Рішення
від 02.12.2009 по справі 2-549-09
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2 -549 /09р

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2009 року Підвол очиський районний суд Терноп ільської області

в складі : головуючого су дді Могачевської В.Й.

при секретарі Максимів О. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су дових засідань в місті Підво лочиськ цивільну справу за п озовом ОСОБА_1 до Новосілк івської сільської ради Підв олочиського району Тернопіл ьської області про визначенн я додаткового строку для при йняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернулася до с уду із позовною заявою, в якій просила постановити рішення суду про визначення їй додат кового строку, достатнього д ля подання нею заяви про прий няття спадщини після смерті матері ОСОБА_2, яка померл а ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи свої вимоги позивачка посилалася на те, щ о після смерті матері залиши лося спадкове майно, яке скла дається із земельної ділянки площею 1.57 га для ведення товар ного сільськогосподарськог о виробництва, що розташован а на території Новосілківськ ої сільської ради Підволочис ького району Тернопільської області ( Державний акт на пра во власності на земельну діл янку серії ЯА№ 194588, виданий на п ідставі розпорядження № 251 від 18. 04. 2005 року Під волочиської рай онної державної адміністрац ії), частки майнового паю ( Сві доцтво про право власності н а майновий пай члена колекти вного сільськогосподарсько го підприємства, серії ТР - Х 11 № 003855, видане Новосілківською сільською радою Підволочись кого району Тернопільської о бласті) та усі грошові заощад ження, які є на рахунку № НОМ ЕР_4 в Скалатському відділе нні Підволочиського ощадбан ку.

До вказаного майна вона явл яється спадкоємцем за запові том.

В міру своєї юридичної необ ізнаності та відсутності кош тів на оформлення документів , вона пропустила строк для пр ийняття спадщини, а тому змуш ена звернутися з даним позов ом в суд.

В судовому засіданні предс тавник позивачки ОСОБА_3, яка діє від імені позивачки н а підставі доручення від 04 лис топада 2009 року, посвідченого ОСОБА_4, приватним нотаріус ом Волочиського районного но таріального округу Хмельниц ької області позов підтримал а, дала пояснення аналогічні викладеним в позовній заяві .

При цьому доповнила, що пози вачка її мати, яка з 2001 року по с ерпень 2009 року знаходилася на заробітках за кордоном, а том у не могла своєчасно звернут ися в нотаріальну контору з з аявою про прийняття спадщини ..

Представник відповідача - Новосілківської сільської р ади та залучені судом до учас ті в справі як треті особи рід ні сестри позивачки : ОСОБА _5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОС ОБА_8 та брат ОСОБА_9, які п ро день і час слухання були по відомлені належним чином в с удове засідання не з”явилися , але подали заяви в яких прос ять справу вирішити у їх відс утності, позов задовольнити, а тому, вислухавши думку пред ставника позивачки, яка прос ить справу вирішувати у їх ві дсутності, суд приходить до в исновку що справу можна вирі шувати в даному судовому зас іданні.

Вислухавши пояснення пред ставника позивачки, дослідив ши та оцінивши докази по спра ві, суд приходить до висновку що позов підлягає до задовол ення, виходячи з таких міркув ань.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_2, яка про живала в селі Новосілка Під волочиського району Тернопі льської області, що ствердж ується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1, виданим 17 л истопада 2008 року Новосілківсь кою сільською радою Підволоч иського району Тернопільськ ої області, свідоцтвом про на родження, серії НОМЕР_2, ви даним 25 липня 1960 року Новосілкі вською сільською радою Скала тського району Тернопільськ ої області та свідоцтвом про укладення шлюбу, серії НОМ ЕР_3, виданим 12 лютого 1983 року Староскалатською сільською радою Підволочиського район у Тернопільської області .

27 березня 2008 року ОСОБА_2 в чинила заповіт, який на час її смерті не було скасовано чи з мінено, посвідчений секретар ем Новосілківської сільсько ї ради Підволочиського район у Тернопільської області згі дно якого : земельну ділянку п лощею 1.57 га, розміщену на терит орії Новосілківської сільсь кої ради Підволочиського рай ону Тернопільської області, державний акт на право власн ості на земельну ділянку сер ії ЯА№ 194588 від 15. 08. 2005 року, майнови й пай члена колективного сіл ьськогосподарського підпри ємства серії ТР - Х11№ 003855 та всі її грошові заощадження, які м ає на рахунку № НОМЕР_4 в Ск алатському відділенні Підво лочиського ощадбанку запові ла позивачці - ОСОБА_1.

Так як позивачка тривалий ч ас знаходилася на заробітках за кордоном, додому повернул ася лише в серпні 2009 року не мог ла своєчасно подати в нотарі альну контору заяву про прий няття

Спадкоємці за законом : ОС ОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 і ОСОБА_9 не пре тендують на спадкове майно і не заперечують проти задово лення позову.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК Укра їни - за позовом спадкоємця , який пропустив строк для при йняття спадщини з поважної п ричини, суд може визначити йо му додатковий строк, достатн ій для подання ним заяви про п рийняття спадщини.

Враховуючи наведене , керуючись ст. ст.57, 64, 209, 212, 213 ЦПК У країни , ст. ст.1264, 1272 суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додат ковий строк, достатній для по дання нею заяви про прийнятт я спадщини після смерті мате рі ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, на протязі чот ирьох місяців після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку на його оскарження.

Заяву про подання апеляцій ної скарги може бути подано д о апеляційного суду Тернопіл ьської області протягом 10 дні в з дня проголошення рішення через Під волочиський район ний суд..

Апеляційну скаргу може бут и подано протягом 20 днів після подання заяви про оскарженн я рішення, або без попередньо го подання заяви, зразу може б ути подана апеляційна скарга у визначений законом строк.

Суддя :

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.12.2009
Оприлюднено20.05.2011
Номер документу7295278
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-549-09

Ухвала від 30.08.2019

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 26.07.2018

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 26.06.2017

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Ребрина К. Г.

Ухвала від 02.08.2010

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Волощук Віктор Васильович

Рішення від 21.12.2009

Цивільне

Веселівський районний суд Запорізької області

Нагорний Анатолій Олександрович

Рішення від 02.12.2009

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Могачевська Віра Йосипівна

Ухвала від 16.07.2009

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Желєзний І.В.

Ухвала від 16.07.2009

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Желєзний І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні