Ухвала
від 04.04.2018 по справі 635/3664/16-ц
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/3664/16-ц

Провадження по справі № 2/635/650/2018

У Х В А Л А

про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи

04 квітня 2018 року Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Шинкарчука Я.А.,

секретар судового засідання - Желізовій О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Покотилівка Харківського району Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи - ОСОБА_3, Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області про встановлення факту, який має юридичне значення, визнання заповіту недійсним, визнання домоволодіння спільною сумісною власністю та визнання права власності, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Харківського районного суду Харківської області знаходиться вказана цивільна справа.

Позивачем ОСОБА_1 подано до суду клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_4, яка померла 22 грудня 2015 року, на час складання заповіту. 04 квітня 2018 року нею також надана заява, в якій вказано, що вона просить розглядати питання про призначення експертизи у її відсутність, а питання які просить поставити на вирішення експерту вже раніше були нею описані у попередніх заявах.

Представник відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_5, яка діє на підставі договору про надання юридичної допомоги від 16.06.2016 б/н, надала до суду заяву, в якій вказала, що просить розглядати питання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи у її відсутність.

Представник третьої особи - Першої державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області в судове засідання не з'явився, в матеріалах справи міститься заява, про розгляд справи у відсутність представника від Першої державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання позивача ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до частини другої статті 1257 ЦК України за позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

Згідно положень статті 202 ЦК України заповіт є одностороннім правочином.

За статті 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання правочину недійсним.

Так, за статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину вимог, які встановлені частинами 1-3, 5, 6 статті 203 цього Кодексу.

За частиною першою статті 225 ЦК України правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

В пункті 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування зазначається, що за позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо він був складений особою під впливом фізичного або психічного насильства, або особою, яка через стійкий розлад здоров'я не усвідомлювала значення своїх дій та /або/ не могла керувати ними. Для встановлення психічного стану заповідача в момент складання заповіту, який давав би підставу припускати, що особа не розуміла значення своїх дій і /або/ не могла керувати ними на момент складання заповіту, суд призначає посмертну судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до вимог частини першої статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно статті 105 ЦПК України призначення експертизи є обов'язковим у разі заявлення клопотання при призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов'язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров'я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Статтею 21 Закону України Про психіатричну допомогу визначено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Оскільки дійсно для з'ясування обставин, що мають значення у даній справі, необхідні спеціальні знання, без яких встановити відповідні обставини неможливо, тому суд приходить до висновку, що клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення посмертної судової-психіатричної експертизи слід задовольнити.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити з підстав пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 103, 105, 252, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання ОСОБА_1 призначення у цивільній справі №635/3664/16-ц посмертної судової-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі №635/3664/16-ц за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи - ОСОБА_3, Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області про встановлення факту, який має юридичне значення, визнання заповіту недійсним, визнання домоволодіння спільною сумісною власністю та визнання права власності, посмертну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-Чи могла ОСОБА_4, яка померла 22 грудня 2015 року, при наявності у неї захворювань розуміти свої дії під час складання заповіту від 25 лютого 2010 року?

-Чи могла ОСОБА_4, яка померла 22 грудня 2015 року, при наявності у неї захворювань керувати своїми діями при складанні заповіту від 25 лютого 2010 року?

Проведення експертизи доручити експертам Відділення судово-психіатричної експертизи №18 Комунального закладу охорони здоров'я Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статті 384, 385 КК України.

Витрати по попередній оплаті судової експертизи покласти на ОСОБА_1.

Роз'яснити сторонам відповідно до положень статті 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Надати експертам Відділення судово-психіатричної експертизи №18 Комунального закладу охорони здоров'я Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3 матеріали цивільної справи № 635/3664/16-ц.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Харківський районний суд Харківської області.

Учасники справи мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо така скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення їм ухвали суду.

Суддя - Я.А. Шинкарчук

Дата ухвалення рішення04.04.2018
Оприлюднено13.04.2018
Номер документу73272435
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, який має юридичне значення, визнання заповіту недійсним, визнання домоволодіння спільною сумісною власністю та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —635/3664/16-ц

Постанова від 20.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Постанова від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні