстав для зупинення виконання оскарженого рішення, яке набрало законної сили, не вбачається, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку про залишення клопотання без задоволення.

Згідно із статтею 295 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подача до суду касаційної інстанції відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює у даній справі строк для його подачі до суду касаційної інстанції до 20.03.2018.

Керуючись статтями 234, 235, 294, 295, пунктом 11 частини першої Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.

2. Поновити Публічному акціонерному товариству "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком"строк на касаційне оскарження.

3. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком".

4. Касаційну скаргу призначити до розгляду на 05 квітня 2018 року о 10 год. 50 хв. у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою м. Київ, вул. О.Копиленка, 6, в залі судових засідань №332.

5. Клопотання Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" про зупинення виконання рішення залишити без задоволення.

6. У разі, якщо учасник справи скористається наданим статтею 295 Господарського процесуального кодексу України правом подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу, такий відзив та докази надсилання його копій і доданих до нього документів іншим учасникам справи, має бути поданий до Касаційного господарського суду (01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6) у строк до 20.03.2018.

7. Довести до відома учасників судового процесу, що неявка їх уповноважених представників у судове засідання не перешкоджає розгляду касаційної скарги.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий Г. М. Мачульський

Судді І. В. Кушнір

Є. В. Краснов

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення22.02.2018
Оприлюднено25.02.2018
Номер документу72404782
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/164/17

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Постанова від 15.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 11.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 19.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні