Ухвала
від 16.04.2018 по справі 821/500/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

16 квітня 2018 р. м. ХерсонСправа № 821/500/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Морської Г.М. ,

розглянувши в порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Херсонській області до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенії Володимирівни, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Стратен-Голд" про скасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити певну дію,

встановив :

Позивач звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, у якому просить

- скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Новозаводське Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенією Володимирівною від 17.01.2018 року за № 10741070001068965, зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників;

- зобов'язати державного реєстратора № 10741070001068965 внести відповідний запис щодо скасування реєстраційної дії відносно Товариства з обмеженою відповідальністю Стратен-Голд (код ЄДРПОУ 41539447) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвалою від 30.03.2018р. провадження у справі відкрите, розгляд справи призначено в судовому засідання за правилами загального позовного провадження на 25.04.2018р. о 10:00 год.

Відповідно до положень ст.119 КАС України суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню адміністративного судочинства.

Згідно п.10 ч.1 ст.4 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

На підставі викладених норм процесуального законодавства суд вважає за необхідне в межах підготовки справи до судового розгляду провести розгляд окремого процесуального питання, а саме питання щодо витребування доказів та залучення до участі у справі третьої особи, в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що наявні у справі документальні докази не дають змоги встановити всі обставини у справі та прийняти законне і обґрунтоване рішення.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

В частині 4 статті 9 КАС України визначено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до ч.2 ст.73 КАС України предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення строку для звернення до суду тощо) та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Так, предметом спору є правомірність дій щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З огляду на зміст вищенаведеної норми процесуального права та з урахуванням того, що вимогою заявленого позову є протиправність дії суб'єкта владних повноважень про державну реєстрацію, предметом доказування у даній справі мають бути обставини, які свідчать про наявність підстав, з якими законом пов'язує можливість вчинення державним реєстратором оскаржуваних дій, встановлення факту правомірності рішень про державну реєстрацію, тощо.

Частиною 1 статті 76 КАС України визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна

Отже, станом на сьогоднішній день реєстраційна справа ТОВ "Стратен-Голд" знаходиться у відділі державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне витребувати у відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради належним чином завірену, прошиту та пронумеровану копію реєстраційної справи ТОВ "Стратен-Голд".

Крім того, з наведеного вбачається, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи викладене, вбачаються підстави для залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради.

Керуючись ст. 49, 243, 248 КАС України,

ухвалив :

Залучити до участі у справі відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради (м. Херсон, вул. Суворова, 29) в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Зобов'язати відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради надати до суду в строк до 24 квітня 2018р. належним чином завірену, прошиту та пронумеровану копію реєстраційної справи ТОВ "Стратен-Голд" (код ЄДРПОУ 41539447).

Зобов'язати позивача надіслати на адресу відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Херсонської міської ради копію позовної заяви з доданими до неї документами протягом двох днів з дня отримання даної ухвали.

Запропонувати третій особі надати пояснення щодо позову протягом трьох днів із дати отримання ухвали.

Повідомити, що розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження в судовому засіданні 25 квітня 2018р. о 10:00 год. в приміщенні Херсонського окружного адміністративного суду за адресою: м. Херсон, вул. Робоча, 66 (вхід з вул. Філатова).

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Морська Г.М.

Дата ухвалення рішення16.04.2018
Оприлюднено19.04.2018
Номер документу73375767
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування реєстраційної дії та зобов'язання вчинити певну дію

Судовий реєстр по справі —821/500/18

Постанова від 20.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 23.08.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Ухвала від 23.08.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Ухвала від 05.07.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Рішення від 21.05.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 16.04.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 30.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні