Рішення
від 24.04.2018 по справі 806/2475/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2018 року м.Житомир справа № 806/2475/17

категорія 5.1.1

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Капинос О.В.,

секретар судового засідання Недашківська Н.В., Мельниченко О.В.,

за участю: представника позивача Сторожицького Ю.В.,

представників відповідачів Романчука О.А., Пивоварського О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Єпархіального управління Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном, Свято-Покровської громади міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном до Житомирської обласної державної адміністрації, Управління культури Житомирської обласної державної адміністрації про визнання неправомірною відмову, зобов'язання зареєструвати статут,

встановив:

Єпархіальне управління Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном, Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном звернулися до суду з позовом, в якому просять:

-Визнати неправомірною відмову заступника начальника управління культури Житомирської обласної державної адміністрації Дзядевич С.М. за №151-1.22/5-17 від 02.02.2017 в реєстрації статуту релігійної громади Свято-Покровська парафія, що розташована: площа Соборна,3 м.Малин, Житомирська область, України, 11601, що знаходиться у складі Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном в наданій редакції.

- Зобов"язати компетентну особу Житомирської обласної державної адміністрації зареєструвати статут релігійної громади Свято-Покровська парафія, що розташована: площа Соборна,3 м.Малин, Житомирська область, України, 11601, що знаходиться у складі Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном в наданій редакції.

В обґрунтування позову зазначив, що у 1992 році в місті Малин була створена Свято-Покровська парафія Житомирської єпархії Української православної церкви, статут якої було зареєстровано 08.09.1992 №377. З 2002 Свято-Покровська Парафія знаходиться у складі Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном, згідно розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 14.03.2002 №139, що було скасовано розпорядженням голови ЖОДА від 11.03.2004 №72. Однак, вказує, що тимчасове скасування державної реєстрації змін до статутних документів не зупинило членство парафії в складі Одеської Єпархії РПЦЗ. На звернення у 2016 році громади Свято-Покровської парафії , що знаходиться у м .Малин та перебуває у складі Одеської Єпархії РПЦЗ щодо реєстрації статуту парафії отримали відмову, у якій вказано на те, що станом на сьогодні у м.Малині діє як юридична особа Свято-Покровська парафія УПЦ, а релігійна організації - релігійна громада РПЦЗ м.Малин не має статусу юридичної особи, що унеможливлює зареєструвати статут в новій редакції. Вважають таку бездіяльність компетентних осіб Житомирської ОДА неправомірними, а дії заступника начальника управління культури ЖОДА такими, що не відповідають вимогам чинного законодавства, з огляду на що просить зобов"язати зареєструвати статут релігійної громади Свято-Покровська парафія що знаходиться у складі Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном у новій редакції.

Ухвалою від 29.12.2017 відкрито спрощене позовне провадження у справі з викликом сторін.

Ухвалами Житомирського окружного адміністративного суду від 29.01.2018 та 08.02.2018 у задоволенні заяв Свято-Покровської громади міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном, Єпархіального управління Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном про відвід головуючому у справі судді Капинос О.В. відмовлено.

Протокольною ухвалою від 26.02.2018 за клопотанням представника відповідача до участі у розгляді справи залучено співвідповідача Управління культури Житомирської обласної державної адміністрації та у справі оголошено перерву до 23.03.2018.

В судовому засіданні 23.03.2018 оголошено перерву для надання додаткових пояснень відповідачем до 24.04.2018.

В судове засідання з"явився представник позивача - Свято-Покровської громади міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном позов підтримав, просив задовольнити його у повному обсязі.

Представники відповідачів в судовому засіданні проти позову заперечували з підстав, викладених у письмовому відзиві та додаткових поясненнях. В обґрунтування заперечень зазначили, що у 1992 році в м. Малині була створена Свято - ОСОБА_6 парафія Житомирської єпархії Української Православної церкви, що діяла на підставі статуту. У 2002 році Свято-Покровська парафія Української Православної церкви виявила бажання перейти у підпорядкування Російської істинно-православної церкви, що було реалізовано розпорядженням голови облдержадміністрації від 14.03.2002 № 139. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 11.03.2004 №72 відмінено попереднє розпорядження. Незважаючи на таке розпорядження, настоятель ОСОБА_6 парафії ОСОБА_7, у якого знаходилися засновницькі документи і печатка, не погодився надати документи до облдержадміністрації для внесення відповідних записів, разом із своїми прихильниками не визнав правомірність розпорядження від 11.03.04 № 72. За результатами розгляду скарги представників ОСОБА_6 парафії на розпорядження голови облдержадміністрації від 11.03.04 №72 в судових інстанціях всіх рівнів провадження у справі закрито. Вказали, що станом на сьогодні в м. Малині діє як юридична особа Свято-Покровська парафія Української Православної Церкви. Релігійна організація "Релігійна громада Руської Православної Церкви Закордоном м. Малин Житомирської області" не має статусу юридичної особи, що унеможливлює зареєструвати статут релігійної громади у новій редакції. Крім того, зазначили, що розпорядження голови облдержадміністрації від 11.03.2004 № 72 на даний час не скасовано і є чинним. З огляду на це, вважають, що на даний час відсутні підстави реєструвати у новій редакції статут релігійної громади Свято-Покровська Парафія Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

З матеріалів справи вбачається, що протоколом Загальних зборів членів Свято-Покровської релігійної громади Одеської єпархії Руської Православної Церкви Закордоном в м.Малин від 11.12.2016 ухвалено прийняти у новій редакції статут Свято-Покровської релігійної громади Одеської єпархії Руської Православної Церкви Закордоном у зв"язку з чим звернулися до голови Житомирської обласної державної адміністрації із відповідною заявою, надавши статут Релігійної організації "Релігійна громада Руської Православної Церкви Закордоном м.Малин Житомирської області" (нова редакція). (а.с.80-88)

За результатами розгляду звернення, заступник начальника управління культури Житомирської обласної державної адміністрації ОСОБА_5 листом від 02.02.2017 №157-1.22/5-17 повідомив настоятеля релігійної організації "Релігійна громада Руської Православної Церкви Закордоном м.Малин Житомирської області" ієрея ОСОБА_8, що станом на сьогодні у м.Малині діє як юридична особа Свято-Покровська парафія Української Православної Церкви. Релігійна організація "Релігійна громада Руської Православної Церкви Закордоном м.Малин Житомирської області не має статусу юридичної особи, що унеможливлює зареєструвати статут у новій редакції. (а.с.89)

Позивачі вважають таку відмову неправомірною, оскільки розпорядженням ЖОДА від 14.03.2002 №139 легалізовано перехід Свято-Покровської парафії Української православної Церкви м.Малина під юрисдикцію Російської Істинно-Православної Церкви, тому звернулися до суду.

Перевіряючи дії відповідачів на відповідність вимогам чинного законодавства, суд зазначає наступне.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" від 23 квітня 1991 року (далі- Закон №987- ХІІ), релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об'єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій. Релігійні об'єднання представляються своїми центрами (управліннями).

Стаття 9 Закону № 987- ХІІ передбачає, що релігійні управління і центри діють на підставі своїх статутів (положень), що реєструються у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Як встановлено судом, настоятелю релігійної організації "Релігійна громада Руської Православної Церкви Закордоном м.Малин Житомирської області" ієрею ОСОБА_8 повідомлено про неможливість зареєструвати статут релігійної громади у новій редакції, оскільки релігійна організація не має статусу юридичної особи.

Представники відповідача в судовому засіданні пояснили, що розпорядження ЖОДА від 14.03.2002 №139, яким було легалізовано перехід Свято-Покровської парафії Української православної Церкви м.Малина під юрисдикцію Російської Істинно-Православної скасовано розпорядженням голови облдержадміністрації від 11.03.2004 №72, яке досі є чинним. На даний час діє як юридична особа Свято-Покровська парафія Української Православної Церкви. Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном жодного відношення до статуту Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви не має.

Суд вважає дії відповідачів правомірними, з огляду на таке.

Відповідно до ст.8 Закону № 987- ХІІ релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості.

Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов'язковим.

Відповідно до ст.13 Закону релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації. Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

Статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону. Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях. (ст.12)

Відповідно до ст. 14 Закону Закон №987- ХІІ, для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Автономній Республіці Крим - до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Релігійні центри, управління, монастирі, релігійні братства, місії та духовні навчальні заклади подають на реєстрацію статут (положення) до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії.

Орган, який здійснює реєстрацію, в місячний термін розглядає заяву, статут (положення) релігійної організації, приймає відповідне рішення і не пізніш як у десятиденний термін письмово повідомляє про нього заявникам.

Абзацом шостим цієї ж статті, передбачено, що зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень).

Як встановлено судом, у 1992 році в м. Малині була створена Свято - ОСОБА_6 парафія Житомирської єпархії Української православної церкви, що діяла на підставі статуту ухваленого парафіальними зборами від 18 серпня 1992 року та зареєстрованого у виконавчому комітеті Житомирської обласної ради 08 вересня 1992 року.

З пояснень представників сторін слідує, що у 2001 р. архієпископ Овруцько-Коростенського УПЦ Віссаріон відсторонив ОСОБА_7, що у 1992 був призначений настоятелем Свято-Покровської парафії, від служіння та призначив іншого настоятеля ОСОБА_6 парафії - ОСОБА_10.

Частина громади не сприйняла нового настоятеля та виявила бажання перейти у підпорядкування Кримської єпархії Руської Істинно-Православної Церкви, правонаступником якої на даний час є Одеська єпархія Руської православної церкви Закордоном. Таким чином з однієї парафії утворилося дві - з однаковими назвами, але різними підпорядкуваннями.

Так, на підставі протоколу зборів та погодження керуючого Кримською єпархією РІПЦ єпископа Агафангела у 2002 році Свято-Покровська парафія Української Православної Церкви виявила бажання перейти у підпорядкування Російської Істинно-Православної Церкви (РІПЦ), що було реалізовано розпорядженням голови Житомирської облдержадміністрації від 14.03.2002 №139. (а.с.234)

У Додатку №1 викладено зміни та доповнення, що вносяться до статуту релігійної громади української православної церкви (ОСОБА_6 парафія) м.Малина. (а.с.235)

Разом з тим, розпорядженням голови Житомирської обласної державної адміністрації Рижука С. від 11.03.2004 №72 визнано таким, що втратив чинність п.3 розпорядження голови облдержадміністрації від 14.03.2002 № 139, яке легалізувало перехід Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви м. Малина під юрисдикцію Російської Істинно-Православної Церкви, у зв"язку з тим, що зміни та доповнення до статуту релігійної громади української православної церкви (Свято-Покровська парафія) м.Малина були зареєстровані з порушенням чинного законодавства. (а.с.236)

Таким чином, Свято-Покровська парафія залишилася у підпорядкуванні Української Православної Церкви, діючи , як юридична особа на підставі зареєстрованого статуту ухваленого парафіальними зборами від 18 серпня 1992 року . Решта частина громади об"єдналася в Свято - ОСОБА_6 парафію, що знаходиться у складі Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном без статусу юридичної особи, та фактично бажають внести зміни у статут Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що на даний час розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації Рижука С. від 11.03.2004 №72, яким скасовано розпорядження голови облдержадміністрації від 14.03.2002 № 139 про перехід Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви м. Малина під юрисдикцію Російської Істинно-Православної Церкви є чинним та ніким не скасоване.

Крім того, матеріалами справи підтверджено, що розпорядженням голови Житомирської облдержадміністрації від 01.08.2012 № 275 внесено зміни у статут релігійної громади Української православної церкви м.Малина (Свято-Покровської парафії), який затверджений 18.08.1992 року, а саме: змінено назву з "Житомирської єпархії" на "Овруцько-Коростенську єпархію".

Дане розпорядження було предметом спору в адміністративній справі № 806/607/15 за позовом Свято-Покровської парафії Руської православної церкви Закордоном.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 26.05.2015, яка залишена без змін ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 14.07.2015 в задоволенні позову було відмовлено. В мотивувальній частині цього цих рішень судами зроблений висновок, що вказане розпорядження не створює для позивача жодних наслідків, а відтак не порушує його прав, оскільки породжує права і обов'язки для іншого суб"єкта - Свято-Покровської парафії Овруцько-Коростенської єпархії Української православної церкви (а.с. 232-233).

Отже, Свято-Покровська парафія Овруцько-Коростенської єпархії Української православної церкви та Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном є різними релігійними організаціями.

Аналіз викладених обставин в сукупності, дає підстави для висновку, що Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном не має відношення ні до статуту, ні до Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви.

Представниками позивача доказів того, що саме Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном це і є Свято-Покровська парафія , що була створена первинно, суду не надано.

Відповідно до ч.1 ст.5 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист.

Оскільки Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном не має відношення до Свято-Покровської парафії Української Православної Церкви, не має статуту юридичної особи, підстави для реєстрації статуту релігійної громади в новій редакції в Управління культури Житомирської ОДА відсутні, тому спірна відмова є правомірною, а відтак не порушує права позивачів.

Враховуючи, що судом встановлено правомірність дій відповідача щодо відсутності підстав для реєстрації статуту релігійної громади в новій редакції, позовні вимоги щодо зобов"язання зареєструвати вказаний статут суд також вважає безпідставними, з огляду на що відмовляє у задоволенні позову у повному обсязі.

Керуючись статтями 9,77,90,242-246,371 Кодексу адміністративного судочинства України,

вирішив:

В задоволенні позову Єпархіального управління Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном (65005.м.Одеса, площа Михайлівська 1, код ЄДРПОУ 25126096), Свято-Покровська громада міста Малин Одеської Єпархії Руської Православної Церкви Закордоном (11601,Житомирська обл. м.Малин, площа Соборна,3) до Житомирської обласної державної адміністрації 10014, м.Житомир, майдан імені С.П.Корольова,1, код ЄДРПОУ 00022489), Управління культури Житомирської обласної державної адміністрації (10014, м.Житомир, вул.Мала Бердичівська,25, код ЄДРПОУ 02227665) про визнання неправомірною відмову та зобов'язання зареєструвати статут відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Капинос

Повне судове рішення складене 02 травня 2018 року

Дата ухвалення рішення24.04.2018
Оприлюднено03.05.2018

Судовий реєстр по справі —806/2475/17

Ухвала від 20.10.2020

Адміністративне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 20.10.2020

Адміністративне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 27.05.2020

Адміністративне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 27.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Ухвала від 26.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Ухвала від 11.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Ухвала від 14.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гриців М.І.

Постанова від 13.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні