Ухвала
від 30.04.2018 по справі 911/5681/14
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"30" квітня 2018 р. Справа № 911/5681/14

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Слободін М.М., суддя Россолов В.В. , суддя Терещенко О.І.

при секретарі судового засідання Новіковій Ю.В.

розглянувши апеляційну скаргу Департаменту ДВС Міністерства юстиції України (вх.№ 3127Х/1) на ухвалу господарського суду Харківської області від 20.07.2017 року у справі № 911/5681/14

за позовом ПАТ "Брокбізнесбанк", м. Київ,

до 1) ПП "Комбіагроіндастрі", смт Бабаї,

2) ПК "Леінарт Трейдінг Лімітед" (Leinart Trading Limited), Лондон, Великобританія

про стягнення 727572602,64 грн.

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 20.07.2017 року скаргу ПАТ "Брокбізнесбанк" на дії та постанову державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України задоволено частково. Визнано незаконними дії старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України ОСОБА_1 при винесенні постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві від 27.03.2017 № 51852681. Скасовано постанову старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України ОСОБА_1 про повернення виконавчого документа стягувачеві від 27.03.2017 № 51852681. В задоволенні скарги в іншій частині відмовлено.

Департамент ДВС Міністерства юстиції України подав апеляційну скаргу, в якій із даною ухвалою суду першої інстанції не згоден, а тому просить суд апеляційної інстанції оскаржувану ухвалу скасувати в частині задоволених вимог скарги ПАТ "Брокбізнесбанк" та прийняти нове рішення, яким відмовити в частині задоволених вимог скарги ПАТ "Брокбізнесбанк".

Заявник також звернувся до суду з клопотанням про поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 17.10.2018 клопотання заявника апеляційної скарги про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження задоволено. Прийнято апеляційну скаргу до провадження. Розгляд скарги призначено на 30.04.2018. Запропоновано учасникам процесу не пізніше ніж за три дні до початку судового засідання надати суду апеляційної інстанції: заявнику апеляційної скарги - письмові пояснення з посиланням на відповідні норми чинного законодавства в обґрунтування своєї позиції у справі та докази на підтвердження фактів, викладених в апеляційній скарзі, іншим учасникам судового процесу - відзиви на апеляційну скаргу з посиланням на відповідні норми чинного законодавства в обґрунтування своєї позиції у справі та докази на підтвердження своїх заперечень. Зобов'язано Департамент ДВС Міністерства юстиції України в семиденний строк з дня отримання даної ухвали та підписаного судом прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів в двох примірниках здійснити їх переклад на англійську мову, правильність якого посвідчити нотаріально, та повернути на адресу Харківського апеляційного господарського суду. Вирішено направити Ministry of Justice (United Kingdom) 102 Petty France, London, SW1H9AJ прохання про вручення за кордоном судових та позасудових документів на адресу приватній компанії з обмеженою відповідальністю "Леінарт Трейдінг Лімітед" (Leinart Trading Limited) (офіс 11, 43 Бедфорт Стріт, Ковент Гарден, Лондон, WC2E 9НА) копії даної ухвали суду. Зупинено провадження у справі № 911/5681/14 в порядку ч. 1 ст. 79 ГПК України (в редакції чинній на момент винесення зазначеної ухвали).

Представники сторін у судове засідання не з'явились, відомості щодо їх повідомлення про час та місце судового розгляду справи відсутні.

Представник Департаменту ДВС Міністерства юстиції України звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з клопотання про відкладення розгляду справи.

Законом України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03.10.2017 р. № 2147-VIII (який набрав чинності 15.12.2017 р.) Господарський процесуальний кодекс України викладено у новій редакції.

При здійснення правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в статтях 2, 4 Господарського процесуального кодексу України, стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством, та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Пунктом 9 частини 1 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147- VIII встановлено, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей: справи у судах апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених ч. 2 ст. 202 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні у випадку неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання.

У відповідності до ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, підписаної в Гаазі 15 листопада 1965 якщо документ про виклик до суду або аналогічний документ підлягав передачі за кордон з метою вручення відповідно до положень цієї Конвенції, і якщо відповідач не з'явився, то судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що

a) документ був вручений у спосіб, передбачений внутрішнім правом запитуваної Держави для вручення документів, складених у цій країні, особам, які перебувають на її території,

b) документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві або за його місцем проживання в інший спосіб, передбачений цією Конвенцією, і що, в кожному з цих випадків, вручення або безпосередня доставка були здійснені в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

Колегія суддів, враховуючи те, що згідно ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь в судових засіданнях, у дослідженні доказів, ставити питання іншим учасникам справи, надавати пояснення суду, надавати свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, дійшла висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Оскільки другим відповідачем у справі є іноземний суб'єкт господарювання, у суду є необхідність у врученні даної ухвали суду Leinart Trading Limited у відповідності з вимогами Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, підписаної в Гаазі 15 листопада 1965.

Відповідно до ст. 2 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах кожна договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Керуючись Конвенцією "Про вручення за кордоном судових та позасудових документів по цивільним та комерційним справам" від 15.11.1965 року, суд призначив справу до розгляду на 30.04.2018 р. о 10:00 год.

В призначене судове засідання сторони не з'явилися.

На підставі зазначеного, враховуючи відсутність відомостей щодо повідомлення ПП "Комбіагроіндастрі", смт Бабаї, ПК "Леінарт Трейдінг Лімітед" (Leinart Trading Limited), Лондон, Великобританія про час та місце судового розгляду справи, відсутність витребуваних документів, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи на іншу дату.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів;

В зв'язку з вищенаведеним, суд вважає за необхідне повторно повідомити учасників спору про місце та час вирішення спору.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 202, ч. 1 ст. 216, 234, 235, 354, ч. 1 та 2 ст. 354 Господарського процесуального кодексу України, колегія Харківського апеляційного господарського суду

УХВАЛИЛА:

1. Відкласти розгляд справи № 911/5681/14 на 01.11.2018 на 10:00 год. Повідомити учасникам справи, що судове засідання відбудеться у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду за адресою: 61058, м. Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, зал засідань № 115.

2. Попередити учасників процесу, що у разі неявки представників у судове засідання справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

3. Зупинити провадження у справі № 911/5681/14 до 01.11.2018.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати за веб-адресою https://court.gov.ua/fair/

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Слободін М.М.

Суддя Россолов В.В.

Суддя Терещенко О.І.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.04.2018
Оприлюднено03.05.2018
Номер документу73730339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/5681/14

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Постанова від 15.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Постанова від 15.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 19.10.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 22.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 30.04.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Ільїн О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні