Ухвала
від 05.04.2018 по справі 912/791/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91          E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 квітня 2018 року                                                  Справа № 912/791/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей", 03151, м. Київ, просп. Повітрофлоцький, 52, офіс 276

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ботанік-Сервіс", 25006, м. Кропивницький, вул. Шевченка, 20/24, офіс 12

простягнення 310422,08 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою № 148 від 02.04.2018, яка містить вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ботанік-Сервіс" заборгованості за Договором про надання послуг з охорони № 011 від 19.03.2007 у розмірі 310422,08 грн, з якої: 184250,00 грн основного боргу, 63865,30 грн пені, 10483,93 грн -3% річних та 51822,85 грн інфляційних, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до частини 1 пункту 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що з урахуванням положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" становить 1762,00 грн.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", в редакції на дату подання позовної заяви, встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 1762,00 грн.

За подання до господарського суду встановлено наступний розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 163 Господарського процесуального кодексу України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Таким чином, подавши вказаний позов з вимогою про стягнення 310422,08 грн заборгованості, позивач мав сплатити судовий збір в розмірі 4656,33 грн.

Однак, як вбачається з матеріалів поданої позовної заяви, в якості доказу сплати судового збору позивачем надано платіжне доручення № 30 від 29.03.2018 на суму 4656,00 грн.

Вказане, свідчить про недоплату позивачем судового збору в розмірі 0,33 грн, а отже до позовної заяви не додано належних доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

За таких обставин, позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" не може бути призначений до розгляду та підлягає залишенню без руху до виправлення недоліків, а саме надання позивачем доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, а саме сплати доплати судового збору в сумі 0,33 грн.

Крім того, у відповідності до вимог пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В силу вимог частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, у відповідності до вимог процесуального закону, на позивача покладається обов'язок надіслання учасникам справи позовної заяви та доданих до неї документів саме листом з описом вкладення.

Згідно Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 підтвердженням надання послуг поштового зв'язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

Виходячи з викладеного, належним доказом відправлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів є саме опис вкладення та документ, що підтверджує надання поштових послуг (фіскальний чек, розрахункова квитанція тощо).

Однак, позивачем зазначених вимог не виконано.

Так, на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів Товариством з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" надано до суду лише фіскальний чеквід 02.04.2018 та не надано опису вкладення.

Вказане підтверджується актом загального відділу (канцелярії) № 120 від 04.04.2018, в якому зазначено про відсутність опису вкладення.

Будь-які інші докази, які б підтверджували вручення відповідачу примірнику позовної заяви з додатками іншим шляхом, позивачем до суду не надані.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що наданий позивачем фіскальний чек на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів не є належними доказом виконання позивачем вимог пункту 1 частини 1 статті 164, статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

За таких обставин, позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" не може бути призначений до розгляду та підлягає залишенню без руху до виправлення недоліків, а саме надання позивачем господарському суду належних доказів відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (опис вкладення), а також доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, а саме доплати судового збору в сумі 0,33 грн.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" № 148 від 02.04.2018 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ботанік-Сервіс" про стягнення 310422,08 грн - залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" усунути, встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме: надати суду докази сплати судового збору у встановленому порядку в розмірі (докази доплати судового збору в розмірі 0,33 грн) та належні докази відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (опис вкладення).

3. Роз'яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей", що у відповідності до ч.ч, 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Копії ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "АЛГОЛ-Персей" за адресою: 03151, м. Київ, просп. Повітрофлоцький, 52, офіс 27 та за адресою представника: 20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Європейська, 52, оф. 5; Товариству з обмеженою відповідальністю "Ботанік-Сервіс" за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Шевченка, 20/24, офіс 12.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Ухвалу підписано 05.04.2018.

Суддя                                                                       В.В.Тимошевська

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно - телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено11.04.2018
Номер документу73192702
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/791/18

Рішення від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.07.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 20.06.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.05.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні