Рішення
від 02.04.2018 по справі 916/725/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" квітня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/725/17

Господарський суд Одеської області у складі: головуючий Суддя Демешин О. А., судді Желєзна С. П., Невінгловська Ю. М., при секретарі судового засідання Заболотній Я. О. розглянувши справу № 916/725/17:

за позовом Чорноморської міської ради Одеської області

до Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН»

про визнання права власності

та

за зустрічним позовом Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН»

до Чорноморської міської ради Одеської області

про стягнення 2508850,00 грн.

та

за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору : Громадська організація „Чорноморське міське об'єднання учасників та ветеранів антитерористичної операції „РУБЕЖ»

до Чорноморської міської ради Одеської області

та Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН»

про визнання права власності

за явкою представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність ;

від відповідача: ОСОБА_2 - довіреність;

від третьої особи: ОСОБА_3 - довіреність;

СУТЬ СПОРУ : Чорноморська міська рада Одеської області (далі - Позивач) звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом до Громадської організації "СПОРТИВНИЙ КЛУБ "БАСТІОН" (далі - Відповідач) про визнання за територіальною громадою м. Чорноморська в особі Чорноморської міської ради Одеської області права власності на будівлю стадіону загальною площею 6563 м 2 , а саме: двохповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ."А") загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6) підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2, з підстав, передбачених ч.5 ст.376 ГПК України, оскільки вказане нерухоме майно самочинно збудоване на земельній ділянці територіальної громади м.Чорноморськ (колишня назва - Іллічівськ) та у зв'язку з відмовою державним реєстратором у реєстрації права власності на вказане майно.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.03.2017р. позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі № 916/725/17.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 13.04.2017р. для сумісного розгляду з первісним позовом прийнято зустрічний позов Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН» до Чорноморської міської ради Одеської області про стягнення 2508850 грн. витрат на будівництво будівлі стадіону загальною площею 6563 м 2 з підстав виникнення права на відшкодування таких витрат, відповідно до ч.6 ст.376 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.05.2017р. для сумісного розгляду з первісним та зустрічним позовами прийнято позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Громадської організації „Чорноморське міське об'єднання учасників та ветеранів антитерористичної операції „РУБЕЖ» (далі - Третя особа) до Чорноморської міської ради Одеської області та Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН» про визнання права власності на огорожу стадіону, що розташований за адресою: вул.Набережна, 2, м.Чорноморськ, Одеської області.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.05.2017р. справу прийнято до свого провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя Демешин О.А., судді Оборотова О.Ю., Смелянець Г.Є.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.07.2017р. по справі було призначено судову будівельно-технічну та оціночно-будівельну експертизу і провадження у справі зупинено.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.05.2017р. справу прийнято до свого провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя Демешин О.А., судді Желєзна С.П., Щавинська Ю.М. та провадження у справі поновлено.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 11.09.2017р. провадження у справі зупинено до проведення експертизи.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 11.12.2017р. провадження у справі поновлено.

14.12.2017р. (вх.№ 2-6701/17) відповідачем надано заяву про збільшення зустрічних позовних вимог, якою просить стягнути з Чорноморської міської ради 10358310грн. в якості відшкодування витрат на будівництво стадіону.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 18.01.2018р. справу прийнято до свого провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя Демешин О.А., судді Желєзна С.П., Невінгловська Ю.М. та розгляд справи призначено до розгляду в порядку загального провадження зі стадії підготовчого провадження.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 06.03.2018р. закрито підготовче провадження та розгляд призначено розгляд справи по суті.

Позивач позов підтримує у повному обсязі.

Відповідач зустрічний позов підтримує у повному обсязі. З позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, заперечує з підстав, викладених у відзиві на позов третьої особи.

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, свій позов підтримує у повному обсязі. Проти задоволення первісного позову заперечує в частині визнання права власності на огорожу стадіону, а із зустрічним позовом не згодна, що вбачається з заперечень проти зустрічного позову.

У зв'язку з ненаданням відзиву позивачем на зустрічний позов - справа розглядається за наявними матеріалами, в порядку . У зв'язку з наданням позивачем відзиву на позов третьої особи з пропущенням, встановленого судом строку, цей відзив не приймається до уваги.

В судовому засіданні оголошувалась перерва до 02.04.2018р. о 15.00

В С Т А Н О В И В :

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги Позивач посилається на те, що 17.05.2006 року між Міським управлінням житлово-комунального господарства м. Іллічівська Одеської області та ГО "СК "Бастіон" було укладено договір оренди стадіону, який належить на праві власності територіальній громаді м. Іллічівська в особі Іллічівської міської ради та розташований за вищевказаною адресою.

14.09.2006 року розпорядженням № 811 міського голови м. Іллічівська Відповідачу було дозволено проектування і підготовку матеріалів попереднього погодження місця розташування адміністративно побутового комплексу стадіону.

29.05.2009 року Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області відповідачеві було видано дозвіл № 480 на виконання будівельних робіт з реконструкції стадіону.

Листом від 22.09.2010 року № 01/12-4631 Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області повідомила позивача про те, що раніше наданий відповідачеві дозвіл на виконання будівельних робіт від 29.05.2009р. № 480 скасовано у зв'язку із протестом прокуратури Одеської області, однак, станом на 19.06.2009 року будівельні роботи з реконструкції стадіону відповідачем були виконані.

Вказуючи те, що ГО «СК «Бастіон» у встановленому законом порядку не надавалася земельна ділянка під будівлею стадіону, а дозвіл на виконання будівельних робіт з реконструкції стадіону було скасовано, Позивач вважає, що реконструйований стадіон є об'єктом самочинного будівництва, і тому, на підставі ч. 5 ст. 376 ЦК України, просить задовольнити позов, визнавши за територіальною громадою міста Чорноморська в особі Чорноморської міської ради права власності на будівлю стадіону загальною площею 6563 м 2 , а саме: двохповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ."А") загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6) підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2.

Відповідач, обгрунтовуючи свої зустрічні позовні вимоги про стягнення 10358310грн. в якості відшкодування витрат на будівництво стадіону, посилається на те, що в разі задоволення первісного позову про визнання за позивачем права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, що розташоване на земельній ділянці територіальної громади м.Чорноморська, Громадській організації „Спортивний клуб „Бастіон» належить відшкодувати витрати, здійснені на таке самочинне будівництво, відповідно до ч.6 ст.376 ЦК України.

Третя особа, заперечуючи проти зустрічного позову, посилається на відсутність у ГО СК „Бастіон» будь-яких правових підстав на відшкодування витрат на самочинне будівництво, оскільки пунктом 2.1.17 договору оренди від 17.05.2006р. передбачено, що орендар не має право на відшкодування коштів, витрачених на капітальний ремонт стадіону. Крім того, третя особа звертає увагу на відсутність погоджень орендодавця на поліпшення орендованого майна, і, як наслідок, відсутність підстав для відшкодування витрат на такі поліпшення, відповідно до вимог ч.3 ст.778 ЦК України, що кореспондується зі статтею 27 Закону України „Про оренду державного та комунального майна» .

Обгрунтовуючи свої позовні вимоги, третя особа посилається на те, що право власності на огорожу стадіону за адресою: м.Чорноморськ, вул..Набережна, 2, слід визнати за Громадською організацією „Чорноморське міське об'єднання учасників та ветеранів антитерористичної операції „РУБЕЖ» з метою захисту цього об'єкту культурно-спортивного призначення від знищення безхазяйного майна стадіону, оскільки воно може бути знищено третіми особами, в порушення прав членів громади м.Чорноморська.

Заперечуючи проти позову третьої особи, відповідач (позивач по зустрічному позову) посилається на те, що статтею 335 ЦК України передбачено можливість передачі безхазяйної речу у комунальну власність, а не у власність громадських організацій. Крім того, відповідач зазначає про відсутність порушеного права та законного інтересу третьої особи.

Заслухавши пояснення учасників справи та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що первісний та зустрічний позови підлягають задоволенню, а у задоволенні позову третьої особи слід відмовити, виходячи з наступного :

Визнання за територіальною громадою м. Іллічівська (на цей час - Чорноморська) , в особі Іллічівської (на цей час - Чорноморської) міської ради Одеської області права власності на будівлю стадіону загальною площею 6563 м 2 , а саме: двохповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ."А") загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6) підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2 - вже було предметом спору по справі №12/192-10-5389, що розглядалась Господарським судом Одеської області.

При цьому, суд зазначає, що позивачем змінено підстави для звернення до суду з позовом, що наразі розглядається судом, а саме - відмова державного реєстратора у державній реєстрації права на нерухоме майно стадіону, з підстав відсутності дійсного дозволу на будівництво спірного майна після відповідного звернення Чорноморської міської ради до державного реєстратора, як до органу, що реєструє майнові права на нерухоме майно.

Таким чином, первісний позов по цій справі заявлено з інших підстав, ніж у справі №12/192-10-5389.

Частиною 4 статті 75 ГПК України встановлено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншой справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено постановою Одеського апеляційного господарського суду від 10.06.2014р. по справі №12/192-10-5389, яке набрало законної сили, 13.02.2006р. Міське управління житлово-комунального господарства м. Іллічівська Одеської області листом за №138-А повідомило ГО «СК «Бастіон» про те, що не заперечує проти реконструкції стадіону за рахунок власних коштів останнього.

Розпорядженням Іллічівського міського голови від 06.03.2006р. № 161 дозволено Міському управлінню житлово-комунального господарства м. Іллічівська Одеської області проектування реконструкції стадіону по вул. Набережній в м. Іллічівську, який переданий в оренду ГО «СК «Бастіон» .

На підставі рішення Виконавчого комітету Іллічівської міської ради від 10.04.2006р. № 413 територіальній громаді в особі Іллічівської міської ради 21.04.2006 року було видано свідоцтво про право власності на стадіон, до складу якого входять одноповерхова будівля "А" площею забудови 64,30 кв.м. та споруди: №1 - огорожа, І - замощення, ІІ - футбольне поле площею 3 520 кв.м., за адресою: м. Іллічівськ, вул. Набережна, № 2.

17.05.2006 року між Міським управлінням житлово-комунального господарства м. Іллічівська Одеської області (орендодавець) та ГО «СК «Бастіон» (орендар) було укладено договір оренди стадіону, за яким орендодавець зобов'язався передати орендареві в строкове платне користування стадіон, який розташований на вулиці Набережній, 2 (два), в місті Іллічівську Одеської області, на земельній ділянці площею 5 744 кв.м., а орендар зобов'язався прийняти це нерухоме майно, своєчасно сплачувати орендну плату та після припинення цього договору повернути орендоване нерухоме майно орендодавцеві в належному стані.

Згідно з п. 1.3 договору стадіон, орендною площею 5744 кв.м., надається для використання орендарем як спортивний комплекс.

Умовами п.п. 2.1.8, 2.1.10 даного договору закріплено обов'язок орендаря здійснювати капітальний ремонт, реконструкцію, перепланування, переобладнання орендованого стадіону тільки за письмової згоди орендодавця, а після припинення договору повернути орендоване майно орендодавцеві в належному стані, не гіршому, ніж під час передачі його в оренду, з урахуванням фізичного зносу.

Договір укладається терміном на десять років та діє з першого червня дві тисячі шостого року до першого червня дві тисячі шістнадцятого року (п.6.1. договору).

Зазначений договір посвідчено приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу та зареєстровано в реєстрі за № 2539.

Листом від 24.05.2006р. № 768 Міське управління житлово-комунального господарства м. Іллічівська Одеської області повідомило ГО «СК «Бастіон» про те, що на підставі п. 2.1.8 укладеного договору оренди дозволяє реконструкцію стадіону, розташованого за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2, за рахунок власних коштів останнього та доручає йому виступити замовником на проектування і будівництво стадіону.

Розпорядженням Іллічівського міського голови від 14.09.2006р. № 811 дозволено ГО «СК «Бастіон» проектування і підготовку матеріалів попереднього погодження місця розташування адміністративно-побутового комплексу стадіону по вул. Набережній, 2 в м. Іллічівську.

Листом від 06.11.2007р. № 16-1092 виконавчий комітет Іллічівської міської ради повідомив відповідача, що в доповнення до розпорядження Іллічівського міського голови № 161 від 06.03.2006 року замовнику ГО «СК «Бастіон» дозволена реконструкція адміністративно-побутової будівлі стадіону.

На підставі наданих замовником ГО «СК «Бастіон» правовстановлюючих та інших вихідних документів ліцензованою організацією ТОВ «Акрополіс» було розроблено робочий проект реконструкції стадіону з облаштуванням штучного покриття і підпірних стін з огородженням, який було погоджено усіма відповідними установами та організаціями, у тому числі управлінням архітектури та містобудування Іллічівської міської ради, з наданням позитивних висновків.

31.03.2009 року філією державного підприємства «Спеціалізована державна експертна організація - центральна служба української державної будівельної експертизи» в Одеській області «Одесадержбудекспертиза» було надано позитивний комплексний експертний висновок № 269-03-0 по затверджуваній частині стадії робочого проекту «Реконструкція стадіону ГО «СК «Бастіон» за адресою: м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2.

29.05.2009 року Інспекцією державного архітектурного-будівельного контролю в Одеській області відповідно до проектної документації, яка погоджена: Іллічівське МУ ГУМВС України в Одеській області від 19.07.2006р. № 614; Одеська центральна СЕС на водному транспорті від 07.02.2007р. № 24; ДП ЧЕТЦ від 14.06.2007р. № 51.-01.-31.-1784.07 та від 01.08.2006р. № 51.-01.-31.-2081.06; УАМ Іллічівської МР від 27.07.2006р. № 013-17-88(88); Іллічівський МГ від 06.03.2006р. № 161; Іллічівська міськрада від 06.11.2007р. № 16-1092 та затверджена наказом замовника від 11.05.2009р. за № 20, було видано ГО «СК «Бастіон» дозвіл № 480 на виконання будівельних робіт з реконструкції стадіону, розташованого за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2, терміном дії: до кінця реконструкції.

Згідно з актом готовності об'єкта до експлуатації, підписаним уповноваженими особами генпроектувальної, генпідрядної та субпідрядної організацій, що здійснювали будівництво, замовника та орендаря, а також Іллічівської міської ради, реконструкцію стадіону територіальної громади в особі Іллічівської міської ради, що знаходиться в оренді у ГО «СК «Бастіон» , вважати закінченою будівництвом і об'єкт готовим до експлуатації, будівельно - монтажні роботи виконано у період з 01.06.2009р. по 02.12.2009р., будівництво здійснювалося генеральним підрядником ПП «Плавбудзагін» на підставі дозволу на виконання будівельних робіт виданого Інспекцією ДАБК від 29.05.2009р. № 480.

З матеріалів технічної інвентаризації вбачається, що спірний об'єкт нерухомості стадіон складається з двоповерхового адміністративно-побутового корпусу з підвальним поверхом (літ "А"), загальною площею 251,3 кв.м., огорожі (№1), хвіртки (№2, №5), воріт (№3, №4, №6), підпірної стінки (№7), оглядового колодязю (№8), футбольного поля (І) та спортивного майданчику (ІІ). Загальна площа стадіону складає 6 563 кв.м.

Листом від 22.09.2010р. .№ 01/12-4631 Інспекція державного архітектурного-будівельного контролю в Одеській області повідомила Іллічівську міську раду, що у зв'язку з протестом прокуратури Одеської області дозвіл на виконання будівельних робіт від 29.05.2009р. № 480 з реконструкції стадіону по вул. Набережна, 2, м. Іллічівськ нею скасовано наказом № 595 від 22.09.2010р.

Суд зазначає, що постановою Одеського окружного адміністративного суду від 02.04.2015р. у справі № 2а/1570/181/2011, яка набрала законної сили, було відмовлено у задоволенні адміністративного позову Громадської організації Спортивний клуб »Бастіон» до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області прпо визнання протиправним та скасування наказу № 595 від 22.09.2010р., яким було скасовано раніше виданий відповідачу дозвіл на виконання будівельних робіт з реконструкції стадіону № 480 від 29.05.2009р.

Крім того, судовою практикою Вищого господарського суду України сформовано підхід, за яким звернення до суду з позовом про визнання права власності на самочинне будівництво має здійснюватися за наявності даних про те, що порушене питання було предметом розгляду компетентного державного органу, рішення якого чи його відсутність дають підстави вважати про наявність спору про право.

1. 30.01.2017р. Чорноморська міська рада звернулась із заявою № 1-17-79 до начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Управління державної реєстрації прав та правового забезпечення Чорноморської міської ради щодо реєстрації за територіальною громадою міста Чорноморська в особі Чорноморської міської ради Одеської області права власності на будівлю стадіону загальною площею 6563м 2 , а саме: двоповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ „А» ) загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6), підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Чорноморськ, вул. Набережна, 2.

Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_4 від 22.02.2017р. за № 33981722 у задоволенні вищевказаної заяви було відмовлено з посиланням на самочинне будівництво нерухомого майна.

Таким чином, суд вважає доведеним факт самочинного будівництва (реконструкції) спірного майна, що є підставою для визнання права власності на це майно за територіальною громадою міста Чорноморська в особі Чорноморської міської ради Одеської області

Відповідно до ч.5 ст. 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

В матеріалах справи відсутні докази надання Чорноморською (на той час - Іллічівською) міською радою згоди Відповідачу на оформлення користування земельною ділянкою, розташованою за адресою: м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2.

Приймаючи до уваги, що власником земельної ділянки є територіальна громада м. Чорноморська в особі Чорноморської міської ради Одеської області, суд вважає, що в даному випадку має місце порушення прав Позивача.

З огляду вищевикладене, первісний позов Чорноморської міської ради підлягає задоволенню.

Що стосується зустрічного позову, то він підлягає частковому задоволенню.

Частиною 6 статті 376 ЦК України встановлено, що особа, яка здійснили самочинне будівництво, має право на відшкодування витрат на будівництво, якщо право власності на нерухоме майно визнано за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій воно розміщене.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 10.06.2014р. по справі №12/192-10-5389 встановлено, що у період з 01.06.2009р. по 02.12.2009р. ГО «СК «Бастіон» за рахунок власних коштів відповідно до розробленої та затвердженої належним чином проектної документації, а також дозволу на виконання будівельних робіт № 480 від 29.05.2009р., виданого Інспекцією ДАБК в Одеській області, було виконано будівельно - монтажні роботи з реконструкції спірного стадіону, без будь - яких порушень будівельних норм і правил як у самій проектній документації, так і при реконструкції стадіону, що підтверджується актом готовності об'єкта до експлуатації, підписаним, зокрема, уповноваженими особами орендодавця КП «Міське управління житлово-комунального господарства» та Іллічівської міської ради.

Цей факт, відповідно до частини 4 статті 75 ГПК України, не підлягає доказуванню.

Відповідач у заяві про збільшення зустрічних позовних вимог просить стягнути з позивача 10358310грн. витрат на самочинне будівництво стадіону, виходячи з вартості поліпшень, встановлених у Висновку експерта за №313/17 від 24.11.2017р.

Між тим, як вбачається з вказаного Висновку вартість поліпшень у зазначеному розмірі визначена, виходячи з чинного на момент виконання експертизи, рівня цін на будівельні матеріали, вироби і послуги.

Суд вважає безпідставними вимоги відповідача про відшкодування витрат на самочинне будівництво стадіону, виходячи з рівня цін у 2017році, оскільки ціни на будівельні матеріали, вироби і послуги, у 2006р. та у 2017р. - не є тотожними.

Тому, відшкодуванню підлягає різниця між ринковою вартістю нерухомого майна, переданого в оренду ГО СК „Бастіон» , з урахуванням його технічного стану до виконаних переобладнань (643106грн.) та ринковою вартістю будівлі стадіону загальною площею 6563 м 2 , а саме: двохповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ."А") загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6) підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Набережна, 2, визначену у Висновку експерта (5179155грн.).

Таким чином, з позивача на користь відповідача, на підставі ч.6 ст.376 ЦК України, підлягає до стягнення 4536049грн.

При цьому суд не приймає до уваги заперечення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору, з посиланням на ст.778 ЦК України та п.2.1.17 договору оренди, про те, що відповідач не має права на відшкодування, витрачених на капітальний ремонт стадіону, приймаючи до уваги відсутність погодження орендодавця на поліпшення орендованого майна, яке було передано відповідачу в оренду, - оскільки зустрічні позовні вимоги ґрунтуються на вимогах ч. 6 ст. 376 ЦК України і не залежать від того чи надавалась згода орендодавця на проведення орендарем реконструкції стадіону. Тобто, в даному випадку підставою для задоволення зустрічного позову є відшкодування витрат відповідача на самочинне будівництво у зв'язку з визнанням права власності на нерухоме майно за територіальною громадою міста Чорноморська в особі Чорноморської міської ради, яка є власником земельної ділянки, на якій це нерухоме майно розміщене.

Також судом не приймаються до уваги посилання третьої особи на відсутність актів виконаних робіт, проектно-кошторисної документації та документів, які підтверджують розрахунки за виконані роботи, оскільки факт самочинного будівництва стадіону саме відповідачем встановлено вищевказаною постановою Одеського апеляційного господарського суду. Крім того, проектно-кошторисна документація та акти виконаних робіт надавались для дослідження судовому експерту і на них ґрунтується відповідний експертний Висновок щодо вартості нерухомого майна до і після його реконструкції.

Щодо позову третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, то цей позов задоволенню не підлягає, виходячи з наступного:

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги про визнання права власності на огорожу стадіону, що розташований по вул..Набережній, 2 міста Чорноморськ, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору посилається на статтю 335 ЦК України, що регулює питання набуття права власності на безхазяйну річ, тобто на річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Між тим, частинами 2, 3 вказаної статті Цивільного кодексу України передбачено, що безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 цього Кодексу.

Третьою особою не надано доказів того, що об'єкт самочинного будівництва (стадіон) було взято Чорноморською міською радою на облік в якості безхазяйної нерухомої речі. Також вищевказана норма ЦК України передбачає передачу безхазяйного нерухомого майна в комунальну власність та за набувальною давністю.

Однак, Громадська організація „Чорноморське міське об'єднання учасників та ветеранів антитерористичної операції „РУБЕЖ» не є суб'єктом комунальної власності. Крім того, позов не обґрунтований набувальною давністю. До того ж, огорожа стадіону, визнання права власності на яку є предметом позову третьої особи, є одним з об'єктів стадіону, який з 2006року знаходився в користуванні на умовах оренди у ГО СК „Бастіон» (відповідач по справі). Тому, підстави для визнання за третьою особою права власності на цей об'єкт нерухомості за набувальною давністю - судом не вбачається.

На підставі викладеного, позов підлягає задоволенню з покладенням на відповідача судових витрат по сплаті судового збору, зустрічний позов підлягає частковому задоволенню з покладенням на позивача судових витрат по сплаті судового збору, а у задоволенні позову третьої особи слід відмовити з покладенням на неї судових витрат по сплаті судового збору.

Витрати на проведення судової експертизи, сплачені відповідачем підлягають розподілу між позивачем та відповідачем в рівних частинах, виходячи з розміру задоволених зустрічних позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 236-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за територіальною громадою м. Чорноморська в особі Чорноморської міської ради Одеської області (68003, Одеська обл., м. Чорноморськ, пр-т Миру, буд. 33, код - 25932851) право власності на будівлю стадіону загальною площею 6563м 2 , а саме: двоповерховий адміністративно-побутовий корпус з підвальним поверхом (літ „А» ) загальною площею 251,3 м 2 , огорожа (№1), хвіртка (№2, №5), ворота (№3, №4, №6), підпірна стіна (№7), оглядовий колодязь (№8), футбольне поле (І) та спортивний майданчик (ІІ), розташований за адресою: Одеська обл., м. Чорноморськ, вул. Набережна, 2.

3. Стягнути з Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН» (68000, Одеська обл., м. Чорноморськ, вул. Транспортна, буд. 33, код - 33923864) на користь Чорноморської міської ради Одеської області (68003, Одеська обл., м. Чорноморськ, пр-т Миру, буд. 33, код - 25932851): 77687 гривень 32 коп. судового збору.

4. Зустрічний позов задовольнити частково.

5. Стягнути з Чорноморської міської ради Одеської області (68003, Одеська обл., м. Чорноморськ, пр-т Миру, буд. 33, код - 25932851) на користь Громадської організації „Спортивний клуб „БАСТІОН» (68000, Одеська обл., м. Чорноморськ, вул. Транспортна, буд. 33, код - 33923864): 4 536 049 гривень витрат на будівництво будівлі стадіону та 68040 гривень 74 коп. судового збору.

6. В решті зустрічного позову відмовити.

7. У задоволені позову третьої особи відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено в порядку ст.ст.256-259 ГПК України .

Повне рішення складено 10 квітня 2018 р.

Головуючий суддя О.А. Демешин

Суддя С.П. Желєзна

Суддя Ю.М. Невінгловська

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено13.04.2018
Номер документу73277323
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/725/17

Постанова від 10.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 08.11.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 19.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні