Ухвала
від 11.04.2018 по справі 522/13156/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/13156/17

Провадження по справі за № 1-«кс»/ 522/6904/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, про надання тимчасового доступу до речей та документів, тобто можливості оглянути та вилучити в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме:

-відомостей про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відображених на паперовому та електронному носіях (лазерний диск, флеш пам`ять у форматі MS Word/ або MS Excel/ або TXT), з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахункам за № НОМЕР_3 (Українська гривня), № НОМЕР_4 (Українська гривня), № НОМЕР_5 (Українська гривня) за період з 01.01.2016 року по дату винесення ухвали;

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №22017160000000139 від 10.07.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1,2 ст.205, ч.3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб з службовими особами органів влади та місцевого самоврядування, організували діяльність підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) з метою уникнення виконання зобов`язань підприємствами реального сектору економіки перед бюджетом, а саме сплати обов`язкових податків та зборів, використовуючи реквізити раніше вказаних фіктивних підприємств, не відображення (відображення) у податковій звітності нікчемних (безтоварних операцій) ухиляються від сплати податків, що входять в систему оподаткування, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Схема незаконної діяльності вказаних фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності полягала у тому, що невстановлені особи під прикриттям вищезазначених підприємств, документально оформляли неіснуючі операції з продажу товарів (робіт, послуг), після чого дані документи передавалися замовникам послуг для їхнього відображення в бухгалтерському та податковому обліках з метою незаконного формування податкового кредиту, витрат, заниження своїх податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток, за що контрагенти цих підприємств перераховували кошти на їх поточні рахунки, з подальшим зняттям готівки та її поверненням клієнтам за виключенням частини коштів в якості оплати за надані послуги.

Засновник та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_3 надав свідчення, що зареєстрував підприємство на прохання невстановлених осіб за грошову винагороду, фінансово-господарську діяльність на підприємстві ніколи не здійснював. За даним фактом, Приморським районним судом м. Одеси винесено вирок, згідно якого ОСОБА_3 , визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.205 КК України (Справа 522/14041/17-К; Провадження №1-КП/522/1358/17).

Також, допитано засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_4 , яка надала свідчення, що зареєструвала підприємство на прохання невстановлених осіб за грошову винагороду, фінансово-господарську діяльність на підприємстві ніколи не здійснювала. 28.02.2018 року у відношенні ОСОБА_4 складено обвинувальний акт, за обвинуваченням її в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, який направлено для розгляду по суті до Приморського районного суду м. Одеси.

В ході проведення аналізу документів, напрацьованих в ході здійснення досудового розслідування, в тому числі й виписок по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що одним з підприємств, яке перераховувало грошові кошти на рахунки зазначених фіктивних підприємств, є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Загальна сума перерахованих коштів з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за 2016-2017 роки, склала 1458,2 тис. грн. Призначення платежу: «За матеріал та послуги».

На виконання ухвали Приморського районного суду м. Одеси про тимчасовий доступ до речей і документів від 24.10.2017 року, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано копії документів оформлених нібито за постачання товару (виконання робіт, надання послуг) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Згідно отриманих документів, зазначені фіктивні підприємства нібито реалізовували на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » будівельні матеріали, ізобутанол, бетон М-200, щебінь, емульсію бітумну та ін., виконували послуги з організації перевезення вищезазначеного а також грунту, сміття та ін.

Згідно АІС «Податковий блок», «Архів електронної звітності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не зареєстровано в ДФС Податкові накладні по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що передбачено Наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 року за №1307. Крім того, підприємство не відобразило зазначені взаємовідносини, які були оформлені в листопаді, грудні 2016 та в березні, квітні, травні, червні 2017 року в п.10.3 (Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість ) Декларації з ПДВ за відповідний період. Обов`язок внесення зазначених даних передбачено пунктом 198.5 статті 198 Податкового кодексу України, про що є роз`яснення ДФСУ, Лист від 09.06.2016 № 12798/6/99-99-15-03-02-15.

Зазначене свідчить, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » умисно оформляли безтоварні операції, без відповідної реєстрації необхідних документів в електронній звітності ДФС щоб не бути виявленими при проведенні камеральних та інших невиїзних перевірок, з метою перерахування грошових коштів на особові рахунки фіктивних підприємств, подальшою їх конвертацією в готівку.

Для визначення суми несплати податків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлення повного кола підприємств, через які посадові особи зазначеного отримували конвертовану готівку, шляхом укладання фіктивних договорів про поставку товару (послуг, робіт) та перерахування грошових коштів на їх особові рахунки, необхідно отримати відомості про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в банківських установах.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відкрито банківські рахунки в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та в Южне ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » у м. Одесі.

Відомості, які містяться у вищевказаних документах, після їх отримання будуть використані як докази у кримінальному провадженні, однак іншим способом, аніж їх вилучення у банківській установі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, не надається можливим.

У зв`язку з тим, що службові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) виступають як треті особи та їх права у разі вилучення відомостей про рух коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » нічим не порушуються, керуючись ч.2 ст.163 КПК України клопочу про розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані відомості та документи.

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищевказаних речей та документів, та можливості їх вилучення.

В судове засідання слідчий не з`явився, згідно його заяви, просив розглядати матеріали клопотання без його участі.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які перебувають у зазначеному в клопотанні приміщенні мають значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей та документів, а саме можливості оглянути та вилучити в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме:

- відомостей про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відображених на паперовому та електронному носіях (лазерний диск, флеш пам`ять у форматі MS Word/ або MS Excel/ або TXT), з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахункам за № НОМЕР_3 (Українська гривня), № НОМЕР_4 (Українська гривня), № НОМЕР_5 (Українська гривня) за період з 01.01.2016 року по дату винесення ухвали

Відповідальні особи зобов`язані надати доступ та можливість вилучення слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , слідчим які входять до слідчої групи у кримінальному провадженні, оперативним працівникам за дорученням слідчого, у відповідності до Листа Вищого спеціалізованого суду України від 05.04.2013р. за №223-558/0/4-13, зазначених речей та документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

11.04.2018

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення11.04.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу73417021
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/13156/17

Ухвала від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 28.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 26.12.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 22.12.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 29.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Котелевський Р. І.

Постанова від 19.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 24.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 09.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні