Ухвала
від 07.03.2018 по справі 805/525/18-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про витребування доказів

07 березня 2018 р. Справа №805/525/18-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Михайлик А.С., розглянувши в порядку письмового провадження питання про витребування додаткових доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визнання незаконним рішення, зобов'язання вчинити певній дії, стягнення моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визнання рішення № 7/26-145 від 20 жовтня 2017 року незаконним та таким, що суперечить діючому законодавству та Конституції України; зобов'язання залишити в силі рішення № 7/21-125 від 25 травня 2017 року «Про надання дозволу ОСОБА_1 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства» ; зобов'язання постійно діючої комісії з питань врегулювання земельних відносин будівництва і охорони навколишнього середовища Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області встановити межові знаки згідно меж виділеної позивачу у 1962 року земельної ділянки за місцем помешкання по вул. Шкільна, 41/2, с. Роздольне Великоновосілківського району Донецької області та надати під особисту охорону вказані межові знаки згідно акту встановлення межових знаків для подальшого вирішення питання щодо її приватизації та набуття права власності; стягнення моральної шкоди у розмірі 5000,00 грн.

До підготовчого судового засідання 7 березня 2018 року сторони не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Позивач у наданому до суду позові просила суд розглядати справу в письмовому провадженні.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 180 КАС України у підготовчому засіданні суд з'ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових та електронних доказів за їх місцезнаходженням; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання; вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше.

На підставі ч. 4 ст. 9 цього Кодексу суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За посиланнями позивача, викладеними у позовній заяві, станом на теперішній час вона користується земельною ділянкою, що залишилась у спадщину після смерті чоловіка - ОСОБА_2, яким така ділянка була приватизована. Як вбачається з наданої позивачем суду копії державного акту на право приватної власності на землю, виданого ОСОБА_2 27 лютого 1997 року, йому у приватну власність передано земельну ділянку площею 0,616 га.

Разом із цим, за твердженнями відповідача у відзиві на позов, ОСОБА_2 на праві власності на підставі державного акту на право приватної власності на землю належала ділянка площею 0,214 га. На підставі наведеного суд вважає за необхідне отримати від відповідача докази на підтвердження таких посилань.

Крім цього, позивач зазначила, що окрім спадщина, вона користується і іншою земельною ділянкою, яку їй та її чоловіку виділено у 1962 році, у зв'язку з чим позивач має надати суду відповідні докази наявності в неї права користування вказаною ділянкою.

Як також вбачається з відзиву на позовну заяву та доданих до нього доказів, рішення про надання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 дозволів на розробку проектів землеустрою були скасовані через суперечки стосовно межі між ділянками щодо відведення яких у власність надано дозволи на розробку проектів землеустрою зазначеним особам.

У той же час, зі змісту ст. 118 Земельного кодексу України вбачається, що розгляд питання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою здійснюється на підставі клопотань громадян з урахуванням, зокрема, графічних матеріалів, на яких зазначено місце розташування земельної ділянки, та погодження землекористувачів (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Враховуючи зазначене суд вважає за необхідне отримати від відповідача клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про надання їм дозволів на розробку проектів землеустрою із доданими до таких клопотань документами; графічне зображення із відображенням земельних ділянок, щодо яких надано дозволи на розробку проектів землеустрою ОСОБА_1 та ОСОБА_3, та відображенням ділянок, які вже перебувають у власності/користуванні ОСОБА_1 та ОСОБА_3, або інших землекористувачів у разі, якщо земельні ділянки останніх перетинаються із тою, щодо якої надано дозвіл на розробку проекту землеустрою ОСОБА_1

Згідно з ч.ч. 3, 9 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. У разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Частиною 2 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України визначені випадки відкладення судом підготовчого засідання. Зокрема, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим кодексом строку в випадках, визначених пунктами 1-3, 5 ч.2 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України та в інших випадках, коли питання, визначені частиною 2 ст. 180 цього кодексу, не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні.

Враховуючи, що визначені ч. 2 ст. 180 КАС України питання не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні у зв'язку з необхідністю отримання судом додаткових доказів у справі, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання.

Керуючись ст.ст. 9, 77, 80, 180, 205, 243, 242, 248, 256, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Зобов'язати ОСОБА_1 надати суду документи на підтвердження виділення та передання їй у користування/власність земельної ділянки у 1962 році; докази на підтвердження наявності права користування такою ділянкою.

Зобов'язати Роздольненську сільську раду Великоновосілківського району Донецької області надати суду копію державного акту про право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 0,214 га. або інші докази на підтвердження посилань щодо вказаного державного акту; клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про надання їм дозволів на розробку проектів землеустрою із доданими до таких клопотань документами; графічне зображення із відображенням земельних ділянок, щодо яких надавались дозволи на розробку проектів землеустрою ОСОБА_1 та ОСОБА_3, та відображенням ділянок, які вже перебувають у власності/користуванні ОСОБА_1 та ОСОБА_3, або інших землекористувачів у разі, якщо земельні ділянки останніх перетинаються із тою, щодо якої надано дозвіл на розробку проекту землеустрою ОСОБА_1

Відкласти розгляд справи.

Повідомити сторін, що наступне підготовче судове засідання у справі відбудеться 2 квітня 2018 року о 10:45 у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, Донецька обл., м. Слов'янськ, вул. Добровольського, буд. 1.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Михайлик А.С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.03.2018
Оприлюднено13.03.2018
Номер документу72617359
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/525/18-а

Постанова від 13.06.2018

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов Олег Олексійович

Рішення від 02.04.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 02.04.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 07.03.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 13.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 29.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні