Постанова
від 20.03.2018 по справі 904/10898/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.03.2018 року Справа № 904/10898/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: судді Науменка І.М., - доповідача

суддів: Євстигнеєва О.С, Кузнецова В.О.

Секретар судового засідання Ковзиков В.Ю.

Представники сторін:

від скаржника: Спінулова В.В., ордер серії КС №331307 від 21.02.2018 р., адвокат;

ліквідатор: Лихопьок Д.П., посвідчення №105 від 04.02.2013 р., боржник;

інші учасники процесу двічі не з'явились.

розглянувши матеріали апеляційної скарги публічного акціонерного товариства "Дельта Банк", м. Київ на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2018 року (суддя Калиниченко Л.М., повний текст підписано 30.01.18р.) (про відмову у визнанні недійсними результатів аукціону) у справі № 904/10898/16

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", м.Дніпро

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", 49023, м.Дніпро, Амур-Нижньодніпровський район, вул.Калинова, буд.80, кв.127, код ЄДРПОУ 30431978

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.18р. у даній справі (суддя Калиниченко Л.М.) відмовлено в задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" за № 23.1/841 від 06.12.2017р. про визнання недійсними результатів аукціону, проведеного 01.12.2017р. з реалізації майна банкрута по справі № 904/10898/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", яка надійшла до господарського суду Дніпропетровської області 11.12.2017р.

Скасовано арешт, накладений ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.12.2017р. у справі № 904/10898/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", 49023, м.Дніпро, Амур-Нижньодніпровський район, вул.Калинова, буд.80, кв.127, код ЄДРПОУ 30431978, а саме:

* лінія хромування алюмінієвої катушки, модель СL-1600-AL15 (Alumax Indastrial Co Ltd, Тайвань);

* лінія покриття алюмінієвих катушок, модель ССL-1600-AL10 (Alumax Indastrial Co Ltd, Тайвань);

* лінія ламінування, модель АСРLD-1600 (Alumax Indastrial Co Ltd, Тайвань);

* пристрій обрізки 4950 м/м СРУ-502-10 (Alumax Indastrial Co Ltd, Тайвань).

Не погодившись з зазначеною ухвалою, публічне акціонерне товариство "Дельта Банк", звернулося до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувану ухвалу, визнати недійсним результати аукціону, проведеного 01.12.17р. з реалізації майна банкрута по даній справі про банкрутство ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ".

Апеляційна скарга обґрунтована неправильністю застосування судом першої інстанції норм ст.ст. 42,44 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 19.02.18р. відкрито апеляційне провадження за даною апеляційною скаргою та призначено розгляд справи.

Ліквідатором ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ" надано відзив на апеляційну скаргу, в якому зазначено, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджено матеріали справи, прийнято вірну ухвалу у відповідності до норм чинного законодавства, доводи скаржника, в свою чергу, які зазначені в апеляційній скарзі є безпідставними та необґрунтованими. Просить залишити оскаржувану ухвалу - без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

У судовому засіданні 20.03.18р. оголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній і додатково поданими доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційної скарги встановила наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 11.12.2017р. до суду надійшла заява Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" за № 23.1/841 від 06.12.2017р. про визнання недійсними результатів аукціону, проведеного 01.12.2017р. з реалізації майна банкрута по справі № 904/10898/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", 49023, м.Дніпро, Амур-Нижньодніпровський район, вул.Калинова, буд.80, кв.127, код ЄДРПОУ 30431978.

За наслідками розгляду заяви Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" за № 23.1/841 від 06.12.2017р. господарським судом винесена оскаржувана ухвала.

Правовий аналіз матеріалів справи свідчить, що ліквідатор листами за вих. № 01-2/22 від 09.03.2017, за вих. № 01-2/38 від 12.04.2017 звертався до Забезпеченого кредитора щодо надання згоди на продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення грошових вимог банку (є в матеріалах справи).

У відповідь на вказані запити від Банку надійшов лист за вих. №23.1/268 від 04.05.2017, відповідно до якого останній надає згоду лише на проведення першого прилюдного аукціону з продажу всього майна боржника як цілісного майнового комплексу за початковою вартістю, що дорівнює сукупності всіх визнаних у справі про банкрутство вимог, без можливості пониження початкової вартості. Банк у цьому листі також встановив умови та обмеження, відповідно до яких у випадку, якщс перші прилюдні торги з реалізації майна банкрута у вигляді цілісного майнового комплексу не відбудуться, то ліквідатору необхідно здійснити подальший продаж майна окремими лотами за початковою вартістю та на умовах окремо погоджених письмово з ПАТ ДЕЛЬТА БАНК на підставі здійснених суб'єктом оціночної діяльності, що акредитовані у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, висновків про вартість майна у порядку, визначеному Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Таким чином, з вказаного листа Банку вбачається, що він як забезпечений кредитор не надав належної згоди на продаж предмету іпотеки у порядку, встановленому Законом. Натомість, Банк встановив відповідні умови та обмеження шляхом надання згоди лише на проведення першого аукціону з продажу предмету застави у складі цілісного майнового комплексу (надалі - ЦМК), встановив вимогу про необхідність отримання подальших окремих письмових погоджень щодо продажу предмету застави та початкової його вартості, вимогу про здійснення незалежної оцінки лише суб'єктом оціночної діяльності, що акредитовані у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

Встановлені вимоги та обмеження щодо продажу предмету застави з боку Банку не відповідають приписам Закону, а надане погодження є неналежним у розумінні Закону про банкрутство з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги

якого воно забезпечує, або суду.

Згідно із ч. 5 ст. 44 Закону ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. За приписами положень ч.ч. 1, 2 ст. 43 Закону майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором; початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Виходячи із вимог ч.ч. 1, 2, 6 ст. 44, ч. 1 ст. 49 Закону про банкрутство продаж ЦМК в рамках справи про банкрутство здійснюється ліквідатором шляхом проведення аукціону з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону (ч. 2 ст. 44 Закону).

Положеннями ч.ч. 1-3 ст. 65 Закону передбачено, що якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон; якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон; якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості. Повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості. Під час проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості, за відсутності бажаючих укласти договір ліцитатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір (ч.ч. 1-4 ст. 66 Закону).

Також, виходячи із змісту ч. 4 ст. 42 Закону, Забезпечений кредитор надає лише згоду на реалізацію заставного майна, а порядок продажу такого майна банкрута встановлений спеціальними нормами Закону, у тому числі щодо встановлення початкової вартості цілісного майнового комплексу та порядку її зниження. Закон не надає права кредитору, вимоги якого забезпечені заставою майна, встановлювати додаткові вимоги щодо початкової вартості майна, що підлягає продажу на аукціоні, а також порядку її зниження. Також, Законом не передбачено обов'язку ліквідатора визначати граничну межу, до якої на аукціоні може бути знижена початкова вартість, в тому числі і за вимогою забезпеченого кредитора.

Отже, встановлення забезпеченим кредитором умов та обмежень до процедури реалізації майна банкрута суперечать положенням Закону, зокрема викладеним в абз. 2 ч. 4 ст. 42 Закону, де встановлено, що продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, в будь-якому разі здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом. Іншого порядку продажу майна, в тому числі і заставного, яке є складовою частиною цілісного майнового комплексу, у ліквідаційній процедурі, ніж встановленого Законом, не передбачено.

Таким чином, надання згоди банком не на продаж в цілому, а за умови вчинення певних дії в рамках реалізації майна боржника у вигляді окремого попереднього погодження з банком початкової вартості предмету застави та інших умов його продажу, в тому числі шляхом проведення оцінки лише у визначених банком суб'єктах оціночної діяльності, є таким, що не відповідає вимогам спеціального Закону.

Виходячи з наведених вище фактичних обставин справи, та з метою виконання вимог Закону щодо продажу заставного майна боржника, ліквідатором 07.06.2017 за вих. №01-12/47 подано до суду клопотання про надання згоди на продаж заставного майна банкрута відповідно до вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 09.06.2017 по справі №904/10898/16 вказане клопотання задоволено повністю, яке залишено в силі постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 05.07.2017 по цієї справі.

За таких обставин, ліквідатором виконано вимоги ч. 4 ст. 42 Закону щодо продажу майна банкрута, що є предметом забезпечення, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду, а відтак отримувати окремі згоди забезпеченого кредитора на проведення повторного та другого повторного аукціонів, а також погоджувати умови таких аукціонів, від ліквідатора в обов'язковому порядку вже не вимагалося.

Щодо доводів скаржника, що ліквідатором, в порушення ч.1 ст. 44 Закону, не було забезпечено реалізацію майна за найвищою ціною, необхідно зазначити таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною.

В силу ч. 5 ст. 44 Закону ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

В цій справі майно боржника, в тому числі предмет застави, продавалися у конкурентний спосіб шляхом проведення публічних торгів (аукціону) саме з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною, тому вимога ч. 1 ст. 44 Закону щодо вибору способу продажу майна боржника обрана ліквідатором відповідно до Закону.

Згідно із ч.ч. 1, 2 ст. 43 Закону майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Виходячи з наведених положень Закону, ліквідатор не встановлює кінцеву ціну продажу майна боржника на аукціоні, а визначає лише початкову ціну продажу такого майна відповідно до вимог Закону.

Таким чином, Закон не передбачає продаж переможцю аукціону майна боржника, що виставлено на аукціон, за вартістю, визначеною на підставі незалежної оцінки його ринкової вартості. Кінцева ціна продажу такого майна визначається на самому аукціоні в рамках конкурентних торгів серед учасників аукціону за заздалегідь оголошеними умовами проведення аукціону. Тому посилання скаржника на Звіт з незалежної оцінки ринкової вартості майна в обґрунтування своїх доводів є таким, що не відповідає вимогам закону.

Ліквідатором, окрім проведення оцінки ринкової вартості предмету застави для визначення його початкової вартості на аукціоні (є в матеріалах справи), також було забезпечено проведення незалежної оцінки саме ліквідаційної вартості предмету застави.

Так, суб'єктом оціночної діяльності ПП ДС брокерський торговий дім проведено оцінку ліквідаційної вартості обладнання (предмета застави) станом на 20.10.2017. Згідно висновку до Звіту з цієї незалежної оцінки, ліквідаційна вартість обладнання (заставного майна) становить 1 009 715,65 грн., що є на 20% нижчою ніж кінцева ціна його продажу на аукціоні. Відповідно до рецензії на Звіт від 20.10.2017, здійсненої ТОВ Агенство нерухомості Схід 2007 , вказаний Звіт у цілому відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна.

Таким чином, є всі підстави стверджувати, що ліквідатор, через проведення публічних торгів, забезпечив продаж майна боржника, в тому числі й предмету застави, за найвищою ціною, можливою за даних умов. Зокрема, предмет застави було продано за ціною, яка значно перевищує його ліквідаційну вартість, яка була визначена у звіті про незалежну оцінку такого майна, підтвердженими відповідною рецензією.

Відповідно до усталеної судової практики до предмету доказування недійсності результатів аукціону входять встановлення обставин недотримання ліквідатором та організатором аукціону вимог, які ставляться Законом до його проведення, які могли істотним чином вплинути на результати таких торгів. Зокрема, це стосується порядку отримання згоди заставного кредитора на продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення (стаття 42 Закону); особливостей укладення договору на аукціоні (стаття 50 Закону); порядку оприлюднення оголошення про проведення аукціону певного змісту, письмового повідомлення про проведення аукціону власника майна, замовника та інших осіб, визначених замовником (статті 58, 59 Закону); допуску до участі в аукціоні (стаття 61 Закону); допуску до місця проведення аукціону (стаття 63 Закону); порядку проведення аукціону (статті 64-68 Закону) тощо.

Відповідно до положень ч. 6 ст. 49 Закону організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону. Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди. Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

На виконання вказаних вимог закону ліквідатором проведено наступні заходи.

Розроблено та затверджено 10.03.2017 Положення про умови і порядок проведення конкурсу з визначення організатора аукціону з продажу майна ТОВ ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ МЕТАЛ УКРАЇНИ в процедурі ліквідації у справі про банкрутство №904/10898/16.

З метою визначення організатора аукціону в газеті Дніпровський Експрес від 16.03.2017 №11(725) опубліковано оголошення про проведення конкурсу з визначення організатора аукціону з продажу майна ТОВ ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ МЕТАЛ УКРАЇНИ , у результаті чого на адресу ліквідатора надійшли наступні заяви щодо участі в конкурсі -Товарної біржі Самарська (код СДРПОУ 35864015) та Товарної біржі Придніпров'я (код ЄДРПОУ 37007216).

За результатами розгляду отриманих пропозицій ліквідатором прийнято Рішення від 28.03.17р. про визначення кандидатури організатора відкритих торгів (аукціону) з реалізації активів ТОВ ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ МЕТАЛ УКРАЇНИ (код ЄДРПОУ 30491978).

У якості організатора торгів визначено Товарну біржу Самарська (код ЄДРПОУ 35864015, м. Дніпро, пл. Героїв майдану, 1/571) та укладено договір № 06ц-17 від 31.03.2017 про проведення відкритих торгів з продажу майна ТОВ ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ МЕТАЛ УКРАЇНИ .

Згідно установчих документів Товарної біржі Самарська (статуту), остання, здійснюючи свою господарську діяльність на основі принципу публічного проведення відкритих торгів, аукціонів, надає послуги по укладанню біржових угод, виявленню, упорядкуванню та полегшенню товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій, послуги по укладанню угод по відчуженню майна громадян та підприємств всіх форм власності (нерухомість, автотранспорт, основні фонди), послуги з проведення торгів (аукціоні) тощо (п.п.2.1., 2.2., 2.3.21, 2.3.33 Статуту).

Досвід проведення аукціонів з продажу майна підприємств-боржників становить 4 роки, що вбачається із Довідки №19/03-17 від 17.03.2017 про організовані та проведені ТБ Самарська публічні торги (аукціони). Організатор аукціону - ТБ Самарська не є заінтересованою особою стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону, що підтверджується відповідними відомостями із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Умови, укладеного ліквідатором з організатором торгів Договору, відповідають приписам Закону, зокрема ст. 51 Закону.

Так, відповідно до п.1.1 Договору замовник доручає, а організатор зобов'язується за свій рахунок вчинити усі необхідні дії з організації та проведення аукціону з продажу майна ТОВ ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ МЕТАЛ УКРАЇНИ , визначеного у додатковій угоді до цього Договору, у відповідності до Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (далі - Закон), цього Договору та чинного законодавства України, а Замовник - сплатити Організаторові обумовлену цим Договором винагороду.

У п. 2 Договору визначені обов'язки організатора аукціону, які відповідають вимогам ч. 5 ст. 51 Закону та у п. 1.2. Договору сторони визначили основні умови продажу майна - порядок визначення початкової вартості, порядок її зниження, а також можливість її зниження на самому аукціоні - повторному (не нижче, ніж до граничної вартості, 50 відсотків початкової вартості) та другому повторному (на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір) аукціонах, що відповідає приписам ст. ст. 65, 66 Закону.

Таким чином, умови проведення аукціону були визначені ліквідатором з урахуванням вимог ст.ст. 44, 65, 66 Закону, що відображено у Договорі з організатором торгів та у Додаткових угодах № 1 від07.06.2017 та № 2 від 02.08.2017 до цього Договору.

Відповідно до п. 4.1. Договору за послуги з організації та проведення аукціону Замовник сплачує Організатору винагороду в розмірі 4 % (чотирьох) відсотків від кінцевої вартості продажу майна.

Виходячи з наведеного, організатор аукціону та укладений з ним ліквідатором Договір відповідають вимогам Закону. Обраний ліквідатором організатор аукціону та умови вказаного договору не оскаржувалися, в тому числі й забезпеченим кредитором.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 09.06.2017 по справі № 904/10898/16 Товарну біржу Самарська (49000, м. Дніпро, пл. Героїв майдану, 1/571, код ЄДРПОУ 35864015) - організатора аукціонів у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "МЕТАЛ УКРАЇНИ", код ЄДРПОУ 30431978 - визнано учасником провадження у справі № 904/10898/16.

На виконання п.1.1. Договору про проведення торгів ліквідатором з ТБ Самарська було укладено Додаткову угоду №1 від 07.06.2017 до цього Договору, відповідно до якої сторони визначили, що продаж всього майна банкрута проводиться одним лотом у складі цілісного майнового комплексу за початковою вартістю, що дорівнює сукупності всіх визнаних у справі про банкрутство вимог кредиторів без можливості її пониження на самому аукціоні протягом 2-х (двох) місяців з моменту укладання (підписання) цієї Додаткової угоди, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 44 та ч.1 ст. 52 Закону.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 58 Закону організатор аукціону не пізніше як за 15 робочих днів до дня початку аукціону оприлюднює на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України (при проведенні електронних торгів - також на своєму веб- сайті) оголошення про проведення аукціону, а також письмово повідомляє про проведення аукціону власника майна, замовника та інших осіб, визначених замовником. Під час продажу на аукціоні права вимоги про проведення аукціону також повідомляється боржник.

Оголошення про проведення 04.08.2017 аукціону з продажу цілісно-майнового комплексу боржника за початковою вартістю, що дорівнює сукупності всіх визнаних у справі про банкрутство вимог кредиторів, без можливості її пониження на самому аукціоні, було розміщено о 13:07 на веб-сайті Вищого Господарського суду України: 04.07.2017 о 17:23 на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Також, 05.07.2017 організатор аукціону листами за вих. №№ 05/07-17, 06/17-17 від 05.07.2017, повідомив про проведення аукціону власників майна боржника, замовника, забезпеченого кредитора ПАТ Дельта банк , а також боржників, права вимоги до яких були виставлені на продаж на аукціоні, що підтверджується фіскальними чеками від 05.07.2017 та списком згрупованих поштових відправлень від 05.07.2017.

Останнім строком подання від учасників заяв на участь в аукціоні було - 28.07.2017 до 12:00 години. Заяв на участь в аукціоні у визначений строк подано не було, у зв'язку із чим на підставі ч. 1 ст. 55 Закону аукціон було визнано таким, що не відбувся, про що були зроблені відповідні повідомлення: 31.07.2017 о 14:14 на веб-сайті Вищого Господарського суду України о 15:22 на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Керуючись ч. 5 ст. 44 Закону щодо продажу майна боржника частинами у разі, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор та організатор аукціону уклали Додаткову угоду № 2 від 02.08.2017 до Договору № 06ц-17 від

31.03.17 р. на проведення відкритих торгів (аукціону).

Відповідно до п.2 цієї Додаткової угоди № 2 сторони домовились, що організатор аукціону проводить аукціон з продажу майна боржника окремими лотами на таких умовах:

- перший аукціон з продажу майна боржника окремими лотами проводиться протягом 2-х (двох) місяців з моменту підписання цієї додаткової угоди за початковою вартістю, визначеною на підставі незалежної оцінки заставного майна (майно за №№ 1 - 4), погодженої із забезпеченим кредитором ПАТ ДЕЛЬТА БАНК , а щодо іншого майна (майно за №№ 5-6) - за початковою вартістю, визначеною Замовником; на першому аукціоні з продажу майна боржника окремими лотами зниження початкової вартості лотів під час аукціону не допускається, якщо інше у подальшому не буде визначено Замовником.

- у випадку, якщо перший аукціон з продажу майна боржника окремими лотами не відбудеться з огляду на відсутність заявок на участь в аукціоні, організатор аукціону проводить повторний аукціон протягом 2-х (двох) місяців з моменту визнання попереднього аукціону таким, що не відбувся, за початковою вартістю лотів, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості лотів відповідного попереднього аукціону, якщо інше у подальшому не буде визначено Замовником; повторний аукціон проводиться з можливістю зниження на самому аукціоні початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону;

- у випадку, якщо повторний аукціон з продажу майна боржника окремими лотами не відбудеться з огляду на відсутність заявок на участь в аукціоні, організатор аукціону проводить другий повторний аукціон протягом 2-х (двох) місяців з моменту визнання повторного аукціону таким, що не відбувся, за початковою вартістю лотів, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості повторного аукціону, якщо інше у подальшому не буде визначено Замовником; другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості на самому аукціоні за відсутності бажаючих укласти договір на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір, якщо інше у подальшому не буде визначено Замовником.

У зв'язку із тим, що перший прилюдний аукціон з продажу ЦМК боржника не відбувся, а також у зв'язку із проведеною незалежною оцінкою предмета застави (є в матеріалах справи), на запит ліквідатора щодо погодження умов подальшого продажу предмета застави, банк листом від

21.08.17р. № 23.1/534 погодив умови продажу заставного майна, а саме надав згоду на проведення перших прилюдних торгів з продажу заставного майна окремими лотами за початковою вартістю не менше (без можливості її зниження на аукціоні):

- Лінія хромування алюмінієвої котушки у складі 15 блоків, модель CL-1600-AL15, інв.№ 1020-5 907 874 грн.

- Лінія покриття алюмінієвих котушок у складі 11 блоків, модель CCL-1600-AL10, інв. № 1021 5 188 217 грн.

- Лінія ламінування у складі 27 блоків, модель ACPLD-1600, інв. № 1022 - 7 291 826 грн.

- Пристрій обрізання 4950 м/м, модель СРЕ-502-10, інв. № 1023 - 563 917 грн.

Оголошення про проведення 22.09.2017 аукціону з продажу майна частинами (окремими лотами) на умовах, погоджених із забезпеченим кредитором, було розміщено 22.08.2017 о 13:28 на веб-сайті Вищого Господарського суду України та 22.08.2017 о 16:34 на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Також, 24.08.2017 організатор аукціону листами за №№ 24/08-17, 25/08-17 від 23.08.2017 повідомив про проведення аукціону власників майна боржника, замовника, забезпеченого кредитора ПАТ Дельта банк , а також боржників, права вимоги до яких були виставлені на продаж на аукціоні, що підтверджується фіскальними чеками від 24.08.2017 та списком згрупованих поштових відправлень від 24.08.2017.

Останнім строком подання від учасників заяв на участь в аукціоні було - 12.09.2017 до 12:00 години. Заяв на участь в аукціоні у визначений строк подано не було, у зв'язку із чим на підставі ч. 1 ст. 55 Закону аукціон було визнано таким, що не відбувся, про що були зроблені відповідні повідомлення: 12.09.2017 о 13:16 на веб-сайті Вищого Господарського суду України та 12.09.2017 о 14:10 на веб-сайті Міністерства юстиції України .

Ліквідатор листом №01-12/55 від 13.09.2017 звернувся до Банку з проханням погодження умов проведення повторних торгів з продажу застави окремими лотами за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків від початкової вартості першого прилюдного аукціону з можливістю її зниження на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.

У відповідь Банк листом за вих. №23.1/667 від 22.09.2017 повідомив, що у зв'язку із запровадженням у банку внутрішніх процедур щодо погодження відповідних питань, зокрема й питань надання ліквідатору згод у процедурі банкрутства через комітет з управління майном (активами) банків, ПАТ ДЕЛЬТА БАНК вимагав не здійснювати жодних дій у процедурі банкрутства, що направлені на відчуження заставного майна банку, до отримання рекомендацій такого комітету.

Однак, зважаючи на встановлені Законом обмежені строки проведення ліквідаційної процедури та скорого спливу граничного 12-ти місячного терміну її проведення, а також враховуючи наявність Ухвали господарського суду Дніпропетровської області від 09.06.2017, якою погоджено продаж заставного майна боржника, ліквідатор не призупиняв процедуру проведення публічних торгів організатором аукціону - Товарною біржою Самарська .

Оголошення про проведення 25.10.2017 повторного аукціону з продажу майна боржника окремими лотами за початковою вартістю, зменшеною на 20 відсотків від початкової вартості першого прилюдного аукціону з можливістю її зниження на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону, було розміщено 25.09.2017 о 13:04 на веб-сайті Вищого Господарського суду України та 26.09.17р. о 08:55 на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Також, 26.09.2017 організатор аукціону листами за №№26/09-17, 27/09-17 повідомив про проведення аукціону власників майна боржника, замовника, забезпеченого кредитора ПАТ Дельта банк , а також боржників, права вимоги до яких були виставлені на продаж на аукціоні, що підтверджується фіскальними чеками від 26.09.2017 та списком згрупованих поштових відправлень від 26.09.2017.

Останнім строком подання від учасників заяв на участь в аукціоні було - 17.10.2017 до 12:00 години. Заяв на участь в аукціоні у визначений строк подано не було, у зв'язку із чим на підставі ч. 1 ст. 55 Закону аукціон було визнано таким, що не відбувся, про що були зроблені відповідні повідомлення: 18.10.2017 о 14:49 на веб-сайті Вищого Господарського суду України та 18.10.2017 о 14:45 на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Ліквідатором на адресу Банку було направлено листа за вих. №01-12/59 від 18.10.2017 про погодження других повторних торгів з продажу застави.

У відповідь банк листом за вих. №23.1/738 від 23.10.2017 повідомив, що подальша реалізація майна в процедурі банкрутства є неможливою, оскільки є ухвали Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 08.09.2017 у справі №203/6090/16-ц про забезпечення позову, якими заборонено ТОВ Інвестиційна компанія МЕТАЛ УКРАЇНИ вчиняти будь-які дії щодо продажу рухомого майна, яке виставлено до продажу на аукціоні.

Листом за вих. №01-12/60 від 31.10.2017 ліквідатор повідомив ПАТ ДЕЛЬТА БАНК , що вказані заходи забезпечення позову скасовані ухвалами Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 20.10.2017 у справі №203/6090/16-ц, тому перепон для проведення торгів не існує.

Приймаючи до уваги що, ухвалою суду від 17.10.2017 по справі № 904/10898/16 граничний строк проведення ліквідаційної процедури банкрута встановлено до 13.12.2017, та ліквідатора зобов'язано до цього строку подати ліквідаційний звіт та баланс банкрута, а також враховуючи, що Банком по суті запиту ліквідатора щодо умов проведення другого повторного аукціону з продажу заставного майна не висловлено заперечень та зауважень, ліквідатором прийнято рішення про проведення другого повторного аукціону з продажу майна банкрута, в тому числі заставного, відповідно до ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 09.06.2017 по справі №904/10898/16 щодо дозволу на продаж заставного майна та договору про проведення відкритих торгів, на умовах, викладених у договорі про проведення торгів.

Оголошення про проведення 01.12.2017 другого повторного аукціону з продажу майна боржника окремими лотами за початковою вартістю лотів, зменшеною на 20 відсотків щодо початкової вартості повторного аукціону, з можливістю зниження початкової вартості на самому аукціоні за відсутності бажаючих укласти договір на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір, було розміщено 31.10.2017 о 17:21 на веб-сайті Вищого Господарського суду України та 31.10.2017 о 17:47 на веб-сайті Міністерства юстиції України. Кінцевий термін прийому заявок на участь в аукціоні було визначено у оголошенні - 24.11.2017

Також, організатор аукціону листами за №№ 31/10-17, 32/10-17 від 31.10.2017 повідомив про проведення аукціону власників майна боржника, замовника, забезпеченого кредитора ПАТ Дельта банк , а також боржників, права вимоги до яких були виставлені на продаж на аукціоні, що підтверджується фіскальними чеками від 02.11.2017 та списком згрупованих поштових відправлень від 02.11.2017.

Умови продажу майна боржника на аукціоні, які зазначені в оголошеннях за №№ 44205, 45455, 46137, 46867, відповідають вимогам ч. 5 ст. 44 та ч.1 ст. 52, 65, 66 Закону та Договору про проведення торгів (аукціону.)

Приписи ч.1 ст. 59 Закону висувають загальні вимоги щодо змісту оголошення, яке повинно містити відомості про: майно, що продається, його характеристику та місцезнаходження; час та місце проведення аукціону; початкову вартість та відомості про можливість її зниження на тому ж аукціоні; розмір та порядок внесення гарантійного внеску; можливість надання переможцю податкової накладної; продавця майна (найменування, місцезнаходження, засоби зв'язку); порядок, місце, строк і час представлення заявок на участь в торгах; порядок оформлення участі в торгах, перелік документів і вимоги, що пред'являються учасникам, до їх оформлення; порядок і критерії виявлення переможця торгів; строки платежів, реквізити рахунків, на які вносяться платежі; організатора аукціону (найменування, місцезнаходження, засоби зв'язку); спосіб отримання додаткової інформації про проведення аукціону. В оголошенні наводиться текст договору, що укладається на аукціоні, крім умови про ціну та зазначення особи покупця (ч. 2 ст. 59 Закону). В оголошенні вміщуються фотографічні зображення речей, що продаються (ч. 9 ст. 59 Закону).

Виходячи із аналізу розміщених вище оголошень, останні відповідають вимогам, встановленим у ч.ч. 1, 2,9 ст. 59 Закону.

В оголошенні також оприлюднено копії всіх документів, необхідних для визначення змісту права вимоги, як того вимагає ч. 8. ст. 59 Закону.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 59 Закону в оголошеннях про повторні аукціоні також вказано на адреси сторінок веб-сайтів, на яких розміщено інформацію про проведення попередніх аукціонів.

Відповідно до Протоколу організатора аукціону про визначення учасників другого повторного аукціону з продажу майна підприємства банкрута станом на 12 год. 00 хв. 24.11.2017 на Товарну біржу Самарська надійшло дві заяви на участь у другому повторному аукціоні, а саме від ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (код ЄДРПОУ 41723268, місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Каштанова, 2Б) та від фізичної особи ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА_1), які цим протоколом були визнані учасниками другого повторного аукціону.

01.12.17р. другий повторний аукціон з продажу майна боржника окремими лотами визнано таким, що відбувся, про що було розміщено відповідне оголошення на веб-сайті Вищого Господарського суду України та на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Згідно протоколу №01/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №1 Лінія хромування алюмінієвої котушки у складі 15 блоків, модель CL-1600-AL15 інв. № 1020, продано ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною 378 103,94 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №1 купівлі-продажу майна банкрута в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Згідно протоколу №02/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №2 Лінія покриття алюмінієвих котушок у складі 11 блоків, модель CCL-1600-AL10,інв. № 1021, продано ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною 332 045,89 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №2 купівлі-продажу майна банкрута в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Згідно протоколу №03/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №3 Лінія ламінування у складі 27 блоків, модель ACPLD-1600, інв. № 1022 продано, ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною 466 676,86 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №3 купівлі-продажу майна банкрута в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Згідно протоколу №04/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №4 Пристрій обрізання 4950 м/м, модель СРЕ-502-10, інв. № 1023, продано ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною 36 090,69 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №4 купівлі-продажу майна банкрута в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Згідно протоколу №05/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №5 дебіторська заборгованість у розмірі 474 865,68 грн. на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута, продано ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною 30 391,40 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №5 про відступлення права вимоги в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Згідно протоколу №06/12-17 від 01.12.2017 про проведення другого повторного аукціону (торгів) на ТБ Самарська лот №6 інструменти, прилади, інвентар та необоротні матеріальні активи у кількості 40 одиниць, продано ТОВ ВЕЛЛСІСТЕМ (ЄДРПОУ 41723268) за ціною З 286,82 грн. У зв'язку із сплатою покупної ціни укладено Договір №6 купівлі-продажу майна банкрута в провадженні у справі про банкрутство від 04.12.2017 та підписано Акт про передання права власності на майно.

Відповідно до ч.4. ст. 71 Закону переможець торгів повинен протягом п'яти днів з дня одержання проекту договору підписати його та перерахувати кошти за придбане майно на зазначений у протоколі номер банківського рахунка.

Згідно із ч.2 ст. 70 Закону гарантійний внесок, сплачений переможцем аукціону, зараховується до ціни, що підлягає сплаті.

Відповідно до згаданих протоколів торгів від 01.12.2017 на момент складання цих протоколів, переможцем аукціону по Лоту №№1 - 6 кошти сплачені в повному обсязі за рахунок сплати гарантійного внеску.

Дії ліквідатора або організатора аукціону з будь-яких питань підготовки, проведення та визначення результатів аукціонів з боку учасників аукціону та третіх осіб не оскаржувалися.

Такими чином, з огляду на всі вищевказані фактичні обставини справи, аукціон з продажу майна боржника, у тому числі й предмету застави, було проведено у повній відповідності до вимог чинного законодавства України.

Таким чином, апеляційна скарга публічного акціонерного товариства "Дельта Банк", м. Київ на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2018 року по справі 904/10898/16 не підлягає задоволенню, оскільки мотиви та підстави, зазначені в даній скарзі щодо скасування даної ухвали є безпідставними та необґрунтованими, а натомість ухвалу суду ухвалено у відповідності до вимог чинного законодавства України, та вірно застосовано судом, як норми процесуального так і матеріального права, в повному обсязі з'ясовано обставини, що мають значення для справи, доведено та всебічно обґрунтовано їх в ухвалі, надано належну оцінку всім доказам, ґрунтуючись на повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності.

З урахуванням приписів п.1 ч.4 ст.129 ГПК України витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги слід покласти на скаржника.

Керуючись ст. ст. 275, 276, 282 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.01.2018р. у справі №904/10898/16 - залишити без змін .

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Дельта Банк", м. Київ - залишити без задоволення.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя І.М. Науменко

Суддя О.С. Євстигнеєв

Суддя В.О. Кузнецов

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.03.2018
Оприлюднено27.03.2018
Номер документу72960820
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/10898/16

Постанова від 03.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 03.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 03.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 20.03.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Постанова від 20.03.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Постанова від 20.03.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні