Постанова
від 15.03.2018 по справі 520/13878/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 22-ц/785/386/18

Номер справи місцевого суду: 520/13878/16-ц

Головуючий у першій інстанції ОСОБА_1

Доповідач Гірняк Л. А.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2018 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:

ОСОБА_2

ОСОБА_3,ОСОБА_4

За участю секретаря- Цихиселі Л.Р.

Осіб,що беруть участь у справі:

ОСОБА_5

Представник позивача-Батталов А.М.

Представник відповідача-Ткач С.А.

розглянула у відкритому судовому засіданні м. Одеса апеляційну скаргу голови Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б на рішення Київського районного суду м. Одеси від 09 жовтня 2017 року у складі головуючого судді Калініченко Л.В. по цивільній справі за позовом ОСОБА_6 до Обслуговуючого кооперативу „Кооперативна автостоянка „Школьний 6 „Б» в особі правління та голови ОСОБА_7

- про зобов»язання розглянути заяву про вступ до членів кооперативу,-

ВСТАНОВИЛА:

В листопаді 2016 року ОСОБА_6 звернувся до суду з вищезазначеними позовними вимогами в котрих зазначав, що з 1987 року користується парковочним місцем №120 на автостоянці котра сьогодні обслуговується кооперативом Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б , приймав участь в устаткуванні її навісами та асфальтним покриттям.

04.09.2012 року йому як інваліду війни безоплатно виділено автомобіль ЗАЗ TF698К , державний номер ВН 56782 ЕС,2011 року випуску.

Він неодноразово звертався до голови кооперативу ОСОБА_8 для прийняття його в члени кооперативу та отримував усну відмову.

15.09.2016 року він направив заяву на адресу голови кооперативу ОСОБА_8 про прийняття його в члени кооперативу та відповіді не отримав.

Посилаючись на вищезазначене просив суд : зобов'язати Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 в межах строку встановленого статутом, провести збори кооперативу на якому розглянути питання про прийняття ОСОБА_6 в члени кооперативу Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б , та видати ОСОБА_6 копію відповідного рішення.

За наслідком розгляду вказаної справи, 28.02.2017 року Київським районним судом міста Одеси було ухвалено заочне рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_6 до Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 про зобов'язання розглянути заяву про вступ до членів кооперативу - задоволено. Зобов'язано Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 провести загальні збори і розглянути заяву ОСОБА_6 про прийняття в члени кооперативу. Зобов'язано Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 видати ОСОБА_6 рішення загальних зборів. Стягнуто з Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в дохід держави судовий збір в сумі 551 гривня 20 копійок.

Ухвалою Київського районного суду міста Одеси від 21.06.2017 року вказану заяву Обслуговуючого кооперативу Кооперативна стоянка Школьний 6 Б - задоволено. Скасовано заочне рішення Київського районного суду міста Одеси від 28.02.2017 року по цивільній справі №520/13878/16-ц за позовом ОСОБА_6 до Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 про зобов'язання розглянути заяву про вступ до членів кооперативу, призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 22 серпня 2017 року о 16 годин 00 хвилин.

Рішенням Київського районного суду м. Одеси від 09.10.2017 року позовні вимоги ОСОБА_6 до Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б в особі правління та голови ОСОБА_7 про зобов'язання розглянути заяву про вступ до членів кооперативу - задоволені.

Зобов'язано Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б (адреса: 65121, Одеська область, м. Одеса, Київський район, проспект Маршала Жукова, буд. 6 Б , ідентифікаційний код 39873898) в особі правління та голови ОСОБА_7 провести загальні збори, розглянути заяву ОСОБА_6 про прийняття в члени кооперативу та видати ОСОБА_6 відповідне рішення за наслідком загальних зборів.

Стягнуто з Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б (адреса: 65121, Одеська область, м. Одеса, Київський район, проспект Маршала Жукова, буд. 6 Б , ідентифікаційний код 39873898) в дохід держави судовий збір в сумі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна) гривня 20 (двадцять) копійок.

В апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення суду з ухваленням нового,про відмову в задоволенні позовних вимог,посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.,неповне з'ясування судом обставин,які мають значення для справи. Зокрема посилається на відсутність доказів вручення заяви позивача та суд вийшов за межі позовних вимог. Одночасно посилається на те, що територія автостоянки передана ОМР у користування КП Одестранспарксервіс ,яке в свою чергу уклало договір з ФОП ОСОБА_9,який фактично експлуатує автостоянку та працівники якого там знаходяться та недосліджено факту внесення позивачем внеску та паю. Крім того заявник зазначає, що Закон України Про звернення громадян не розповсюджується на дані правовідносини так як регулюються спеціальним законом України Про кооперацію .

Судова колегія заслухавши доповідь судді доповідача,вислухавши пояснення сторін,перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ч.3 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів,чинних на час вчинення окремих процесуальних дій,розгляду і вирішення справи.

Задовольняючи вимоги позивача районний суд виходив з того, що подана ним 20.07.2017 року заява про прийняття в члени кооперативу не була розглянута відповідачем, а тому з підстав ст.3 ч.1 ЦПК України( котра діяла на час розгляду справи) передбачала звернення до суду за захистом своїх порушених,невизнаних або оспорюваних прав,свобод чи інтересів.

Судова колегія погоджується з таким судженням районного суду з наступних підстав.

Судом встановлено, з 1987 року позивач користується паркувальним місцем за №120 в кооперативній автостоянці.

29.08.2015 року він - ОСОБА_6 звернувся з письмовою заявою до голови ОСОБА_10 Кооперативна автостоянка Школьний ОСОБА_11 про прийняття в члени кооперативу.

У зв'язку з тим, що вказана заява була залишена без уваги, ОСОБА_6 звернувся до суду з вимогою про зобов'язання кооператив, в особі голови правління, розглянути його заяву на загальних зборах кооперативу і надати йому копію рішення.

Рішенням Київського районного суду міста Одеси від 07.12.2015 року позовні вимоги ОСОБА_6 - задоволені. Зобов'язано кооператив Кооперативна автостоянка Школьний в особі голови правління кооперативу і правління кооперативу провести загальні збори і розглянути заяву ОСОБА_6 про прийняття в члени кооперативу.

Рішення суду набрало законної сили, у зв'язку з чим, викладені обставини у відповідності до ч.3 ст. 61 ЦПК України, додатковому доказуванню не підлягають.

Виходячи з того,що позивачеві стало відомо вірну назву Кооперативної автостоянки на якій розташоване паркувальне місце за №120, яким користується ОСОБА_6 є Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б 15.09.2016 року він - ОСОБА_6- звернувся з письмовою заявою до голови кооперативу ОСОБА_7 про прийняття в члени кооперативу.

Оскільки вказана заява була не отримана головою кооперативу, поштова кореспонденція відповідачем не отримується, позивачем ОСОБА_6 було особисто надано 20.07.2017 року, за місцем розташування Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б : м. Одеса, пр. Маршала Жукова, 6-Б, заяву про прийняття в члени кооперативу, що підтверджується наданим до суду відеозаписом, на якому зафіксовано залишення заяви на пропускному пункті кооперативу.

У зв'язку з тим, що письмова заява залишена кооперативом без уваги, ОСОБА_6 звернувся до суду з вимогами зобов'язати кооператив, в особі голови правління, розглянути його заяву на загальних зборах кооперативу і надати йому копію рішення.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б зареєстрований 03.07.2015 року та керівником її є-Сосновський Л.О.

Згідно статуту Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка

Школьний 6 Б , затвердженого рішенням установчих зборів, протокол №1 від 30 червня 2015 року, Обслуговуючий кооператив Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б , створений шляхом добровільного об'єднання фізичних осіб на основі членства для надання послуг переважно членам та асоційованим членам кооперативу, а також іншим особам з метою задоволення їх потреб у розміщенні автомобілів на території мікрорайону Школьний житлового масиву Таїрово, Київського району, м. Одеси. І діє у відповідності до Закону України Про кооперацію , Конституцію України, Цивільного, Господарського, Податкового кодексів України.

Пунктом 2.1 Статуту ОК КА Школьний 6 Б , визначено, що кооператив створюється для задоволення інтересів своїх ОСОБА_10 в забезпеченні машиномісцем автостоянці, з охорони та обслуговування особистого транспорту без змети отримання прибутку згідно норм встановлених цим Статутом та діючим законодавством України.

Законом України Про кооперацію передбачено, що умовами здобуття членства у кооперативі є: додержання вимог статуту; формування фондів кооперативу; внесення вступного та пайового внесків; виявлення бажання брати участь у діяльності кооперативу; обов'язкова трудова участь.

Право членства є добровільним і доступним, без штучних обмежень чи будь-якої дискримінації із соціальних, расових, релігійних міркувань - це основний принцип кооперації, який закріплено в ст. 5 Статуту Міжнародного кооперативного альянсу.

Волевиявлення громадянина стати членом кооперативу оформляється письмово (шляхом подання заяви). Право розгляду заяви належить загальним зборам кооперативу.

Пунктом 3 Статуту ОК КА Школьний 6 Б передбачено, що прийом в ОСОБА_10 здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до ОСОБА_10, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених статутом.

Відповідно до статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Утвердження правової держави відповідно до приписів статті 1, другого речення частини третьої статті 8, статті 55 Основного Закону України полягає, зокрема, у гарантуванні кожному судового захисту прав і свобод, а також у запровадженні механізму такого захисту .

Отже, обов'язковою умовою надання правового захисту судом є наявність відповідного порушення прав, свобод або інтересів особи на момент її звернення до суду. Порушення має бути реальним, стосуватися (зачіпати) зазвичай індивідуально виражених права чи інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Гарантоване статтею 55 Конституції України й конкретизоване у законах України право на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає, щоб стверджувальне порушення було обґрунтованим.

За статтею 1 Закону Про звернення громадян громадяни України мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних, особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. Порядок розгляду таких звернень урегульовано статтями 14- 16 цього Закону.

Із наведеної норми випливає, що громадяни України мають право звертатися до органів обєднань громадян та їх уповноважених осіб з заявами.

До таких звернень належать і заяви про прийняття в члени кооперативу.

Бездіяльність цих органів та уповноважених осіб щодо розгляду зазначених звернень і щодо повідомлення громадян про його результати може бути предметом судового розгляду.

Відповідно до положень ст.20 Закону звернення розглядаються і вирішуються, в термін не більше одного місяця від дня їх реєстрації, враховуючи вихідні, святкові та неробочі дні. Звернення, які не потребують додаткового вивчення та проведення перевірки за ними, розглядаються невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо ж в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, строк розгляду звернення можу бути подовжено, про що повідомляється особі, яка подала звернення. Разом з тим, загальний термін розгляду звернення, не може перевищувати сорока п'яти днів від часу його отримання.

Термін розгляду звернень (пропозицій, заяв, скарг) обчислюється з дня надходження звернення та його реєстрації в органі чи установі юстиції. Якщо ж останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, визначений відповідно до закону, днем закінчення строку є перший після нього робочий день.

15.09.2016 року ОСОБА_6 надіслав до Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б належно оформлену письмову заяву про прийняття в члени кооперативу, що підтверджується квитанцією та описом вкладення цінного листа про направлення поштової кореспонденції.

Згідно виписки з Єдиного державну реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстроване місцезнаходження Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б є : м. Одеса, пр. Маршала Жукова, буд. 6-Б.

Однак відповідачем вказана кореспонденція не була отримана, що особисто було визнано відповідачем у заяві про перегляд заочного рішення.

У зв'язку з чим, позивач особисто подав 20.07.2017 року, за місцем розташування Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б : м. Одеса, пр. Маршала Жукова, 6-Б, заяву про прийняття в члени кооперативу, що підтверджується наданим до суду відеозаписом, на якому зафіксовано залишення заяви на пропускному пункті кооперативу.

Посилання представника позивача про неотримання зазначеної заяви оцінюється критично та спростовується матеріалами справи.

Відповідно до ст.5 ч.2 ЦПК України передбачено, що у випадку,якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного,невизнаного або ос пореного права,свободи чи інтереси особи,яка звернулася до суду суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту який не суперечить закону.

Виходячи з того, що районним судом визначено спосіб захисту порушеного права позивача котрий є ефективним та не суперечить закону та у відповідності до викладеної в позовній заяві вимозі,судова колегія приходить до висновку, що посилання на те, що суд вийшов за межі заявлених позовних вимог не приймається до уваги.

Посилання на те, що територія автостоянки передана ОМР у користування КП Одестранспарксервіс ,яке в свою чергу уклало договір з ФОП ОСОБА_9,який фактично експлуатує автостоянку та працівники якого там знаходяться не приймається до уваги оскільки правового значення для вирішення спору немає.

Відсутність дослідження факту внесення позивачем внеску та паю виходить за рамки предмету доказування, а тому не є підставою для відмови в задоволенні вимог.

З врахуванням вищезазначеного та у відповідності до вимог ст.375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін так як визнає,що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. 367,368,374,375, 381,382,384, ЦПК України, судова колегія, ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу голови Обслуговуючого кооперативу Кооперативна автостоянка Школьний 6 Б залишити без задоволення.

Рішення Київського районного суду м. Одеси від 09 жовтня 2017 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та підлягає оскарженню безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Голодуючий суддя - Л.А.Гірняк

Судді Н.А.Кононенко

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення15.03.2018
Оприлюднено18.03.2018
Номер документу72792229
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/13878/16-ц

Постанова від 15.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 21.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Кравець Ю. І.

Ухвала від 10.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Кравець Ю. І.

Рішення від 09.10.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 21.06.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 21.06.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 23.05.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Рішення від 28.02.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні